Preview: Φενέρ-Παναθηναϊκός & Ολυμπιακός-ASVEL

Φενέρ-Παναθηναϊκός: Ντεμπούτο στα βαθιά…

Ο Όντεντ Κάτας ξεκινάει τη διαδρομή του στον Παναθηναϊκό με ένα εκτός έδρας ματς Ευρωλίγκας. Τους πράσινους περιμένει στην Κωνσταντινούπολη η εμφανώς βελτιωμένη Φενέρμπαχτσε του Ιγκόρ Κοκόσκοφ, έτοιμη να τους δώσει μια δύσκολη βραδιά. Είναι ένα πολύ καλό τεστ και μια ευκαιρία για το «τριφύλλι» ώστε να αλλάξει τον προσωπικό του διακόπτη…

Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη των πρασίνων μετά τις δύο σημαντικές νίκες των τελευταίων ημερών, οι οποίες ακολούθησαν την αλλαγή προπονητή. Ο Παναθηναϊκός, υπό τις οδηγίες του Κώστα Χαραλαμπίδη, κατέβαλλε την αντίσταση της ΑΕΚ στο ντέρμπι κορυφής της Stoiximan Basket League και την Τετάρτη «σπρίνταρε» στο δεύτερο ημίχρονο κερδίζοντας χωρίς μεγάλα προβλήματα την γαλλική ASVEL. Οι πράσινοι έπαιξαν αρκετά καλή άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, είχαν 23 τελικές για 13 λάθη,  ένα δίδυμο-φωτιά στα πρόσωπα των Νέντοβιτς-Παπαγιάννη και κατάφεραν να κατεβάσουν στο 25% στα τρίποντα  έναν αντίπαλο που σούταρε μέχρι τώρα με 39%. Το να κερδίζεις, χωρίς τον Παπαπέτρου και με δύο Αμερικανούς «παρκαρισμένους», στην Ευρωλίγκα με μια διαφορά 17 πόντων, οποιονδήποτε αντίπαλο, δεν είναι μικρό πράγμα.

Η Φενέρ τον τελευταίο καιρό επιχειρεί τη μεγάλη επιστροφή μετά τον εφιαλτικό για αυτήν μήνα που ξεκίνησε περίπου στα μέσα του Νοέμβρη. Ήταν τότε που οι Τούρκοι μέτρησαν επτά ήττες σε οχτώ ματς, οι 25αρες και οι τριαντάρες πήγαιναν σύννεφο ενώ πιθανόν οποιοσδήποτε άλλος προπονητής με μικρότερο background  από αυτό του Ιγκόρ Κοκόσκοφ, θα είχε χάσει τη δουλειά του. Το ματς με τον Ολυμπιακό σηματοδότησε την αντεπίθεση της. Με όπλο την άμυνα τους, οι Τούρκοι τρέχουν ένα σερί 4 νικών κάνοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο τελευταίο ματς απέναντι στη Μπασκόνια.

Η προσθήκη του Μάρκο Γκούντουριτς έχει συμβάλλει στη βελτίωση αυτή προσφέροντας facilitating και ποιότητα στην περιφερειακή γραμμή της Φενέρ. Ο Σέρβος γκαρντ-φόργουορντ κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ (4.3 ριμπάουντ-4.0 τελικές πάσες-1.0 κλεψίματα) και η ικανότητα του στο δημιουργικό κομμάτι (και συνολικά στην «απόφαση» όπου βελτιώθηκε σημαντικά δίπλα στον Ομπράντοβιτς στην προηγούμενη θητεία του στο κλαμπ) ματσάρει τις αδυναμίες του Μπράουν οι οποίες είχαν κοστίσει στη Φενέρ μέχρι τώρα. 

Οι Τούρκοι βασίζονται στην άμυνα τους και στις συνεργασίες στο επιθετικό κομμάτι. Οχτώ παίχτες (εννιά εάν υπολογίσουμε και τον Ουέστερμαν ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα) του Ιγκόρ Κοκόσκοφ μετρούν 1.5 ασσίστ ή παραπάνω κατά μέσο όρο στο παιχνίδι. Αθλητές όπως ο Πιέρ, ο Μπαρτέλ και φυσικά ο Βέσελι αποτελούν πολύ ποιοτικές εναλλακτικές πηγές δημιουργίας και σε αυτό το κομμάτι οφείλει να στοχεύσει η άμυνα του Παναθηναϊκού. Η επίθεση της Φενέρ προβληματίζει από την αρχή της σεζόν και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί παραγωγικές δάφνες. Είναι ομάδα ρυθμού τον οποίον και βρίσκει μέσα από την άμυνα της. Η ποιότητα είναι φανερή στους βετεράνους της (Ντε Κολό-Βέσελι) και οι δεξιότητες υπάρχουν σε διάφορες θέσεις του ρόστερ όμως ακόμα η αποτελεσματικότητα της σε επίπεδο ανάπτυξης και εκτέλεσης δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελε ο κόουτς. 

Τα μελανά σημεία της Φενέρ (θέση ανάμεσα στις 18 ομάδες της Ευρωλίγκας)

 

          ΠΟΝΤΟΙ   ΒΟΛΕΣ ΑΝΑ ΜΑΤΣ         ΛΑΘΗ%       ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ%
          74.6 (18)         11.8 (18)       18.7 (17)             42.1 (16)

 

Το πλάνο του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Το πεδίο των κατοχών είναι εξόχως σημαντικό. Η Φενέρ είναι πολύ επιρρεπής στο λάθος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η επίθεση της δυσκολεύεται να βρει ροή. Η άμυνα του Παναθηναϊκού μακριά από τη μπάλα (ήταν ικανοποιητική στο δεύτερο ημίχρονο με την ASVEL) οφείλει να πιάσει συγκεκριμένα standards. Οι φιλοξενούμενοι  μπορούν να βρουν έξτρα πόντους στο ανοιχτό γήπεδο εάν πατήσουν σωστά στην αδυναμία αυτή του αντιπάλου. Το κομμάτι του ριμπάουντ είναι «μαύρη τρύπα» για τη Φενέρ από την αρχή της σεζόν και αποτελεί άλλη μια ευκαιρία στο πλάνο της ελληνικής ομάδας η οποία στα τελευταία ματς επενδύει στο δίδυμο των Μήτογλου-Παπαγιάννη (ικανοί ριμπάουντερ με μέγεθος). Οι Τούρκοι δεν ταξιδεύουν συχνά στη γραμμή των προσωπικών, ένα ακόμα σημάδι της όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικής τους επίθεσης. Παρ’όλα αυτά, σουτάρουν με 37.9% από το τρίποντο, στοιχείο στο οποίο η ελληνική άμυνα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα (ειδικά σε ότι αφορά τις βοήθειες στην άμυνα και το πόσο «βαθιές» θα είναι αυτές σε συνάρτηση με το πρόσωπο στο οποίο στέλνεται η βοήθεια γιατί οι γηπεδούχοι έχουν αθλητές που διαβάζουν και πασάρουν σωστά).

Για τον Παναθηναϊκό το ματς αυτό είναι μια ευκαιρία. Στο ντεμπούτο του Όντεντ Κάτας οι πράσινοι θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν το μομέντουμ της παρουσίας νέου τεχνικού ηγέτη στον πάγκο και του καλού δευτέρου ημιχρόνου στο παιχνίδι της Τετάρτης. Είναι δεδομένο ότι απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι φορμαρισμένος και έχει βαθύ ρόστερ, θα χρειαστεί να βγουν μπροστά αθλητές οι οποίοι έρχονται από τη δεύτερη γραμμή του rotation. 

Το τριφύλλι θα προσπαθήσει να κερδίσει τη μάχη του ρυθμού και των κατοχών, ακουμπώντας και πάλι στις πλάτες και στο ταλέντο του Νεμάνια Νέντοβιτς o οποίος έχει τη δική του παράδοση εναντίον της Φενέρμπαχτσε. Μην ξεχνάτε ότι το 2018 στην Πόλη με τα χρώματα της Ουνικάχα είχε «γράψει» 31 πόντους και 8 ασσίστ γονατίζοντας τους γηπεδούχους του Ζοτς, ενώ και φέτος στο ματς του πρώτου γύρου πετούσε φωτιές. Ας ελπίσουμε ότι οι μεγάλες βραδιές του Νέντοβιτς απέναντι στην τουρκική ομάδα θα συνεχιστούν. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση ώστε ο Παναθηναϊκός να παλέψει για ένα μεγάλο διπλό το οποίο μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη της ομάδας…

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

 

Ολυμπιακός – Βιλερμπάν: Αξιοποιώντας το μομέντουμ

Γυρνώντας θριαμβευτής από το Τελ Αβίβ, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη γαλλική ASVEL με στόχο να διευρύνει το σερί των επιτυχιών του, αξιοποιώντας το καλό αγωνιστικό μομέντουμ που τον συνοδεύει.

Ο Ολυμπιακός έζησε στο Τελ Αβίβ  μια βραδιά που θύμισε το ένδοξο (και όχι πολύ μακρινό) παρελθόν  του. Ήταν μια αναμέτρηση που ήθελε «στομάχι» και γερά νεύρα, παίχτηκε από ένα σημείο και μετά κατοχή με κατοχή και χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνιστικό πνεύμα, με τη θέληση για νίκη να είναι προφανής και στις δύο πλευρές. Το δίδυμο των Σλούκα-Λαρεντζάκη ήταν κομβικό στην τελική ευθεία του αγώνα παράγοντας μεγάλα plays που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής ομάδας. 

Κάπως έτσι οι ερυθρόλευκοι παίρνουν προβάδισμα απέναντι στην ανεβασμένη τελευταία Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, καθώς μετρούν δύο νίκες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει μερικά παιχνίδια-κλειδιά μπροστά του ώστε να μπορέσει να πλασαριστεί στην πρώτη οχτάδα. Για παράδειγμα, οι εκτός έδρας αναμετρήσεις με τις ομάδες που πέρασαν με διπλό από το ΣΕΦ όπως η Ζάλγκιρις και η Βαλένθια, ίσως αποβούν καθοριστικές. Πρωτίστως βέβαια, οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να διασφαλίσουν νίκες στα ματς που θεωρητικά έχουν το προβάδισμα στα προγνωστικά, όσο και εάν τη φετινή -πολύ ιδιαίτερη- χρονιά, η ανατροπή της πρόγνωσης τείνει να εξελιχθεί σε κανόνα.

 Ο Κώστας Σλούκας έχει ξορκίσει τους προσωπικούς του δαίμονες έχοντας μετατρέψει τον παίχτη-φάντασμα που είδαμε στο ξεκίνημα της σεζόν, σε έναν από τους πιο καυτούς γκαρντ της διοργάνωσης. Ο 30χρονος διεθνής πόιντ γκαρντ κουβαλάει τον Ολυμπιακό στις πλάτες του εδώ και καιρό, παρασέρνοντας τους συμπαίχτες του με την προσωπική του αύρα. Όταν βρίσκεται σε αυτό το mode, η θετική επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας είναι πολύ μεγάλη και ειδικά όσον αφορά την επιθετική της αποτελεσματικότητα. Με αυτόν τον Σλούκα (του τελευταίου καιρού), ο Ολυμπιακός είναι πιο πληθωρικός παραγωγικά, έχοντας περισσότερο «δηλητήριο» και δη στα τελευταία λεπτά κλειστών παιχνιδιών όπου οι αποφάσεις του πόιντ γκαρντ του είναι καθοριστικές.

 

Ο Σλούκας στα οχτώ πρώτα ματς της φετινής διοργάνωσης:

      ΠΟΝΤΟΙ   ΤΡΙΠΟΝΤΑ         ΒΟΛΕΣ      ΑΣΙΣΤ      ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
          7.8   9/27 (33.3%)       12/15 (80%)         5.3           9.0

 

Ο Σλούκας στα τελευταία δέκα ματς:

      ΠΟΝΤΟΙ   ΤΡΙΠΟΝΤΑ       ΒΟΛΕΣ    ΑΣΙΣΤ    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
        15.1 23/52 (44.2%)     40/43 (93%)         6.8         18.7

 

Όταν το μεγάλο σου αστέρι βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, σίγουρα η απεικόνιση στο ομαδικό παιχνίδι  είναι ανάλογη. Ο Σλούκας φυσικά δεν είναι μόνος του. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ επίσης, μετατρέπεται στον παίχτη που ονειρεύονταν όταν τον υπέγραφαν στο λιμάνι. Τα πρώτα δείγματα αυτής της εξέλιξης φάνηκαν πέρυσι μετά την έλευση του κόουτς Μπαρτζώκα. Πλέον ο 25χρονος φόργουορντ παίζει σε άλλο επίπεδο, με διαφορετική σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όντας ίσως ο πιο σταθερός σκόρερ του κόουτς Μπαρτζώκα αυτή τη στιγμή. Σαφέστατα μια καινούργια «σταθερά» για τον Ολυμπιακό. 

Με τη φόρα αυτών των δύο παιχτών οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να καταβάλλουν την αντίσταση της ASVEL στο Φάληρο. Είναι μια αναμέτρηση στην οποία το πνευματικό κομμάτι βγαίνει σε πρώτο ρόλο στο πάλκο. Η μεγάλη επιτυχία του Τελ Αβίβ δημιούργησε –απολύτως δικαιολογημένα- ένα συναίσθημα ευφορίας και ακριβώς αυτό το υπόβαθρο ευφορίας δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε μια αναμέτρηση διαφορετικού χαρακτήρα (θεωρητικά μικρότερου βαθμού δυσκολίας) όπως αυτή που ακολουθεί με τη γαλλική ομάδα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πιθανόν θα ποντάρει στην καλή κατάσταση και το μομέντουμ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη ο οποίος θα κληθεί να κυνηγήσει τους σκόρερ της ASVEL (Κόουλ, Λάιτι), ενώ  πολύ δουλειά θα έχουν οι ψηλοί των γηπεδούχων. Ο Fall είναι πρόκληση για κάθε άμυνα καθώς συνδυάζει μέγεθος και δεξιότητες και η frontcourt των ερυθρολεύκων οφείλει να καταθέσει τόνους ενέργειας για να κερδίσει τη μάχη του ζωγραφιστού. 

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου βέβαια, ο Ολυμπιακός θα επενδύσει στις PnR συνεργασίες απέναντι στον γίγαντα των Γάλλων, γνωρίζοντας ότι οι βασικοί του δημιουργοί, Σλούκας και Σπανούλης, εύκολα ή δύσκολα θα βρουν τον τρόπο να παράγουν. Η ASVEL αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στο ΟΑΚΑ αμυνόμενη σε αυτόν τον τύπο επίθεσης και σίγουρα η εικόνα της αυτή θα αποτελέσει οδηγό στην επίθεση των ερυθρολεύκων.

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καλό φεγγάρι επιθετικά όντας αποτελεσματικά παραγωγικός τον τελευταίο καιρό. Όμως στη συγκεκριμένη αναμέτρηση πιθανόν ένα καλό αμυντικό performance να είναι αρκετό για να φέρει τη νίκη. Η ASVEL δεν διακρίνεται για τις επιθετικές της αρετές και η άμυνα των γηπεδούχων μπορεί να την κρατήσει χαμηλά, ειδικά εάν καταφέρει να περιορίσει την ικανότητα της στην περιφερειακή εκτέλεση. Η ελληνική ομάδα είναι πιο ποιοτική. Οι δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το τι μπορούμε να δούμε σήμερα στο παρκέ του ΣΕΦ αφορούν την ποσότητα της ενέργειας που θα είναι σε θέση να καταθέσουν οι γηπεδούχοι, δύο ημέρες  μετά από μια αναμέτρηση όπως αυτή του Τελ Αβίβ. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να μπουν συγκεντρωμένοι και να τελειώσουν τη δουλειά, αξιοποιώντας μια πολύ καλή ευκαιρία να αναρριχηθούν κι άλλο στον βαθμολογικό πίνακα. Η πραγματική μάχη άλλωστε, τώρα ξεκινάει…