Οι απαντήσεις του Ρομελού Λουκάκου

Στις αρχές Απριλίου του 2017 ο Τζέιμι Κάραγχερ μαζί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο επισκέφτηκαν το προπονητικό κέντρο της Έβερτον για να κάνουν ένα αφιέρωμα για τον πρώτο σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ ως εκείνο το σημείο, τον 24χρονο Ρομελού Λουκάκου. Σε κάποιο σημείο του βίντεο ο παλαίμαχος Άγγλος σέντερ μπακ ζητάει από τον Βέλγο επιθετικό να του δείξει κάποιες από τις χαρακτηριστικές κινήσεις του μέσα στην περιοχή. Ο Κάραγχερ παίρνει θέση πίσω από τον Λουκάκου και προσπαθεί να τον αποτρέψει από το να γυρίσει μέτωπο προς την εστία αλλά δεν τα καταφέρνει. Η φάση τελειώνει με τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο Λουκάκου του εξηγεί τότε πως “αν βάλω καλά το σώμα μου και υποδεχθώ τη μπάλα σωστά, δεν υπάρχει κανένας αμυντικός στο πρωτάθλημα που μπορεί να με εμποδίσει να γυρίσω”. Δέκα ημέρες μετά την προβολή του βίντεο η Έβερτον αντιμετωπίζει την Μπέρνλι. Κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο ο Λουκάκου, που έχει πλάτη στην εστία και έναν σέντερ μπακ κολλημένο σαν βδέλλα πάνω του, υποδέχεται τη μπάλα μέσα στην περιοχή, με το σώμα του τζαρτζάρει τον αντίπαλο και έχοντας πλέον φάτσα στο τέρμα, σκοράρει με το αριστερό, όπως ακριβώς έκανε και στην επίδειξη λίγες μέρες πριν! Ο 24χρονος με την μεγάλη αυτοπεποίθηση είχε δίκιο σε όσα έλεγε στον Κάραγχερ. Το μοναδικό σημείο που μάλλον θέλει διόρθωση είναι αυτό που αναφέρει πως κανένας αμυντικός της Πρέμιερ Λιγκ δεν μπορεί να τον βγάλει από την πορεία του αν υποδεχτεί καλά τη μπάλα μέσα στην περιοχή. Όπως αποδείχτηκε τρία χρόνια αργότερα, ούτε στο Καμπιονάτο υπάρχει κάποιος που μπορεί να τα βάλει στο κομμάτι της δύναμης με τον θηριώδη Βέλγο.

Σε ένα από τα πρώτα του παιχνίδια στην Ιταλία, απέναντι στη Σασουόλο εκτός έδρας, ένας μέσος της Ίντερ τον βρήκε με κάθετη μπαλιά μέσα στην περιοχή. Αφού υποδέχτηκε κλασικά τη μπάλα με πλάτη στην εστία, την έστρωσε ιδανικά προς το πλάι, έσπρωξε τον αμυντικό με το σώμα του και με όλη του την άνεση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από κοντά, την ώρα που ο σέντερ μπακ προσπαθούσε απεγνωσμένα να μείνει όρθιος μετά την επαφή των σωμάτων τους. Άλλο πρωτάθλημα, άλλη ομάδα, άλλος αντίπαλος, ίδια κατάληξη.

Στα 26 του πια ο Ρομελού Λουκάκου συνεχίζει να δίνει απαντήσεις και να κλείνει τα στόματα των αρκετών επικριτών του που εμφανίζονται κάθε φορά που πέφτει λίγο ο ρυθμός με τον οποίο στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα (ή όταν φαίνεται να βάζει λίγο παραπάνω βάρος, όπως έγινε δηλαδή στην αρχή της φετινής χρονιάς). Η περσινή σεζόν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μια από αυτές τις φορές, που κράτησαν μάλιστα λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο.

Παρά την τραγική, για μεγάλα διαστήματα, εικόνα της Γιουνάιτεντ και τις μέτριες δικές του εμφανίσεις, ο Βέλγος έκλεισε τη χρονιά με 15 γκολ, ένα νούμερο που όμως αποτελεί τη χειρότερη επίδοση του από το 2012, όταν ακόμα άνηκε στην Τσέλσι. Η αλλαγή προπονητή στα μισά της σεζόν δεν είχε τελικά κάποια θεαματική βελτίωση και κάπως έτσι το όνομα του Λουκάκου βρισκόταν σε αμέτρητα μεταγραφικά σενάρια από την αρχή κιόλας του καλοκαιριού. Όπως δήλωσε και ο ίδιος πριν λίγους μήνες: “Όταν έμαθα ότι ο Σόλσκιερ σχεδίαζε να με βάλει να παίξω στα άκρα της επίθεσης κατάλαβα ότι είχε έρθει το τέλος της παρουσίας μου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.”

Η άρνηση του Πάολο Ντιμπάλα να μετακομίσει στην Αγγλία σαν αντάλλαγμα για τη μεταγραφή Λουκάκου χάλασε τελικά τη συμφωνία με τη Γιουβέντους και ο Βέλγος κατέληξε στην ομάδα που έχει ως στόχο να αποκαθηλώσει τη ‘Μεγάλη Κυρία’ στην Ιταλία. Μπορεί για την ώρα να μην το έχει καταφέρει (λίγο πριν την 26η αγωνιστική η Γιούβε βρίσκεται 6 βαθμούς μπροστά, αν και με ένα παιχνίδι παραπάνω) αλλά τα βήματα προόδου που έχει κάνει η ομάδα του Μιλάνου μέσα σε λίγους μόνο μήνες είναι οφθαλμοφανή.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες της πολύ καλής αυτής πορείας της Ίντερ είναι και ο Βέλγος στράικερ που όχι μόνο προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις ενός διαφορετικού πρωταθλήματος αλλά σπάει και τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Με το γκολ που σημείωσε μεσοβδόμαδα στον ευρωπαϊκό αγώνα με τη Λουντογκόρετς έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία των ‘νερατζούρι’ που έχει πετύχει από 2 γκολ τουλάχιστον σε 4 διαφορετικές διοργανώσεις μέσα στην ίδια σεζόν (ο πρώτος που το κατάφερε ήταν ο Σαμουέλ Ετο). Κι αν αυτό δεν ακούγεται τόσο τρομερό, υπάρχει και αυτό που λέει ότι με το γκολ του στο ντέρμπι με τη Μίλαν πριν λίγο καιρό έφτασε τα 20 γκολ με την Ίντερ πιο γρήγορα από κάθε άλλο παίκτη της ιστορίας της! Μια γρήγορη μόνο προσπάθεια να θυμηθείς τους επιθετικούς που έχουν φορέσει τη συγκεκριμένη φανέλα αρκεί για να καταλάβεις το μέγεθος του επιτεύγματος.

Από τα 23 φετινά του γκολ τα 17 έχουν επιτευχθεί στη Σέριε Α, εκεί που φιγουράρει στην 3η θέση των σκόρερς, πίσω μόνο από τον Ιμόμπιλε και τον Ρονάλντο. Ένα πρωτάθλημα που όπως είχε αποκαλύψει από πέρσι ο ατζέντης του είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις του: “Του αρέσει πολύ η Ιταλία. Όταν ήταν παιδί είχε αδυναμία στο ιταλικό πρωτάθλημα, που τότε ήταν το όνειρο κάθε ανερχόμενου ποδοσφαιριστή”.

Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό πως ένας από τους λόγους που ο Βέλγος εμφανίζεται φέτος τόσο παραγωγικός είναι και μια ριζική αλλαγή στη διατροφή του, που βοήθησε στο θέμα που είχε με τα κιλά. Ο διατροφολόγος της Ίντερ εντόπισε εξ αρχής ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που είχε με το πεπτικό του σύστημα και τη χώνεψη συγκεκριμένων τροφών, προσάρμοσε τη δίαιτα του με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του και, σύμφωνα με τον Λουκάκου, η διαφορά στο πως αισθάνεται το σώμα του είναι τεράστια.

Κι αν για τα εκτός γηπέδου υπάρχουν οι επιστήμονες, για τα εντός η βοήθεια έρχεται κυρίως από τον παρτενέρ του στην επίθεση. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες έδεσε από την πρώτη στιγμή άψογα με τον Βέλγο και μαζί συνέθεσαν ένα δίδυμο που σε αρκετούς… old school ποδοσφαιρόφιλους θυμίζει τα παλιά, κλασικά επιθετικά ντουέτα, στα οποία συνήθως ο πιο σωματώδης έπαιζε κοντά στην περιοχή και ο άλλος, όντας πιο γρήγορος και ευκίνητος, αναλάμβανε το ρόλο του περιφερειακού.

Σύμφωνα με τον Κριστιάν Βιέρι: “Ο Λουκάκου είναι ένας καθαρός σέντερ φορ που αν και είναι πολύ δυνατός γενικότερα, έχει ένα πολύ ντελικάτο αριστερό πόδι. Δουλεύει σκληρά, κρατάει σωστά τη μπάλα και βοηθάει με κάθε τρόπο τους συμπαίκτες του. Η Ίντερ πρέπει να βασίσει το μέλλον της στη συνεργασία του με τον Μαρτίνες. Θεωρώ πως είναι ένα από τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στον κόσμο και με μεγάλες προοπτικές μπροστά τους.”

Αν στα 23 φετινά γκολ του Λουκάκου προσθέσεις και τα 16 του Αργεντινού φτάνεις σε ένα νούμερο που δεν έχει φτάσει κανένα άλλο προηγούμενο δίδυμο στη σύγχρονη ιστορία της Ίντερ (στο αντίστοιχο χρονικό σημείο πάντα), ακόμα κι όταν σ’αυτά υπήρχαν παίκτες του επιπέδου του Ρονάλντο, του Αντριάνο, του Κρέσπο, του Ζλάταν και του Βιερί! Όταν το όνομα σου μπαίνει τόσες φορές πάνω από τα ονόματα των συγκεκριμένων θρύλων, έστω και στις συγκεκριμένες μόνο συγκρίσεις, τότε σίγουρα κάνεις κάτι πολύ καλά.