panathinaikos-stoiximanblog

Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός: Λαβώστε το «θηρίο»

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Μόναχο όπου τον περιμένει ο Γκρεγκ Μονρό και η αρκετά ποιοτική γραμμή ψηλών των Βαυαρών. Οι μάχες του «ζωγραφιστού» θα κρίνουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την έκβαση μιας αναμέτρησης η οποία μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη συνέχεια των πρασίνων στη διοργάνωση.

Η επιτυχία στο Κάουνας και η συμφωνία με τον Ρικ Πιτίνο έχουν φέρει και πάλι τον ενθουσιασμό στο ΟΑΚΑ με τους πράσινους πλέον να βλέπουν με άλλο μάτι το μέλλον τους στη φετινή Ευρωλίγκα. Το ματς στη Βαυαρία όμως είναι υψίστης σημασίας σε μια περίοδο όπου ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να σβήσει βήμα-βήμα τα λάθη προηγούμενων αγωνιστικών. Η Μπάγερν του κόουτς Ράντονιτς στο ξεκίνημα της σεζόν έχει αρκετές μεταπτώσεις στο παιχνίδι της,  όμως παραμένει (ειδικά εντός έδρας) μια πολύ αξιόλογη ομάδα.

Απέναντι στο «θηρίο»

Η μετακίνηση του άλλοτε σταρ του ΝΒΑ Γκρεγκ Μονρό φέτος το καλοκαίρι στο Μόναχο αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ηχηρές κινήσεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μετά την περυσινή έκπληξη με την υπογραφή του Ντέρικ Ουίλιαμς, οι ιθύνοντες της Μπάγερν προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα σε όρους star quality, φέρνοντας στη Βαυαρία έναν πραγματικά σπουδαίο παίχτη για να ηγηθεί της προσπάθειας τους. 

Ο Μονρό έχει ανταποκριθεί άμεσα, δείχνοντας σε αρκετές περιπτώσεις το πολύπλευρο ταλέντο του, τη τρέχουσα σεζόν. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον κορυφαίο παίχτη της γερμανικής ομάδας σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Ηγείται σε πόντους (13.5), ριμπάουντ (6.0), τελικές πάσες (3.1)  και τάπες (1.1) ενώ είναι δεύτερος στα κλεψίματα (1.0). Πρόκειται για έναν σέντερ με πολλές δεξιότητες που μπορεί εύκολα να εκθέσει οποιαδήποτε γνωστή ή άγνωστη ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι πολύ αποτελεσματικός στο χαμηλό ποστ, διαβάζει σωστά το παιχνίδι ενώ η ικανότητα του στην πάσα είναι αυτή που δυσκολεύει την προσαρμογή των αντιπάλων επάνω του δίνοντας άλλη διάσταση στην επίθεση των Βαυαρών. 

Γίνεται κατανοητό ότι οι πράσινοι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ απέναντι του. Φέτος ο Παναθηναϊκός άλλωστε έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από ψηλούς των οποίων το skill set  δεν είναι καν κοντά στο αντίστοιχο του Μονρό. Χρειάζεται ομαδική δουλειά και συγκέντρωση. Το μέγεθος του Παπαγιάννη (αρκεί να μη σηκώνεται συνεχώς από το έδαφος στις προσποιήσεις του Αμερικανού), ο δυναμισμός του Μήτογλου (οδηγός οι άμυνες που έβγαλε στο Κάουνας), η ταχύτητα του Ουάιλι και η φθορά που μπορεί να προκαλέσει ο Ίαν Βουγιούκας συνιστούν όπλα που θα πέσουν στη μάχη απέναντι του. Το «τριφύλλι» οφείλει να προσπαθήσει να τον φθείρει με επίθεση πάνω του από το ξεκίνημα.

Φυσικά, η γραμμή ψηλών της Μπάγερν δεν σταματάει στον Μονρό. Ο Lessort και το δίδυμο Barthel-Zipser συν τον Lucic στα forwards (η συγκεκριμένη γραμμή είναι η ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού των Γερμανών, σούπερ-επικίνδυνη), έχουν δημιουργήσει μια από τις πιο αποτελεσματικές frontcourts στη φετινή Ευρωλίγκα. Η ελληνική ομάδα πρέπει με κάθε κόστος να κερδίσει ή τουλάχιστον να ισορροπήσει τις μάχες στη ρακέτα και στις δύο πλευρές του παρκέ, ώστε να πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι.

Πίεση στα γκαρντ

Η Μπάγερν είναι μια ομάδα που σουτάρει εξαιρετικά από την περίμετρο καθώς ξέρει να δουλεύει σωστά μακριά από τη μπάλα και διαθέτει καλή κυκλοφορία στην επίθεση της. Η περιφερειακή της γραμμή παρόλα αυτά είναι ρηχή και  ο Παναθηναϊκός οφείλει να στοχεύσει τακτικά σε αυτό το στοιχείο. Αναμένεται λοιπόν πίεση από την ελληνική άμυνα στη περιφέρεια. Η τριάδα των Καλάθη-Παπαπέτρου και Παππά μπορεί να κερδίσει τη μάχη καθορίζοντας τον ρυθμό. Το «τριφύλλι» υπερέχει στο αθλητικό κομμάτι και οι Γερμανοί έχουν τη τάση να κάνουν αρκετά λάθη, παράγοντας που μπορεί να καθορίσει τις ισορροπίες στο ματς. Οι Βαυαροί άλλωστε στα μετόπισθεν έχουν αρκετά κενά σε βαθμό που  θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι οι φιλοξενούμενοι θα βρουν καλά σουτ από την περίμετρο. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των λαθών των γηπεδούχων μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο-κλειδί στο σημερινό ματσάρισμα. 

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική αγωνιστική πρόκληση η οποία πρωτίστως απαιτεί καθαρό μυαλό και ενέργεια. Το κλίμα στην ομάδα είναι καλό και η επικείμενη έλευση του Ρικ Πιτίνο σε συνδυασμό με το σπουδαίο διπλό της Τρίτης στο Κάουνας έχουν αλλάξει την οπτική εντός του οργανισμού για το μέλλον στη φετινή διοργάνωση. Αναμένεται σκληρή μάχη στο Μόναχο όπου τη διαφορά θα κάνει η εκτέλεση των λεπτομερειών. Ένα διπλό στη μητρόπολη του γερμανικού νότου μπορεί να κάνει την άσχημη βραδιά στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Άλμπα να ξεχαστεί γρήγορα, αναβαθμίζοντας τη δυναμική των πρασίνων στην κούρσα της διοργάνωσης…