Ο Νορβηγός που γλυκοκοιτάζει όλη η Ευρώπη

Σε ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που έζησε μια δεκαετία Μέσι-Ρονάλντο, υπάρχει πάντα η ανάγκη για φρέσκα πρόσωπα, για νέους πρωταγωνιστές. Το θέμα είναι πόσα από αυτά τα ονόματα που εμφανίζονται θα αντέξουν στο χρόνο. Εδώ και λίγο καιρό, μεγάλο μέρος της δημοσιότητας έχει κερδίσει ένας 19χρονος, που είναι ο Μπαπέ του 2019. Όχι γιατί του μοιάζει φυσικά. Αν σε κάποιον μοιάζει είναι στον ηθοποιό Τζέσε Πλέμονς (γνωστό μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή του σε σειρές όπως το Breaking Bad, το Black Mirror και το Fargo) και όχι στον κατά περίπου δεκατρείς πόντους κοντύτερο Γάλλο. Ένας όμως ένας παίκτης που έχει κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Έρλινγκ Χόλαντ (που απ’ ότι φαίνεται είναι η σωστή προφορά του ονόματός του) είναι μόλις ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που έχει σκοράρει και στα τέσσερα πρώτα του παιχνίδια στη διοργάνωση. Το ίδιο κατόρθωμα έχουν πιτύχει μόνο ο Ζε Κάρλος της Πόρτο κι οι Αλεσάντρο ντελ Πιέρο και Ντιέγκο Κόστα. Πριν το παιχνίδι της Σάλτσμπουργκ με τη Γκενκ για την 5η αγωνιστική των ομίλων, ο Νορβηγός έχει φτάσει τα 7 γκολ, ενώ στο πρωτάθλημα έχει παραπάνω γκολ από παιχνίδια. Όχι μικρό κατόρθωμα για έναν παίκτη που πέρσι έπαιζε στη Μόλντε, στο αδύναμο νορβηγικό πρωτάθλημα.

Όταν ο μπαμπάς τα ‘βαζε με τον Κιν

Αν το επώνυμο σάς θυμίζει κάτι, αυτό είναι μάλλον το όνομα του πατέρα του, πρώην ποδοσφαιριστή, Αλφ Ίνγκε Χόλαντ που είχε μια αρκετά καλή παρουσία στην Αγγλία μέχρι που ένα τάκλιν του Ρόι Κιν του έκοψε την καριέρα σε ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ. Ο Χόλαντ με τον Κιν είχαν ανοίξει κόντρα μερικά χρόνια πιο πριν, όταν ο Νορβηγός  κατηγόρησε τον Κιν για θέατρο. Ο Κιν όμως είχε τραυματιστεί σοβαρά στον χιαστό. Τα λόγια του Χόλαντ έμειναν χαραγμένα στον Ιρλανδό, που το 2001 αποφάσισε να πάρει εκδίκηση τραυματίζοντας στο γόνατο τον Χόλαντ. Ο Κιν στην αυτοβιογραφία του έγραψε ότι δεν μετάνιωσε και ότι το έκανε επίτηδες, αλλά αργότερα είπε ότι τα λόγια του μεταφέρθηκαν λάθος. Ο μπαμπάς Χόλαντ ουσιαστικά τερμάτισε την καριέρα του εκείνη την ημέρα του 2001. Μια καριέρα που τον έφερε σε τρεις αγγλικές πόλεις.

Σε μια από αυτές τις τρεις, το Λιντς, γεννήθηκε κι ο γιος του ο Έρλινγκ. Η τοπική ομάδα βρίσκεται πάντα στην καρδιά του νεαρού, που δήλωσε πριν δύο χρόνια ότι όνειρό του είναι να κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ φορώντας τη φανέλα της. Όλα αυτά φυσικά πριν αρχίσει να σπάει ρεκόρ και να γίνεται διάσημος. Μια μεταγραφή στη Λιντς πλέον δεν είναι καθόλου πιθανή, με τον Χόλαντ να έχει ανεβάσει τις μετοχές του.

Κατά την παρουσία του στη Μόλντε, δούλεψε αρκετά με τον τότε προπονητή της Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και βελτιώθηκε πολύ, έχοντας πάντα ως πρότυπο τον Ζλάταν. Τόσο για τον τρόπο που παίζει, όσο και για το πώς βελτιώθηκε με τα χρόνια και το πώς δούλευε. Για τους ίδιους λόγους θαυμάζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και ακολουθεί την ίδια διατροφή με… ψάρια. Επιβεβαιώνοντας τα στερεότυπα του Σκανδιναβού ποδοσφαιριστή, ο Χόλαντ δεν άφησε την εξέλιξή του απλώς στο ταλέντο του. Δουλεύει συνεχώς, άφησε το σπίτι του για να πάει στο Μόλντε στα 16 του και να συνεχίζει να είναι αφιερωμένος στο ποδόσφαιρο. Και κυρίως, μοιάζει να μη βιάζεται και να κάνει σταθερά βήματα. Η επιλογή της Σάλτσμπουργκ μετά τη Μόλντε δεν ήταν τυχαία. Όπως είδαμε πρόσφατα μιλώντας για τον Μάρκο Ρόζε, είναι ένας σύλλογος που δουλεύει πολύ με τους νέους. Ο Χόλαντ βρήκε ένα σωστό περιβάλλον για να βελτιωθεί. Προτίμησε να πάει στην Αυστρία, παρά να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα με τον κίνδυνο να μη βρει τις ευκαιρίες ή να βαλτώσει μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Το πόσο επικεντρωμένος στην καριέρα του είναι ο μικρός, φαίνεται και από την ιστορία που έγινε γνωστή πριν περίπου ένα μήνα. Ο αρχηγός της Σάλτσμπουργκ περπατούσε στον δρόμο με το παιδί του και το σκυλί του, όταν ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα του με κατεβασμένο το παράθυρο και δυνατή τη μουσική. Ο οδηγός ήταν ο Χόλαντ. Και πριν πείτε “τι διαφορά έχει με τον κάθε κάγκουρα μέσο ποδοσφαιριστή”, η απάντηση είναι ότι η μουσική που έπαιζε δυνατά δεν ήταν κάποιο σουξέ της εποχής. Ήταν ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ, το τραγούδι που σύμφωνα με τα λόγια του μικρού είναι το αγαπημένο του και το έχει και ήχο στο ξυπνητήρι του, όπως είπε σε συνέντευξή του.

Στην ίδια συνέντευξη που αποκάλυψε ότι κοιμάται στο κρεβάτι με πέντε μπάλες, από τα ισάριθμα χατ τρικ της καριέρας του (το τελευταίο, αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ). “Είναι σαν κάθε μπάλα να είναι μια κοπέλα μου“, λέει ο Νορβηγός σε κάτι που είναι εξίσου αστείο και… θλιβερό. Αλλά σίγουρα δείχνει και το πόσο ζει για το ποδόσφαιρο, καθώς ονειρεύεται να μεγαλουργήσει.

Όπως είναι φυσικό, ένα σωρό ομάδες ενδιαφέρονται γι’ αυτόν. Πάνω απ’ όλα, το όνομα της Γιουνάιτεντ είναι αυτό που ακούγεται περισσότερο. Εκεί βρίσκεται άλλωστε ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάει πολλά, ο Σόλσκιερ. Η Γιουνάιτεντ είχε ενημερωθεί για το ταλέντο του από όταν οι δυο τους ήταν στη Μόλντε, αλλά τώρα θα χρειαστεί να δώσει πολλά περισσότερα χρήματα. Για έναν άνθρωπο που συμπαθεί τη Λιντς και με πατέρα πρώην παίκτη της Σίτι που του έκοψε την καριέρα παίκτης της Γιουνάιτεντ, ίσως να ακούγεται περίεργο, αλλά η παρουσία του Σόλσκιερ (για πόσο ακόμα) μετράει. Σίγουρα όμως, η Γιουνάιτεντ δεν είναι η μοναδική που ενδιαφέρεται. Η Ρεντ Μπουλ της Λειψίας, η Γιουβέντους και η Μπάγερν είναι κάποιες από τις άλλες ομάδες που έχουν ακουστεί. Ο Έρλινγκ δεν φαίνεται να βιάζεται. Σκοράρει ακατάπαυστα σε Αυστρία και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ έγινε διεθνής με την εθνική Ανδρών της Νορβηγίας, δίχως άγχος και χωρίς να καβαλάει το καλάμι. Απλώς βαριέται τις συνεχείς συνεντεύξεις.

Πάντα, σε αυτές τις ιστορίες, τίθεται το ερώτημα. Είναι τόσο καλός ο Χ νεαρός παίκτης; Ο Χόλαντ βλέπει τον κόσμο λίγο παραπάνω από τα 190 εκατοστά, χωρίς όμως να είναι βραδυκίνητο καράβι που δεν στρίβει. Μπορεί να τρέξει με την μπάλα και όσο κι αν φαίνεται λίγο αστείος, σκύβοντας κάπως για να επιταχύνει, δεν είναι εύκολο να τον κόψει κάποιος όταν κάνει κούρσα. Μέσα στο κουτί ξέρει να βάλει την μπάλα στην εστία και να δώσει μάχες με το κορμί του. Και όπως λέει ο προπονητής του σε συνέντευξη στο CNN, δεν είναι καθόλου εγωιστής, βάζοντας τον εαυτό του πάνω από την ομάδα.  Ο Χόλαντ δεν εκτελούσε τα πέναλτι για σκοράρουν οι συμπαίκτες του και χρειάστηκε ο ίδιος ο κόουτς να δώσει εντολή για να αρχίσει ο Νορβηγός να παίρνει την μπάλα. Αρκούν όλα αυτά; Η αλήθεια είναι ότι ο Χόλαντ δεν μπορεί τόσο εύκολα να δημιουργήσει μόνος και είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι οφείλει εν πολλοίς το σκοράρισμά του στους συμπαίκτες του. Ειδικά στον φοβερό Νοτιοκορεάτη Χουάνγκ Χι Τσαν (η προφορά ελέγχεται) που λογικά θα μας απασχολήσει κι αυτός μελλοντικά. Αλλά με την τεράστια αύξηση των τιμών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το ταλέντο, το potential που λέμε και στο Football Manager, το χρυσοπληρώνεις. Κι από αυτό έχει πολύ ο Χόλαντ, σε συνδυασμό μάλιστα με αυτοπεποίθηση και εργατικότητα. Αν δουλευτεί στη σωστή ομάδα από τον σωστό προπονητή, μπορεί να μας κάνει να μην ξεχάσουμε το όνομά του σε ένα χρόνο. Κι η επόμενη απόφασή του για το μέλλον του θα είναι σίγουρα κρίσιμη.