panathinaikos-asvel

Παναθηναϊκός-ASVEL: Ζήτημα τιμής

Περιμένοντας να ξημερώσει η εποχή του Όντεντ Κάτας στο ΟΑΚΑ και χωρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου στη σύνθεση του, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ASVEL βλέποντας μόνο  τη νίκη. Είναι απλά ζήτημα τιμής…

Η εβδομάδα αυτή των διπλών παιχνιδιών ισοδυναμεί με ένα ιδιαίτερο, χρονικά και συναισθηματικά, καθεστώς για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος περιμένει τη μετάβαση στην νέα εποχή, αυτή του Όντεντ Κάτας. Ο Ισραηλινός προπονητής θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και στο «τριφύλλι» ελπίζουν ότι η έλευση του θα γυρίσει τον αγωνιστικό διακόπτη της ομάδας που φαίνεται ότι χρειάζεται μια καινούργια «φωνή» στα αποδυτήρια. 

Ο Κάτας είναι ένας προπονητής με προσωπικότητα και ενδιαφέρουσες ιδέες στο επιθετικό κομμάτι. Την πρόσληψη του συνοδεύει σκεπτικισμός σχετικά με την ήδη κάτω του μετρίου εικόνα των πρασίνων στα μετόπισθεν μιας και ο Ισραηλινός δεν φημίζεται για την κατασκευή two way-συνόλων, τα οποία μπορούν να αποδώσουν σε υψηλό επίπεδο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Παρ’όλα αυτά, ο Κάτας είναι ένα πρόσωπο αρκετά αγαπητό στις τάξεις των πρασίνων που ελπίζουν ότι η αύρα του θα σοκάρει θετικά την ομάδα, βοηθώντας την να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο στη συνέχεια. Μέχρι τότε, ο Κώστας Χαραλαμπίδης μαζί με το υπόλοιπο επιτελείο θα προσπαθήσουν για το καλύτερο, αρχής γενομένης από το σημερινό ματς.

Σκληροτράχηλη αλλά και με σημαντικές αδυναμίες η ASVEL

Η ASVEL άφησε πίσω το εκρηκτικό διάστημα του προηγούμενου μήνα, όταν (από τα τέλη Νοέμβρη) έκανε μερικές σπουδαίες νίκες (Μπάρτσα, ΠΑΟ, Μακάμπι), αποδίδοντας αρκετά καλό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι Γάλλοι μετρούν τρεις συνεχόμενες ήττες πλέον, παρουσιάζοντας σημάδια αποσύνθεσης στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις τους όταν έχασαν εμφατικά, με αρκετά μεγάλες διαφορές, από τις τουρκικές ομάδες.

Παρ’όλα αυτά παραμένουν ένας αρκετά υπολογίσιμος αντίπαλος, με πολύ συγκεκριμένα όμως πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πρόκειται για ένα σύνολο με καλά τρεξίματα και  αξιόλογο αθλητικό προφίλ, το οποίο όμως υστερεί πολύ σε επιθετικό ταλέντο. Δουλεύουν με συνεργασίες στο μισό γήπεδο, ακουμπούν πολύ στον γίγαντα Fall και στους βετεράνους τους (Λάιτι, Κόουλ, Ντιό). 

Το πλάνο των πρασίνων οφείλει λοιπόν να επικεντρωθεί στις αδυναμίες των φιλοξενουμένων, με στόχο να στριφογυρίσει το μαχαίρι στην πληγή τους, αφού πρώτα οι γηπεδούχοι καταφέρουν να πάρουν το τιμόνι του ματς στα χέρια τους. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κι άλλο μέτριο ξεκίνημα, βάζοντας τον εαυτό στη θέση του να κυνηγάει τον αντίπαλο στο σκορ. Η ASVEL θα ψάξει τον Fall στο low post και το δίδυμο των Παπαγιάννη-Μήτογλου θα έχει αρκετή δουλειά, γνωρίζοντας ότι ο ψηλός του κόουτς Πάρκερ είναι επίσης ένας  ικανός πασέρ που μπορεί να σημαδέψει τους στημένους στην περιφέρεια σουτέρ της ομάδας του. Το δίδυμο των Κόουλ-Γιαμπουσέλε έχει ατομική ποιότητα και ο Λάιτι διαβάζει σωστά τα close outs όμως εάν οι γηπεδούχοι παίξουν καλή άμυνα μακριά από τη μπάλα,  θα δημιουργήσουν τη βάση ώστε να οδηγήσουν τους Γάλλους σε παιχνίδι προσωπικής φάσης (όχι ακριβώς το αγαπημένο τους).

Μιλώντας για την άμυνα μακριά από τη μπάλα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ASVEL είναι μια ομάδα που ξέρει να μετακινεί τη μπάλα σωστά, σουτάροντας με το εντυπωσιακό 39.8% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Αυτή θα είναι μια δοκιμασία για τους πράσινους στα μετόπισθεν καθώς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις καλές ματιές των Γάλλων προς το καλάθι τους. Τα όσα συνέβησαν στο ματς του πρώτου γύρου, αποτελούν αναμφίβολα οδηγό.

Ο Παναθηναϊκός (δίνοντας έμφαση ακριβώς σε αυτό που μόλις αναφέραμε, την άμυνα μακριά από τη μπάλα) πρέπει να πιέσει από την αρχή έναν αντίπαλο ο οποίος έχει πολύ μεγάλη ροπή στο λάθος. Η ASVEL έχει την τάση να κάνει λάθη (Νο1 στη διοργάνωση σύμφωνα με τα εξειδικευμένα στατιστικά) και επάνω σε αυτό το στοιχείο οφείλει να επενδύσει η ελληνική άμυνα, με την ελπίδα ότι θα βρει καταστάσεις στο ανοιχτό γήπεδο ώστε να επιτεθεί όταν ο Fall δεν θα βρίσκεται στο κέντρο της ρακέτας. Άλλωστε και οι γηπεδούχοι ψάχνουν έξτρα παραγωγικές πηγές στην επίθεση τους, πέραν του Νέντοβιτς και με τον Παπαπέτρου εκτός, σε μια περίοδο όπου ο Φόστερ μοιάζει να μη μπορεί να βοηθήσει. 

Το «τριφύλλι» θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους τους παίχτες του και ένα παιχνίδι υψηλής ενέργειας στο αμυντικό κομμάτι για να κάμψει την αντίσταση της ASVEL.  Η απουσία του Παπαπέτρου είναι σίγουρα σημαντική, όμως  οι πράσινοι οφείλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο συσπείρωσης όπως έκαναν άλλωστε με υποδειγματικό τρόπο και στην αντίστοιχη αναμέτρηση με τη Φενέρ στο ΟΑΚΑ. Η ASVEL είναι σκληρό καρύδι και έρχεται στην Αθήνα για το διπλό. Όμως η μέτρια πορεία και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον Παναθηναϊκό σε συνδυασμό με την πολύ άσχημη εμφάνιση στο Αstroballe στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, κάνουν τη νίκη για την ελληνική ομάδα επιτακτική. Είναι απλά ζήτημα τιμής…