Ben-Arfa-stoiximanblog

Μπεν Αρφά: Το σπάνιο πουλί

«Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης, ούτε σε ταχύτητα εκτέλεσης, ενώ η ικανότητα του να αλλάζει αστραπιαία κατεύθυνση, είναι το κάτι άλλο. Υπάρχει κάτι άφθαρτο στον πυρήνα του, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσους μήνες και αν έχει μείνει εκτός γηπέδων, μοιάζει σαν αδρανοποιημένη βόμβα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επανασυνδεθεί». Από τα εφηβικά του χρόνια στη Λυών μέχρι σήμερα, από όπου κι αν πέρασε και όσες ιστορίες και αν τροφοδότησε τα media με το αμφιλεγόμενο του χαρακτήρα του, αυτό που δεν άλλαξε ποτέ, ήταν το χάρισμα του να κερνάει το κοινό θραύσματα ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας, ένας βιρτουόζος με απαράμιλλη τεχνική που για πολλούς ήταν ο φυσικός διάδοχος του Ζινεντίν Ζιντάν.

Φευ, ο Χατέμ Μπεν Αρφά έκλεισε πια τα 33 και αφού έχει περιφέρει για χρόνια το «κολασμένο» ταλέντο του και στις τρεις μεγάλες ομάδες της Γαλλίας (χώρια μια εμβόλιμη πενταετία στα βρετανικά γήπεδα), προσπαθεί να επανέλθει στη Ligue 1 με τη φανέλα της Μπορντό, στη 17η σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας. Δυστυχώς από το 2004 μέχρι σήμερα, αυτό το “oiseau rare”, όπως λένε οι Γάλλοι (ήτοι το σπάνιο πουλί, που όμως βρίσκεται «έξω από τα νερά του») αυτό το σπάνιο, αλλά ιδιόρρυθμο ταλέντο (για κάποιους το μεγαλύτερο του Γαλλικού φουτμπόλ στην αντίστοιχη περίοδο), είτε λόγω σοβαρών τραυματισμών, είτε λόγω συγκρουσιακών καταστάσεων που του στοίχισαν τον εξοβελισμό από τους εκάστοτε προπονητές του, έχει κάνει μόλις δύο γεμάτες σεζόν με πάνω από 20 συμμετοχές σαν βασικός και έχει αγωνιστεί μόλις στο 33% των συνολικών υποχρεώσεων των εκάστοτε ομάδων του. 

ben-arfa-stoiximanblog

Δυστυχώς ή ευτυχώς η καθεστηκυία τάξη του μοντέρνου ποδοσφαίρου και οι σύγχρονες προπονητικές προσεγγίσεις, αφήνουν όλο και λιγότερο χώρο για να ευδοκιμήσουν ενστικτώδη ταλέντα τύπου Μπεν Αρφά, όσο ιδιοφυείς και αν είναι και αδιάφορο αν μπορούν να ντριμπλάρουν ακόμη και πάνω σε χαρτοπετσέτα – κανένας (σχεδόν) προπονητής πια δεν θέλει να πρέπει να χωρέσει σολίστες στην ομάδα του, πόσο μάλλον όταν είναι και «χαΐνηδες», με το θάρρος της γνώμης τους και την αξίωση να λειτουργούν μέσα στο τερέν με όρους αυτοπραγμάτωσης. 

Η τελευταία «γεμάτη» χρονιά του Χατέμ ήταν η σεζόν 2015-16 όταν πήρε ουσιαστικά από το χεράκι την ανυπόληπτη Νις για να την οδηγήσει στην 4η θέση, σκοράροντας 17 γκολ σε 34 εμφανίσεις. Οι οπαδοί της Νις τον λάτρεψαν σαν Θεό, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την υπογραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν που έμελλε να αποδειχθεί ένα ακόμη μοιραίο πισωγύρισμα στην καριέρα του. Το περιβάλλον της Παρί αποδείχθηκε τοξικό για τον «ασυμβίβαστο» Μπεν Αρφά, ο  Έμερι δεν του έδωσε καν την ευκαιρία να ξεδιπλώσει πτυχές του τεράστιου ταλέντου του αγνοώντας τον επιδεικτικά και όταν ο Χατέμ εκδήλωσε την δυσαρέσκεια για τον παραγκωνισμό του και πήγε το θέμα στη διοίκηση, τον καθάρισαν σαν αβγό και τον έστειλαν μόνιμα στην β΄ ομάδα, ανοίγοντας μια δικαστική διαμάχη μεταξύ Παρί και παίκτη που εκκρεμεί μέχρι και σήμερα. 

ben-arfa-stoiximanblog

Η φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς των παικτών της Παρί για τον τίτλο και το απλανές βλέμμα του Μπεν Αρφά με πολιτικά συνοψίζει τη σχέση του με τους «πρωτευουσιάνους».

Μετά από μιάμιση λειψή σεζόν στην Ρεν και ένα «λευκό» (ελέω και Covid-19) εξάμηνο στην Βαγιαδολίδ, ο Χατέμ Μπεν Αρφά υπέγραψε την τελευταία στιγμή (μόλις στις 7 Οκτωβρίου) στην Μπορντό, η οποία ποντάρει στην ιδιοφυία του Γαλλοτυνήσιου σταρ, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πασπαλίσει με χρυσόσκονη και θέαμα, την εικόνα ενός εντελώς «άγευστου» και απρόσωπου – στα μάτια των φιλάθλων – κλαμπ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Μπορντό ο Μπεν Αρφά φαίνεται να ξαναβρίσκει πατήματα και ρυθμό και μετά το διπλό της Μπορντό με δικό του γκολ στη Ρεν το Σάββατο θα βρεθεί για 6ο σερί παιχνίδι στη βασική ενδεκάδα των “Γιρονδίνων” κόντρα στην «αγαπημένη» του Παρί Σεν Ζερμέν

Η αλήθεια είναι ότι η Μπορντό δεν θέλγει στο δημιουργικό σκέλος, αλλά ο Χατέμ είναι αυτός ακριβώς ο παίκτης που λέμε ότι μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του, με μια προσωπική ενέργεια υψηλής τεχνικής η μια στημένη μπάλα και η ούτως η άλλως κλονισμένη σε όλα τα επίπεδα Παρί (που ήταν απογοητευτική και τη Τρίτη, παρά την, εξαιρετικά τυχερή, νίκη επί της Λειψίας), το τελευταίο που χρειάζεται είναι αποδειχθεί «αυτοεκπληρούμενη» η απειλητική προφητεία που εξαπέλυσε προχθές ο Μπεν Αρφά να της σερβίρει το κρύο πιάτο της εκδίκησης, μέσα στο ίδιο της το σπίτι: «Νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να σκοράρω ένα γκολ στο Παρκ ντε Πρενς και γιατί όχι ακόμη και δύο»…   

Maestro