Παναθηναϊκός-Μπάγερν: To πρώτο «πρέπει» της σεζόν

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο σπίτι του, συγκροτεί τις δυνάμεις του και ετοιμάζεται να απαντήσει στα άσχημα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών με εμφατικό τρόπο. Απέναντι του θα βρει μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης, τη Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι, και μαζί της το πρώτο «πρέπει» της σεζόν.

Η αλήθεια είναι η λέξη «πρέπει» δεν είναι συμβατή με τους καθαρά βαθμολογικούς στόχους των πρασίνων φέτος στην Ευρωλίγκα. Είναι σαφέστατα μια μεταβατική περίοδος όπου οι στόχοι εντοπίζονται σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο και όχι σε βραχυπρόθεσμο. Αφορούν κυρίως την ατομική βελτίωση συγκεκριμένων παιχτών, τον εγκλιματισμό του συνόλου σε μια αγωνιστική λογική και κατεύθυνση, τη δημιουργία μιας βάσης  για την επόμενη σεζόν σε επίπεδο προσώπων και φιλοσοφίας. 

Όπως και να έχει όμως, η νίκη είναι απαραίτητη. Σε κρατάει ζωντανό, σου θυμίζει το λόγο που πατάς κάθε φορά στο παρκέ, σε ποτίζει με ένα αναζωογονητικό συναίσθημα. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα club του μεγέθους αυτού. Η εξέλιξη των παιχνιδιών τις τελευταίες αγωνιστικές δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τον Παναθηναϊκό και το κλίμα απλά «πρέπει» να αντιστραφεί. Ειλικρινά, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιος είναι ο αντίπαλος. Οι πράσινοι πρέπει να μπουν στο παρκέ του ΟΑΚΑ και να τελειώσουν τη δουλειά.

Σίγουρα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Μια ματιά στην εικόνα και τη δυναμική της Μπάγερν θα σας πείσει άμεσα. Οι Βαυαροί αποτελούν τη μέχρι τώρα έκπληξη της σεζόν για την Ευρωλίγκα, έχοντας παρουσιάσει ένα σύνολο που παίζει ισορροπημένο μπάσκετ, πιάνοντας υψηλά στάνταρντ και στις δύο πλευρές του παρκέ. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Η Μπάγερν διακρίνεται για τη μαχητικότητα της. Παλεύει κάθε κατοχή και εμφανίζει αθλητικό εγωισμό, στοιχείο που συνιστά κατάκτηση του προπονητή της.  Ήδη έχει επιστρέψει σε ματς που έμοιαζε πεσμένη οριστικά στο καναβάτσο. Η τριάδα των Μπάλντγουιν-Λούσιτς-Ρέινολντς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ομάδας του Τρινκιέρι. Ο πρώην σέντερ της Μακάμπι είναι η κολώνα των Βαυαρών στο ζωγραφιστό, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις με τον δυναμισμό και την αυταπάρνηση του μετά από μια μάλλον μέτρια παρουσία στο Ισραήλ. Η Μπάγερν είναι η Νο1 ομάδα της διοργάνωσης στο επιθετικό ριμπάουντ και ο Ρέινολντς η αιχμή του δόρατος σε αυτό το κομμάτι με 3.2 ανά  παιχνίδι. Θα χρειαστεί μεγάλη συγκέντρωση και προσπάθεια από τους ψηλούς του «τριφυλλιού» για να τον κρατήσουν μακριά από το καλάθι.

Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει ότι εξ αρχής πρέπει να πάρει το τιμόνι του ματς, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες. Η Μπάγερν είναι ένα σύνολο πολύ αποτελεσματικό στο ριμπάουντ, με δυνατά πόδια το οποίο θα προσπαθήσει να σε καταβάλλει σωματικά, ρουφώντας κάθε ικμάδα δυνάμεων σου με την ενέργεια και τον physical χαρακτήρα της. Το δίδυμο των Μπαμπ-Μπάλντγουιν της δίνει αθλητικό πλεονέκτημα στην περιφέρεια και ο Ζίπσερ φέρνει σουτ από την περίμετρο στη γραμμή των φόργουορντ ανοίγοντας το γήπεδο. 

Σημειώστε επίσης ότι οι Βαυαροί είναι Νο1 στην Ευρωλίγκα στα κλεψίματα, αξιοποιώντας το μήκος, την αθλητικότητα και την αμυντική τους συγκέντρωση ως σύνολο. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στις μεταβιβάσεις του γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσει το τίμημα. Δεν έχει άλλωστε την πολυτέλεια να μην παίζει χαμηλό αριθμό λαθών φέτος και το ταξίδι στην Ιβηρική ήταν μια καλή απόδειξη για αυτό. Στα συν το ότι ο Σαντ-Ρος μέτρησε 12 τελικές για 1 μόλις λάθος στα δύο τελευταία ματς των πρασίνων στην Ισπανία. Για να δούμε εάν θα επιδείξει συνέχεια ο Κουβανός.

Παπαπέτρου vs Λούσιτς

Δύο παίχτες με κοινή βάση παιχνιδιού και πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αποτελούν τις ηγετικές φυσιογνωμίες των δύο ομάδων. Μεγάλα κορμιά στη θέση «3» με πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι, καλοπροπονημένοι με αμυντικές αρετές και καλό αθλητικό πακέτο. 

Στον πέμπτο του χρόνο στο Μόναχο (μετά το Βελιγράδι και τη Βαλένθια έγινε το «σπίτι» του), ο Βλάντιμιρ Λούσιτς είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο ηγέτης των Βαυαρών. Έχτισε σταδιακά και με υπομονή την αυτοπεποίθηση του, κομμάτι στο οποίο τον βοήθησε πολύ η συμμετοχή και ο ρόλος του στη σπουδαία εθνική ομάδα της Σερβίας. Φέτος μετράει 14.3 πόντους, 4.9 ριμπάουντ με 53.8% (!!!) στο τρίποντο σε 3.9 σουτ ανά ματς.

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Ο Παπαπέτρου με τη σειρά του έρχεται από μια εξαιρετική περυσινή σεζόν, ανεβαίνοντας φέτος σε καθαρά πρώτο ρόλο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι μια μεγάλη πρόκληση στην οποία μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί. Έχει όλες τις προδιαγραφές άλλωστε αν και είναι προφανές το πόσο θ τον βοηθούσε η παρουσία ενός πραγματικού πόιντ γκαρντ στο ρόστερ. Στη φετινή Ευρωλίγκα έχει 13.0 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 2.1 τελικές πάσες.Η μονομαχία των δύο φόργουορντ θα αποτελέσει το κλου της βραδιάς. 

Παρ’όλα αυτά, ο Γιώργος Βόβορας θα χρειαστεί βοήθεια από πολλούς σημαντικούς παίχτες του ρόστερ του για να παρουσιάσει την εικόνα που θέλει. Το δίδυμο Νέντοβιτς-Μακ πρέπει να μείνει μακριά από τα λάθη και να δώσει την κατάλληλη παραγωγική ώθηση στην ομάδα, η τριάδα των ανεβασμένων Παπαγιάννη-Ουάιτ-Μήτογλου να ελέγξει τη μάχη της ρακέτας. Ο Παναθηναϊκός «πρέπει» να γυρίσει στις νίκες για να καρπωθεί την ευεργετική για τον ψυχισμό του αύρα τους. Κυρίως όμως, «πρέπει» να επιστρέψει στο καλό μπάσκετ για να μη χάσει τον προσανατολισμό του…