Σκληρή δουλειά, καθαρή συνείδηση: η μεταμόρφωση του Μάρκος Γιορέντε

Καλοκαίρι 2019. Η Ατλέτικο Μαδρίτης δίνει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να πάρει τον Μάρκος Γιορέντε. Ο νεαρός Ισπανός ήταν ένα από τα πουλέν του Ζινεντίν Ζιντάν, καθώς ο Γάλλος τον ανέβασε στην Καστίγια (τη 2η ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης) το 2014. Την επόμενη χρονιά, ο Γιορέντε καταφέρνει να μπει και στην πρώτη ομάδα κι ο Ράφα Μπενίτεθ του δίνει μια πρώτη συμμετοχή, τον Οκτώβριο του 2015 απέναντι στη Λεβάντε. Ο Γιορέντε θα φορέσει άλλες δύο φορές τη φανέλα της Ρεάλ, πριν πάει δανεικός την επόμενη σεζόν στην Αλαβές. Εκεί χαίρεται την πόλη και την ομάδα, κάνει και μια ισχυρή φιλία με τον Ιμπάι Γκόμεθ (νυν παίκτη της Αθλέτικ Μπιλμπάο) με τον οποίο μάλιστα ανοίγουν αλυσίδα εστιατορίων υγιεινής διατροφής. Μετά το αγροτικό του στη Βιτόρια επιστρέφει στη Μαδρίτη. Ο Ζιντάν γίνεται πρώτος προπονητής, του δίνει κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν τον εμπιστεύεται τόσο. Παίζει κυρίως σαν αμυντικό χαφ, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος κι ο Κασεμίρο δεν χάνει εύκολα τη θέση του. Ο Ζιντάν αποχωρεί, αλλά στο ίδιο μοτίβο κινείται κι ο Λοπετέγκι. Τελικά, χρειάζεται να έρθει ο Σολάρι, να τραυματιστεί ο Κασεμίρο και ο Αργεντινός να δώσει ευκαιρίες στον Γιορέντε. Ο Μάρκος τις αρπάζει, κάνει καλές εμφανίσεις, η Marca τον αποθεώνει και τον χαρακτηρίζει ως “μεγάλη αποκάλυψη” του Σολάρι.

Όλα φαίνονται υπέροχα. Ο Γιορέντε παίζει στην ομάδα της καρδιάς του και μάλιστα αυτή η ομάδα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Και πώς να μην είναι η ομάδα του, αφού ο πατέρας του Πάκο Γιορέντε έπαιξε για 7 χρόνια εκεί, ενώ ο θείος του πατέρα του Πάκο Χέντο ήταν παίκτης της Ρεάλ για 18 ολόκληρα χρόνια, κερδίζοντας από το 1953 ως το 1971 ένα σωρό τίτλους, 12 πρωταθλήματα, 6 Πρωταθλητριών, 2 κύπελλα και ένα Διηπειρωτικό. Αλλά δεν είναι μόνο από την πλευρά του μπαμπά του δεμένος με τη Ρεάλ. Ο παππούς του (από τη μητέρα του) είχε παίξει κι αυτός για 12 χρόνια στη Ρεάλ. Τι άλλη επιλογή είχε το παιδί;

Το ντεμπούτο του Γιορέντε με τη φανέλα της Ρεάλ, παίρνοντας τη θέση του Κόβατσιτς

Το όνειρο όμως είχε ημερομηνία λήξης. Ο Γιορέντε τραυματίστηκε στους προσαγωγούς, έχασε πολλά ματς, η Ρεάλ πήρε τον κατήφορο, ο Σολάρι έφυγε κι ο Ζιντάν επέστρεψε. Ο Γάλλος φάνηκε εκ νέου ότι δεν είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον παίκτη που ο ίδιος ανέβασε παλιότερα στη 2η ομάδα. Μέσα σε λίγους μήνες, η καριέρα του Γιορέντε άλλαξε. Το καλοκαίρι του 2019, ο Ζιντάν του λέει ότι δεν τον υπολογίζει. Το όνομα του Γιορέντε ακούγεται μέχρι και ως αντάλλαγμα για τον Ντομπελέ της Λυών. Όπως συχνά γίνεται στις ελληνικές τραγωδίες, εμφανίζεται ο από μηχανής θεός. Δεν ξέρουμε αν ο Ντιέγκο Σιμεόνε ανέβηκε σε κάποιον γερανό, όπως οι ηθοποιοί του θεάτρου, αλλά κάτι διακρίνει και η Ατλέτικο κάνει πρόταση στην Ρεάλ. Μετά από πολλά παζάρια, η μεταγραφή κλείνει στα 30 εκατομμύρια (και κάποια ακόμα σε μπόνους). “Not Great, Not Terrible”, όπως θα έλεγαν και στην τηλεοπτική σειρά Τσερνόμπιλ. Οι οπαδοί της Ρεάλ δεν είναι σίγουροι. Αρκετοί λένε ότι στα 24 του πλέον ο Γιορέντε δεν δείχνει ότι είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά, έχει ταβάνι που δεν αρκεί για τη Ρεάλ. Άλλοι τα ρίχνουν στον Ζιντάν, θυμούνται τις εμφανίσεις επί Σολάρι και λένε ότι είναι μεγάλο λάθος. Ο Σιμεόνε πιστεύει ότι έχει βρει τον αντικαταστάτη του Ρόδρι που φεύγει για την Αγγλία.

“Ήξερα ότι έπρεπε να φύγω από τη Ρεάλ. Όταν ήρθε η πρόταση από την Ατλέτικο δεν είχα καμία αμφιβολία.”

Ο Γιορέντε δυσκολεύεται αρχικά να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα. Ο Σιμεόνε δεν κοιτάει να “δικαιώσει” τον εαυτό του και τα χρήματα που ξόδεψε και δεν τον χρησιμοποιεί. Ο Γιορέντε δεν παίζει ούτε σε ένα ματς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 2019-20, μέχρι τα τελευταία 9′ του τελευταίου ματς. Ούτε όμως στο πρωτάθλημα παίζει πολύ. Σκάρτα 20λεπτα ως αλλαγή και μέχρι εκεί. “Είναι πάντα δύσκολο να αλλάζεις ομάδα. Άλλος προπονητής, άλλοι συμπαίκτες. Η προσαρμογή είναι δύσκολη“, λέει. Αλλά δεν το βάζει κάτω. Ξέρει ότι δεν θα έχει άλλη τέτοια ευκαιρία στην καριέρα του. Ακολουθεί πιστά τα λόγια του πατέρα του που αποκαλύπτει σε συνέντευξή του: “Σκληρή δουλειά και καθαρή συνείδηση“. Και σίγουρα η σκληρή δουλειά απαιτείται. “Κάθε προπόνηση με τον Σιμεόνε είναι σαν πόλεμος. Η ένταση είναι απίστευτη“. Χρειάζεται να περάσει η μισή σεζόν για να πάρει το πρώτο του 90λεπτο, τον Ιανουάριο του 2020. Αλλά δεν είναι το τελευταίο επεισόδιο στην καριέρα του. Κι ο Deus Ex Machina Ντιέγκο Σιμεόνε δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Μετά από τρία συνεχή 90λεπτα και βλέποντας την ταχύτητα του Μάρκος, την ικανότητά του να προωθείται, τις καλές του πάσες, βλέπει ότι ο παίκτης μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Να μην είναι απλά κάποιος που θα κόβει τις επιθέσεις του αντιπάλου. Η ιδέα στριφογυρίζει μέσα στο μυαλό του πολυμήχανου κόουτς-κομάντο και γίνεται πραγματικότητα, καθώς αρχίζει να πειραματίζεται με αυτή. Κι όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα κείμενα, πολλές φορές χρειάζεται μια μικρή λεπτομέρεια, μια συγκυρία, ένα ματς για να αλλάξουν όλα. Στην περίπτωση του Γιορέντε, το κρίσιμο παιχνίδι είναι αυτό στο Μεστάγια τον περασμένο Φεβρουάριο που ο Γιορέντε αγωνίζεται δεξιά και πιο μπροστά.

Το παιχνίδι με τη Βαλένθια

Ο Γιορέντε παίζει πιο επιθετικά, πατάει περιοχή και σκοράρει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ατλέτικο. “Όλα άλλαξαν στο Μεστάγια, όταν σκόραρα το πρώτο μου γκολ. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο κόουτς αποφάσισε να με βάζει να παίζω πιο ψηλά“, θυμάται ο Ισπανός μέσος. Ο Γιορέντε παίζει πιο ψηλά, πιο πλάγια και ο Σιμεόνε στην κατάλληλη στιγμή βρίσκει ένα μυστικό όπλο. Στις 11 Μαρτίου του 2020 στο Άνφιλντ, ο Κλοπ φαίνεται να ρίχνει στα σκοινιά τον Τσόλο, στο Λίβερπουλ-Ατλέτικο. Ο Γιορέντε μπαίνει και αλλάζει όλο το ματς. Στο τελευταίο παιχνίδι με κόσμο πριν το ολικό lockdown εξαιτίας της πανδημίας, οι οπαδοί της Ατλέτικο ζουν αξέχαστες στιγμές βλέποντας τον Γιορέντε να τους χαρίζει μια μαγική πρόκριση με γκολ και ασίστ:

Αν δεν συναντούσα τον Σιμεόνε, πιθανότατα θα έπαιζα ακόμα αμυντικό χαφ. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στον Τσόλο που το οραματίστηκε. Είναι από τους προπονητές που βλέπουν πράγματα. Θα του είμαι για πάντα ευγνώμων που μου άλλαξε θέση“, λέει ο Γιορέντε. Η πανδημία έρχεται, το ποδόσφαιρο κόβεται, ο Γιορέντε λιώνει στο Call of Duty, αλλά όταν επιστρέφει συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει, παίζοντας πολύ καλά. Το καλοκαίρι που μας περνάει, τα ρεπορτάζ από τη Μαδρίτη λένε ότι ο Σιμεόνε το έχει πάρει απόφαση. Ο Γιορέντε θα παίζει περισσότερο επιθετικά. Η “νέα” Ατλέτικο του Σιμεόνε δεν αλλάζει ριζικά, αλλά σίγουρα είναι πιο ευχάριστη στο μάτι του ουδέτερου που δεν τρελαίνεται με τη φιλοσοφία “το μαχαίρι στα δόντια” του “τσολίσμο”. Σίγουρα δεν γίνεται και Βραζιλία των 70s, αλλά με τον Σουάρες, τον Φέλιξ και τον Γιορέντε χαρίζει και όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές. Κι ο 26χρονος πλέον Γιορέντε είναι από τις βασικές αιτίες. Από αμυντικό χαφ, σε δεξί χαφ και τώρα “επιθετικό “χαφ, τα νούμερα λένε την αλήθεια. Είναι ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ στη Λα Λίγκα. Πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα με 7, αλλά και 8 γκολ. Έχει τη μεγαλύτερη διαφορά γκολ σε σχέση με τα xGoals του στο πρωτάθλημα. Ένα παιδί που χρονομετρήθηκε στους πιο γρήγορους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος, παρά το 1.84 του, καλός πασέρ, με καλή τεχνική, χωρίς φυσικά να υστερεί αμυντικά. Πλέον έχει και την ψυχολογία μαζί του, “δεν βλέπει” τους αντιπάλους και μπορεί να παίξει όπου κι αν του ζητήσει ο στρατηγός Σιμεόνε.

Ο ίδιος παραμένει ψύχραιμος και δεν θέλει να κάνει μεγάλα και μακροπρόθεσμα πλάνα. Άλλωστε, οι τραυματισμοί κι οι εναλλαγές στην καριέρα του, τον έκαναν να είναι πιο ψύχραιμος. Γι’ αυτό και προσπαθεί να επιτείνει την καριέρα του με κάθε δυνατό τρόπο. Πέρσι για παράδειγμα κυκλοφόρησε η είδηση ότι το στρώμα του κρεβατιού του κοστίζει πάνω από 30.000€ και είναι… επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι “επιβραδύνει τη γήρανση του σώματος”. Αλλά δεν μένει μόνο στη φροντίδα του ύπνου του. Προσέχει τη διατροφή του σε μεγάλο βαθμό, κάνοντας την επονομαζόμενη “διαλειμματική νηστεία”. Ξεχάστε αυτές τις λιγούρες το βράδυ που ανοίγετε το ψυγείο. Ο Γιορέντε θα φάει συγκεκριμένη ώρα, συγκεκριμένες τροφές και μετά θα μείνει νηστικός. Το πρωί θα πάει νηστικός για προπόνηση, μια που δεν τρώει πρωινό ποτέ. Φανταστείτε λίγο το μενού σε αυτή την αλυσίδα εστιατορίων που έχει με τον παλιό του συμπαίκτη. Το τι ζαρζαβατικό και βραστό θα υπάρχει, δεν περιγράφεται. Δεν το λες και μέρος για να πας με την παρέα και να πλακωθείτε στα τηγανιτά και τα κοκορέτσια. Με τούτα και με εκείνα πάντως, το όνομά του ακούγεται για Αγγλία μεριά, αλλά προς το παρόν θα είναι ένας ακόμα μαχητής στην πορεία της Ατλέτικο προς το πρωτάθλημα. Από τον νέο ρόλο του, που τον έκανε από “αιώνιο ταλέντο” σε “παίκτη κλειδί”.