pao-baske-blog

Να κάνει θόρυβο στο Μιλάνο ο Παναθηναϊκος

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσει μια Ολίμπια η οποία ψάχνει τα πατήματα της μετά το άσχημο τελευταίο διάστημα. Μπορεί το τριφύλλι να επαναλάβει το περυσινό του κατόρθωμα στο Mediolanum;

Στη Λομβαρδία για να κάνει θόρυβο λοιπόν ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι βρίσκουν στον δρόμο τους την Ιταλική ομάδα και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί, διεκδικώντας το πρώτο διπλό για τη φετινή σεζόν.

Η Ολίμπια δείχνει να αφήνει πίσω της την κρίση του τελευταίου μήνα, παρουσιάζοντας κάποια σημάδια ανάκαμψης. Τα «κόκκινα παπούτσια»  έχασαν απότομα τη λάμψη τους στα μέσα Νοέμβρη, όταν και γνώρισαν δύο ήττες στο ταξίδι τους στη Ρωσία (Ούνιξ, Ζενίτ). Ο τραυματισμός του Ντίνου Μήτογλου έπληξε τη χημεία των Λομβαρδών και τους στέρησε έναν ψηλό που είχε τη δυνατότητα να «κουμπώσει» με κάθε συμπαίχτη του στη frontcourt (κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη γκάμα διαθέσιμων σχημάτων) αλλά και να υποστηρίξει το σύνολο του Μεσίνα στο κομμάτι του ριμπάουντ, το οποίο αποτελεί πληγή φέτος για την Αρμάνι. Κάπως έτσι οι δύο ήττες έγιναν τέσσερις και τα πρώτα μαύρα σύννεφα εγκαταστάθηκαν επάνω από τη Βόρεια Ιταλία και το Mediolanum.

🏀 Μιλάνο-Παναθηναϊκός με αμέτρητα ειδικά παικτών & Live Streaming*

Το διπλό στο Μονακό ήταν βάλσαμο. Η Αρμάνι στράφηκε στην άμυνα της, έλεγξε τα ριμπάουντ και πήρε λύσεις από τους έμπειρους παίχτες της για να επιστρέψει στις νίκες. Ο ερχομός του Μπεν Μπέντιλ έχει δώσει ώθηση στην ομάδα, δεδομένου ότι ο κόουτς Μεσίνα υπέγραψε έναν ψηλό ο οποίος επίσης (όπως και ο Μήτογλου) μπορεί να καλύψει το «4» και το «5», ταιριάζοντας με όλους τους υπάρχοντες ψηλούς της ομάδας και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να απειλήσει την αντίπαλη άμυνα παίζοντας με πρόσωπο ή και πλάτη στο καλάθι. 

Σιγά-σιγά το Μιλάνο φαίνεται να στέκεται  και πάλι στα πόδια του. Στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό θα προσπαθήσει να βρει συνέχεια. Παρά τα προβλήματα τους, οι Λομβαρδοί παραμένουν ένα σκληροτράχηλο σύνολο με αρκετά μεγάλο ποιοτικό βάθος. Διαθέτουν λύσεις και μια σημαντική δεξαμενή διαφορετικών δεξιοτήτων σε κάθε γραμμή του ρόστερ. Παίζουν ένα low mistake μπάσκετ (η ομάδα με τη μικρότερη ροπή στο λάθος στη διοργάνωση), έχει καλά δουλεμένες συνεργασίες και σωστή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση αλλά και ουκ ολίγα όπλα στο ανοιχτό γήπεδο. Σε αυτόν τον μήνα της κρίσης η Αρμάνι αντιμετώπισε σημαντικά επιθετικά προβλήματα. Οι νίκες που πήρε ήρθαν μέσα από την αμυντική της συνοχή. Όποιος παρακολουθεί την ιταλική λίγκα άλλωστε θα γνωρίζει ότι η δεινότητα των Λομβαρδών στα μετόπισθεν είναι too much για τις περισσότερες επιθέσεις της Lega A. 

O Παναθηναϊκός πήρε μια σημαντική νίκη επί της Άλμπα στο ΟΑΚΑ και πηγαίνει στο Mediolanum για να επαναλάβει το περυσινό του κατόρθωμα. Μη ξεχνάτε ότι οι πράσινοι επικράτησαν δύο φορές την περασμένη χρονιά της Ολίμπια (ένα σπουδαίο ματς ο Μήτογλου και ένα ο Μπέντιλ). Φυσικά τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για την ελληνική ομάδα. Οι πράσινοι κάνουν αγώνα δρόμου για να πιάσουν πάλι ένα ικανοποιητικό επίπεδο conditioning (φυσική/σωματική κατάσταση) γιατί αυτό αποτελεί τη βάση για τη χάραξη οποιασδήποτε στρατηγικής. Οι γηπεδούχοι θα πιέσουν πολύ τη μπάλα στο μισό γήπεδο και θα ρίξουν πιθανόν τον σκληροτράχηλο Hall στον Μέικον.  Είναι πολύ βασικό να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να μείνει μακριά από λάθη γιατί αυτά θα στρώσουν το χαλί του επιθετικού transition σε παίχτες όπως ο Σιλντς. Ο 27χρονος γκαρντ-φόργουορντ είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς σκόρερ στη διοργάνωση με ιδιαίτερη ικανότητα να τελειώνει φάσεις στη τελική ευθεία κλειστών παιχνιδιών. Η μονομαχία του με τον Παπαπέτρου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ και ο Σαντ-Ρος θα έχει αρκετή δουλειά, σε διαφορετικές καταστάσεις κάθε φορά, απέναντι του. Επίσης, το δίδυμο των Ροντρίγκεθ-Ντιλέινι είναι πάντα επικίνδυνο. Πρόκειται για παίχτες με εμπειρία και τόνους αυτοπεποίθησης που ξέρουν να χειριστούν τον εαυτό τους σε τέτοια ματς. Η τετράδα αυτή (Hall-Sergio-Delaney-Shields) θα προσπαθήσει να καταρρίψει την ελληνική άμυνα ζώνης.

🏀 Malcolm Delaney Πόντοι 9+ σε απόδοση 1.53

Οι φιλοξενούμενοι οφείλουν να κυνηγήσουν το επιθετικό ριμπάουντ. Οι Λομβαρδοί είναι αδύναμοι συνολικά στο κομμάτι των διεκδικήσεων ψηλά. Είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια συνθήκη ώστε οι πράσινοι να υποστηρίξουν την επίθεση τους με δεύτερες επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, το αμυντικό ριμπάουντ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η ελληνική ομάδα να τρέξει. Απέναντι σε μια τόσο αποτελεσματική άμυνα, χρειάζεσαι σίγουρα έξτρα πόντους από επιθετικό ριμπάουντ και από αιφνιδιασμό. Ο Παναθηναϊκός είναι 6ος στη φετινή Ευρωλίγκα σε αποτελεσματικότητα στο επιθετικό transition με 1.22 πόντους ανά κατοχή. 

🏀 Howard Sant-Roos Ριμπάουντ 2+ σε απόδοση 1.23

Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο -πολύ απαιτητικό- εκτός έδρας ματς, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί τη βοήθεια των Παπαπέτρου-Ουάιτ. Οι δύο βασικοί φόργουορντ του κόουτς Πρίφτη προσπαθούν να ανακάμψουν από τα προβλήματα τραυματισμών που τους ταλαιπώρησαν πρόσφατα (αγωνίστηκαν με την Άλμπα όντας φανερά ανέτοιμοι). Είναι σημαντικό να βρεθούν στην αγωνιστική κατάσταση που πρέπει , προσφέροντας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το «τριφύλλι» δεν έχει το απαιτούμενο βάθος για να ανταγωνιστεί μακριά από την έδρα του, χωρίς τη συνδρομή δύο τέτοιων παιχτών. 

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει λίγο θόρυβο στο Μιλάνο σήμερα το βράδυ; Ίσως. Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο, πρέπει να ακολουθήσει εντός του παρκέ μια διαδικασία με αρκετά σκαλοπάτια, αγωνιστικά και πνευματικά. Οφείλει να έχει τις απαντήσεις απέναντι στην πίεση των γηπεδούχων (και της έδρας), να βρει σκορ και stops σε παίχτες όπως ο Ροντρίγκεθ και ο Σιλντς. Η Ολίμπια θέλει να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις και πιθανόν βλέπει αυτό το ματς σαν ευκαιρία. Δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση όμως. Η επίθεση της δεν ρολάρει προσφάτως και εάν οι πράσινοι καταφέρουν να την κρατήσουν παραγωγικά στα ρηχά θα έχουν μια καλή ζαριά για την έκπληξη. Αυτή την εξέλιξη περιλαμβάνει το σενάριο νίκης για την ελληνική ομάδα. Όπως καταλαβαίνετε, εάν η Αρμάνι ανέβει ψηλά σε όρους σκοραρίσματος, ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει.

🏀 Χάντικαπ (extra) Ολίμπια Μιλάνο στο -7.5 σε απόδοση 1.60

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Ηοοpfellas για το Stoiximan Blog