Θηρίο στη ρακέτα

Ο Παναθηναϊκός φιλοδοξεί να μετατρέψει τη ρακέτα του σε «πεδίο μάχης», υπογράφοντας έναν από τους πιο δυναμικούς και αποτελεσματικούς ψηλούς της περυσινής Ευρωλίγκας. Μπορεί η παρουσία του  Mathias Lessort να αλλάξει την υφή της πράσινης γραμμής ψηλών και συνολικά τα δεδομένα στο «ζωγραφιστό» για τον Παναθηναϊκό;

Μετά από χρόνια, ο Παναθηναϊκός φέρνει στο ΟΑΚΑ έναν κυρίαρχο ψηλό παίχτη για να αλλάξει το επίπεδο της frontcourt του. Κάποιον που συνδυάζει ταχύτητα, έκρηξη, αθλητικότητα και «κυβικά». Η απόκτηση του Mathias Lessort αποτελεί μια κίνηση η οποία πιστοποιεί την είσοδο των πρασίνων σε μια νέα εποχή. Αυτήν την επιστροφής στα υψηλά στρώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ανακοίνωση του ερχομού ενός εκ των καλύτερων ψηλών της περασμένης Ευρωλίγκας, σηματοδοτεί την αντεπίθεση του «τριφυλλιού» σε όλα τα επίπεδα.

🏀 Στο 3.40 η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

 

Θα είναι το ίδιο κυρίαρχος;

Πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα το οποίο τέθηκε από την πρώτη στιγμή. Μήπως ο Παναθηναϊκός πλήρωσε κάποιου είδους υπεραξία; Μπορεί ο Lessort να είναι το ίδιο αποτελεσματικός έξω από το σύστημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν την αλήθεια. Ναι, η ομάδα πλήρωσε παραπάνω χρήματα από αυτά που αρμόζουν στην αντικειμενική αξία του Γάλλου σέντερ, ο οποίος έρχεται από μια καταπληκτική σεζόν . Το έκανε εν γνώσει της. Είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσεις να χτίσεις ξανά το όνομα που είχες στο παρελθόν, φτιάχνοντας τη φήμη που θέλεις να σε ακολουθεί στην αγορά. Ο Παναθηναϊκός έχει και πάλι το προφίλ του «κυνηγού» στην Offseason όντας ένα από τα πιο ενεργά κλαμπ. Η εξασφάλιση των υπογραφών δύο αθλητών (και «καυτών» ονομάτων) όπως  οι Lessort και Vildoza, λέει πολλά προς τα έξω. Είναι ένα μήνυμα προς τον ανταγωνισμό και  προς τους υπόλοιπους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους.

Θα είναι το ίδιο κυρίαρχος όμως έξω από την πιο αποτελεσματική επιθετική πλατφόρμα  του ευρωπαϊκού μπάσκετ; Πιθανόν όχι. Και οι πράσινοι είναι αρκετά εντάξει με αυτό, δεδομένου ότι δεν χρειάζονται απαραίτητα αυτού του είδους την κυριαρχία από τον συγκεκριμένο αθλητή, για να δουλέψει σωστά το σύστημα τους.

Ο Παναθηναϊκός φιλοδοξεί να είναι φορτωμένος με «βαρύ οπλισμό» σε διαφορετικές θέσεις της πεντάδας. Στοχεύει να έχει τουλάχιστον άλλα δύο σημεία αναφοράς κοντά στο καλάθι, πέραν του Lessort. Θα χρειαστεί λοιπόν από τον Γάλλο να παίξει κάπου κοντά στα standards που έθεσε πέρυσι στο παιχνίδι του, λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι το σύστημα μπορεί να «τρέξει» ακόμα και εάν αυτός δεν είναι τόσο κυριαρχικός.

Πολύπλευρη παρουσία

Ο 28χρονος σέντερ κεφαλαιοποίησε το hype γύρω από την περυσινή παρουσία της Παρτίζαν και τον σημαντικό δικό του ρόλο στην πορεία της. Το αγωνιστικό πλαίσιο του Ομπράντοβιτς εκτόξευσε τα δυνατά σημεία του προφίλ του και ο Γάλλος αποτέλεσε καταλύτη για την ομάδα του, συνεισφέροντας τα μέγιστα σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού.

Το βασικό πλεονέκτημα του Lessort αφορά την πολύπλευρη παρουσία του στο παρκέ. Είναι κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα σε ψηλούς τέτοια κοπής. Πρόκειται για έναν σέντερ ο οποίος μπορεί να παίξει τον ρόλο του mobile ψηλού με έφεση στις Pick & Roll δράσεις αλλά και αυτόν της στιβαρής Post up-παρουσίας στην καρδιά της ρακέτας. Μπορεί να δώσει stops στο low post (παρότι το footwork του θέλει δουλειά), να προστατεύσει το «ζωγραφιστό» αμυνόμενος ψηλά αλλά και να βγει στην περίμετρο και να υποστηρίξει άμυνα αλλαγών, ακολουθώντας περιφερειακούς παίχτες. Έχει επίσης τη δυνατότητα να είναι εξίσου αποτελεσματικός τόσο στο μισό αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο.

Πάμε να δούμε πως μεταφράστηκαν αυτά τα στοιχεία σε αριθμούς πέρυσι στην Ευρωλίγκα, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων στατιστικών:

-Με 1.170 πόντους ανά κατοχή είχε μια από τις κορυφαίες επιθετικές επιδόσεις σε σετ καταστάσεις. Υπήρξε σημείο αναφοράς για την Παρτίζαν στο μισό γήπεδο, με τους Σέρβους να ακουμπούν επάνω του σε διαφορετικές καταστάσεις. Σημειώστε ότι ο Γάλλος σέντερ βρέθηκε στις κορυφαίες θέσεις των αξιολογήσεων τόσο σε Post ups  (1.200 πόντοι/κατοχή) όσο και σε Pick & Roll-δράσεις  (1.348 πόντοι/κατοχή).

-Με 1.731 πόντους ανά κατοχή ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίχτες στο επιθετικό transition στη διοργάνωση. Η Παρτίζαν εκμεταλλεύτηκε πλήρως το motor του, αξιοποιώντας τα τρεξίματα του στον κεντρικό διάδρομο και την ικανότητα να τελειώσει δυναμικά, λαμβάνοντας τη μπάλα σε κίνηση. Πρόκειται για ένα στοιχείο που ο Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε αρκετά και στη 5-out (διάταξη με πέντε παίχτες έξω από τη γραμμή του τριπόντου) επίθεση μισού γηπέδου.

-Τελείωσε τη σεζόν ως ο Νο1 ριμπάουντερ της διοργάνωσης (7.1), κυριαρχώντας στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ με 3.1 ανά παιχνίδι. Οι άμυνες είχαν μεγάλο πρόβλημα στο να τον κρατήσουν μακριά από το καλάθι και η Παρτίζαν υποστήριξε άψογα την επίθεση της με την ικανότητα του Γάλλου στο επιθετικό ριμπάουντ.

-Σε άμυνα ένας εναντίον ενός είχε παθητικό 0.661 πόντους ανά κατοχή, επίδοση που τον τοποθετεί στο Νο4 της σχετικής λίστας ανάμεσα στους παίχτες που είχαν τουλάχιστον 1.0 τέτοιες αμυντικές καταστάσεις να διαχειριστούν κάθε βραδιά.

 

🏀 Στο 12.00 η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

Από την άλλη πλευρά, σίγουρα οφείλουμε να σημειώσουμε και τους τομείς όπου ο Γάλλος σέντερ χρειάζεται βελτίωση. Το footwork του στο Low post για παράδειγμα θέλει αρκετή δουλειά.  Το κομμάτι της απόφασης υπήρξε διαχρονικά η βασική του αδυναμία. Υπό τον Ομπράντοβιτς δούλεψε πολύ σε αυτό (γιατί απλά δεν μπορείς να αποτελέσεις κεντρικό κομμάτι αυτού του συστήματος εάν δεν μπορείς να διαβάσεις και να αποφασίσεις γρήγορα και με σχετική ακρίβεια), φτάνοντας μάλιστα φέτος –για πρώτη φορά στην καριέρα του- στο σημείο να γράψει δείκτη 1.0 αναφορικά με την αναλογία ασσίστ/λαθών (είχε μικρότερο του 1.0 μέχρι τώρα). Ο Παναθηναϊκός οφείλει να καλύψει αυτά τα στοιχεία στη δεξαμενή δεξιοτήτων του, είτε με τον βασικό παρτενέρ του Γάλλου στη θέση «5» είτε με τον PF/C που πιθανόν θα φέρει στο ΟΑΚΑ.

Εν κατακλείδι, η απόκτηση του Lessort συνιστά μια μεγάλη επιτυχία των πρασίνων σε αγωνιστικό και εμπορικό επίπεδο. Είναι ένα πρώτο μήνυμα πως η ομάδα επιστρέφει σταδιακά εκεί που ανήκει. Όπως και στην περίπτωση του Βιλντόζα, το μεγάλο πλεονέκτημα των πρασίνων με τον Lessort είναι ότι προσθέτουν στο ρόστερ τους, νωρίς στην Offseason, έναν αθλητή που μπορεί να «κουμπώσει» με πολλούς διαφορετικούς παίχτες στη θέση του. Αυτό προσφέρει πολύτιμη ευελιξία στην ομάδα ώστε να κινηθεί και να χτίσει σε σωστές βάσεις. Με τον Γάλλο σέντερ, η frontcourt του Παναθηναϊκού αγοράζει δυναμισμό, αθλητικότητα, πολλαπλές δεξιότητες και στις δύο πλευρές του γηπέδου και κυρίως αλλάζει «κέλυφος», κάνοντας το πρώτο σημαντικό βήμα ώστε να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό.

Οι αποδόσεις υπόκεινται σε αλλαγές.