olympiacosbc

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: Στο «ρινγκ» του Βελιγραδίου

 

Μετά τη μεγάλη νίκη επί της Χίμκι, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Βελιγράδι όπου θα κληθεί  να αντέξει απέναντι στην επιθετικότητα και το «φυσικό» προφίλ της αρκετά αποτελεσματικής άμυνας του Ερυθρού Αστέρα…

Εξ ου και η χρήση του όρου «ρινγκ» στον τίτλο. Αναμένεται  μια πολύ δυνατή μάχη με πολλές επαφές ανάμεσα σε δύο ομάδες που χρειάζονται το αποτέλεσμα. Η ισχυροί δεσμοί που έχουν τα δύο κλαμπ μεταξύ τους φυσικά και θα αποτελέσει τη βάση για την ύπαρξη γιορτινής ατμόσφαιρας στις κερκίδες του γηπέδου όμως εντός των τεσσάρων γραμμών και για σαράντα λεπτά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ο Ερυθρός Αστέρας έδειξε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο για αρκετά μεγάλο διάστημα στη Μόσχα, μέχρι να καταρρεύσει λίγο πριν τη τελική ευθεία, χάνοντας καθαρά. Ο τραυματισμός του Λορένζο Μπράουν κόστισε στους Σέρβους, δεδομένου του ότι ο Αμερικανός  γκαρντ είναι ένας από τους αθλητές της φετινής Ευρωλίγκας με το μεγαλύτερο impact (επίδραση) στο παιχνίδι της ομάδας του, στα λεπτά που βρίσκεται στο παρκέ. Ο Μπράουν βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση μετρώντας στα τρία τελευταία ματς (δύο νίκες ο Ερυθρός Αστέρας, στο Μιλάνο και στο Βελιγράδι με Βαλένθια) 20.0 πόντους, 6.0 τελικές πάσες και 3.7 ριμπάουντ με 64% στα δίποντα (16/25) και 16/17 προσωπικές. Χωρίς αυτόν η ομάδα του Ντούσαν Σάκοτα χάνει σημαντικό μέρος της δυναμικότητας της παρότι ο Covic κάνει ότι μπορεί (οι Σέρβοι ανεβάζουν και τον Τζένκινς στο «1»).

Απέναντι στην άμυνα των Σέρβων

Το «άρμα μάχης» του συνόλου του Βελιγραδίου είναι σαφέστατα από την αρχή της σεζόν η άμυνα του. Οι Σέρβοι παίζουν πολύ καλή,  «φυσική» άμυνα. Έχουν υψηλό IQ στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις επιθετικές δράσεις, σωστή αλληλοκάλυψη και αρκετά καλό επίπεδο συγκέντρωσης. Ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι έτοιμος ώστε να ανταπεξέλθει σε μια φυσική μάχη με την σέρβικη άμυνα. Οι ομάδες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο physicality των Σέρβων όπως η Φενέρ και η Χίμκι, έχασαν σχετικά εύκολα στο Βελιγράδι. Μια πολύ σημαντική παράμετρος, σε αυτή τη βάση, είναι λοιπόν τα λάθη των παιχτών του Κεστούτις Κεμζούρα. 

Οι Σέρβοι με τον δυναμισμό και την επιθετικότητα της άμυνας τους παράγουν αρκετά λάθη όντας μάλιστα μια από τις πιο ικανές ομάδες στο να κλέβουν μπάλες. Οι ερυθρόλευκοι έχουν βελτιώσει πολύ την εικόνα τους τελευταία στο κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης, κατεβάζοντας τον αριθμό λαθών τους. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το στοιχείο θα είναι κομβικό για την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Το supporting cast

Οι Σπανούλης και Πρίντεζης έδωσαν μια καταπληκτική παράσταση την Τετάρτη στο Φάληρο απέναντι στη Χίμκι, όντας καθοριστικοί στη ρουλέτα των τελευταίων δευτερολέπτων της κανονικής περιόδου. Το ερώτημα είναι εάν μπορούν να εμφανίσουν ανάλογο πρόσωπο μετά από 48 ώρες, στο ματς του Βελιγραδίου. Είναι κατανοητό ότι η ουσία δεν βρίσκεται στην (αδιαμφισβήτητη) ικανότητα των δύο ηγετών των ερυθρολεύκων αλλά στη συμβολή των υπολοίπων παιχτών του κόουτς Κεμζούρα οι οποίοι οφείλουν να βγουν μπροστά. 

Ο πρώην «Παρτιζάνος» Νίκολα Μιλουτίνοφ , ο Κώστας Παπανικολάου, ο αμερικάνικος πυρήνας της ομάδας (ο Τέιλορ Ρότσεστι επιστρέφει στο Βελιγράδι) και ο αισθητά βελτιωμένος τον τελευταίο καιρό Αλέξανδρος Βεζένκοφ, οφείλουν να υποστηρίξουν τις εμπνεύσεις των δύο βετεράνων σταρ της ομάδας προσφέροντας λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ.  

Η ελληνική άμυνα πρέπει να εστιάσει στη δραστηριότητα του Μπίλι Μπάρον ο οποίος είναι ο καλύτερος σκόρερ των Σέρβων. Ο Αμερικάνος γκαρντ είναι αρκετά επικίνδυνος με τη μπάλας στα χέρια αλλά και όταν κινείται μακριά από αυτήν. Υπάρχουν αρκετοί παίχτες στο ρόστερ των ερυθρολεύκων που έχουν τα χαρακτηριστικά να τον ακολουθήσουν. Μένει να δούμε εάν θα τα καταφέρουν. Προσοχή επίσης χρειάζονται ο Ντέγιαν Νταβίντοβατς (αγωνίζεται στις θέσεις των φόργουορντ και φέτος παίρνει περισσότερο χρόνο στο «4», πολύ καλή εμφάνιση στη Μόσχα) και ανεβασμένος Μπόρισα Σίμανιτς (αρχίζει και κατανοεί το τι σημαίνει αγωνιστικός ρυθμός Ευρωλίγκας). 

Το δεύτερο ματς μιας εβδομάδας διπλών αναμετρήσεων δεν είναι ποτέ εύκολο για καμία ομάδα της Ευρωλίγκας, ειδικά δε όταν διεξάγεται εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός έκανε μια μεγάλη –όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα- νίκη απέναντι στη Χίμκι και ταξιδεύει στο Βελιγράδι  ελπίζοντας ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής θα έχει ανοίξει την πόρτα της οχτάδας. Η ελληνική ομάδα διαθέτει μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα στο παιχνίδι της από τους γηπεδούχους. Θα χρειαστεί φρέσκα πόδια και υποστήριξη από τον πάγκο της για να επιβάλλει τον ρυθμό και τα θέλω της  απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος με όπλα την άμυνα και το κοινό του, μπορεί να ανταγωνιστεί οποιονδήποτε στο συγκεκριμένο γήπεδο. Πάμε για μια αμφίρροπη, «φυσική» μάχη ελπίζοντας ότι από ένα σημείο και μετά η εμπειρία και η ποιότητα συγκεκριμένων παιχτών του Ολυμπιακού, θα φέρει την πολυπόθητη νίκη.