Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα: Ο καθρέφτης της ψυχής

Σε ένα από τα πρώτα ματς της χρονιάς όπου το βαθμολογικό διακύβευμα είναι πραγματικά μεγάλο, Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Φάληρο ερχόμενοι από τα άσχημα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας. Μένει να δούμε στο παρκέ τι κρύβει ο ψυχικός τους κόσμος..

Οι αλκυονίδες ημέρες διήρκησαν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τη Μπαρτσελόνα. Τις πέντε συνεχόμενες νίκες ακολούθησαν δύο σερί ήττες. Μια πολύ κακή εμφάνιση (ειδικά στο αμυντικό κομμάτι που αποτελεί τη βάση του παιχνιδιού της) στο Τελ Αβίβ και μια εντός έδρας απώλεια στο κλειστό ματς με την ΤΣΣΚΑ έφεραν τους Καταλανούς στο 11-9, μια νίκη μόλις μπροστά από την έβδομη Μπάγερν Μονάχου.

H ομάδα του Πέσιτς έρχεται στον Πειραιά για να επαναλάβει τον περυσινό θρίαμβο και να ματσάρει τα άσχημα τελευταία αποτελέσματα. Ξέρει ότι έχει έξι από τα εναπομείναντα εννιά παιχνίδια (μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου) στην έδρα της ενώ το ματς του Φαλήρου ακολουθούν τρείς αναμετρήσεις στο Παλάου Μπλαουγκράνα (Ζάλγκιρις, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης).

Θα χτυπήσει στο ζωγραφιστό η Μπαρτσελόνα

Οι δύο ομάδες βρίσκονται κοντά σε διάφορες στατιστικές κατηγορίες γεγονός καθόλου τυχαίο, δεδομένου του ότι αρκετά από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του παιχνιδιού τους είναι κοινής φύσεως. Μια ματιά στα παρακάτω εξειδικευμένα στατιστικά θα σας πείσει.

OΣΦΠ vs. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

PACE
69.2 (6) vs. 69.2 (6)

Επιθετική αξιολόγηση/100 κατοχές
115.2 (8) vs. 112.5 (10)

Αμυντική αξιολόγηση/100 κατοχές
111.1 (2) vs. 111.4 (3)

Αμυντικό ριμπάουντ (DREB %)
74.9 (2) vs. 73.1 (4)

Επιθετικό ριμπάουντ (ΟREB%)
31.8 (2) vs. 31.8 (2)

Λάθη (ΤΟV%)
15.4 (13) vs. 15.4 (13)

Ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαίο διπλό στις 18 Δεκέμβρη στην Ισπανία κυριαρχώντας στο ζωγραφιστό. Ήταν η μεγάλη βραδιά του Νίκολα Μιλουτίνοφ (18 πόντοι και 14 ριμπάουντ) που τροφοδότησε τη κυριαρχία των ερυθρολεύκων στα ριμπάουντ και συνολικά στη ρακέτα. Η ομάδα του Μπλατ έπαιξε καταπληκτική άμυνα σε όλες τις γραμμές του παρκέ ελαχιστοποιώντας τις συνεργασίες των γκαρντ με τους υπόλοιπους συμπαίχτες τους και κρατώντας τα ποσοστά των Καταλανών σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το +9 (60-69) μάλιστα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό χαρτί σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Έχω την αίσθηση ότι η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να πληρώσει τον Ολυμπιακό με το ίδιο νόμισμα σήμερα το βράδυ. Στη προσπάθεια τους να ελέγξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού οι φιλοξενούμενοι είναι αρκετά πιθανό να στοχεύσουν το ζωγραφιστό, ακουμπώντας τη μπάλα και μαζί μεγάλο όγκο των εκτελέσεων τους εκεί με βασικούς εκφραστές τους Σεραφέν και Τόμιτς (ως δημιουργός). Ο Κροάτης δεν διανύει τη καλύτερη του περίοδο τον τελευταίο καιρό σε αντίθεση με τον θηριώδη Γάλλο ο οποίος κάνει θραύση. Ο Σεραφέν έχει 6 παιχνίδια με διψήφιο αριθμό πόντων στα τελευταία εφτά ενώ στο ίδιο διάστημα μετράει 14.5 πόντους με 75.5% στα δίποντα σε μόλις 15.8 λεπτά συμμετοχής όντας μια ασταμάτητη δύναμη στο χαμηλό ποστ. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω..

Το παιχνίδι στο ζωγραφιστό και η μάχη των ριμπάουντ νομίζω ότι θα αποτελέσουν τους πυλώνες στο πλάνο του κόουτς Πέσιτς παρότι με μια πρώτη σκέψη μπορεί κανείς να καταλήξει ότι οι Καταλανοί θα χτυπήσουν την έλλειψη σπουδαίου αμυντικού στη περιφερειακή γραμμή της ελληνικής ομάδας με τον Ερτέλ ή το δίδυμο Πάνγκος-Κούριτς.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι έτοιμος. Σωματικά και πνευματικά. Ο αντίπαλος είναι επίσης πολύ αποτελεσματικός στα λεγόμενα δυνατά κομμάτια του παιχνιδιού των ερυθρολεύκων για αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εκτέλεση των λεπτομερειών που οδηγούν στη νίκη, σε αυτό το επίπεδο. Η άμυνα στο ζωγραφιστό σαφέστατα θα είναι ένα ζητούμενο. Σημαντικός παράγοντας εδώ (και όχι μόνο εδώ) θα είναι η κατάσταση του Κώστα Παπανικολάου ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι τη προηγούμενη εβδομάδα μετά το ματς με τη Φενέρ. Ο διεθνής φόργουορντ είναι καταλυτικός στην αποτελεσματικότητα της άμυνας του Ολυμπιακού στη πίσω γραμμή.

Παρ’όλα αυτά, ο Ντέιβιντ Μπλατ θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τα αβαντάζ που του δίνει το ματσάρισμα με τη Μπαρτσελόνα. Οι γηπεδούχοι θα κυνηγήσουν το ανοιχτό γήπεδο απέναντι στα μεγάλα κορμιά των Καταλανών. Η απόδοση παιχτών όπως ο Στρέλνιεκς και ο Γκος εδώ θα παίξει μεγάλο ρόλο. Θα χρειαστεί επίσης υπομονή στην ανεύρεση σωστής περιφερειακής εκτέλεσης απέναντι σε μια καλά δουλεμένη αμυντικά ομάδα. Ο Σπανούλης μπορεί να είναι ο παίχτης-κλειδί σε δημιουργικό και εκτελεστικό επίπεδο. Έκανε σπουδαία δουλειά στη Βαρκελώνη και το ίδιο μπορεί να κάνει και σήμερα ενώ στα μετόπισθεν θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τον Τουπάν (ίσως να είναι η ευκαιρία του ανάλογα με τη κατάσταση του Παπανικολάου) να κυνηγάει τον Κούριτς γύρω από το δάσος με σκριν που στήνουν οι Καταλανοί για τον σπουδαίο σουτέρ τους.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ματς ειδικά όσον αφορά το βαθμολογικό διακύβευμα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αφήσει γρήγορα πίσω το ελαφρύ σοκ από την άνευ όρων ήττα που υπέστη στη Πόλη (κάτι ασυνήθιστο για τον συγκεκριμένο οργανισμό) και να μπει πάλι σε κατάσταση «πολεμικής διάθεσης» αντιμετωπίζοντας έναν κατευθείαν ανταγωνιστή. Η Μπαρτσελόνα μακριά από την έδρα της είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Η φετινή της πορεία είναι ενδεικτική. Μένει να δούμε πως καθρεφτίζεται ο ψυχισμός των δύο αυτών ομάδων σε ένα από τα πρώτα ματς της σεζόν που έχει έντονο το στοιχείο της πίεσης.