Ολυμπιακός εναντίον Τσεντεβίτα

Try Outs

Try outs period.. Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Ζάγκρεμπ για να παίξει το ..ντέρμπι κορυφής (ναι, η πραγματικότητα των αριθμών αυτή είναι..) του ομίλου χωρίς τη ραχοκοκαλιά της βασικής του πεντάδας όμως ρεαλιστικά η σημασία του παιχνιδιού είναι μεγαλύτερη και από το ίδιο το παιχνίδι..

Μπαίνω για μερικά δευτερόλεπτα στη θέση του Γιάννη Σφαιρόπουλου σκεπτόμενος τον αγώνα που έχει μπροστά της η ομάδα του στη Κροατία και μπορώ να σας πω ότι ο κόουτς νιώθει πραγματικά ωραία. Και γιατί να μη το κάνει άλλωστε (σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι)..; Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο 4-1 και πηγαίνει να παίξει ένα παιχνίδι με έναν αντίπαλο χωρίς άγχος, με την έννοια ότι το αλαλούμ στο γκρούπ ουσιαστικά ευνοεί τους ερυθρόλευκους οι οποίοι με το πρόγραμμα που ακολουθεί δε θα δυσκολευτούν λογικά να εξασφαλίσουν σύντομα ένα καλό πλασάρισμα. Δεύτερος λόγος και πιο σημαντικός: Το ότι πρωταθλητές Ελλάδας θα παραταχτούν χωρίς τους Σπανούλη-Πρίντεζη και φυσικά τον Γιάνγκ δίνει μια τεράστια ευκαιρία στον κόουτς Σφαιρόπουλο και τους συνεργάτες του ώστε να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα για το status πολλών παιχτών και κατ’επέκταση ολόκληρου του συνόλου αξιολογώντας καταστάσεις απέναντι σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και πραγματικές συνθήκες παιχνιδιού. Ο τραυματισμός του Γιάνγκ και η κατάσταση στον όμιλο οδηγεί το προπονητικό τιμ των ερυθρολεύκων και την ομάδα συνολικά σε μια άτυπη περίοδο try outs αναφορικά με πολλούς παίχτες του ρόστερ στους οποίους θα δωθεί στα επόμενα ματς η ευκαιρία να κερδίσουν καλύτερη θέση και να αναβαθμίσουν τον χρόνο και τον ρόλο τους στο rotation.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει μια ομάδα της οποίας η ψυχολογία ακουμπάει τον ουρανό. Από απόλυτο outsider και ένα ξεκίνημα με 2 ήττες στην Ευρωλίγκα, έχει καταφέρει να χαζέψει την Ευρώπη με τρείς κολλητές νίκες εκ των οποίων δύο διπλά σε Κωνσταντινούπολη και Μιλάνο. Και τώρα βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη ευκαιρία. Αντιμετωπίζει τον πρωτοπόρο (και προπορευόμενο κατά μια νίκη) και φαβορί του γκρούπ με πολύ σημαντικές απουσίες, εντός έδρας, έτοιμη για τη μεγάλη νίκη που μπορεί να της δώσει προβάδισμα στη μάχη της πρόκρισης. Μπράβο στον Βέλικο Μρσιτς.. Η δική του Τσεντεβίτα παίζει καλή άμυνα και πιο ορθολογικό μπάσκετ από τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και αν στερείται βάθους και πολλών πηγών δημιουργίας στην επίθεση της. Με τον Τζέηκομπ Πούλεν να κάνει παπάδες και τη “κολώνα” Μίρο Μπίλαν να αποτελούν τη βάση σε σκορ και δημιουργία (ειδικά ο Κροάτης) η Τσεντεβίτα τρέχει ένα σερί 6 νικών σε Ευρωλίγκα και Αδριατική τις τελευταίες 20 ημέρες.

Η ελληνική ομάδα πέρα από τη βασική σκέψη της νίκης, θέτει τρείς στόχους στο συγκεκριμένο ματς αναφορικά με αυτά που ο κόουτς Σφαιρόπουλος θέλει να δει και να αξιολογήσει.

  1. Το επίπεδο ετοιμότητας των Μιλουτίνοβ-Αγραβάνη αλλά και την αντίδραση του Χάντερ στη μετατόπιση του σε πρώτο καθαρά ρόλο στη θέση “5” (περιμένουν πολλά στο τιμ από αυτόν στο συγκεκριμένο ματς) . Οι δύο νεαροί θα έχουν πολύ δουλειά απέναντι στον Μπίλαν και τον Αράποβιτς. Αν και η frontcourt της Τσεντεβίτα μαστίζεται από προβλήματα με σημαντικές απουσίες (ειδικά ο Ζούμπσιτς αλλά και ο Ζόριτς που πιθανόν να επιστρέψει τώρα) ο Μρσιτς έχει βρει ισορροπία ανεβάζοντας τον νεαρό Ζγκάνετς (1995) στο rotation και λανσάροντας χαμηλότερα σχήματα με τον ερχομό του πρώην “Knick” Χένρι Ουόκερ (επαιξε καλύτερα στο 2ο ματς του με την Ολίμπια αν και χρειάζεται να προσαρμοστεί στον τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές στην Ευρώπη ειδικά όταν αμύνεται) που μπορεί να παίξει και μαζί με τον Ουάιτ στα φόργουορντς.
  2. Τη τοποθέτηση (σταδιακά) του Ντάνιελ Χάκετ σε έναν πιο παραγωγικό ρόλο δεδομένου του ότι ο Ιταλός γκαρντ έχει ένστικτα σκόρερ όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν. Χωρίς τον Σπανούλη θα χρειαστεί να τελειώσει περισσότερες φάσεις και το ματς της Κροατίας θα είναι κριτήριο για την ικανότητα του στη παρούσα φάση. Σημείωση: Το βασικό αμυντικό πρόβλημα (σε μια συνολικά καλή άμυνα) της Τσεντεβίτα βρίσκεται στα γκαρντς όπου οι Πούλεν και Γκόρντιτς υστερούν στα μετόπισθεν. Σε παιχνίδια όπου η ομάδα του Μρσιτς ηττήθηκε γκαρντ όπως ο Κούκ της Μπούντουτσνοστ ή ο Γκλεν Κόσεη της Ζαντάρ της έκαναν μεγάλη ζημιά..
  3. Το επίπεδο παραγωγικότητας χωρίς τους Σπανούλη-Πρίντεζη. Πόσο μπορεί να παράγει στην επίθεση του ο Ολυμπιακούς χωρίς τα δύο μεγαλύτερα όπλα του; Πως θα ανταποκριθούν παίχτες οι οποίοι θα αναγκαστούν να πάρουν παραπάνω σουτ από όσα είχαν συνηθίσει απέναντι σε μια αξιόλογη αμυντικά ομάδα; Θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να πιάσει τον στόχο μιας ζυγισμένης, ισορροπημένης επίθεσης ώστε να καλύψει τα ατομικά κενά; Mπορεί η ελληνική ομάδα να παραμείνει το ίδιο δημιουργική;

Όπως καταλαβαίνετε, σε αντίθεση με τη γενικότερη αίσθηση, το ματς του Ζάγκρεμπ είναι πολύ ενδιαφέρον, για πολλούς λόγους..

Leave a Reply