Επιστροφή στο σπίτι

Σε μια κίνηση ουσίας, ο Ολυμπιακός ασφαλίζει τα νώτα του φέρνοντας πίσω στο λιμάνι τον  κάτοχο του τίτλου της Ευρωλίγκας, Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο Αμερικανός γκαρντ στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων;

Πέντε χρόνια μετά τη ρούκι χρονιά του στην Ευρωλίγκα και στον Πειραιά, ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος επιστρέφει στον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά με διαφορετικούς όρους, όντας πρωταθλητής της διοργάνωσης (EL) με τη Ρεάλ Μαδρίτης,  η οποία μάλιστα επιβίωσε σε έναν συγκλονιστικό τελικό με την καινούργια του ομάδα. Ο Αμερικανός άσσος φέρνει έναν πληθωρικό χαρακτήρα στην περιφερειακή γραμμή των ερυθρολεύκων και αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στο εκτελεστικό κομμάτι, σε σχέση με αυτόν που τον είδαμε να έχει  στη διετία του με τη “Βασίλισσα”.

Γκαρντ οικονομίας

Η επιλογή Ουίλιαμς-Γκος ασφαλίζει τα νώτα των ερυθρολεύκων. Με το θέμα του Κώστα Σλούκα ακόμα ανοιχτό, ο Ολυμπιακός προχωράει σε μια έξυπνη κίνηση φροντίζοντας να είναι έτοιμος σε κάθε περίπτωση. Με τον 29χρονο Αμερικανό στο ρόστερ του, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει ότι είναι καλυμμένος στη θέση «1» (όπου υπάρχει ήδη ο Τόμας Ουόκαπ) εάν ο Σλούκας αναχωρήσει για άλλες πολιτείες ενώ στην περίπτωση παραμονής του Έλληνα άσσου, οι Πειραιώτες θα έχουν αποκτήσει έναν εξαιρετικό secondary ball handler (δεύτερος χειριστής στην πεντάδα) ο οποίος μπορεί να βελτιώσει κι άλλο την κυκλοφορία της μπάλας στο μισό γήπεδο.

Στη Μαδρίτη ο Αμερικανός βελτίωσε το παιχνίδι του, ειδικά σε όρους πνευματικής προσέγγισης και αυτό είναι πολύ σημαντικό αναφορικά με την απορρόφηση (και την μακροημέρευση) ενός ταλαντούχου αθλητή στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ουίλιαμς-Γκος είχε ρόλο ball mover/ball stopper (αυτός που ως κύρια καθήκοντα έχει να συνδράμει στη μετακίνηση της μπάλας στην επίθεση και να δώσει stops στους αντίπαλους περιφερειακούς στα μετόπισθεν) σε μια γερασμένη (αλλά και γεμάτη θρύλους) περιφέρεια της Ρεάλ.

Το παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών, το μέγεθος και η συγκέντρωση του στο αμυντικό κομμάτι, ο έλεγχος του ρυθμού και οι σωστές αποφάσεις συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε να βρει σταδιακά χημεία η ομάδα του κόουτς Ματέο. Ανάμεσα σε πολλούς σκόρερ ο Ουίλιαμς-Γκος λειτούργησε ως «εξισορροπιστής», δουλεύοντας για το σύνολο και την ομαλή εξέλιξη κάθε κατάστασης στην επίθεση ενώ η καλή του επίδοση στα μετόπισθεν τον βοήθησε να εδραιώσει τον ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής του στο γκρουπ με το καλύτερο αμυντικό αποτέλεσμα φέτος.

Στις πέντε σεζόν του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ (μια στο Eurocup και τέσσερις στη Euroleague) ο πρώην σταρ του Γκονζάγκα «γράφει»  το εντυπωσιακό 2.35 αναφορικά με τον δείκτη ασσίστ/λαθών. Πρόκειται για την επιτομή του γκαρντ οικονομίας.

Ο Ουίλιαμς-Γκος ήταν πολύ χρήσιμο εργαλείο στην πορεία της Ρεάλ προς τον τίτλο και ο τρόπος με τον οποίον υποστήριξε το αγωνιστικό οικοδόμημα των Μαδριλένων, διατηρώντας τον εαυτό του «ζωντανό» στο rotation, είναι δείγμα αθλητή με σωστή μπασκετική κουλτούρα και υψηλό δείκτη ευφυΐας.

🏀 Στο 1.37 η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό στη Stoiximan

 

Διπλός πράκτορας

Ο καινούργιος γκαρντ των ερυθρολεύκων είναι πολύ καλύτερος σκόρερ από ότι δείχνουν τα νούμερα του στη Μαδρίτη και πιθανόν από ότι πιστεύει αρκετός κόσμος. Το απέδειξε στο Βελιγράδι (Παρτίζαν) και στο Κρασνοντάρ (Λοκομοτίβ) όπου πήγε για να αποτελέσει την πρώτη επιλογή στην επίθεση. Μπορεί να καλύψει και τις δύο θέσεις των γκαρντ, βγαίνοντας μπροστά ως σκόρερ αλλά και ως δημιουργός.

Ο Ουίλιαμς-Γκος φιλτράρει καλά κάθε του απόφαση. Δεν είναι ένας ελίτ playmaker ή μάγος του Pick & Roll όπως ο Σλούκας, όμως κάνει σπάνια λάθη γιατί έχει μάθει να εκτελεί τη γρήγορη, απλή και σωστή πάσα κάθε φορά. Επίσης, δεν σπαταλάει εκτελέσεις. Επιμένει να πηγαίνει στα καλά του σημεία (π.χ στο δεξί elbow) για αυτό και διατηρεί τα ποσοστά του σε υψηλό επίπεδο.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν φέτος και πιο συγκεκριμένα την Άνοιξη, όταν η μπάλα έκαιγε, ο Ουίλιαμς-Γκος ανέβασε την απόδοση του. Έκανε ένα εκπληκτικό τρίτο ματς στην «κόλαση» του Βελιγραδίου, το οποίο βοήθησε τη Ρεάλ να επιβιώσει και να επιστρέψει από 0-2 (22 πόντοι με 7/12 σουτ σε 23 λεπτά) στη σειρά. Ήταν αρκετά καλός στο F4 του Κάουνας επίσης. Στο σημείο της σεζόν όπου κρίνονταν τα πάντα, έπαιξε ουσιαστικά το καλύτερο του μπάσκετ, βλέποντας περισσότερο το καλάθι ενώ το γεγονός ότι κατάφερε σταδιακά να σκοράρει μέσα ένας με έναν καταστάσεις τον βοήθησε να χτίσει την αυτοπεποίθηση του και αυτό απεικονίστηκε στις επιδόσεις του στα σουτ θέσης από την περίμετρο. Πρόκειται για μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία για ένα παιδί που μέχρι τώρα είχε αμφίβολο πνευματικό προφίλ ώστε να ηγηθεί, με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις εντός του σαρανταλέπτου να αποτελούν κάτι σαν σήμα κατατεθέν για αυτόν. Σημειώστε ότι στην πρώτη σεζόν του στην Ευρωλίγκα, ήταν ο παίχτης με τα περισσότερα air balls (εκτελέσεις που δεν έφτασαν στο στεφάνι).

Παρόλα αυτά, τελείωσε τη φετινή σεζόν «γράφοντας» 1.073 πόντους/κατοχή ως χειριστής σε Pick & Roll δράσεις και 1.286 πόντους/κατοχή από Spot up-εκτελέσεις. Αμφότερες είναι εξαιρετικές επιδόσεις. Μάλιστα το Runner του (ψιλοκρεμαστό σουτ σε κίνηση επιτιθέμενος στη ρακέτα) ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά τέτοια στη φετινή Ευρωλίγκα (Νο3 με 1.194 πόντους/κατοχή). Κρατείστε επίσης ότι ο Ουίλιαμς-Γκος είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες αποτελεσματικότητας αναφορικά με το σκορ στα τελευταία τέσσερα δευτερόλεπτα της επίθεσης (1.174 πόντοι/κατοχή).

🏀 Στο 5.50 η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό στη Stoiximan

Στον Ολυμπιακό θα χρειαστεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο αποτελεσματικό decision-making και τον μεγαλύτερο όγκο προσπαθειών που θα κληθεί να πάρει, ανεβάζοντας την παραγωγή του και διατηρώντας τα ποσοστά του σε υψηλό επίπεδο. Θα χρειαστεί να δουλέψει για αυτό μιας και δεν είναι ο δυναμικός κάθετος παίχτης και μάλιστα υστερεί στο τελείωμα απέναντι σε άμυνα στο «ζωγραφιστό» ενώ παράλληλα δεν είναι σπουδαίος σουτέρ (πέρυσι είχε 38.5% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου αλλά μόλις σε 1.5 σουτ ανά παιχνίδι). Του λείπει η εκρηκτικότητα για να περάσει τον αντίπαλο στο ένας εναντίον ενός και η αθλητικότητα για να τελειώσει στο «ζωγραφιστό» απέναντι σε μέγεθος. Η επιθετική πλατφόρμα του Ολυμπιακού πάντως μπορεί να τον βοηθήσει να πιάσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του, σε μια σεζόν όπου ο ίδιος πλέον μπαίνει στο ανώτατο στάδιο ωρίμανσης του.

Ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ καλή και ουσιαστική κίνηση, φέρνοντας στον Πειραιά με συνοπτικές διαδικασίες ένα πολύτιμο περιφερειακό εργαλείο και μια εξαιρετική προσωπικότητα που εκτός των άλλων, θα συνδράμει στη διατήρηση του οικογενειακού κλίματος. Ο Ουίλιαμς-Γκος επιβίωσε σε ένα δύσκολο (από κάθε άποψη) περιβάλλον στη Μαδρίτη, νίκησε και τώρα μπορεί να εξελιχθεί κι άλλο χρησιμοποιώντας τα εφόδια αυτής της εμπειρίας. Η ολοκλήρωση της στελέχωσης στην περιφερειακή γραμμή της ομάδας δε, θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία για τον ακριβή ρόλο του στον Ολυμπιακό της ερχόμενης σεζόν.

Οι αποδόσεις υπόκεινται σε αλλαγές.