Φέντε Βαλβέρδε: Το ντροπαλό παιδί που έκανε ποδιά στον Ζιντάν

Ακόμα κι αν δεν τον είχε ακούσει κάποιος προηγουμένως, σίγουρα θα τον πήρε χαμπάρι στον πρόσφατο τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ τον περασμένο Ιανουάριο. Με Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο να βρίσκονται στην παράταση, ο Άλβαρο Μοράτα ξεχύθηκε στην αντεπίθεση για την Ατλέτι, φάτσα με το τέρμα και την κατάκτηση του τίτλου. Ο Φεντερικό Σαντιάγκο Βαλβέρδε Ντιπέτα, για τους φίλους Φέντε, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Έκανε ένα τάκλιν βγαλμένο από τα Εγχειρίδια Ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης, γκρέμισε τον δόλιο τον Μοράτα και αποχώρησε με μια κόκκινη που μέχρι κι ο Ντιέγκο Σιμεόνε αναγνώρισε τη χρησιμότητά της. Πίσω στο Μοντεβιδέο, ο Φέντε έκανε πολύ κόσμο χαρούμενο, ενώ στο Internet ξεκίνησαν οι κουβέντες για το πόσο πρέπει να επιβραβεύονται τέτοιες ενέργειες και αν είναι ηθικές ή όχι.

Αρκετοί Ουρουγουανοί είπαν ότι πιθανότητα ο Φέντε εμπνεύστηκε στη συγκεκριμένη φάση από τον Γκιγκέρμο Ροντρίγκες. Σε ένα κλάσικο του 2016 μεταξύ της Πενιαρόλ και τη Νασιονάλ, οι γηπεδούχοι, με τον 18χρονο μόλις Φέντε Βαλβέρδε βασικό και συμπαίκτη του Ντιέγκο Φορλάν, βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 1-2, όταν ο Σεμπαστιάν Φερνάντες ξεχύθηκε στην αντεπίθεση στο 87′ για να καθαρίσει το ματς για τη Νασιονάλ και να δώσει χαρά στους οπαδούς  των τρικολόρες. Ο σκληροτράχηλος “καράφλας” της Πενιαρόλ Γκιγιέρμο Ροντρίγκες είχε διαφορετική άποψη. Κλάδεψε από πίσω τον αντίπαλό του, πήρε την κόκκινη και έφυγε σαν κύριος. Η Νασιονάλ δεν καθάρισε το ματς κι η Πενιαρόλ κατάφερε τελικά να ισοφαρίσει με παίκτη λιγότερο στις καθυστερήσεις. Μια ακόμα “θυσία” που είχε ως αποτέλεσμα, οι Ουρουγουανοί άλλωστε το έχουν κάνει σε ολόκληρο Μουντιάλ απέναντι στην Γκάνα με τον Σουάρες.

Η “κλωτσά” από το Πενιαρόλ-Νασιονάλ του 2016

Κι όμως, ο 21χρονος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι κάποιο τσεκούρι της Λατινικής Αμερικής. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί που όλοι συμπαθούν και το παρατσούκλι του “το πουλάκι” (το οποίο δεν του αρέσει ιδιαίτερα) δεν προδιαθέτει για κάποιον αιμοσταγή αμυντικό χαφ. Του το έβγαλαν επειδή ήταν ένα αδύνατο παιδάκι που… πετούσε μέσα στο γήπεδο.”Από τότε που φορούσε πάνες έκανε προπόνηση με μια μπάλα“, θυμάται με λίγη υπερβολή η μαμά Ντόρις, ο άνθρωπος που τον στήριξε από μικρό, στο αφιέρωμα του καναλιού Gol TV.  Σε μια αρκετή φτωχική γειτονιά του Μοντεβιδέο, ο Φέντε με την πιπίλα στο στόμα κλωτσούσε μια μπάλα. Το ποδόσφαιρο ήταν εκεί που εκδηλωνόταν, καθώς σε όλα τα υπόλοιπα δεν μιλούσε πολύ. Η δασκάλα του, άνθρωποι από τις ομάδες του κι ο σκάουτερ που τον ανακάλυψε λένε το ίδιο πράγμα. Ένα υπερβολικά πολύ ντροπαλό παιδί, πολύ ταπεινό, που παρ’ ότι ήταν ο καλύτερος παίκτες από τους συνομήλικούς του δεν περηφανευόταν γι’ αυτό.

Όταν η μητέρα του τον πήγε στην Πενιαρόλ για δοκιμή, αυτός δεν κουνιόταν και δεν μιλούσε από ντροπή. Οι άνθρωποι της Πενιαρόλ του είπαν να παίξει κι αυτός έκανε μαγικά πράγματα για ένα 9χρονο παιδάκι. “Ήταν από αυτά τα ταλέντα που δεν μπορείς να ξεχάσεις. Αλλά του έβγαζες τις λέξεις με το τσιγκέλι“, λέει ο Νέστορ Γκονσάλβες, ο άνθρωπος που ουσιαστικά τον ανακάλυψε. Στην Πενιαρόλ τον είχε από κοντά ένας θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ντιέγκο Φορλάν. Μια που ο Φέντε δεν μπορούσε να οδηγήσει, ο Φορλάν τον κουβαλούσε μαζί τους στις προπονήσεις. Η μαμά Ντόρις για να ευχαριστήσει τον Φορλάν, έπλεξε μάλλινες κάλτσες για τον γιο του, όπως λέει σε συνέντευξή της στη Marca. Ο Βαλβέρδε βελτιώθηκε πολύ, πήρε παιχνίδια και άρχισε να γίνει γνωστός και εκτός Ουρουγουάης.

Η μαμά δείχνει με περηφάνια τα σημάδια στους τοίχους του σπιτιού

Το μεγάλο μπαμ έγινε όταν ο σπουδαίος σκάουτ της Ρεάλ Μαδρίτης Καλαφάτ τον ανακάλυψε σε ένα τουρνουά Κ17. Οι συνάδελφοί του στη Ρεάλ συμφώνησαν για το ταλέντο του. Το ιατρικό επιτελείο της Ρεάλ όμως έβγαλε… απαγορευτικό. “Δεν μπορούμε να τον πάρουμε, είναι σχεδόν υποσιτισμένος, το σώμα του δεν θα αντέξει“, έγραφε η έκθεση. Ο Καλαφάτ επέμεινε και το 2015 η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 5 εκατομμύρια Ευρώ για να τον κάνει δικό της. Η μητέρα του που πουλούσε παιχνίδια κι ο πατέρας του Χούλιο που ήταν σεκιουριτάς σε καζίνο ταξίδεψαν μαζί του στην Ισπανία, αλλά πολύ γρήγορα έφυγαν. Του είπαν ότι είναι πλέον ώριμος και έφτασε η ώρα να τα βγάλει πέρα μόνος του. Ο Φέντε τους είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τις θυσίες που έκαναν γι’ αυτόν και πράγματι, μόλις απέκτησε χρήματα, άρχισε να τους “ξεπληρώνει” για όσα στερήθηκαν.

Στο πέρασμά του από τη Γαλικία

Ο Φέντε δεν είχε προλάβει καλά καλά να κλείσει τα 18 του και ακόμα δεν είχε ακόμα δικαίωμα να παίξει. Μετά τα γενέθλιά του γίνεται μέλος της Καστίγια, της 2ης ομάδας της Ρεάλ και παίρνει τα πρώτα παιχνίδια του υπό τον Σαντιάγκο Σολάρι. Την επόμενη σεζόν πηγαίνει στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, παίζει συνολικά σε 24 αγώνες, αλλά ζει το μαρτύριο του υποβιβασμού. Στη Ρεάλ προσπαθούν να τον δυναμώσουν τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Μέχρι που μια μέρα σε μια προπόνηση κάνει ποδιά στον προπονητή Ζινεντίν Ζιντάν και αποθεώνεται από τους συμπαίκτες του κερδίζοντας το σεβασμό τους. Το “πουλάκι” αρχίζει να δείχνει ότι μπορεί να μεταμορφωθεί, να σταθεί στο ίσως πιο απαιτητικό κλαμπ του κόσμου.

Πέρσι, πήρε τα πρώτα του ματς με τη Ρεάλ και την πρώτη ομάδα, με τον Σολάρι που προβιβάστηκε να του δίνει τις ευκαιρίες. Ήταν όμως το κακό ξεκίνημα της Ρεάλ φέτος που του άλλαξε τη ζωή. Ο Ζινεντίν Ζιντάν αποφάσισε ότι έπρεπε να θωρακίσει το κέντρο του και άρχισε να ψάχνει λύσεις εκ των έσω, μια που η “βασίλισσα” δεν ενισχύθηκε στα χαφ. Ο Φέντε μπήκε ως αλλαγή αρχικά σε δύο παιχνίδια και τελικά την έκτη αγωνιστική με την Οσασούνα ξεκίνησε βασικός δίπλα στον Κασεμίρο. Η Ρεάλ κέρδισε με 2-0 και από εκείνη τη στιγμή, το δίδυμο στα χαφ με τον Ουρουγουανό και τον Βραζιλιάνο άρχισε να παίζει όλο και σε περισσότερα ματς και να μεταμορφώνει την εικόνα της ευάλωτης Ρεάλ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρεάλ με αυτούς τους δύο βασικούς μαζί δεν έχει γνωρίσει ακόμα την ήττα. Στο πρόσφατο Ρεάλ Μαδρίτης – Ρεάλ Σοσιεδάδ ο Κασεμίρο έλειπε κι η Ρεάλ έχασε. Στο Λεβάντε-Ρεάλ δεν ξεκίνησε ο Φέντε κι η Ρεάλ έχασε.

Κι αν κάποιος πει ότι αυτό απλώς δείχνει τη σημασία του Κασεμίρο, καλύτερα να δούμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Βραζιλιάνου: «Είχα πει ότι ο Φέντε θα γίνει ένα από τα καλύτερα 8αρια μέσα στην επόμενη διετία. Έκανα λάθος. Ανεβαίνει πολύ γρήγορα, κάνει φανταστική σεζόν, είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες μας, βελτιώνεται συνεχώς και ανεβαίνει τα σκαλοπάτια πολύ γρήγορα. Είναι όμως μόνο 21, δεν πρέπει να του δημιουργούμε μεγαλύτερη πίεση. Αυτό που μου αρέσει όμως περισσότερο είναι ότι ένα ήσυχο άτομο που ξέρει να ακούει. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις στα χαφ, αλλά για μένα είναι 8αρι, ώστε να μπορεί να παίζει box-to-box. Είναι τιμή μου να παίζω μαζί του.»

Ο Φέντε Βαλβέρδε γεμίζει με σιγουριά τον Κασεμίρο που ξέρει ότι έχει δίπλα του έναν παίκτη που θα μοχθήσει. Κι ο Φέντε έχοντας δίπλα του έναν μεγάλο μαχητή, έχει την ελευθερία να κινηθεί καλύτερα, να προωθηθεί όταν χρειάζεται και να προσφέρει και επιθετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραγωγικότητα της Ρεάλ αυξάνεται δραματικά με αυτόν μέσα. Στα 21 του δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ ολοκληρωμένο κεντρικό χαφ. Ίσως οι απαιτήσεις είναι παράλογα υψηλές για τον ίδιο και μπαίνοντας στη φάση των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο μάλιστα τη Μάντσεστερ Σίτι, η Ρεάλ κι ο Ζιντάν θα ζητήσουν ακόμα περισσότερα από τον Φέντε. Τα τελευταία στραβοπατήματα των Μαδριλένων έφεραν άγχος και σε ένα ζευγάρι αποδείξεων όπως είναι αυτή η μονομαχία Ζιντάν-Πεπ, ο Ουρουγουανός θα πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω.