Ολυμπιακός – Χίμκι: Εχθρός προ των πυλών

Μετά από δύο δυνατές εκτός έδρας αναμετρήσεις, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο σπίτι του για ένα ματς το οποίο έχει κυκλώσει, βάζοντας ένα μεγάλο «πρέπει»  δίπλα του. Η Χίμκι του Αλεξέι Σβεντ είναι μια από τις ομάδες που έχουν σημαδέψει οι ερυθρόλευκοι στην προσπάθεια τους να ξεκλειδώσουν σε βάθος χρόνου την πόρτα της οκτάδας.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ματς της σεζόν μέχρι τώρα για τον Ολυμπιακό. Η πρόοδος του συνόλου του Κεστούτις Κεμζούρα είναι προφανής τον τελευταίο καιρό, γεγονός που έφερε και πάλι  μετά από αρκετό καιρό, χαμόγελα στον Πειραιά. Οι ερυθρόλευκοι ήταν εξαιρετικοί στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ αλλά δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, μετρώντας εν τέλει 0/2 στα ματς αυτά. Αλήθεια, ποια είναι η εικόνα του εσωτερικού τους κόσμου αυτή τη στιγμή; Είναι ένα καλό ερώτημα στη σημασία του οποίου είχαμε εστιάσει μετά το ματς με την Ολίμπια υπογραμμίζοντας πως «το διακύβευμα στις δύο αυτές εξόδους δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα αλλά ο χαρακτήρας που θα δείξει η ομάδα και το πώς θα βγει από αυτή τη δυάδα παιχνιδιών για να συνεχίσει». 

Η Χίμκι είναι ένα σύνολο με αρκετό ταλέντο. Η δεξαμενή των δεξιοτήτων της στο επιθετικό κομμάτι είναι πολύ μεγάλη. Σαφώς μεγαλύτερη όχι μόνο από την αντίστοιχη των ερυθρολεύκων αλλά από αυτές των περισσότερων ομάδων της διοργάνωσης. Ο κόουτς Κουρτινάιτις τρέχει το δικό του ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού. Βασίζεται στις πολλές κατοχές, την υψηλή ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης και τις συνεργασίες. Το είχε εφαρμόσει και στην προηγούμενη θητεία του στο κλαμπ, παράγοντας πολύ όμορφο θέαμα. 

Το θέμα για την Χίμκι είναι η πολύ αδύνατη άμυνα της (με 117.8 σε όρους Defensive Rating είναι τρίτη από το τέλος στην Ευρωλίγκα) η οποία δεν της επιτρέπει να ελέγξει τα παιχνίδια μακριά από την έδρα της. Οι Ρώσοι μετρούν 5-1 στα παιχνίδια της Μόσχας (έχουν ηττηθεί μόνο από τη Μπαρτσελόνα) και 2-5 μακριά από αυτήν (έχουν κερδίσει στο Μόναχο και στην Αγία Πετρούπολη). Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσει ο Ολυμπιακός. Ο αντίπαλος είναι πολύ αδύνατος στο αμυντικό transition και δυσκολεύεται ιδιαίτερα να ακολουθήσει μια επίθεση η οποία με ρήγματα και καλή κυκλοφορία της μπάλας θα στοχεύσει να οδηγήσει την άμυνα στο όριο της, αναφορικά με τους δεσμούς επικοινωνίας. Η Χίμκι δεν είναι τέτοια ομάδα. Προσπαθεί να κάνει outscore στον αντίπαλο οπουδήποτε και εάν παίζει, προσπαθώντας να πιάσει το φράγμα των 88-90 πόντων. Έχει τον Σβεντ, έναν αρκετά φορμαρισμένο Μπούκερ και μια πλειάδα ικανών περιφερειακών εκτελεστών η οποία μπορεί να σκοτώσει την άμυνα εάν συνδεθεί νωρίς με το καλάθι. Η ίδια όμως, επιτρέπει στους αντιπάλους της τον αρκετά υψηλό 39.3% από το τρίποντο. Με υπομονή λοιπόν, ο Ολυμπιακός αργά ή γρήγορα θα βρει καλή περιφερειακή εκτέλεση.

Μπορεί να επιβληθεί με το μέγεθος του

Ο Κουρτινάιτις πρόσφατα υπογράμμισε σε συνέντευξη του την προτίμηση του στους γρήγορους ψηλούς, οι οποίοι είναι σε θέση να υποστηρίξουν καλύτερα το σύστημα του. Η Χίμκι είναι πολύ light στη ρακέτα και παρότι έχει αθλητικότητα στη γραμμή των φόργουορντ αδυνατεί να ματσάρει ομάδες με μέγεθος στην καρδιά του ζωγραφιστού τις στιγμές που αμύνεται. Ο Ολυμπιακός πρέπει να πατήσει σε αυτό. Η παρουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ (δεν υπάρχει αντίπαλος στα κυβικά του) αλλά και του Ουίλι Ριντ του δίνουν ένα εγγενές πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί με την ταυτόχρονη παρουσία του Σπανούλη στο παρκέ (σε συνδυασμό με έναν εκ των δύο σέντερ, ειδικά τον Σέρβο). Η ικανότητα των Πρίντεζη-Ρούμπιτ στο χαμηλό ποστ αποτελεί επίσης έναν σύμμαχο παρότι η Χίμκι μπορεί να ματσάρει εκεί με την παρουσία των Gill-Jerebko αλλά και του Evans  ο οποίος όμως αναμένεται να περάσει αρκετά λεπτά στο «5». Η ελληνική ομάδα οφείλει να σημαδέψει μεθοδικά το ζωγραφιστό των Ρώσων και να κεφαλαιοποιήσει την υπεροχή ψηλά και δη στον τομέα του ριμπάουντ.

Πάνω από όλα, ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιαστεί φυσικός και με ενέργεια. Το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι στο οποίο οι ερυθρόλευκοι «τσαλάκωσαν» με το φυσικό τους προφίλ την Ολίμπια Μιλάνο μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός. Ο κόουτς Κεμζούρα έχει τα γκαρντ για να πιέσει την αντίπαλη περιφερειακή, ξοδεύοντας όσα φάουλ χρειαστεί για να την θέσει «εκτός μάχης». Πολ, Μπάλντγουιν, Κόνιαρης και Τσέρι (συν τον Παπανικολάου φυσικά) έχουν το προφίλ που χρειάζεται για την συγκεκριμένη αποστολή. 

Εάν οι γηπεδούχοι πιάσουν συγκεκριμένα αμυντικά standards και έχουν υπομονή στην επίθεση τους (ναι στο ανοιχτό γήπεδο και τις καταστάσεις άμεσης επίθεσης όταν η άμυνα επιστρέφει, όχι στη βιαστική εκτέλεση που θα ανεβάσει άτσαλα τον ρυθμό) μπορούν να στριμώξουν στα σχοινιά τους Ρώσους. Ο Ολυμπιακός έχει σταθεί στα πόδια του. Πρέπει πλέον να αρχίσει να βαδίζει προς τα εμπρός. Μια ενδεχόμενη επιτυχία απέναντι στην Χίμκι θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του. Κυρίως όμως, θα πιστοποιήσει την ανοδική του πορεία και την αυξάνουσα δυναμική του στη διοργάνωση.