Το όραμα της Ένωσης

To Χάντμπολ παραμένει ένα άθλημα άγνωστο στο πλατύ ελληνικό κοινό και παρότι ταιριάζει στην ψυχολογία του Έλληνα, δεν ευτύχησε ποτέ να βρει τον δικό του Γκάλη και να φέρει κάποια μεγάλη διάκριση που θα πυροδοτούσε την εξάπλωση της δημοτικότητας του. Παρέμεινε για δεκαετίες στη σκιά του Μπάσκετ, αλλά και του Βόλεϊ.

Το χάντμπολ είναι ένα κατεξοχήν  άθλημα σάλας, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Οι ιστορικοί βεβαιώνουν ότι παιζόταν πολύ πριν από το ποδόσφαιρο και το γεγονός ότι ανέκαθεν ο άνθρωπος ήταν πιο επιδέξιος στα χέρια παρά στα πόδια, μοιάζει να επιβεβαιώνει αυτή την θεώρηση. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η «χειροσφαίριση» παιζόταν κυρίως σε ανοικτό χώρο και σε μεγάλο γήπεδο με 11 παίκτες. Όμως η ανερχόμενη δημοτικότητα της εκδοχής του παιχνιδιού σε κλειστό χώρο (με 7 πλέον παίκτες), ειδικά στις χώρες της Ανατολικής και Βορείου Ευρώπης (ιδιαίτερα στην Σκανδιναβία), καθιέρωσε οριστικά την σημερινή εκδοχή του αθλήματος – με τις κλιματολογικές συνθήκες να παίζουν το πιο καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή.

Είναι Ολυμπιακό αγώνισμα από το 1972 αλλά στον αθλητικό χάρτη της χώρας μας παρουσιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται μόλις στις 12 Φεβρουαρίου 1977 στο Αμύνταιο σε ένα πρόχειρο γήπεδο με αντιπάλους τον Αμύντα Αμυνταίου και τον Εθνικό Κοζάνης. Και δυστυχώς παραμένει στην αφάνεια και ταλανίζεται από οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα μέχρι σήμερα με μοναδικό διάλειμμα την Ολυμπιάδα του 2004 όταν και ήρθαν στην Ελλάδα αρκετοί «εισαγόμενοι» ομογενείς ή/και παράλληλα ελληνοποιήθηκαν ικανοί ξένοι παίκτες, με αποτέλεσμα την έκτη θέση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005, χωρίς όμως συνέχεια.

Κάποιες σποραδικές επιτυχίες ελληνικών ομάδων (Φίλιππος Βέροιας το 2003 και Διομήδης Άργους το 2012) με συμμετοχή σε τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων δεν άλλαξαν κάτι (καθώς μιλάμε για ομάδες της περιφέρειας με αυστηρά τοπικό λαϊκό έρεισμα), αλλά τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει η περίπτωση της ΑΕΚ που προσπαθεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα με το όραμα της δημιουργίας της καλύτερης ελληνικής ομάδας όλων των εποχών. Το 2018 έφτασε στον τελικό του Challenge Cup, πέρυσι πήγαινε φουλ για τελικό πριν διακοπούν οι διοργανώσεις λόγω Covid-19 και φέτος ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την απόκτηση του παγκοσμίου κλάσεως Καταλανού Ουγάλδε και απόλυτο στόχο την κατάκτηση του European Cup.

Σε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια λοιπόν της φάσης των «16» του EHF European Cup, την Κυριακή το μεσημέρι η CSM Βουκουρεστίου (η οποία κέρδισε το Challenge Cup το 2019) θα φιλοξενήσει την Ένωση σε ένα πολύ δυνατό ζευγάρι που οι ειδικοί θεωρούν ότι θα δώσει τη μία από τις δυο ομάδες του τελικού της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ εξάλλου έχει φτιάξει ένα ρόστερ πολύ υψηλού επιπέδου για τα δεδομένα της Ελλάδας και το όραμα της διοίκησης είναι όχι μόνο η κατάκτηση του φετινού European Cup, αλλά η μελλοντική συμμετοχή και διάκριση στα σαλόνια του Champions League.

Το χάντμπολ από στοιχηματικής άποψης είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα, καθώς η μεγάλη ταχύτητα, μαζί με τις πολλές εναλλαγές και τα υψηλά σκορ που το χαρακτηρίζουν, δυσκολεύουν ιδιαίτερα την αλγοριθμική παραγωγή αποδόσεων, με συνέπεια οι μπουκ να το φοβούνται σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι δε, να φτάνουν στο σημείο ακόμη και να το κρύβουν στα μενού τους – ώστε να χρειάζονται πολλαπλά κλικ για να το “ανακαλύψει” (κυριολεκτικά) ο παίκτης.

Κάπως έτσι έχουμε φτάσει 40 ώρες πριν την έναρξη της μεγάλης αναμέτρησης στο Βουκουρέστι και καμία εταιρεία παγκοσμίως δεν έχει ακόμη προσφέρει αποδόσεις για το παιχνίδι. Εντούτοις, θα είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι η Ένωση θα έχει εύκολο έργο. Η Ρουμανία είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο άθλημα του Χάντμπολ (υπερδύναμη κατά τον προηγούμενο αιώνα γαρ) και το Βουκουρέστι πολύ έμπειρη ομάδα με ποιότητα και ισχυρές ευρωπαϊκές προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

Επιπλέον η απουσία του Ουγάλδε είναι εξαιρετικά δυσαναπλήρωτη για την ΑΕΚ, ενώ η διακοπή (ουσιαστικά διάλυση) του ελληνικού πρωταθλήματος της έχει στερήσει τον αγωνιστικό ρυθμό. Εάν λοιπόν καταφέρει να επιστρέψει με ένα σκορ (πχ ήττα με 2-3 γκολ διαφορά) που θα της επιτρέπει να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκριση στο ΟΑΚΑ, θα είναι πραγματικά καλά νέα…

Maestro