“Όχι πάλι αυτός”: Η περίεργη περίπτωση του Ντομένικο Μπεράρντι

Στα τέλη Ιανουαρίου της χρονιάς που φεύγει σε λίγο η Μίλαν υποδέχτηκε στο Σαν Σίρο τη Σασουόλο. Οι γηπεδούχοι βρίσκονταν τότε στη 2η θέση έχοντας εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη της έδρας. Στο γήπεδο τους είχαν χάσει βαθμούς μόνο από την αχτύπητη πέρσι Νάπολι και από τη Ρόμα, που είχε κλέψει την ισοπαλία με δυο γκολ στα τελευταία λεπτά. Οι φιλοξενούμενοι, από την άλλη, πάλευαν για τη σωτηρία τους και μακριά από την πόλη τους είχαν κερδίσει ένα ματς μόνο. Κι όμως, στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου το σκορ ήταν 1-4! Στο τέλος η Σασουόλο έφυγε από το Μιλάνο με ένα εμφατικό 2-5.

Το πρώτο γκολ μπήκε μετά από ατομική προσπάθεια του Ντομένικο Μπεράρντι, που έβγαλε μόνο του στη μικρή περιοχή έναν συμπαίκτη του. Στο δεύτερο γκολ ο Μπεράρντι έδωσε ξανά την ασίστ ενώ στο τρίτο αποφάσισε να αλλάξει ρόλο και να σκοράρει αυτός, με κεφαλιά μετά από κόρνερ. Στην αρχή της επανάληψης, η Σασουόλο κέρδισε πέναλτι αλλά ο κανονικός εκτελεστής της, δηλαδή ο Μπεράρντι, έκρινε πως είναι καλύτερα για την ομάδα να το αφήσει στον επιθετικό Αρμάν Λοριαντέ, που είχε μείνει άσφαιρος τους προηγούμενους 3,5 μήνες και χρειαζόταν μια ώθηση στην ψυχολογία του. Το πέμπτο γκολ μπήκε από τον Βραζιλιάνο μέσο Ενρίκε με σουτ μέσα από την περιοχή. Δημιουργός του; Αυτός που λογικά σκεφτήκατε.

Το να έχεις συμμετοχή σε τέσσερα γκολ ως παίκτης της Σασουόλο μέσα στο Σαν Σίρο απέναντι στη Μίλαν κανονικά θα αποτελούσε από μόνο του ένα μεγάλο παράσημο στην καριέρα σου. Για τον Ντομένικο Μπεράρντι όμως αυτό έχει καταντήσει σχεδόν συνήθεια. Αυτό δεν ήταν καν το καλύτερο του 90λεπτο απέναντι στους ροσονέρι. Το 2015 είχε οδηγήσει την ομάδα του σε νίκη με 3-2, σκοράροντας και τα τρία γκολ της. Αλλά, παραδόξως, ούτε κι εκείνο ήταν το καλύτερο. Ένα χρόνο πριν, σε ηλικία 20 ετών και στην πρώτη του σεζόν στη Σέριε Α, βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Αμπιάτι τέσσερις φορές, σε ένα εντυπωσιακό 4-3 στην έδρα της Σασουόλο!

Αυτά αλλά και όσα ακολούθησαν τα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν δημιουργήσει μια περίεργη και δύσκολα πιστευτή τάση που έχει πια μετατραπεί σε χιουμοριστική, ιντερνετική σταθερά. Ο Ιταλός μεσοεπιθετικός θα κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι απέναντι στη Μίλαν, οι φίλοι της θα αναφωνήσουν “όχι πάλι αυτός” και τα σόσιαλ μίντια θα γεμίσουν με φωτογραφίες του Μέσσι, του Μπάτζιο ή του Μαραντόνα και λεζάντα «ο Μπεράρντι κάθε φορά που παίζει με τη Μίλαν». Τα νούμερα είναι εκπληκτικά, ειδικά αν αναλογιστούμε σε ποιο σύλλογο αγωνίζεται: Η Μίλαν είναι η ομάδα απέναντι στην οποία σκοράρει περισσότερο. Σε 18 αγώνες στη Σέριε Α, έχει συμμετοχή σε 18 γκολ (11 δικά του και 7 ασίστ), ενώ χάρη και στις επιδόσεις του η Σασουόλο μετράει 7 νίκες και 3 ισοπαλίες σε αυτά τα παιχνίδια με την πολύ πιο ισχυρή αντίπαλο της.

Η εξήγηση πίσω από την αδυναμία που δείχνει στη συγκεκριμένη αντίπαλο ίσως να κρύβεται στο παρελθόν του. Σε μια παλιότερη συνέντευξη, ο Ιταλός είχε αποκαλύψει πως μεγάλωσε σαν φίλαθλος της Ίντερ, αφού αυτήν υποστήριζαν ο μπαμπάς και ο αδερφός του. “Κάθε παιδί έχει και μια ομάδα στην καρδιά του, έτσι δεν είναι; Εγώ είχα την Ίντερ. Η πρώτη μεγάλη μου αδυναμία ήταν ο Ρονάλντο το φαινόμενο ενώ αργότερα έγινε ο Μιλίτο”. Ούτε όμως οι νερατζούρι περνάνε πολύ καλά όταν τον συναντούν. Σε 16 αγώνες απέναντι στην παιδική του αγάπη, ο Μπεράρντι έχει συμμετοχή σε 12 γκολ (8 δικά του και 4 ασίστ) και αυτά έχουν βοηθήσει τη Σασουόλο να φύγει νικήτρια από τα μισά παιχνίδια! Συνολικά, σε 34 αγώνες με τις ομάδες του Μιλάνου, έχει συμμετοχή σε 30 γκολ. Η δε Σασουόλο έχει μετατραπεί σε κάτι σαν φονέα των γιγάντων της πόλης, καθώς στις τελευταίες 6 επισκέψεις της στο Σαν Σίρο/Μεάτσα έχει φύγει με 5 νίκες! Σε αυτά τα 6 ματς, ο Μπεράρντι έχει σκοράρει ή δώσει ασίστ σε όλα. Παράλογο; Ίσως. Αλλά αληθινό.

Κάποιος που δεν ασχολείται αρκετά με το ιταλικό ποδόσφαιρο πιθανόν θα αναρωτηθεί πώς γίνεται αυτό. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, όπως μαθαίνουμε από μικρά παιδιά. Η αλήθεια είναι πως η ομολογουμένως τρομερή συνέπεια του απέναντι στις ομάδες του Μιλάνου δεν είναι κάποια κουλή έκλαμψη ενός κατά τα άλλα μέτριου και αδιάφορου παίκτη. Για παράδειγμα, τα στατιστικά του απέναντι στις ομάδες της Ρώμης δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Σε 33 παιχνίδια με Ρόμα και Λάτσιο έχει συμμετοχή σε 24 γκολ, παίζοντας σε μια ομάδα που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Καμπιονάτο δέκα χρόνια πριν.

Στις 7 από τις 10 αυτές σεζόν, ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της της Σασουόλο, έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό είτε σε γκολ, είτε σε ασίστ, είτε και στα δυο. Η άνεση του στο τελείωμα των φάσεων, το εξαιρετικό πόδι που δεν έχει πρόβλημα να σκοράρει και από μακρινές αποστάσεις, η ικανότητα του να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και η αποδεδειγμένη πλέον συνέπεια του μετά από τόσα χρόνια στην πρώτη κατηγορία τον έχουν μετατρέψει σε έναν από τους πιο περιζήτητους Ιταλούς παίκτες στη Σέριε Α. “Είναι ο νεαρός Μπάτζιο της γενιάς του” είχε τολμήσει να πει ο σπουδαίος Τζανκάρλο Αντονιόνι το 2015, τότε που ο ανερχόμενος εξτρέμ συμπεριλαμβανόταν στις περισσότερες λίστες με τα μεγαλύτερα ταλέντα. Αυτό που κάνει την περίπτωση του τόσο ιδιαίτερη είναι ότι παρ’ότι αυτά τα προτερήματα του ήταν γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε φτάσει στο φινάλε του 2023 κι αυτός αγωνίζεται ακόμα στη Σασουόλο.

Η ερώτηση “Πώς γίνεται ο Μπεράρντι να παίζει ακόμα εκεί” επιστρέφει στην επικαιρότητα κάθε τρεις και λίγο και το τρομερό είναι ότι δεν έχει και μια μόνο ξεκάθαρη απάντηση, όπως συνήθως συμβαίνει με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Παρά την αγάπη που τρέφει για το σύλλογο που τον ανακάλυψε, τον ανέδειξε και τον έκανε ηγέτη του, ο Μπεράρντι δεν έχει κάνει ποτέ κάποια μεγάλη δήλωση που να υποδηλώνει ότι θέλει να μείνει για πάντα εκεί και να γίνει η σημαία του ή ότι αδιαφορεί επιδεικτικά για το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ομάδων και την προοπτική να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και να κερδίσει τίτλους. Υπάρχουν μάλιστα φορές, όπως φέτος το καλοκαίρι, που έχει πιέσει ο ίδιος τη διοίκηση για να συναινέσει σε κάποια καλή μεταγραφή. Μια μεταγραφή που όμως για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώνεται τελικά ποτέ.

Όλα αυτά τα χρόνια το όνομα του έχει ακουστεί κυριολεκτικά για όλες τις μεγάλες ομάδες της Ιταλίας αλλά και για αρκετές ξένες (με αποκορύφωμα ίσως το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Λίβερπουλ και της Μπαρτσελόνα). Κάποιες από αυτές ενδιαφέρθηκαν γι’αυτόν περισσότερες από δυο φορές. Η Γιουβέντους τον απέκτησε κιόλας το 2013 με συνιδιοκτησία, τον άφησε δυο χρόνια δανεικό εκεί, καθώς ήταν ακόμα 19 ετών και χρειαζόταν αγώνες στα πόδια, μετά έκρινε πως δεν χωράει στο ρόστερ της και πούλησε το ποσοστό της στη Σασουόλο, για να καταλήξει να τον κυνηγάει πάλι τις τελευταίες σεζόν.

Τα πρώτα χρόνια αυτό που έβγαινε παρά έξω ήταν ότι κατά κύριο λόγο ο ίδιος ο Μπεράρντι δίσταζε να κάνει το μεγάλο βήμα και προτιμούσε να μείνει λίγο ακόμα στη Σασουόλο που του πρόσφερε σίγουρο χρόνο συμμετοχής, πρωταγωνιστικό ρόλο και την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρίες και αυτοπεποίθηση. Στη συνέχεια, η μετακίνηση κολλούσε είτε στα λεφτά, είτε στους τραυματισμούς (το 2016 έχασε τη μισή σεζόν λόγω προβλήματος στο γόνατο και μετά την επιστροφή του έκανε τη χειρότερη σεζόν της καριέρας του) είτε στις ενστάσεις για τον χαρακτήρα του. Τα ξεσπάσματα του εντός και εκτός γηπέδων και η αδυναμία του να ελέγξει το πάθος και τα νεύρα του ειδικά όσο ήταν νέος (τα πρώτα τρία χρόνια του στη Σέριε Α είδε 33 φορές την κίτρινη κάρτα και 3 φορές την κόκκινη!) είχαν ανησυχήσει κάπως τους ιθύνοντες των ομάδων που δεν ήταν διατεθειμένες να ρισκάρουν, ειδικά με τα ποσά που ζητούσε η Σασουόλο. “Έκανα κάποια λάθη που με βοήθησαν να βελτιωθώ και να εξελιχθώ”, είχε παραδεχτεί σε μια συνέντευξη του το 2015. “Προσπαθώ ακόμα να βελτιώσω τον αυτοέλεγχό μου, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο”.

Λίγο πριν κλείσει τα 30 πλέον, ο Ντομένικο Μπεράρντι συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο ιταλικό πρωτάθλημα παραμένοντας όμως εκεί που ξεκίνησε, σε μια ομάδα που συνήθως συναντάς στη μέση της βαθμολογίας. Σε αυτήν που τον ανακάλυψε εντελώς τυχαία στα 15 του, βλέποντας τον να παίζει σε ένα 5Χ5 με τους φίλους του μεγαλύτερου αδερφού του. Σε αυτή με την οποία έγραψε κατ’ευθείαν ιστορία, αφού στα 18 του ανέβηκε μαζί της για πρώτη φορά στη Σέριε Α όντας πρώτος σκόρερ της εκείνη τη σεζόν. “Ελπίζω να μείνει για πάντα μαζί μας. Είναι το σύμβολο μας, ο Τότι της Σασουόλο” είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας το 2021 αλλά από τότε έχουν μεσολαβήσει αρκετές διαφορετικές δηλώσεις που δείχνουν πως και η διοίκηση και ο παίκτης είναι ανοιχτοί σε προτάσεις.

Μέχρι να έρθουν αυτές και, το βασικότερο, μέχρι να καταλήξουν επιτέλους σε συμφωνίες και υπογραφές, ο Μπεράρντι θα εξακολουθήσει να κάνει τα δικά του στα ιταλικά γήπεδα (φέτος είναι 2ος σκόρερ και ένας από τους παίκτες με την καλύτερη αξιολόγηση στο πρωτάθλημα) φορώντας τη φανέλα της Σασουόλο. Επόμενη στάση του; Το Σαν Σίρο και η Μίλαν.