Ολυμπιακός-Βίρτους Μπολόνια: Το άρωμα των αναμνήσεων

Ο Ντανίλοβιτς ντριμπλάρει στο κέντρο του γηπέδου. Το χρονόμετρο μοιάζει να κυλάει σαδιστικά αργά. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 64-62 στο τρίτο και τελευταίο ματς της σειράς με τη Βίρτους, η ένταση χτυπάει κόκκινο στο Φάληρο και οι Ιταλοί ψάχνουν το σουτ που θα τους δώσει την πρόκριση στο F4 του Τελ Αβίβ…

Λίγο πριν ο Σέρβος σούπερ-σταρ της (τότε) Μπάκλερ Μπολόνια είχε γράψει με τρίποντο το 63-62, ενώ ο Θύμιος Μπακατσιάς με μια εύστοχη βολή έστρωνε το χαλί για το θρίλερ των τελευταίων δευτερολέπτων. Ο Πάολο Μορέτι καταφέρνει να ξεφύγει από την άμυνα του Έλληνα διεθνούς γκαρντ και βγαίνει στο αριστερό «φτερό» για το σουτ της νίκης. Τότε ο Παναγιώτης Φασούλας , που βρισκόταν σε θέση βοήθειας ψηλά (μαρκάροντας ουσιαστικά χώρο για να υποστηρίξει τον Πάσπαλι απέναντι σε μια πιθανή επέλαση του Ντανίλοβιτς), ορμάει στον Ιταλό και κάνει μια από τις σημαντικότερες τάπες της ζωής του. Το (γεμάτο μπαλόνια) ΣΕΦ είναι έτοιμο να εκραγεί και οι ερυθρόλευκοι παίρνουν την πρόκριση στο F4 του Τελ Αβίβ. Ήταν 1994…

Αυτή η φάση θα είναι για πάντα χαραγμένη στο μυαλό των περισσότερων που την έζησαν, κάθε φορά που η Βίρτους θα επισκέπτεται το Φάληρο.  Το άρωμα τέτοιων  αναμνήσεων είναι πάντα έντονο. Τα χρόνια πέρασαν, οι δύο ομάδες μεγάλωσαν κι άλλο τον θρύλο τους με τους Ιταλούς να γνωρίζουν μετέπειτα την πτώση, κάνοντας πλέον την ολική επαναφορά. Στην επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια, η ομάδα της Μπολόνια μας χάρισε ένα καταπληκτικό παιχνίδι λίγο καιρό πριν στο ΟΑΚΑ και έρχεται τώρα στο ΣΕΦ με υψηλές βλέψεις.

 

Στο γήπεδο οι απαντήσεις που ψάχνει

Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει ρίξει ταχύτητα τον τελευταίο καιρό. Η απόδοση του δεν είναι ανάλογη με αυτήν που είδαμε στο ξεκίνημα της σεζόν και αυτό είναι φυσικό και διόλου ανησυχητικό. Είναι μέρος της πραγματικότητας. Η κάμψη κάποια στιγμή θα ερχόταν.

Η ουσία σε τέτοιες καταστάσεις (που βιώνουν όλες οι ομάδες, ειδικά σε αυτό το επίπεδο) είναι να επιστρέφεις. Να μπορείς βήμα-βήμα να γυρίσεις στο καλό μπάσκετ. Εκεί φαίνεται ο ικανός προπονητής που καλείται να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο, να ενεργοποιήσει αμυντικούς μηχανισμούς και πιθανόν να διαφοροποιήσει ελαφρά ρόλους και σταθερές για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι Πειραιώτες έχουν έναν τέτοιον «τιμονιέρη» και δικαιούνται να αισιοδοξούν πως θα τα καταφέρουν.

Όπως και ο Παναθηναϊκός, καλούνται να αφήσουν πίσω την επίδραση του ντέρμπι της Δευτέρας και να πάνε συγκεντρωμένοι στην επόμενη «σύγκρουση». Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τη βασική του frontcourt και την άμυνα του να κάνουν τη διαφορά. Ο Ουόκαπ έδωσε πολύτιμες λύσεις και ο Κάνααν είχε ένα αρκετά καλό διάστημα όντας θετικός. Το πρόβλημα για τους Πειραιώτες ήταν ότι έχασαν τη μάχη των ριμπάουντ και (κυρίως) δεν κατάφεραν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτό δηλαδή που θα προσπαθήσουν να κάνουν στο ματς με την ομάδα της Μπολόνια.

 

Άμυνα & ρυθμός

Η Βίρτους διαθέτει ένα πολύ βαθύ ρόστερ με  προσωπικότητες και μια μεγάλη δεξαμενή δεξιοτήτων. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έχει λύσεις πρώτης γραμμής σε όλες τις θέσεις, έχοντας δημιουργήσει ένα σκληροτράχηλο, συμπαγές σύνολο που είναι δύσκολο να καταβληθεί. Η άμυνα αποτελεί τη βάση στο αγωνιστικό προφίλ της Βίρτους (0.965 πόντους/κατοχή, Νο6 στην Ευρωλίγκα) ενώ η παρουσία έμπειρων, ποιοτικών πόιντ γκαρντ τη βοηθάει (σε συνδυασμό με το αμυντικό φίλτρο) να ελέγχει τον ρυθμό.

Ο κόουτς Σκαριόλο χρησιμοποίησε την ύπαρξη αθλητών με ανεπτυγμένες δεξιότητες πάσας στο ρόστερ του, για να οικοδομήσει μια επίθεση αλτρουισμού και συνεργασιών η οποία ακόμα δεν έχει καταφέρει να πιάσει υψηλά παραγωγικά standards κυρίως λόγου της αδυναμίας των Ιταλών στην περιφερειακή εκτέλεση. Πολλά από τα σχήματα τους (ειδικά τα πιο αποτελεσματικά στα μετόπισθεν) αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ και δυσκολεύονται στο να ανοίξουν τις άμυνες στο μισό γήπεδο.

Η Βίρτους είναι παραγωγική όταν στο παρκέ βρίσκεται ο Μίλος Τεόντοσιτς (πληρώνει το αντίτιμο στα μετόπισθεν βέβαια) που εκτελεί το Pick & Roll με σπάνια αρτιότητα, αξιοποιώντας τους ψηλούς των Ιταλών.  Οι Μπολονέζοι παίρνουν πράγματα από τον Jaiteh στο low post ενώ το δίδυμο Lundberg-Mickey συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προσοχή της αντίπαλης άμυνας. Παίχτης-κλειδί για το σύνολο της La Grassa, ο Semi Ojeleye. Ο πληθωρικός φόργουορντ ενισχύει πολύ την άμυνα της Βίρτους με τον δυναμισμό, το rebounding και την ικανότητα του να αμυνθεί σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου με επιτυχία ενώ στην επίθεση σουτάρει με 48.3% (2.9 σουτ) πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η άμυνα της Βίρτους παρουσιάζει υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας στο transition όμως στο μισό γήπεδο παρατηρούνται αδυναμίες σε συγκεκριμένα κομμάτια. Ένα από αυτά είναι και η άμυνα στο Low post. Γίνεται κατανοητό ότι ο Moustapha Fall μπορεί να αποτελέσει για μια ακόμα φορά τη δύναμη πυρός των γηπεδούχων στην προσπάθεια τους να παράγουν.

Χαμηλοί δείκτες αποτελεσματικότητας παρατηρούνται και στην ιταλική Pick & Roll άμυνα στον χειριστή της μπάλας. Η Βίρτους ελέγχει πλήρως τον Roll Man αλλά υστερεί σημαντικά στην αναχαίτιση των γκαρντ που τρέχουν τέτοιες δράσεις. Θεωρούμε δεδομένο ότι ο Κώστας Σλούκας θα βρει ευκαιρίες για εκτέλεση υπό ευνοϊκές συνθήκες.

Bet Builder με Kostas Sloukas Πόντοι 13+ και Jordan Mickey Πόντοι 8+ σε απόδοση 2.27 στη Stoiximan

Ο κίνδυνος ελλοχεύει για τον Ολυμπιακό στην αναμέτρηση με τη Βίρτους η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει παντού στην Ευρώπη. Οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν με δυναμική άμυνα να κρατήσουν χαμηλά τους επιθετικούς δείκτες των φιλοξενούμενων, πλήττοντας τη γραμμή επικοινωνίας των γκαρντ του Σκαριόλο με τους ψηλούς. Η ομάδα της Μπολόνια έχει αρκετό ταλέντο και οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν να πιάσουν υψηλά standards απόδοσης για να κερδίσουν. Ένα τέτοιο εμπόδιο είναι πιθανόν αυτό που χρειάζονται στην παρούσα φάση για να αρχίσουν σταδιακά να χτίζουν πάλι την αυτοπεποίθηση και το παιχνίδι τους, φτάνοντας στο επίπεδο απόδοσης που όλοι θαυμάσαμε στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Bet Builder με Moustapha Fall Πόντοι 7+ και Πόντοι Over 150.5 σε απόδοση 2.09 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr