Μακάμπι-Παναθηναϊκός: Μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία

Ο Παναθηναϊκός έμεινε όρθιος στην πιο δύσκολη πνευματικά μάχη αυτής της εβδομάδας απέναντι στη Φενέρ και ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ για να αντιμετωπίσει τη φορμαρισμένη αλλά και λαβωμένη Μακάμπι. Παρά τη σπουδαία δυναμική του αντιπάλου, οι πράσινοι βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία.

Το δύσκολο ψυχολογικά παιχνίδι απέναντι στη Φενέρ είχε αίσιο τέλος για τον Παναθηναϊκό που πλέον θα βρει στο δρόμο του την πολύ δυνατή φέτος Μακάμπι . Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα αναγνώσιμο, αλλά μια καλή ευκαιρία έχει δημιουργηθεί για το «τριφύλλι» το οποίο μπορεί να ανοίξει πλέον την πόρτα της πρώτης τετράδας στη διοργάνωση.

Για την Μακάμπι μιλήσαμε πριν λίγες ημέρες στο Hoopfellas. Οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικά σπουδαίο σύνολο πιάνοντας υψηλά αγωνιστικά standards και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι τραυματισμοί που αντιμετωπίζουν είναι σαφέστατα κομβικοί μιας και τέσσερα βασικά τους στελέχη -Ουόλτερς, ΝτιΜπαρτολομέο, Κάσπι, Μπλακ- είναι εκτός, με τους δύο πρώτους να χάνουν ένα μεγάλο διάστημα δράσης (ειδικά ο ΝτιΜπαρτολομέο). Η σπουδαία ομάδα όμως μπορεί να διατηρεί το αγωνιστικό της ρυθμό ανεξάρτητα από το μέγεθος των απουσιών που αντιμετωπίζει. Οι «Μακκαβαίοι»  διαθέτουν την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα και μαζί την ικανότητα να κατεβάζουν στο πάτωμα τους αριθμούς του αντιπάλου. Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να περάσει από την έδρα τους, στην οποία μετρούν το απόλυτο σε επτά ματς. Η τελευταία δε νίκη τους στο Τελ Αβίβ απέναντι στη ΤΣΣΚΑ «γέννησε» πολύ δυνατές εικόνες και ξεσήκωσε αναμνήσεις, οδηγώντας στην αποθέωση του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Την περιγράψαμε πρόσφατα στο Hoopfellas…

«Τελευταία δευτερόλεπτα της γιγαντομαχίας των Ισραηλινών με την ΤΣΣΚΑ. Η Μακάμπι κάνει το απόλυτο against all odds-παιχνίδι της σεζόν, γυρίζοντας βράχους ανάποδα και κερδίζοντας τη μάχη με το ίδιο το άθλημα του μπάσκετ, γιατί απλά ακολούθησε τους θεμελιώδεις νόμους του. Το γήπεδο σου δίνει την αίσθηση ότι δεν πατάει στη γη αλλά έχει σηκωθεί στον αέρα. Η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική, τα ντεσιμπέλ πολύ δυνατά και οι οπαδοί της «ομάδας του λαού» ουρλιάζουν ενθυμούμενοι τραγούδια από το ένδοξο παρελθόν. Κάπου εκεί, αμέσως μετά από αυτούς τους ένδοξους –άμεσα συνδεδεμένους με τις παλιές μεγάλες ομάδες του συλλόγου- στίχους, το όνομα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δονεί το Menora Mivtachim. Η ακολουθία αιχμαλωτίζει τη στιγμή σε κάποια από τις σελίδες της Βίβλου της σύγχρονης ιστορίας του κλαμπ.

Είναι αυτή η στιγμή που ο λαός της ομάδας της Μακάμπι, αναγνωρίζει τον άνθρωπο  ο οποίος θα εκπληρώσει την προφητεία, την Νέα Υπόσχεση για επιστροφή του οργανισμού στη θέση που κατείχε και του αξίζει.  Λίγα λεπτά αργότερα, ο Shay Recanati (ένας από τους ιδιοκτήτες του κλαμπ) θα αγκαλιάσει σφιχτά τον Έλληνα προπονητή μένοντας σε αυτή τη στάση για αρκετή ώρα, σε μια από τις πιο δυνατές εικόνες της βραδιάς. Τρεις ημέρες μετά, η Μακάμπι θα ανανεώσει τη συνεργασία της με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο για τρία ακόμα χρόνια (2+1).

«Στα (πολλά μου) χρόνια μου στον οργανισμό, δεν έχω ξαναδεί ποτέ άλλο πρόσωπο που να απορροφήθηκε τόσο γρήγορα και παράλληλα θετικά στις τάξεις μας» θα δηλώσει ο εμβληματικός Shimon Mizrahi…»

Ο Έλληνας τεχνικός είναι αυτός που θα αναλάβει λοιπόν, με τη στάμπα του ηγέτη, να οδηγήσει τη Μακάμπι  (και πάλι) στη Γη της Επαγγελίας. Η δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα είναι εξαιρετική και η δημοτικότητα του έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Παρ’όλα αυτά κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να αντέξει η ομάδα του τόσους πολλούς, μαζεμένους τραυματισμούς στη παρούσα φάση. Ο κόουτς ελπίζει ότι οι Κάσπι-Μπλακ (ή τουλάχιστον ένας από τους δύο) θα μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθεια της Μακάμπι αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή το στάτους τους δεν είναι ξεκάθαρο. Οι  Ισραηλινοί  υπέγραψαν πριν μερικές ημέρες τον Άαρον Τζάκσον σε μια αναμφίβολα σημαντική κίνηση. Ο πρώην γκαρντ της ΤΣΣΚΑ έχει γράψει πολλά «χιλιόμετρα» στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Μπορεί να κάνει αρκετές δουλειές στην περιφέρεια και (παρότι το σουτ δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο) η ικανότητα του να αμυνθεί στη μπάλα και να είναι παραγωγικός στο transition αναμένεται να βοηθήσει την «ομάδα του λαού». Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσει να απορροφηθεί ο Αμερικάνος γκαρντ στο παιχνίδι της Μακάμπι.

Ελίτ επίθεση εναντίον ελίτ άμυνας

Για τον Παναθηναϊκό η διάσπαση της αντίπαλης άμυνας δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση στο συγκεκριμένο ματς. Υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το εάν οι πράσινοι θα μπορέσουν να πάρουν πόντους από το ζωγραφιστό. Η Μακάμπι αμύνεται εκπληκτικά στη ρακέτα, απογοητεύοντας την προσπάθεια των αντιπάλων της να παράγουν από τη ρακέτα. Μένει να δούμε πως θα το διαχειριστεί αυτό ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος σίγουρα δεν θέλει να δει τον Παναθηναϊκό να παρουσιάζει έναν προβλέψιμο, καθαρά περιφερειακό χαρακτήρα σε παραγωγικό επίπεδο. Άλλωστε για να μπορέσει να βρει καλά σουτ από την περιφέρεια (με γνώμονα τους αμυντικούς δείκτες της Μακάμπι στο ζωγραφιστό, θα είναι κομβικό για την ελληνική ομάδα να σουτάρει καλά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου), οφείλει να μετακινήσει την άμυνα πατώντας στο «ζωγραφιστό» με αξιώσεις. Μπορεί ο Τόμας να ξεπεράσει τα σημάδια κόπωσης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τελευταία στο παιχνίδι του απέναντι στον Έησι;

Ο κόουτς Σφαιρόπουλος θα εστιάσει στις Pick & Roll δράσεις του Καλάθη (στοχεύοντας στο να δημιουργήσει την πιο άβολη για αυτόν συνθήκη συνεργασίας αλλά και εκτέλεσης με floater) και θα προσπαθήσει να αμυνθεί πολύ «φυσικά», με δυναμισμό, απέναντι στον Φρεντέτ. Το δίδυμο Χάντερ και Έησι θα είναι και πάλι το κλειδί όπως και η πληθωρική αμυντική ικανότητα του Ζούσμαν. Ο Παναθηναϊκός οφείλει επίσης να αναχαιτίσει την ενέργεια και την επιθετικότητα των δύο «πλαγίων», Μπράιαντ και Ντόρσεϊ οι οποίοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η δική του Pick & Roll άμυνας θα είναι σημαντική όπως και η αποτελεσματικότητα του να αμυνθεί στο περιφερειακό σουτ παιχτών όπως ο Ουίλμπεκιν.

Είναι φανερό ότι ο Παναθηναϊκός δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα όμως είναι πολύ σημαντικό ότι κερδίζει και ανεβαίνει στον βαθμολογικά πίνακα ακόμα και σε αυτή την όχι σπουδαία για αυτόν περίοδο. Πλέον έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία, έχοντας βγάλει από επάνω την πίεση του ματς με τη Φενέρ και του άδειου ΟΑΚΑ. Η Μακάμπι είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας αλλά κάποια στιγμή η συσσωρευμένες απουσίες θα πλήξουν το conditioning (σωματική κατάσταση) και ως συνέπεια την ικανότητα της να παίζει σε υψηλό επίπεδο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να μπει για να παίξει το παιχνίδι του, όντας έτοιμος για ένα πολύ απαιτητικό σωματικά παιχνίδι. Έχει τους παίχτες να βάλει μεγάλα σουτ και μαζί πίεση στους Ισραηλινούς. Για να φτάσει όμως εκεί πρέπει πρωτίστως να προστατέψει τη μπάλα και να αμυνθεί υποδειγματικά στο τρανζίσιον απέναντι σε μια ομάδα που ζει για αυτό το παιχνίδι. Τα λάθη λοιπόν απαγορεύονται στο Τελ Αβίβ. Μόνο έτσι θα μπορέσει το «τριφύλλι» να βάλει το χέρι του στο πόμολο της πόρτας που οδηγεί στη τετράδα. Και εάν αυτό συμβεί, θα αποτελέσει –με γνώμονα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα μέχρι πριν λίγο καιρό- μια μεγάλη επιτυχία.