Παναθηναϊκός-Αρμάνι Μιλάνο: Το μυστικό της λήθης

Η δυνατή μνήμη είναι ένα σπουδαίο δώρο. Όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο το να μπορείς να ξεχνάς. Ο Παναθηναϊκός καλείται να αδειάσει τη σκέψη του από την ένταση και τις εικόνες του ελληνικού ντέρμπι και να μπει στο παρκέ του ΟΑΚΑ για να καταβάλλει την αντίσταση της Αρμάνι, σε ένα από τα πιο σημαντικά ματς της σεζόν μέχρι σήμερα.

Δεν είναι εύκολο να αφήνεις πίσω όλα όσα συνέβησαν σε ένα μεγάλο παιχνίδι -από αυτά που έχεις κυκλώσει στο μυαλό σου από το καλοκαίρι- μέσα σε μερικές ώρες. Είναι κάτι ανθρώπινο το οποίο δεν γίνεται αυτοματοποιημένα. Ακόμα και οι πιο έμπειροι αθλητές που έχουν βάλει πολλές φορές τον εαυτό τους σε αυτήν τη διαδικασία, δεν τα καταφέρνουν πάντα. Αυτό φυσικά ισχύει και για τους δύο «αιωνίους» που μπαίνουν στη μάχη με την ιταλική ελίτ, αμέσως μετά το ντέρμπι του ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ανταγωνιστικός στο Φάληρο. Επέβαλλε τον ρυθμό που ήθελε και ακολούθησε με σωστό βηματισμό το πλάνο που είχε χαράξει. Πήρε τα ριμπάουντ, μείωσε στο ελάχιστο τις ευκαιρίες ανοιχτού γηπέδου για τον Ολυμπιακό (το πιο σημαντικό στοιχείο στην αναμέτρηση) και είδε το δίδυμο των PGs του (Ουόλτερς-Λι) να κερδίζει τη μάχη του backcourt. Προδόθηκε από τα λάθη του και πληγώθηκε από την κλάση του Βεζένκοφ και την ποιότητα του Φαλ που έλεγξαν το «ζωγραφιστό». Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ματς που αφήνει πολλές υποσχέσεις στο κοινό του αθλήματος αναφορικά με το επίπεδο ανταγωνισμού στις αναμετρήσεις των «αιωνίων» φέτος.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Η Αρμάνι είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό του ευρωπαϊκού μπάσκετ φέτος. Ένας οργανισμός που άλλαξε πλεύση με τον Μεσίνα στο τιμόνι και βάδισε το μονοπάτι της βελτίωσης επιστρέφοντας σταδιακά και με τον σωστό τρόπο στην ελίτ. Φέτος το πρότζεκτ θα έφτανε στην κορύφωση του. Αυτό ήταν το πλάνο. Οι Λομβαρδοί ενισχύθηκαν με πολύ έμπειρους και ποιοτικούς παίχτες σε θέσεις που είχαν ανάγκη, χτίζοντας ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην Ευρωλίγκα (το καλύτερο και πιο βαθύ δικό τους στη θητεία του Σικελού «καθηγητή» στην πρωτεύουσα του Ιταλικού Βορρά).

Δύο μήνες μετά το ξεκίνημα της σεζόν, η Αρμάνι προκαλεί οίκτο, ευρισκόμενη στον πάτο της διοργάνωσης. Με ρεκόρ 3-8, πέντε ήττες σε ισάριθμες εντός έδρας αναμετρήσεις και εφτά συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στη διοργάνωση, τα «κόκκινα παπούτσια» εκλιπαρούν για βοήθεια. Οι Λομβαρδοί έχουν πέσει σε μια βαθιά τρύπα, από την οποία καλούνται να βγουν άμεσα για να μη χάσουν άλλο έδαφος και μαζί κάθε ελπίδα για κάτι καλό στην Ευρωλίγκα.

Το επιθετικό πρόβλημα μιας ομάδας που διαθέτει πιθανόν το μεγαλύτερο οπλοστάσιο στο μισό γήπεδο στη φετινή Ευρωλίγκα και η εικόνα αθλητών με αποδεδειγμένες ικανότητες σε αυτό το επίπεδο δείχνει σε όλους μας ότι το μπάσκετ είναι ένα πολύ σύνθετο άθλημα. Η Αρμάνι έχει αυτή τη στιγμή την πιο προβληματική επίθεση στη λίγκα (0.866 πόντοι/κατοχή, Νο18 στην EL). Εκτελεί με 31.6% από τη γραμμή του τριπόντου και «γράφει» 46.7% στα δίποντα. Παίχτες όπως ο Voigtmann και ο εξαιρετικός πέρυσι Devon Hall αδυνατούν να τελειώσουν ακόμα και τις πιο εύκολες φάσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθαν και οι τραυματισμοί  των ηγετών της ομάδας να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Ο Μεσίνα υπέγραψε τον Luwawu-Kabarrot για να καλύψει το κενό του Σίλντς ενώ προσφάτως είδε τον Κέβιν Πάνγκος να μπαίνει στα πιτς για μερικές εβδομάδες, κάνοντας παρέα στον Μπίλι Μπάρον (επέστρεψε στα τέλη του Νοεμβρίου). Η Αρμάνι είναι αρτηριοσκληρωτική σε όρους ανάπτυξης, δεν κεφαλαιοποιεί τη δημιουργική ικανότητα των ψηλών της όντας στατική και συνολικά δυσκολεύεται να παράγει, με την αυτοπεποίθηση των παιχτών να βρίσκεται στο πάτωμα εδώ και καιρό. Οι Λομβαρδοί έχουν κλειδώσει ψυχολογικά και προσπαθούν με κάποιον τρόπο να ξυπνήσουν από αυτόν τον εφιάλτη, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.

Πίεση, η λέξη-κλειδί για τον Παναθηναϊκό

Οι Λομβαρδοί  έχουν ακουμπήσει στον γνωστό μας Ναζ Μήτρου-Λονγκ αναφορικά με τη θέση «1», τώρα που ο Κέβιν Πάνγκος είναι εκτός. Ο Μήτρου-Λονγκ  είναι αυτή τη στιγμή ο πιο συνεπής παίχτης του Μεσίνα αναφορικά με την επαφή του με το καλάθι (11.8 πόντοι με 37.8% στα τρίποντα σε 6.2 σουτ) όμως δεν είναι αποτελεσματικός δημιουργός και ούτε αυτός που θα αναμείξει τους συμπαίχτες του στην επίθεση. Είναι επιρρεπής στο λάθος και συνολικά το decision-making του θέλει δουλειά.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να επενδύσει τακτικά σε αυτήν την κατάσταση, πιέζοντας τους κυρίως χειριστές των Ιταλών αλλά και τους δημιουργούς στο High και στο Low Post. Ενδεχομένως ο Μεσίνα θα στραφεί στους Melli-Voigtman αλλά και στον Hines για να βρει εναλλακτικές πηγές δημιουργίας, μετατοπίζοντας το σημείο αναφοράς στην επίθεση του.

Χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή στις Off screen-δράσεις που τρέχουν οι φιλοξενούμενοι για τον Μπάρον (Π.Καλαϊτζάκης και Πονίτκα μπορούν να σπάσουν σκριν και να τον ακολουθήσουν) ενώ ο Μπράντον Ντέιβις (έχει ανέβει τελευταία προσπαθώντας να ξυπνήσει και τους υπόλοιπους) θα αποτελέσει επί της ουσίας τον Νο1 στόχο της ελληνικής άμυνας. Ο Γιώργος Παπαγιάννης θα έχει πολύ δουλειά απέναντι του.

Η Αρμάνι εμφανίζεται σαφώς πιο αποτελεσματική στο αμυντικό κομμάτι. Διαθέτει παίχτες με  ικανότητες στα μετόπισθεν και οι συνεργασίες της ομαδικό επίπεδο είναι ικανοποιητικές. Αυτή τη στιγμή η άμυνα της (0.957 πόντοι/κατοχή) είναι μια από τις καλύτερες στη διοργάνωση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αδύνατα σημεία σε αυτήν τα οποία οι πράσινοι οφείλουν να κυκλώσουν.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει:

-Με τον Γιώργο Παπαγιάννη ως Roll Man στο Pick & Roll.

-Με τους χειριστές του (Ουόλτερς) σε αυτές τις PnR δράσεις.

-Σε παιχνίδι απομόνωσης με αιχμή του δόρατος τον Ντουέιν Μπέικον.

Bet Builder με Brandon Davies Πόντοι 9+ και Georgios Papagiannis Ριμπάουντ 7+ σε απόδοση 2.23 στη Stoiximan

Το «τριφύλλι» από ότι φαίνεται θα παραταχθεί χωρίς τον Γκριγκόνις στο ματς αυτό και πλέον είναι υποχρεωμένο να ψάξει παραγωγή μέσα από τις παραπάνω καταστάσεις αλλά και έξτρα πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Έχει τις δυνατότητες να το κάνει αλλά θα πρέπει να έχει παράλληλα την «πείνα» και το ενεργειακό απόθεμα.

Πρόκειται για ένα κλασσικό παιχνίδι-παγίδα το οποίο «βρωμάει» κίνδυνο για τον Παναθηναϊκό. Νομίζω πως σχεδόν όλοι στον οργανισμό το έχουν αντιληφθεί. Το «τριφύλλι» αντιμετωπίζει μια ομάδα με μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αγωνιστικό λήθαργο. Οι πράσινοι πρέπει να αδειάσουν συναισθηματικά από την επίδραση του ελληνικού ντέρμπι και να εμφανιστούν αποφασισμένοι και «πεινασμένοι». Βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και οφείλουν να πιστοποιήσουν τη βελτίωση τους. Μια νίκη στο  ματς με την Αρμάνι σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική επιτυχία.

Bet Builder με Χάντικαπ Αρμάνι Μιλάνο +7.5 και Πόντοι Under 159.5 σε απόδοση 2.17 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr