olympiacos-euroleague

Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατευθείαν ανταγωνιστής

Ο Ολυμπιακός σηκώθηκε και πάτησε γερά στα πόδια του. Η αισιοδοξία και ο ενθουσιασμός επιστρέφουν ξανά στον Πειραιά τον οποίον πλέον επισκέπτεται ένας κατευθείαν ανταγωνιστής των ερυθρολεύκων για μια θέση στα playoffs της φετινής Ευρωλίγκας. Οι «νυχτερίδες» του Χάουμε Πονσαρνάου είναι ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος…

Ήταν μια σπουδαία εβδομάδα αυτή που αφήσαμε πίσω για τους ερυθρόλευκους. Ο Ολυμπιακός είχε επιστροφές παιχτών, προπονήθηκε κανονικά,  δούλεψε «μαζί» και εμφάνισε ένα πολύ καλό πρόσωπο σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι κάνοντας το 2 στα 2. Ήταν μια ισχυρή βαθμολογική ώθηση αλλά κυρίως μια ένεση αυτοπεποίθησης για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα η οποία ατενίζει το μέλλον πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Στο ΣΕΦ έρχεται τώρα ένα εξαιρετικό σύνολο που αποτελεί κατευθείαν ανταγωνιστεί των Πειραιωτών για μια θέση στην οκτάδα. Το ματς με τη Βαλένθια λοιπόν αναμένεται να αποτελέσει μια σπουδαία μάχη.

Η πιο αποτελεσματική επίθεση της Ευρωλίγκας

Η Βαλένθια είναι μια από τις ομάδες που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις τη φετινή σεζόν. Δείχνει να πατάει καλά στο παρκέ από την αρχή, έχει αναπτύξει χημεία και αυτοματισμούς, παίζει θελκτικό μπάσκετ και κυρίως δείχνει να σφυρηλατεί έναν διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με αυτόν που τη συνόδευε τα τελευταία χρόνια. 

Οι «νυχτερίδες» μετρούν 4 νίκες στα τελευταία 6 ματς της διοργάνωσης και διαθέτουν καλό αγωνιστικό ρυθμό. Το μεγάλο τους όπλο εντοπίζεται στο επιθετικό κομμάτι όπου τρέχουν την πιο αποτελεσματική επίθεση της διοργάνωσης. Ο Πονσαρνάου επένδυσε στο μοντέλο των συνεργασιών (68.1 σε όρους AST%, δηλαδή σχεδόν το 70% των πόντων της ομάδας έρχεται μετά από τελική πάσα) που αποτελεί σήμα-κατατεθέν του παιχνιδιού του συνόλου, βασιζόμενος στη γνωστή συνταγή της επιλογής παικτών με ανεπτυγμένη αντίληψη και δεξιότητες που αφορούν τα βασικά του αθλήματος.

 Δέκα παίκτες της Βαλένθια στη τρέχουσα Ευρωλίγκα σκοράρουν από 6.2 πόντους και πάνω με τους Πρέπελιτς (11.4 πόντοι, σημείωσε το νικητήριο καλάθι στην πρόσφατη αναμέτρηση με την Αναντολού) και Ντούμπλιεβιτς (11.0) να ηγούνται αυτού του γκρουπ ενώ 8 παίκτες μετρούν ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 37.5% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Η άμυνα του Ολυμπιακού θα καθορίσει τη φύση της αναμέτρησης

Η Βαλένθια βασίζεται στις συνεργασίες και στη συμμετοχή πολλών προσώπων στην παραγωγική της διαδικασία, σε δημιουργικό και εκτελεστικό επίπεδο. Έχει ένα βαθύ, ποιοτικό ρόστερ το οποίο ίσως υστερεί ελαφρά στο αθλητικό κομμάτι αλλά είναι πολύ δυνατό σε βασικά κομμάτια του αθλήματος (σουτ, πάσα, αντίληψη, διάβασμα). 

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η αμυντική επίδοση των ερυθρολεύκων θα καθορίσει τις ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στο παρκέ και συνολικά τη φύση της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει το παιχνίδι να εξελιχθεί σε μια παραγωγική μάχη, ένα shootout μεταξύ των αντιπάλων, γιατί απλούστατα ο αντίπαλος υπερτερεί. Οφείλει από το ξεκίνημα να καταθέσει αρκετή ενέργεια στα μετόπισθεν ώστε να εμποδίσει τις «νυχτερίδες» από το να βρουν ροή στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό απαιτεί επιθετική άμυνα και αρκετό κυνηγητό μακριά από τη μπάλα, κατάσταση που πιθανόν θα αναγκάσει τον κόουτς Μπαρτζώκα να πάει βαθιά σε επίπεδο rotation. Ο Ολυμπιακός πρωτίστως πρέπει να είναι έτοιμος σε επίπεδο conditioning (σωματικά δηλαδή) για να δώσει μια αναμέτρηση στην οποία θα χρειαστεί αρκετή ενέργεια, μέσω της οποίας μπορεί να επιβληθεί στην ισπανική ομάδα. Οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν τη συνδρομή παιχτών όπως ο Έλις, ο Παπανικολάου, ο Μάρτιν, ο Μακίσικ και -γιατί όχι- ο Λαρεντζάκης (έδειξε έτοιμος στο Βελιγράδι, έχει το πνευματικό προφίλ για να βοηθήσει σε ένα ματς όπως το σημερινό) εδώ.

Ο Κώστας Σλούκας έκανε δύο αρκετά καλά παιχνίδια την εβδομάδα που μας πέρασε (13.5 πόντοι-8.5 τελικές πάσες) θυμίζοντας τον παλιό, καλό του εαυτό και σκορπώντας ελπίδες αναφορικά με την αγωνιστική του ανάκαμψη. Σημαντική παράμετρος στην αναμέτρηση θα αποτελέσει η επίδοση των ερυθρολεύκων στα περιφερειακά σουτ και ιδίως σε αυτά από θέση (spot shooting). Η Βαλένθια έχει πολλά κενά στα μετόπισθεν και η όχι τόσο καλή αθλητική ικανότητα του συνόλου της, επηρεάζει την αμυντική της εικόνα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να εστιάσει σε αυτό, επιτιθέμενος μεθοδικά κάθε στον αδύναμο κρίκο. Οι γηπεδούχοι επίσης μπορούν να βρουν ουκ ολίγες ευκαιρίες καλών περιφερειακών εκτελέσεων αφού βάλουν τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» (ρήγμα ή παιχνίδι χαμηλά σε post ups) με την ενεργοποίηση έξτρα πάσας μιας και τα αμυντικά rotations των Ισπανών σαφέστατα δεν αποτελούν το δυνατό τους σημείο.

Το παιχνίδι είναι άκρως σημαντικό για τον Ολυμπιακό μιας και είναι από αυτά όπου δυνητικά το αποτέλεσμα μπορεί να βρεθεί μπροστά σου, στη τελική βαθμολογία. Οι δύο ομάδες όπως είπαμε άλλωστε είναι κατευθείαν ανταγωνιστές. Έχουν κοινούς στόχους και αντίστοιχο ρεκόρ στη φετινή διοργάνωση (8-5 η Βαλένθια, 7-5 ο Ολυμπιακός). Το σύνολο του κόουτς Πονσαρνάου είναι αρκετά ποιοτικό και η αναμέτρηση θα είναι απαιτητική. Κλειδί για τους γηπεδούχους θα είναι το ενεργειακό κομμάτι που θα αποτελέσει τη βάση για μια καλή αμυντική επίδοση, η οποία θα φέρει το ματς στα μέτρα τους. Ο Ολυμπιακός έχει δύο πολύ δυνατά παιχνίδια αυτή την εβδομάδα (η Ρεάλ περιμένει στο βάθος του διαδρόμου) αλλά μαζί και την ευκαιρία να χτίσει το δικό του σερί και ένα ισχυρό ψυχολογικό προφίλ ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια…