Super Bowl 2022 – The show must go on

Τι είναι αυτό που κάνει το Super Bowl να θεωρείται το μεγαλύτερο σόου του πλανήτη και 100 εκατομμύρια Αμερικανούς να καθηλώνονται μπροστά στην τηλεόραση για ένα τελετουργικό τετράωρο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις μαζώξεις της ημέρας των Ευχαριστιών;

Να είναι ο άτυπος διαγωνισμός μπύρας, σαν να βρίσκεσαι στα «φιλαράκια» και τα 1,4 δισεκατομμύρια chicken wings που θα καταναλωθούν συνοδεία 28 χιλιάδων τόνων πατατάκια; Να είναι το περίφημο «Halftime Show» για το οποίο ακόμη και η Βανδή με τη Βίσση θα «σκότωναν» να εμφανιστούν αγκαλιασμένες και να φιληθούν επί σκηνής ή μήπως το ξενύχτι μέχρι τα ξημερώματα που θα δώσει άλλοθι σε 20 εκατομμύρια να κάνουν «κοπάνα» τη Δευτέρα από τη δουλειά, ξέροντας ότι δεν θα τους ψάξει κανείς;

Γιατί με βάση μια πρόσφατη έρευνα το 53% των Αμερικανών θεωρούν ότι η “Super Bowl Monday”, θα έπρεπε να είναι επίσημη αργία, ενώ το κορυφαίο εύρημα της έρευνας είναι ότι συμφωνούν σε αυτό το 72% των προϊσταμένων των τμημάτων ανθρωπίνου δυναμικού που συμμετείχαν στην έρευνα!

Προφανώς αυτό που δίνει στο Super Bowl τη φήμη του, είναι όλα αυτά και τίποτα από τα παραπάνω μαζί. Γιατί το Super Bowl είναι πάνω από όλα ένα ανυπέρβλητο αθλητικό θέαμα, ένα συναρπαστικό ομαδικό άθλημα, γεμάτο ανατροπές και με τα πάντα να μπορούν να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Και εάν του δώσεις μια ευκαιρία και το παρακολουθήσεις χωρίς προκαταλήψεις, θα δεις πράγματα που θα σε καθηλώσουν – θα δεις παίκτη να κουβαλά τη μπάλα για 67 γυάρδες, με τους αντιπάλους να κρέμονται από πάνω του, αλλά να μην μπορούν να τον αποτρέψουν από το να σκοράρει touchdown αποκλείοντας τους πρωταθλητές, θα δεις quarterbacks να πετούν τη μπάλα με απίστευτη ακρίβεια και plays από αμυντικούς και παίκτες των special teams, εξίσου εντυπωσιακά με πολεμική χορογραφία.

Κι όμως το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που χρειάζεται μεν δύναμη, αλλά σχεδόν πάντα κρίνεται στην τακτική. Αν και σε μας τους μη μυημένους δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, περιέχει στρατηγική πιο εξελιγμένη και από τα συστήματα του μπάσκετ. Ο καθαρός αγώνας διαρκεί μια ώρα και χωρίζεται σε τέσσερα δεκαπεντάλεπτα που προσφέρουν την βάση για ένα διευρυμένο στοιχηματικό προϊόν με πλέον των 270 αγορών.

Σεζόν γεμάτη εκπλήξεις

Με την κανονική διάρκεια της σεζόν να διαρκεί μόνο 16 αγωνιστικές και τα play offs να είναι μονά παιχνίδια, το NFL είναι εύλογα ένα πρωτάθλημα γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές που σε συνδυασμό με την εφαρμογή του “salary cap” (που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ χαοτικές διαφορές δυναμικότητας) κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και ευνοεί την παρουσία διαφορετικών ομάδων στον τελικό κάθε χρονιάς.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στον φετινό, 56ο τελικό της ιστορίας που θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/2, 01:30) στο Λος Άντζελες, να φέρνει αντιμέτωπους Σινσινάτι Μπέγκαλς και τους Λος Άντζελες Ραμς, δύο ομάδες που δεν περίμενε να προχωρήσουν τόσο ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί τους, πόσο μάλλον οι bookmakers. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρώτες αποδόσεις που είχαν βγει για τον νικητή του Super Bowl πριν το ξεκίνημα της σεζόν στις ΗΠΑ, οι Σινσινάτι Μπέγκαλς είχαν απόδοση 150/1 και οι Λος Άντζελες Ραμς 75/1.

Στον αντίποδα βέβαια, πρόκειται για δύο ομάδες τρομερά διψασμένες για διάκριση που θα τα δώσουν όλα για τη νίκη, με επιθετικογενείς προπονητές και δύο πολύ καλούς quarterbacks που φιλοδοξούν να τις οδηγήσουν στην τελική επικράτηση.

Η θέση του quarterback στο Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο παραπέμπει στον πασαδόρο του βόλεϊ, με τη διαφορά ότι είναι ακόμη πιο εγκεφαλική, καθώς ο μεν πασαδόρος έχει 3-4 επιλογές σε κάθε επίθεση ( ώστε να βγει κάποιο από τα μετρημένα επιθετικά συστήματα), ο δε quarterback έχει πάνω από δέκα, με τα συστήματα και τους αντίστοιχους συνδυασμούς τους να είναι εκατοντάδες. Και παράλληλα καλείται να αποφασίσει μέσα στο πολύ δυο δευτερόλεπτα προτού οι αντίπαλοι πέσουν πάνω του να τον κάνουν χαλκομανία.

Ο Τζο Μπάροου λοιπόν, ένας από τους πιο εγκεφαλικούς παίκτες που διακρίθηκαν στην φετινή σεζόν, είναι η βασική ελπίδα των Μπένγκαλς να κάνουν την έκπληξη και να κερδίσουν το Super Bowl μέσα στην έδρα των αντιπάλων τους – με τα ειδικά στοιχήματα που προσφέρονται για τα passing yards” και τις “passing touchdown του να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν οδήγησε εκ του ασφαλούς το Σινσινάτι στη νίκη στα 6 τελευταία παιχνίδια του, με τις πάσες του να ξεπερνούν τις 1.970 γιάρδες και παράλληλα να αποφέρουν 13 touchdowns!

Παραδόξως βέβαια, τα πιο δημοφιλή στοιχήματα (τουλάχιστον στην Αμερική) για το Super Bowl, παραμένουν το στρίψιμο του κέρματος και η διάρκεια του Εθνικού Ύμνου, δηλαδή δύο αγορές που είναι εντελώς «κορώνα-γράμματα» και στις οποίες είσαι χαμένος από χέρι (λόγω γκανιότας). Από την άλλη, μιλάμε για το πιο μαζικό (και) στοιχηματικό γεγονός στις ΗΠΑ, οπότε ίσως και να μην είναι τόσο παράδοξο…

Maestro