Σάρας, η «απόφαση»

Ξαφνικά το νέο σήριαλ που αφορά την ομάδα την οποία θα κοουτσάρει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους την επόμενη σεζόν έχει καθηλώσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τρεις μεγάλες πόλεις και ισάριθμα σπουδαία κλαμπ περιμένουν τη δική του απόφαση…

Ο ταλαντούχος κόουτς Σάρας λοιπόν. Από το πουθενά στήθηκε μια παρτίδα πόκερ με έπαθλο την υπογραφή του. Μια παρτίδα που «χόντρυνε»  από εχθές το βράδυ με την είσοδο της Μπαρτσελόνα στο παιχνίδι. Οι επιπτώσεις της πανδημίας δημιούργησαν τη βάση και η επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τερματίσει τη θητεία του στη Φενέρμπαχτσε ενεργοποίησαν ένα πιθανό ντόμινο με αβέβαιο αποτέλεσμα. Αλήθεια, ποια ομάδα θα καταφέρει να κερδίσει την προτίμηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους;

Ας δούμε μαζί τους «δελφίνους»…

ΦΕΡΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο και –κυρίως- τη δυνατότητα στον επόμενο προπονητή να οικοδομήσει ένα καινούργιο σύνολο από την αρχή. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο των Τούρκων στη μάχη για την υπογραφή του Σάρας. Δεν είναι το μόνο όμως… Η παραμονή του Mαουρίτζιο Γκεραρντίνι προσφέρει ένα σημαντικό asset στον οργανισμό. Δυνητικά ο Γιασικεβίτσιους θα μπορεί να συνεργαστεί με έναν από τους καλύτερους διοικητικούς που είδε ιστορικά το άθλημα στην Ευρώπη μιας και η παρουσία του Ιταλού από το Φορλί στο κεφάλι του τμήματος μπάσκετ δίνει κάποιες εγγυήσεις για το επίπεδο λειτουργίας του.

Στη Φενέρ ο Σάρας θα βρει τον αγαπημένο του Βέστερμαν, παίχτες που μπορούν να σουτάρουν όπως ο Μαχμούτογλου και νέα παιδιά όπως ο Μπιμπέροβιτς. Κυρίως όμως θα βρει έναν μικρό –είναι αλήθεια- πυρήνα παιχτών που έχει δουλέψει σε ένα στυλ παιχνιδιού πανομοιότυπο με το δικό. Η επιθετική φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς που βασίζεται στο λεπτομερειακό spacing, στην κίνηση της μπάλας και στην κίνηση αλλά και τις δράσεις  των παιχτών μακριά από αυτή έχει κοινή βάση με αυτή του Λιθουανού κόουτς. Το γεγονός δε, ότι ο Γιασικεβίτσιους θα αντικαταστήσει τον μέντορα του θα αποτελέσει σίγουρα ένα από τα σημεία αναφοράς για τη νέα σεζόν. Η Φενέρ μπορεί να μείωσε το μπάτζετ της όμως τα περίπου δώδεκα εκατομμύρια που είναι διαθέσιμα και ο ενδεχόμενος διπλασιασμός των αποδοχών του Σάρας μοιάζουν μια πολύ καλή κατάσταση για αυτόν. 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Το μεγάλο δέλεαρ προέκυψε εχθές το βράδυ για τον Σάρας μετά την απώλεια του τίτλου της ACB από πλευράς Καταλανών. Είναι κοινό μυστικό ότι η Μπαρτσελόνα έχει στην κορυφή της λίστας της πλέον τον Λιθουανό και ο κόσμος πιέζει πολύ τον πρώην πόιντ γκαρντ της ομάδας πίσω στην πόλη και στο τιμόνι της ομάδας. Ο Γιασικεβίτσιους έχει σπίτι στη Βαρκελώνη όπου λατρεύεται λόγω της προϊστορίας του στο κλαμπ. Είναι αυτός που μπορεί να φέρει πάλι το ελκυστικό μπάσκετ στη Βαρκελώνη.

Η Μπαρτσελόνα διαθέτει  ίσως το πιο βαθύ, ταλαντούχο ρόστερ στην Ευρώπη. Η ποιότητα των παιχτών και στις δύο πλευρές του παρκέ τρομάζει. Αρκετοί  από αυτούς μοιάζουν με πολύ καλά fits για το μπάσκετ του Σάρας καθώς έχουν (σε μεγάλο βαθμό)  τις απαιτούμενες δεξιότητες (σουτ, πάσα, υψηλό IQ) για να ανταποκριθούν στη δική του αγωνιστική πλατφόρμα. Ο Ντέιβις εξελίχθηκε στον καλύτερο σέντερ της Ευρωλίγκας στα χέρια του ενώ μια ενδεχόμενη σύμπραξη του Λιθουανού κόουτς με τον Καλάθη θα τραβήξει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης σχετικά με το αποτέλεσμα που μπορεί να παραχθεί στο παρκέ. 

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του φεγγαριού. Ο Σάρας έχει εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν τις αμφιβολίες του σχετικά με τη λειτουργικότητα του διοικητικού μοντέλου των Καταλανών και την ασάφεια που διακρίνεται στην πυραμίδα σχετικά με τη διαδικασία φιλτραρίσματος μιας απόφασης. Ίσως αυτό αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα για αυτόν. Επίσης, στη Βαρκελώνη μεν θα βρει ένα τρομερό οπλοστάσιο όμως δεν θα έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει το δικό του ρόστερ από την αρχή. Προσθέστε επίσης ότι από την πρώτη ημέρα (σε αντίθεση με την κατάσταση στο Κάουνας ή στην Πόλη όπου η Φενέρ βρίσκεται σε διαδικασία rebuilding) θα βρεθεί σε win now-mode. Είναι υποχρεωμένος, για πρώτη φορά στην καριέρα του, να κερδίσει άμεσα. 

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Οι παρενέργειες της πανδημίας χτύπησαν και την ομάδα του Κάουνας η οποία πλέον κινδυνεύει να χάσει το πρόσωπο του οργανισμού και το μεγαλύτερο αστέρι της, τον τύπο στην άκρη του πάγκου. Η Ζάλγκιρις θα ρίξει το μπάτζετ της σε ένα ποσοστό που ακουμπάει το 40% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Το βασικό πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί ο Σάρας εκεί αφορά την πιθανότητα να χαθούν πολλά από τα βασικά του εργαλεία καθώς ουκ ολίγοι σημαντικοί παίχτες είναι πιθανό να αποχωρήσουν. Η ομάδα τους έχει προτείνει μειωμένα συμβόλαια και αυτομάτως οι ατζέντηδες τους, τους έβγαλαν στην αγορά εξετάζοντας προτάσεις.

Είναι δεδομένο ότι ο Σάρας με το οποιοδήποτε σχεδόν μπάτζετ θα μπορούσε να φέρει στο Κάουνας νέα κομμάτια του παζλ για να αντικαταστήσει τα παλιά, μπαίνοντας πάλι στη διαδικασία να τα αναπτύξει γιατί απλά μπορεί να το κάνει. Το ζήτημα όμως αφορά ότι η καινούργια (οικονομική) κατάσταση με τις πιθανές απώλειες βασικών για το σύστημα αθλητών, πάει αρκετά πίσω το πρότζεκτ σε επίπεδο αναπτυξιακής διαδικασίας και φυσικά στόχων. Η Ζάλγκιρις θα ξεκινούσε πάλι από την αρχή για να φτάσει, ίσως, μετά από 1,5 χρόνο στο σημείο που είναι σήμερα. Για έναν επαγγελματία του οποίου η ώρα για αναρρίχηση στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ φαίνεται να έχει φτάσει, μια τέτοια συνθήκη δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σε περίπτωση που επιλέξει την ασφάλεια του Κάουνας, ο κόουτς Γιασικεβίτσιους θα προσπαθήσει να διατηρήσει το δίδυμο Γκριγκόνις-Ουόλκαπ στην περιφέρεια (την ηγεσία δηλαδή της ομάδας) και ίσως τον Λαντέιλ στη γραμμή  ψηλών ώστε να έχει μια ποιοτική βάση επάνω στην οποία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. 

Ξαφνικά, η Ζάλγκιρις που θεωρητικά θα διατηρούσε τον κόουτς και την επόμενη σεζόν στο Κάουνας μοιάζει να έχει χάσει έδαφος στην κούρσα των προτιμήσεων του. Όμως ο Σάρας είναι απρόβλεπτος. Ποτέ δεν ξέρεις…