Η μεγάλη επιστροφή του Σβέτισλαβ Πέσιτς

Η Μπαρτσελόνα πέρασε και από την έδρα του Ολυμπιακού και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Όταν κρατάς και μάλιστα μέσα στο γήπεδο του, μια ομάδα όπως οι «ερυθρόλευκοι» στους 55 πόντους, η άμυνα σου δεν δουλεύει απλά καλά αλλά άριστα.

Κι όταν οι Καταλανοί που μέχρι πρότινος έπαιζαν το ισπανικό μπάσκετ του «όσα πάνε κι όσα έρθουν», απαρνιούνται τη φιλοσοφία τους για να ακολουθήσουν τον δρόμο που τους δείχνει ο προπονητής του, τότε αυτός ο προπονητής είναι κάτι σαν… Μωυσής. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς δεν είναι δα και ο πιο συμπαθής τύπος.

Αλλά είναι από τους πλέον αποτελεσματικούς προπονητές στην Ευρώπη. Ένα από τα τέκνα της σχολής του Ράνκο Ζεράβιτσα, την εποχή που ο πολυμήχανος δάσκαλος, ήταν το αντίπαλο δέος του προφέσορα Νίκολιτς… Πέραν του Πέσιτς, που δεν αναμόρφωσε απλά αλλά αναγέννησε την Μπαρτσελόνα, τον δρόμο του Ζεράβιτσα ακολούθησαν κι άλλοι… Με κυριότερους εκπροσώπους αυτής της τάσης τον Ντράγκαν Σάκοτα, τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και τον Βλάντο Τζούροβιτς.

Σε μια Ευρωλίγκα που όλοι ψάχνουν το «νέο», ο 68άχρονος Πέσιτς παίρνει τη ρεβάνς εξ’ονόματος όλων των παλιών. Και μαθαίνει ξανά σε όλη την Ευρώπη, ότι το μπάσκετ ξεκινάει από την άμυνα. Και μας θυμίζει το παλιό ρητό «η επίθεση κόβει τα εισιτήρια αλλά η άμυνα φέρνει τις νίκες». Απ’αυτές που η Μπάρτσα έχει ήδη μια ντουζίνα σε 21 αγωνιστικές και έχει βάλει πλώρη για το FINAL 4.

SOKIN