panathinaikos-valencia

Παναθηναϊκός-Βαλένθια: Ημέρα εκπαίδευσης

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε δύο πρόσωπα στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ, καταφέρνοντας να αντιστρέψει τις άσχημες εντυπώσεις του πρώτου ημιχρόνου. Πλέον επιστρέφει στο ΟΑΚΑ και υποδέχεται τη Βαλένθια, η οποία χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Πώς θα αντιπαρέλθουν οι πράσινοι τη δυναμική που δίνει το κίνητρο των «νυχτερίδων»;

Όπως αναμενόταν, η βραδιά για το «τριφύλλι» στη Μαδρίτη ήταν δύσκολη. Ο Παναθηναϊκός έχασε τελείως τον αντίπαλο και την επαφή με το σκορ στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο εξαιρετικός Ντεκ και ο Τέιλορ έκαναν τη διαφορά για τη Ρεάλ. Η απουσία του Παπαγιάννη από την πίσω γραμμή άμυνας, αφαίρεσε το δικαίωμα λάθους από τους υπόλοιπους καθώς χωρίς τον 23χρονο σέντερ, δεν υπήρχε ο rim protector που καλύψει μια στιγμιαία αδυναμία. Η Ρεάλ «εκτόξευσε» το βασικό φετινό μειονέκτημα των πρασίνων, αυτό της άμυνας μακριά από τη μπάλα. Ειδικά με τη μπάλα στο low post, οι πράσινοι δέχθηκαν επανειλημμένως πόντους από το κόψιμο στην weak side, κατά μήκος της τελικής γραμμής. Με απλά λόγια, οι Μαδριλένοι έκαναν πάρτι στην πλάτη της ελληνικής άμυνας.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του ματς άλλαξε. Ο Κασελάκης άλλαξε την υφή της πράσινης άμυνας, οι φιλοξενούμενοι έδωσαν stops, πήραν τα ριμπάουντ και έδειξαν έναν άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο, κερδίζοντας και τις δύο περιόδους. Ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του στα πρώτα 20 λεπτά. Κατάφερε (παρά τις απουσίες των δύο πυλώνων του, Παπαπέτρου και Παπαγιάννη, συν αυτή του Σαντ-Ρος ο οποίος είχε πρόβλημα στη μέση και έμεινε στον πάγκο) να μείνει μαζί με την Ρεάλ, επιστρέφοντας μάλιστα στο παιχνίδι για να διεκδικήσει τη νίκη.  Η αίσθηση του ότι ανταγωνίστηκε και επέστρεψε πάντως, του δίνει μια ψυχολογική ένεση για τη συνέχεια. 

Η  προίκα που αφήνει η αναμέτρηση της Μαδρίτης

Η Ευρωλίγκα τρέχει βέβαια και δεν αφήνει περιθώριο να σκεφτείς το ματς που μόλις άφησες πίσω. Έχει ενδιαφέρον να δούμε, τι προίκα άφησε στον ψυχισμό και στο αγωνιστικό προφίλ των πρασίνων η κόντρα με τη Ρεάλ. 

Η Βαλένθια διαθέτει ένα ταλαντούχο σύνολο με ιδιαίτερο ποιοτικό βάθος. Πρόκειται σαφέστατα για έναν διεκδικητή μιας θέσης για τα playoffs της φετινής διοργάνωσης, o οποίος όμως βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Oι «νυχτερίδες» έχουν ηττηθεί στα 5 από τα τελευταία 6 ματς που έδωσαν, χάνοντας σημαντικό έδαφος στον βαθμολογικό πίνακα. Η τελευταία τους ήττα μάλιστα ήρθε σε μια αναμέτρηση με απίστευτη εξέλιξη, όπου επέστρεψαν με εκπληκτικό τρόπο απέναντι στη Ζάλγκιρις (περνώντας μπροστά με τρίποντο του Βαν Ρόσομ μόλις τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη) αλλά «έπεσαν» από το ξίφος του εκπληκτικού φέτος Μάριους Γκριγκόνις.

Η βασική αιτία της πτώσης της αγωνιστικής απόδοσης της Βαλένθια εντοπίζεται στο αμυντικό κομμάτι. Οι «νυχτερίδες» παρουσιάζουν μια κακή εικόνα στα μετόπισθεν, αδυνατώντας να πιάσουν ικανοποιητικά αμυντικά standards για μεγάλο διάστημα στο παιχνίδι. Η Βαλένθια δεν είναι ιδιαίτερα αθλητική ομάδα και ειδικά στην περιφερειακή γραμμή δυσκολεύεται αρκετά να ελέγξει ομάδες που δουλεύουν με συνέπεια την έξτρα πάσα, δοκιμάζοντας την ταχύτητα στις αντιδράσεις της άμυνας. Το σύνολο του Πονσαρνάου επιτρέπει  στους αντιπάλους να εκτελούν με 55.6% στα δίποντα και 39.9% στα τρίποντα, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε όρους συνολικής αμυντικής αξιολόγησης στη διοργάνωση (118.3 παθητικό ανά 100 κατοχές). Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει (και μπορεί) να παράγει εκμεταλλευόμενος την εκτελεστική δεινότητα του Νέντοβιτς από την περίμετρο αφού βάλει σημάδι πρώτα όμως την καρδιά της ισπανικής ρακέτας, για να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο χώρων που θα χρειαστεί η επίθεση του.

Ημέρα εκπαίδευσης για την πράσινη άμυνα

Σε αντίθεση με το αμυντικό κομμάτι  και τα προβλήματα που εντοπίζονται εκεί, η επίθεση της  Βαλένθια συνεχίζει να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στη φετινή διοργάνωση. Γίνεται αυτομάτως κατανοητό ότι η ελληνική άμυνα θα έχει αρκετή δουλειά σήμερα το βράδυ. Οι Ισπανοί κυκλοφορούν εξαιρετικά τη μπάλα, έχουν ταχύτητα ανάπτυξης στο μισό γήπεδο, εναλλακτικές πηγές δημιουργίας και αρκετούς αθλητές (σε διάφορες θέσεις της πεντάδας) οι οποίοι μπορούν να πασάρουν και να εκτελέσουν με διαφορετικούς τρόπους.

Ο Παναθηναϊκός αρχικά θα πρέπει να σταματήσει τις συνεργασίες και τη ροή στην επίθεση της Βαλένθια. Το οπλοστάσιο του Πονσαρνάου είναι τεράστιο. Παίχτες όπως οι Λαμπιρί, ο Μαρίνκοβιτς, ο Βαν Ρόσομ και ο Τόμπεη μπορούν να δώσουν έξτρα ώθηση στην επίθεση πίσω από τους κύριους παραγωγικούς πόλους (Ντούμπλιεβιτς, Πρέπελιτς). Οι γηπεδούχοι πρέπει να παίξουν άμυνα για σαράντα λεπτά απέναντι στη δεύτερη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης, η οποία έχει μια μεγάλη δεξαμενή δεξιοτήτων (παιχνίδι με πλάτη, δημιουργία από το χαμηλό ποστ, δράσεις μακριά τη μπάλα). Η Βαλένθια θα τιμωρήσει εμφατικά στιγμές αδράνειας στην άμυνα στο ζωγραφιστό, όπως αυτές των Όγκαστ και Μπέντιλ στη Μαδρίτη.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα ματς όπου το κίνητρο θα παίξει σημαντικό ρόλο. Και όταν λέμε «κίνητρο», δεν εννοούμε μόνο το αγωνιστικό όπου το ενδιαφέρον είναι μονόπλευρο. Ο Παναθηναϊκός γύρισε από τη Μαδρίτη έχοντας πετάξει είκοσι λεπτά αγώνα στον κάδο των απορριμμάτων. Επιβάλλεται, ανεξάρτητα από τα προβλήματα (που δεν είναι λίγα) και τις απουσίες του να δείξει αθλητικό εγωισμό και να επιστρέψει δυναμικά. Αυτό κάνουν οι ομάδες που έχουν υπερηφάνεια και μαχητικό πνεύμα…