VATOS LOCOS

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει σε ένα σούπερ-ματς τη Λοκομοτίβ και το κοινό του ελπίζει να εμφανίσει το ..μάτι του τρελού απέναντι στη φορμαρισμένη ρωσική ομάδα ώστε οι πράσινοι να επιτύχουν την αγωνιστική επαναφορά μετά από δύο εβδομάδες παραμονής στο σπίτι τους..

Σχολιάζει ο Δημήτρης Κατσιώνης.

Πρόκειται για παιχνίδι που περιμένω γιατί βρίσκω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από προπονητικής πλευράς και όσον αφορά τη μάχη του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας κόουτς επιστρέφει στο γήπεδο όπου γράφτηκε ο επίλογος του στη θητεία του στον Ολυμπιακό και σε μια έδρα όπου σαφώς δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις. Το προσωπικό του κίνητρο θα είναι τεράστιο όπως γίνεται κατανοητό όμως θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να μεταδώσει ηρεμία στην ομάδα του και όχι εκνευρισμό όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο ματς με την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη. Self Control κόουτς..

Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα γνωρίζεται την άποψη μου. Θεωρώ πως είναι ένας από τους καλύτερους recruiters στην Ευρώπη μιας και οι ομάδες που παρουσιάζει διαχρονικά διακρίνονται από εξαιρετική στελέχωση. Έχουμε μάλιστα (όπως και με τον Ιτούδη) κοινά γούστα στην αγορά.. Η δουλειά του στη “κατασκευή” της φετινής Λοκομοτίβ είναι ενδεικτική των ικανοτήτων του. Έχτισε ένα καλό σύνολο το οποίο παίζει μοντέρνο μπάσκετ με ένα λειτουργικό ρόστερ στο οποίο η σύνδεση των υλικών του ρόστερ το κάνει να μοιάζει περισσότερο “βαθύ” από ότι είναι στη πραγματικότητα. Ο Μπαρτζώκας έχει χτίσει πάνω στο αμυντικό κομμάτι όπου η “Λόκο” παρουσιάζει μια από τις πιο αποτελεσματικές επιδόσεις στη λίγκα (2η σε Defensive Rating μόνο πίσω από την Κίμκι) δημιουργόντας έτσι τη βάση ώστε να είναι ανταγωνιστική παντού. Είναι ομάδα που τρέχει “μέσα” από την άμυνα της, με τρία γκαρντς που πιέζουν πολύ τη μπάλα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού των Ρώσων. Ντρέηπερ (ίσως ο καλύτερος αμυντικός της περυσινής διοργάνωσης, Ντιλέηνι (MVP του πρώτου μήνα), Μπίκοβ (από τα πιο σκληροτράχηλα combo των τελευταίων δέκα ετών). Η Λοκομοτίβ έχει στελεχωθεί με προσοχή στη λεπτομέρεια. Με Blue Collar παίχτες οι οποίοι διακρίνονται για τον αλτρουισμό τους και αυτό βγαίνει στη συνολική εμφάνιση της. Στο ΟΑΚΑ θα επιδιώξει να ελέγξει τον ρυθμό και (στη μπασκετική αργκό..) να “βάλει τα πόδια της στο παρκέ” όταν αυτή επιλέξει, ψάχνωντας στοχευμένα και επιλεκτικά το ανοιχτό γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι έτοιμος για τους Ρώσους. Αμυντικό ριμπάουντ και λάθη θα αποτελέσουν τους πυλώνες στο πλάνο μάχης. Η Λοκομοτίβ είναι από τις ομάδες (λόγω ικανότητας στη περιφερειακή πίεση) που οδηγεί τον αντίπαλο σε πολλά λάθη. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε αυτό το κομμάτι. Εκτιμώ ότι η τριάδα Καλάθης-Γκιστ-Ραντούλιτσα θα είναι το βαρύ σασί στο συγκεκριμένο ματς για έναν Παναθηναϊκό ο οποίος θα επιδιώξει να βάλει τη μπάλα στο ζωγραφιστό -είτε για να σκοράρει, είτε για να δημιουργήσει ή σαν βάση ώστε να μετακινήσει την άμυνα- σημαδεύοντας και την αδύναμη πλευρά. Ο Ραντούλιτσα βρίσκεται σε ανοδική πορεία άλλωστε (όπως και ο Κούζμιτς) και ο Τζόρτζεβιτς θα ακουμπήσει μπάλες πάνω του ποντάροντας πολύ στον άξονα πάνω στον οποίο χτίστηκε η επίθεση αυτής της ομάδας δηλ. Τη συνεργασία Καλάθη-Ραντούλιτσα (συν την ικανότητα του Παππά στη προσωπική φάση η οποία ελπίζουμε ότι σύντομα θα προστεθεί στην εξίσωση). Οι πράσινοι βρίσκονται στην αγορά αρχικά για έναν έξτρα γκαρντ ο οποίος θα εξασφαλίσει περισσότερες ανάσες και βάθος στο περιφερειακό 3-Guard rotation που χρησιμοποιεί ο Τζόρτζεβιτς αυτή τη στιγμή. Πέρα από ότι έχει ακουστεί, καλό θα είναι να σημειώσουμε ότι η πραγματική ανάγκη της ομάδας αυτή τη στιγμή, εφόσον κοιτάζει περιφερειακό (γιατί το πρόβλημα με την έλλειψη ταχύτητα στη γραμμή ψηλών είναι ουσιαστικά μεγαλύτερο) αφορά έναν γκαρντ ο οποίος θα μπορεί να σουτάρει και να αμυνθεί, λειτουργόντας αρμονικά μαζί με τους υπόλοιπους. Έναν γκαρντ ο οποίος θα είναι θετική παρουσία εντός και εκτός παρκέ και δε θα προκαλέσει συμφόρηση με την επιστροφή των τραυματιών..

Εν κατακλείδι.. Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στην έδρα του και έχει τον πρώτο λόγο απέναντι σε μια ποιοτική ομάδα που τώρα χτίζει τον χαρακτήρα της. Η άμυνα των Ρώσων είναι αρκετά καλή και οι πράσινοι μπορούν να πιάσουν μεγάλο σκορ μόνο αν επιφέρουν χτύπημα στο μυαλό των φιλοξενούμενων. Ρεαλιστικά πάντως και με δεδομένη την ικανότητα των πρασίνων να ανοίξουν τον ρυθμό στην Αθήνα ένα σκορ γύρω στους 77 πόντους μπορεί να είναι αρκετό για τους γηπεδούχους που θα προσπαθήσουν να γονατίσουν τη Λοκομοτίβ με την άμυνα τους. Χρειάζεται αγωνιστικός φανατισμός, μάτι που γυαλίζει και “τρέλα”.. Μια δεύτερη πολύ πειστική εμφάνιση (συν τη πιθανή προσθήκη παίχτη και την επιστροφή του Παππά) μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για το γύρισμα του διακόπτη στους πράσινους. Δεν υπάρχει καταλληλότερο timing για αυτό από την έναρξη του δεύτερου γύρου της regular season..