Παναθηναϊκός – Άλμπα: Υπομονή στη χρονιά που μπαίνουν οι βάσεις

Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Ο Παναθηναϊκός αφήνει πίσω το ματς με τη Ρεάλ και κοιτάζει τον επόμενο σταθμό στο φετινό του ταξίδι. Η φορμαρισμένη Άλμπα του κόουτς Ρενέσες έρχεται στο ΟΑΚΑ με υψηλές φιλοδοξίες…

Σπουδαία προσπάθεια, μεγάλη βραδιά με άσχημο τέλος. Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης «πέφτοντας» στη δεύτερη παράταση, σε ένα πολύ δυνατό ματς την Τρίτη στο ΟΑΚΑ. Έδωσε ότι είχε, κέρδισε τον σεβασμό του κόσμου του αλλά και γενικότερα του μπασκετικού κοινού εκτός Ελλάδας, όχι όμως τη νίκη. Όπως είπαμε και στο Hoopfellas, πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση όμως η ουσία είναι ότι οι πράσινοι δείχνουν να προοδεύουν σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Οι ρεαλιστικοί στόχοι της ομάδας φέτος έχουν διαφοροποιηθεί. Εάν το «τριφύλλι» θέλει κάποια στιγμή να επιστρέψει στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, οφείλει να χτίσει σε γερές βάσεις. Και φέτος κάνει το πρώτο βήμα ως προς την οικοδόμηση αυτών των βάσεων και του χαρακτήρα που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Χρειάζεται υπομονή και πίστη σε ολόκληρο τον οργανισμό λοιπόν.

Η Άλμπα

Η Άλμπα αποδεικνύει σε όλους, για μια ακόμα σεζόν, τη διαχρονικότητα του μπάσκετ του Ρενέσες. Ένα σύνολο που φτιάχτηκε χωρίς σπατάλες αλλά με στόχευση επάνω στην κατεύθυνση της ανεύρεσης των σωστών για το σύστημα δεξιοτήτων στην αγορά. Ξεκίνησε νωθρά τη σεζόν για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μια ομάδα που βασίζεται στην επίθεση της, η οποία όμως δεν λειτουργούσε, αντιμετωπίζοντας κάποιες δυσκολίες στην ανεύρεση των γνωστών αυτοματισμών της. Σε αυτό το διάστημα η Άλμπα έμοιαζε πραγματικά κακή.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Η επιστροφή του βετεράνου πόιντ γκαρντ και ηγέτη της ομάδας , Πέιτον Σίβα, άλλαξε τον αέρα στα πνευμόνια της. Ο πρώην άσσος του Louisville ξέρει το περιβάλλον, το σύστημα και τους συμπαίχτες του καλύτερο από τον καθένα και βοήθησε σημαντικά επίσης και τους δύο νέους playmakers της Άλμπα, Λο και Γκρέιντζερ, με την παρουσία του. Η άνοδος του άλλου σημαντικού πόλου δημιουργίας των Γερμανών, Λιουκ Σίκμα, ζέστανε την επιθετική μηχανή των Βερολινέζων οι οποίοι πλέον αποδίδουν πολύ καλό μπάσκετ, στη βάση της φιλοσοφίας του κόουτς Ρενέσες. Η Άλμπα μετράει τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε ματς. Έκανε δύο διπλά (Βελιγράδι και Πόλη απέναντι στην Εφές) και «έγραψε» δύο κατοστάρες απέναντι σε Χίμκι, Φενέρ. Είναι προφανές ότι ρολάρει.  Έχει ισχυρά πιστεύω και αγωνιστικές αξίες που την οδηγούν στο παρκέ. Πρόκειται σαφέστατα για έναν επικίνδυνο αντίπαλο.

Ενεργειακό ζήτημα μετά τα 50’ απέναντι στη Ρεάλ

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ένα σύνολο που αναπτύσσεται και εκτελεί ταχύτατα. Θα χρειαστεί μια αμυντική επίδοση ανάλογη με αυτήν της Τρίτης απέναντι στη Ρεάλ για να μπορέσει να αναχαιτίσει την επιθετικότητα των φιλοξενουμένων. Χρειάζονται τρεξίματα, physicality, συγκέντρωση. Ένα δεύτερο σερί καλό αμυντικό ματς θα προπονήσει το μυαλό των πρασίνων, βοηθώντας τους να βελτιωθούν σταδιακά αποδίδοντας καλύτερα στα μετόπισθεν, σε μονιμότερη βάση. 

Σίγουρα αυτό απαιτεί ενέργεια η οποία δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί μετά τα πενήντα λεπτά απέναντι στη Ρεάλ. Ο Γιώργος Βόβορας (ειδικά τώρα που το στάτους  Σέλβιν Μακ είναι άγνωστο) θα κληθεί να βρει λύσεις από το βάθος του πάγκου του. O Kαλαϊτζάκης μπορεί να είναι μια από αυτές. Η ικανότητα του να πιέσει τη μπάλα (απέναντι σε μια επίθεση στην οποία επιβάλλεται να  ασκήσεις πίεση επάνω στη μπάλα και κυρίως μακριά από αυτή μιας και δουλεύουν πολύ με «κοψίματα»)μπορεί να αποβεί χρήσιμη. Ο Κασελάκης, ο Άαρον Ουάιτ ή ο Φόστερ, αθλητές που είχαν λιγότερη καταπόνηση την Τρίτη και αναμένεται να είναι πιο φρέσκοι, απαιτείται να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Οι πράσινοι είναι πιο «φυσική» ομάδα όμως θα πρέπει να έχουν και το απόθεμα ενέργειας για να το αποδείξουν στο παρκέ. Οφείλουν να κάνουν την Άλμπα να ιδρώσει για κάθε της πόντο, αποτρέποντας την από το να βρει ρυθμό νωρίς και μέσα από τις συνεργασίες της. Σημαντικός παράγοντας σε επίπεδο ματσαρισμάτων, η επίδοση των Μπέντιλ-Μήτογλου απέναντι στον Σίκμα ο οποίος αποτελεί το κέντρο πληροφοριών της Άλμπα στην επίθεση. Οι PF έχουν τον δυναμισμό και το φυσικό πακέτο να φθείρουν τον Αμερικανό φόργουορντ, καταφέρνοντας ένα πλήγμα στο παιχνίδι των Γερμανών.  Παίχτης-κλειδί στη φετινή προσπάθεια των «Άλμπατρος» ο Νiels Giffey (9.8 πόντοι, 47.2% στο τρίποντο) δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της Άλμπα, βοηθώντας τον Ρενέσες να «παίξει» με το μέγεθος μιας και ο πρώην παίχτης του Κονέκτικατ μπορεί να καλύψει και τις τρεις ενδιάμεσες θέσεις. Στα τέσσερα τελευταία ματς, ο Giffey μετράει 14.3 πόντους (9/15 τρίποντα), 3.7 ριμπάουντ και 2.5 τελικές πάσες.

Η Άλμπα είναι μια ομάδα που παίζει θεαματικό μπάσκετ, στηριζόμενο σε βασικές αρχές του αθλήματος. Όμως ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερο ανάγκη την νίκη αυτή τη στιγμή και πρέπει σταδιακά να μάθει να κερδίζει τέτοια ματς  χωρίς να καταθέσει τόνους ενέργειας. Οι πράσινοι αγωνιστικά δεν  βρίσκονται ακόμα «εκεί». Θέλουν να φτάσουν «εκεί» και δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια «βαρετή» -χωρίς πολύ μεγάλο σασπένς- νίκη απέναντι στην Άλμπα θα αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο για το «τριφύλλι» μετά το παιχνίδι υψηλών παλμών και συγκινήσεων απέναντι στη Ρεάλ…