maccabi-olympiacos-euroleague

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός: Σκληρή δοκιμασία

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει με “κρυφά όνειρα” στο Τελ Αβίβ όπου τον περιμένει η δυνατή “φλόγα” της Μακάμπι και οι αμυντικές τακτικές του Γιάννη Σφαιρόπουλου, σε μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες της σεζόν.

Η άρση του ban (με ποινή όμως) ευτυχώς επέτρεψε στον Ολυμπιακό να συμπληρώσει μια πολυπρόσωπη αποστολή ενόψει της πολύ δυνατής αναμέτρησης που έχει μπροστά του στην Ανατολή και δη στο κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ. Εκεί περιμένει η ομάδα που θυμίζει (σε όρους ιδιοσυγκρασίας και αγωνιστικής κατεύθυνσης) “πεινασμένο σκύλο” φέτος περισσότερο από κάθε άλλη στη διοργάνωση. Για οποιοδήποτε σύνολο στη τρέχουσα Ευρωλίγκα, η Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα συνιστά μια τεράστια και πολύ σκληρή δοκιμασία.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει στη διάθεση του τους Πολ-Ρούμπιτ. Δυο παίκτες στους οποίους μπορεί να ποντάρει σε ένα ματς που εκτός των άλλων αποτελεί δοκιμασία φυσικών δυνάμεων. Οι δύο Αμερικανοί, εκτός του ότι ανοίγουν τη γκάμα των πιθανών σχημάτων με την παρουσία και την ικανότητα τους να καλύψουν παραπάνω από μια θέσεις, θα κληθούν να τραβήξουν την ομάδα επιθετικά αλλά και σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών (είναι πολύ σημαντικό αυτό στη συγκεκριμένη έδρα) με την εμπειρία και το δυναμικό τους προφίλ.

Στο Τελ Αβίβ θα βρίσκονται και οι δύο νέες προσθήκες των ερυθρολεύκων. Στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ανάγκη από το ένας εναντίον ενός παιχνίδι του Dwight Buycks, δεδομένου ότι στην περιφερειακή του γραμμή έχει παίχτες τελείως διαφορετικής κατεύθυνσης. Στο ντεμπούτο του ο 31χρονος Αμερικανός θα έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή καθώς θα αντιμετωπίσει την πιο επιθετική και αποτελεσματική άμυνα της φετινής Ευρωλίγκας. Η συμπεριφορά του, η ορθότητα ή όχι σε επίπεδο αποφάσεων (επιλογές στην εκτέλεση, αριθμός λαθών) και συνολικά ο τρόπος που θα διαχειριστεί μια φυσική, επιθετική άμυνα θα είναι σημαντικός, πάντα στην περίπτωση που ο προπονητής του, του δώσει πραγματικό χρόνο στο παρκέ. Ντεμπούτο αναμένεται να κάνει για τον Ολυμπιακό και ο Shaquille McKissic του οποίου το φυσικό/αθλητικό προφίλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κόουτς Μπαρτζώκα σε μια περίοδο όπου ο Παπανικολάου θα χρειαστεί ανάσες ενώ στην απέναντι πλευρά θα βρίσκεται η φορμαρισμένη γραμμή “πλαγίων” του Σφαιρόπουλου (Dorsey, Bryant, Avdija).

Η Μακάμπι θα προσπαθήσει να επιτεθεί στον Ολυμπιακό μέσα από την άμυνα της. Αυτή είναι η φύση της άλλωστε. Πρόκειται για την ομάδα με τη καλύτερη ποσοστιαία αξιολόγηση σε κλεμμένες μπάλες οι οποίες καταλήγουν συνήθως σε επιτυχημένα τελειώματα στο ανοιχτό γήπεδο. Οι Ισραηλινοί στήνουν παγίδες ψηλά, στο χαμηλό ποστ και σε κάθε πιθανό μέρος του γηπέδου όταν μυριστούν “αίμα”. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αποκρούσει αυτήν τους την επιθετικότητα χωρίς να κάνει λάθη. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος στο ματς. Μπορεί το νεανικό backcourt των ερυθρολεύκων (με την προσθήκη του Buycks) να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση;

Μια δεύτερη σημαντική παράμετρος στο ματσάρισμα των δύο ομάδων είναι η περιφερειακή άμυνα της ελληνικής ομάδας. Οι γηπεδούχοι σουτάρουν πίσω από τη γραμμή του τριπόντου με 38.2% (43.8% σε 7.7 προσπάθειες ο Ουίλμπεκιν, 43.1% ο Μπράιαντ, 41.5% ο Ντόρσεϊ) και είναι δεδομένο ότι θα βασιστούν σε αυτό το στοιχείο για να πάρουν (σε συνδυασμό με τη δυναμική τους άμυνα) το τιμόνι του ματς στα χέρια τους.

Η άμυνα των Ισραηλινών συνολικά πάντως θα αποτελέσει μεγάλο τεστ για την ελληνική επίθεση. Η Μακάμπι προστατεύει το “ζωγραφιστό” της καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Η παρουσία των Χάντερ και Έισι σε αυτό το κομμάτι είναι καταλυτική. Της λείπει πολύ ο Zoosman στα μετόπισθεν (ο Μπλακ, πυλώνας επιθετικά στη ρακέτα, θα επιστρέψει σε δύο εβδομάδες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) όμως μιλάμε για ένα πραγματικό σύνολο που έχει καταφέρει να αντιπαρέλθει πλήθος απουσιών μέχρι τώρα στη σεζόν. Μπορεί η -χωρίς σπουδαίο δημιουργό- επίθεση των ερυθρολεύκων να βρει σημείο αναφοράς παραγωγικά μέσα στην ισραηλινή ρακέτα; Δεν θα είναι εύκολο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει ότι θα χρειαστεί το “προσωπικό άστρο” ενός τουλάχιστον παίχτη του αυτή τη βραδιά, ο οποίος με την προσωπική του απόδοση θα μπορέσει να εμπνεύσει τους πάντες. Ποντάρει σε μια κακή επιθετικά εμφάνιση του αντιπάλου, μιας και η αρχική πρόγνωση υπογραμμίζει τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός σε παραγωγικό επίπεδο απέναντι σε αυτή την άμυνα.

Η αναμέτρηση με τη Μακάμπι δίνει μια γεύση από τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο που καλείται να διανύσει ο Ολυμπιακός μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, στην προσπάθεια του να μπει στα playoffs. Εάν μπορείς να κερδίσεις εκεί, μπορείς παντού…