Όταν ο Μαρσέλο συνάντησε τον Πάμπλο

Τον Μάιο του 2001 η Βαλένθια των Αϊμάρ, Μεντιέτα, Κίλι Γκονζάλες και των πολλών ακόμα αστεριών έφτανε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέναντί της μια άλλη έκπληξη του θεσμού, η Λιντς Γιουνάιτεντ που έκανε κι αυτή μεγαλειώδη πορεία. Ο Πάμπλο Ερνάντεθ, 16 χρονών τότε, ένα μεγάλο ταλέντο της τοπικής Καστεγιόν και των ακαδημιών της Βαλένθια παρακολουθούσε με αγωνία το παιχνίδι των αγαπημένων του νυχτερίδων. Το όνειρο του πιτσιρικά τότε ήταν να καταφέρει να φορέσει κι αυτός τη φανέλα της Βαλένθια σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Πράγματι, ο Πάμπλο τα κατάφερε. Αυτό που δεν μπορούσε όμως να φανταστεί, είναι ότι η αγγλική ομάδα που άκουγε τότε για πρώτη φορά, θα γινόταν μετά από πολλά χρόνια το σπίτι του. Το μέρος που θα τον αγαπούσαν, που θα προσέφερε και στο οποίο θα έσωζε μια καριέρα που φαινόταν ότι είχε πάρει την κάτω βόλτα, παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του.

Η καριέρα του Πάμπλο Ερνάντεθ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και πολλές αλλαγές. Πριν καλά καλά παίξει στη Βαλένθια, οι νυχτερίδες τον έστειλαν ως αντάλλαγμα στη Χετάφε. Η χρονιά του εκεί ήταν πολύ καλή το 2007-08 και έτσι η Βαλένθια ενεργοποίησε τον όρο επαναγοράς και τον έφερε πίσω. Έπεσε σε μια αρκετά καλή εποχή για τον σύλλογο και υπό τις οδηγίες του Ουνάι Έμερι είδε τρεις χρονιές τη Βαλένθια να κατακτά την 3η θέση, αλλά και να κάνει ορισμένες καλές πορείες στην Ευρώπη. Ο Πάμπλο είχε τραβήξει τα βλέμματα, καθώς το ταλέντο του και η ποιότητά του ήταν εμφανής, παίζοντας κυρίως στο δεξί άκρο της επίθεσης. Χάρη στα τεχνικά του προτερήματα, ο ταλαντούχος Ερνάντεθ έφτασε μέχρι και την εθνική. Δεν μπήκε στην ομάδα του Euro 2008, αν και ήταν στην προεπιλογή, αλλά στη συνέχεια έδωσε το παρόν με τον ντελ Μπόσκε στο Κονφεντερέισονς του 2009. Η εξαιρετική φουρνιά της Ισπανίας όμως, δεν του επέτρεψε να πάρει πολλές συμμετοχές.

Από τη χρονιά στη Χετάφε

Οι εμφανίσεις του με τη Βαλένθια θα έφερναν νομοτελειακά και μια μεταγραφή, δεν ήταν όμως αυτό που θα περίμενε κανείς. Η ταπεινή Σουόνσι ήταν αυτή που τον αγόρασε, χωρίς να πληρώσει κάποιο τεράστιο ποσό κι ο Ερνάντεθ μετακόμισε στην Πρέμιερ Λιγκ. Με τη Σουόνσι θα κατακτούσε τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του. Μετά το Κόπα ντελ Ρέι με τη Χετάφε, ήταν η σειρά του Λιγκ Καπ. Ο Ισπανός προσαρμόστηκε αρκετά καλά στην Ουαλία και έπαιξε για δυο χρονιές. Δυο χρονιές με δείγματα του ταλέντου του, κάποιες μαγικές στιγμές, αλλά ταυτόχρονα και με πολλούς τραυματισμούς και κακά παιχνίδια. Το 2014 αποφασίζει να φύγει από την Ευρώπη και ξεκινάει η πτωτική του πορεία. Κατάρ και Ντουμπάι, ο Ερνάντεθ εξαφανίζεται από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και τον θυμόμαστε ξανά υπό τις οδηγίες του Πάκο Χέμεθ, δανεικό στη Ράγιο Βαγιεκάνο για μια σεζόν. Ο Ισπανός θέλει να γυρίσει στην Ευρώπη και πάλι.

Το καλοκαίρι του 2016 η μετακίνησή του στη Λιντς περνάει στα ψιλά. 16 χρόνια μετά από εκείνα τα ημιτελικά της Βαλένθια, ο Πάμπλο φορά τη φανέλα της τότε αντιπάλου και πηγαίνει στην αγγλική ομάδα. Για το πόσο… μικρό καλάθι είχαν όλοι για εκείνη τη μεταγραφή, μιλάει η ίδια η συμφωνία. Ο Ερνάντεθ πάει τον Άυγουστο του 2016 με μορφή εξάμηνου δανεισμού, ούτε καν για ολόκληρη σεζόν. Όχι ότι η Λιντς από την πλευρά της ήταν η ιδανική επιλογή για κάποιον παίκτη. Παρά το ιστορικό όνομα, βρισκόταν για 7η συνεχόμενη σεζόν στην Τσάμπιονσιπ και την προηγούμενη χρονιά είχε τερματίσει μόλις 13η. Το άλλοτε σπουδαίο ταλέντο της Βαλένθια που έπαιζε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχε μια ακόμα ευκαιρία στην άλλοτε κραταιά Λιντς, ίσως η τελευταία του, με τον προπονητή Γκάρι Μονκ που τον ήξερε από τη Σουόνσι.

Το νέο κεφάλαιο για τον Ερνάντεθ ξεκίνησε στα 31 του και κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελισσόταν έτσι. Παρά τον τραυματισμό που αντιμετώπισε, οι εμφανίσεις του ικανοποίησαν και η Λιντς του επέκτεινε το συμβόλαιο για ακόμα ένα εξάμηνο. Ο Πάμπλο έπιασε τον απαιτούμενο αριθμό συμμετοχών και με 38 ματς και 6 γκολ, το συμβόλαιό του ανανεώθηκε αυτόματα. Οι προπονητές του τον έβαζαν δεξιά στο 4-2-3-1. Η Λιντς όμως ήταν σταθερά μακριά από την άνοδο και πιθανότατα η ιστορία της επιστροφής του θα ήταν σε στιλ “έπαιξε μερικά χρονάκια ακόμα στη Λιντς και έκλεισε την καριέρα του”, χωρίς καν να αξίζει ένα κείμενο. Ο Ερνάντεθ ήταν πλέον 33 ετών, παίκτης μιας ομάδας που είχε τερματίσει και πάλι 13η στην Τσάμπιονσιπ.

«Είχα φτάσει στα 33 μου. Σε αυτό το σημείο της καριέρας, πιστεύεις ότι δεν έχεις πολλά να μάθεις, ούτε να εξελιχθείς. Με τον Μαρσέλο όμως μαθαίνεις κάθε ημέρα.»

Όλα φυσικά άλλαξαν όταν ο “τρελός” Μαρσέλο Μπιέλσα έκανε μια ακόμα περίεργη κίνηση στην καριέρα του και ανέλαβε το χάος που λεγόταν Λιντς. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερνάντεθ, είναι το γεγονός ότι άρχισε να νιώθει ακόμα πιο σημαντικός μέσα στην ομάδα και άρχισε να παίζει κεντρικά και όχι ακροβολισμένος. Όπως λέει ο ίδιος ο Ερνάντεθ, στα 33 του άρχισε να παίζει σε θέση που δεν είχε παίξει πολύ προηγουμένως και κάπως έτσι έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Σκόραρε 12 φορές σε 39 αγώνες, έδωσε 12 ασίστ, άγγιξε το όνειρο της ανόδου και έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λιντς. Ο Μπιέλσα τον πήρε από τα δεξιά και τον έφερε πιο κεντρικά σιγά σιγά και ο “Μάγος” άρχισε να συμμετέχει όλο και περισσότερο στο παιχνίδι της Λιντς. Η εκτίμηση όμως είναι αμοιβαία. “Ο Ερνάντεθ είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης. Πολλοί παίκτες έχουν εμπειρία, αλλά ο Πάμπλο μπορεί και παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Διαβάζει τις ανάγκες της ομάδας και δίνει λύσεις στα προβλήματα. Νομίζω ότι μπορεί να με κάνει καλύτερο προπονητή”, δήλωσε ο Αργεντινός προπονητής.

Το σύνθημα για τον Πάμπλο Ερνάντεθ και τον Κασίγια

Η Λιντς αυτοκτόνησε με “μπιελσικό” τρόπο, δεν κατάφερε να ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε ακόμα καλύτερη την περσινή σεζόν. Μαζί της φυσικά κι ο Ερνάντεθ. Έπαιξε σχεδόν σε ίδιο αριθμό αγώνων, σκόραρε 9 φορές και παρότι κάποιες φορές έχασε τη θέση του στην 11αδα ήταν πάντα εκεί. Και ήταν αυτός που έβαλε το κρίσιμο γκολ απέναντι στην παλιά του ομάδα, τη Σουόνσι πριν λίγο καιρό, σε ένα παιχνίδι που κυλούσε στο 0-0, μέχρι ο Ισπανός να σκοράρει στο 88′ και να πανηγυρίσει έξαλλα, ενώ ο σπίκερ παραλίγο να βάλει τα δάκρυα. Ήταν ουσιαστικά το γκολ της μεγάλης ανόδου. “Όταν ήρθα στη Λιντς, όλοι έλεγαν ότι είναι ένας γίγαντας που κοιμάται. Όλη η πόλη ζει για την ομάδα. Καταφέραμε να την ανεβάσουμε μετά από 16 χρόνια”, είπε ο Ερνάντεθ που έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2022. Αν και πίσω στην πατρίδα του, στην Καστεγιόν της Βαλένθια, ονειρεύονται να επιστρέψει και να κλείσει εκεί την καριέρα του, κανείς δεν αποκλείει να εξαντλήσει το συμβόλαιο μέχρι τα 37 του. Ποιος θα περίμενε άλλωστε να έχει επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ στα 35 του;

Το κρίσιμο γκολ με τη Σουόνσι με μουσικό χαλί τον Τιτανικό

Ο Μπιέλσα τον υπολογίζει κανονικά παρά τα χρονάκια του και αναμένεται να πάρει αρκετές συμμετοχές και φέτος. Ο κόουτς τον θεωρεί κομβικό και παρότι ο Ερνάντεθ έχασε το τελευταίο ματς λόγω τραυματισμού, θα είναι μέσα στις επιλογές στα παιχνίδια της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ. Ίσως ως μια αλλαγή πολυτελείας, ίσως ως βασικός. Ουδείς μπορεί να μπει στο μυαλό του Μπιέλσα. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι ο Ισπανός βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή και χάρη στην παρουσία του Μαρσέλο Μπιέλσα καταφέρνει να ολοκληρώσει σιγά σιγά μια καριέρα για την οποία θα μπορεί να είναι περήφανος.