Είναι ο Κάρλο Πινσόλιο ο πιο ευτυχισμένος ποδοσφαιριστής;

201. Μπορεί ένας παίκτης που έχει παίξει τόσα επίσημα λεπτά σε μια ομάδα να είναι και από τους πιο αγαπητούς στον κόσμο της ομάδας; Ναι, θα πει κάποιος. Αν για παράδειγμα ήρθε το καλοκαίρι, και στα πρώτα 3 ματς του έχει σκοράρει 5-6 γκολ, έχει κερδίσει ντέρμπι ή έχει κάνει τέλος πάντων παπάδες στο χορτάρι. Δεκτόν, θα απαντήσουμε. Αν σας λέγαμε όμως ότι αυτά τα 201 λεπτά έχουν γίνει μέσα σε 13,5 χρόνια; Κι όμως, ο Κάρλο Πινσόλιο είναι ένας τύπος που αποθεώνεται από τους τιφόζι της ομάδας του, αλλά ακόμα και από τους συμπαίκτες του. Και αν σας πούμε ότι παίζει (θεωρητικά πάντα) από το 2010 στη Γιουβέντους, αρκετοί θα πείτε «ποιος είναι αυτός;»

Αν έχετε δει ματς των μπιανκονέρι τα τελευταία χρόνια, είναι μια μορφή που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στον πάγκο, πρώτη μούρη στο να φωνάζει, να πανηγυρίζει, να γελάει. Αν δείτε τη φωτογραφία του, αρκετοί θα πείτε “αααα, αυτός είναι;” και θα θυμηθείτε έναν τύπο που σίγουρα αρκετοί νομίζουν ότι ανήκει στο προπονητικό τιμ της Γιουβέντους. Όχι, φίλοι μου. Ο Κάρλο Πινσόλιο είναι κανονικός παίκτης και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Γιουβέντους το μακρινό 2010. Δεν βρίσκεται όμως από τότε στον σύλλογο. Είναι βέρος Γιουβεντίνος, προϊόν των ακαδημιών του συλλόγου. Η καθημερινότητά του λέει Γιουβέντους από το 2000. 10 χρονών. Τότε πρωτοπήγε στη Γιούβε. Γεννημένος στο Μονκαλιέρι, ένα προάστιο στο Τορίνο (που σύμφωνα με τη Wikipedia είναι αδελφοποιημένο με την… Αργυρούπολη της Αθήνας), ο Κάρλο είναι γνήσιος Πιεμοντέζος.

Πιο γρήγορος παίκτης της ομάδας στις μπούκες για πανηγυρισμούς

Προφανώς δεν έφτασε στην 1η ομάδα της Γιουβέντους επειδή ήταν μόνο καλό παιδί. Στις Ακαδημίες του συλλόγου έπαιζε βασικός και μάλιστα κέρδισε και ορισμένους τίτλους. Για πρώτη φορά έκατσε στην αγαπημένη του θέση (στον πάγκο της Γιούβε) το 2010, όταν λόγω τραυματισμών των Μπουφόν και Μάνινγκερ έγινε αναπληρωματικός του Αντόνιο Κιμέντι. Τότε ήταν ένας ταλαντούχος παίκτης βγαλμένος από τα σπλάχνα της ομάδας. Για τον λόγο αυτό η Γιούβε άρχισε να τον δανείζει για να πάρει λεπτά συμμετοχής. Το αγροτικό του θα γράψει Βιαρέτζιο, Πεσκάρα, Βιτσέντζα, Μόντενα, Λιβόρνο και Λατίνα. Για εφτά χρόνια θα γυρίζει δανεικός από εδώ και από εκεί στη Serie B. Στην Πεσκάρα θα έρθει σε κόντρα με τον Ζέμαν, όταν ο τελευταίος θα τον σχολιάσει αρνητικά δημόσια. Ο ατζέντης του Πινσόλιο θα χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά του Ζέμαν ως απαράδεκτη προς έναν παίκτη 21 ετών.

Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη Μόντενα όπου θα είναι βασικός για δυο σεζόν, αλλά θα χαλάσουν στο Λιβόρνο το 2015-16. Ο Πινσόλιο θα είναι βασικός για μεγάλο μέρος της σεζόν, σε μια άθλια Λιβόρνο που μάχεται για να μην πέσει στη Γ’ εθνική. Τα λάθη του Πινσόλιο θα τον φέρουν στον πάγκο στα τελευταία δύο ματς, αφού θεωρείται υπεύθυνος για την ισοφάριση της Περούτζια με φάουλ στην κλειστή του γωνία. Φτάνουμε στην τελευταία αγωνιστική. Η Λιβόρνο υποδέχεται τη Βίρτους Λαντσιάνο. Με νίκη την περνάει στη βαθμολογία και παίζει μπαράζ. Με ήττα παραμένει 20η και υποβιβάζεται. Βασικός ξεκινά ο Ματέο Ρίτσι. Με τη στήριξη του φανατικού κοινού της και δύο γκολάρες, η Λιβόρνο προηγείται με 2-0 στο ημίχρονο. Μιλάμε για μια ομάδα που έχει αλλάξει 5 προπονητές σε μια σεζόν (για την ακρίβεια 4, καθώς ο Πανούτσι έφυγε την 14η αγωνιστική και επέστρεψε την 24η για να ξαναφύγει την 32η). Η λύτρωση είναι κοντά, έστω και αν θα χρειαστούν τα μπαράζ με τη Σαλερνιτάνα.

Το μοιραίο λάθος που καταδίκασε τη Λιβόρνο περίπου στο 2.20

Τα πράγματα στραβώνουν στο 69′. Ο Ρίτσι θα κάνει πέναλτι και θα αποβληθεί. Ο Πινσόλιο μπαίνει μέσα, δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι στο πέναλτι και με το σκορ στο 2-1 απομένουν 20κατι λεπτά αγωνίας. Δεν θα χρειαστεί να γίνουν και πολλά. Ένα φάουλ της Λαντσιάνο, μια γιόμα, μια έξοδος του Πινσόλιο, η μπάλα φεύγει από τα χέρια του, ένας παίκτης των φιλοξενούμενων δεν λέει όχι στο δώρο και ισοφαρίζει. Το 2-2 θα είναι και το τελικό σκορ. Η Λιβόρνο θα υποβιβαστεί. Οι οπαδοί της Λιβόρνο είναι έξαλλοι και οι παίκτες μένουν εγκλωβισμένοι στα αποδυτήρια μέχρι αργά το βράδυ, ενώ τρεις αστυνομικοί θα τραυματιστούν στα επεισόδια. 1.30 το βράδυ οι παίκτες επιτέλους φεύγουν για το προπονητικό. Ο Πινσόλιο είναι εκεί με τους γονείς του και πηγαίνουν προς το αυτοκίνητο. Υπάρχουν όμως και εκεί οπαδοί οι οποίοι κινούνται απειλητικά προς το μέρος τους. Ο Πινσόλιο μπαίνει μπροστά από τη μητέρα του για να την προστατέψει, όταν ένας οπαδός τον πιάνει από πίσω και του δίνει γροθιά στο μάτι. Ο Πινσόλιο θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου και θα μείνει για τρεις μέρες.

Όταν οι κόποι μιας χρονιάς ανταμείβονται

Την επόμενη χρονιά θα πάει ξανά δανεικός, αυτή τη φορά σε μία μικρότερη ομάδα, τη Λατίνα. Βασικός και εκεί, αλλά νέος υποβιβασμός. Είναι το καλοκαίρι του 2017 και επιστρέφει ως τρίτος γκολκίπερ πίσω από Μπουφόν και τον Στσένζι (ή όπως ακριβώς προφέρεται, είναι τρομερά δύσκολο να το γράψεις στα ελληνικά). Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι λογίζεται ως “homegrown”, ως παίκτης του συλλόγου και βοηθάει αυτό στη λίστα της Ευρώπης. Στα τέλη Μαΐου του 2018 θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Γιούβε σε επίσημο ματς, μετά από 8 χρόνια στα οποία ανήκει στους μπιανκονέρι. Μην φανταστείτε ότι τον είχε ανάγκη η ομάδα. Το πρωτάθλημα έχει κριθεί, είναι η τελευταία αγωνιστική, ο Μπουφόν έχει αποφασίσει ότι θα φύγει από την ομάδα και στο 63′ ο Μαξ Αλέγκρι θα τον αποσύρει για να αποθεωθεί από το κοινό του Αλιάνζ Αρένα, μέσα σε συγκίνηση. Ο Πινσόλιο περνάει για τα τελευταία λεπτά και θα προλάβει να δεχτεί ένα γκολ. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν φέρει ευθύνη. Το τελικό σκορ 2-1 επί της Βερόνα θα φέρει το πάρτι της κατάκτησης του τίτλου. Ο Πινσόλιο με 27′ συμμετοχής είναι πρωταθλητής Ιταλίας.

Ο ρόλος του είναι ακριβώς αυτός. Να μπαίνει στο τελευταίο ματς της σεζόν. Θα το κάνει και το 2019, όταν θα ξεκινήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του (και μοναδική) ως βασικός με τη Γιούβε. Η Γιούβε θα ηττηθεί με 2-0 από τη Σαμπντόρια εκτός έδρας. Ξανά τον Αύγουστο του 2020. Η Γιούβε του Σάρι χάνει με 1-3 εντός από τη Ρόμα την τελευταία αγωνιστική, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο Πινσόλιο δεν θα δεχτεί γκολ, καθώς θα μπει αλλαγή με το σκορ διαμορφωμένο. Είναι για τρίτη φορά πρωταθλητής Ιταλίας. Όπως θα πει και ο μέγας χαβαλές Στσέζνι: “ο Πινσόλιο έχει περισσότερα πρωταθλήματα από τον Τότι“. Ακόμα κι όμως αν δεν σηκώνει την κούπα η Γιούβε, ο Πινσόλιο θα μπει ξανά για μερικά λεπτά στο τελευταίο ματς της Γιούβε τη σεζόν 2020-21 και το ίδιο θα κάνει και το 2021-22. Αυτά τα 44′ απέναντι στη Φιορεντίνα τον Μάιο του 2022 είναι και τα τελευταία του σε επίσημο αγώνα.

Ο Πινσόλιο πλέον είναι μόνο στον τίτλο ποδοσφαιριστής. Στην πραγματικότητα είναι ο τύπος που κάνει πλάκα στα αποδυτήρια και τον πάγκο, που φτιάχνει το κλίμα για τους συμπαίκτες. Χρειάζονται κι αυτοί. Ένας παίκτης που δεν παίζει καθόλου, θα μπορούσε να περνά αδιάφορος. Ο Πινσόλιο προπονείται κανονικά, είναι άψογος επαγγελματίας, είναι η ψυχή των αποδυτηρίων και πολύ σημαντικός για την ψυχολογία των συμπαικτών του. Οι προπονητές τον θέλουν να βρίσκεται εκεί, το ίδιο και οι συμπαίκτες του και έτσι η διοίκηση τον κρατά. Η μεγαλύτερη του στιγμή στη Γιούβε δεν είναι καν κάποια απόκρουσή του. Είναι μια αποβολή του σε ματς που δεν έπαιζε. Θα γίνει καλτ ίνδαλμα και θα αποθεωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Η Γιουβέντους χάνει από το πρώτο δεκάλεπτο από την Τορίνο στο τοπικό ντέρμπι. Στο 77′ ο Μακένι θα ισοφαρίσει και στο 89′ ο Μπουνούτσι θα κάνει την ανατροπή. Ο Πινσόλιο δεν έχει καμία συμμετοχή στο παιχνίδι, αλλά θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία των ντέρμπι, καθώς θα αποβληθεί κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για τα όσα είπε και έκανε. «Είναι ένας από μας», σκέφτονται όλοι οι οπαδοί της Γιούβε.

Μπορείς να πεις πολλά για τις ικανότητές του, αλλά όχι για το πάθος του όταν τραγουδάει τον ύμνο

Για πολλούς, ο Πινσόλιο κάνει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Είναι οπαδός μιας ομάδας και βλέπει τα παιχνίδια της μέσα από το γήπεδο, πιο κοντά από όλους. Γνωρίζει όλους τους παίκτες και στο τέλος της ημέρας πληρώνεται και γι’ αυτό. Οι συμπαίκτες του πάντως τον παίρνουν πιο σοβαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δύσκολος και πολύς Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε φίλος του. Ο Πινσόλιο ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς στα πάρτι γενεθλίων του Πορτογάλου. Όταν ο Ρονάλντο πήγε για το εφάπαξ στην Ασία, προσπάθησε να τον πάρει μαζί του εκεί. Ο Πινσόλιο έχει αποδεχτεί τον ρόλο του πάντως και γι’ αυτό δεν φεύγει.  Δεν κοίταξε να πάει σε κάποια μικρή ομάδα να παίζει (ή έστω να είναι δεύτερος τερματοφύλακας). Προτίμησε να μείνει στη Γιούβε. Για κάποιους «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία. Για άλλους ένας παίκτης-οπαδός. Για τη διοίκηση της Γιουβέντους ένα σημαντικό πρόσωπο στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συμβόλαιό του ανανεώθηκε τόσο το 2018, όσο και το 2020 και το 2023 όταν έληγε. Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ότι είναι ο χαμηλότερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στην ομάδα. Όταν ο Κριστιάνο έπαιρνε 30 εκατομμύρια, ο ίδιος έπαιρνε 300 χιλιάδες. Από την άλλη βέβαια, όπως συχνά λένε και οι Ιταλοί φίλαθλοι: «μακάρι να ήμουν στη θέση του». Με τόσα χρήματα για να είσαι θεατής στην αγαπημένη σου ομάδα. Πώς να μην είσαι ο πιο ωραίος τύπος στα αποδυτήρια;

Ta highlights ενός παίκτη που είναι κυρίως πανηγυρισμοί και εικόνες από τον πάγκο.

Στην τελευταία ανακοίνωση ανανέωσης, μέχρι το 2025, η Γιούβε έγραψε: «Ο Πίνσο ενσαρκώνει το πνέυμα της Γιουβέντους με την ενέργειά του και τη θετική του προσέγγιση. Και ας μην ξεχνάμε τη συμβολή κάτω από τα δοκάρια, τόσο στην προπόνηση, όσο και όταν καλείται να παίξει σε κάποιον αγώνα. ο Κάρλο είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι των αποδυτηρίων και είμαστε χαρούμενοι που θα συνεχίσει να είναι». Ο Κάρλο θα σταματήσει την μπάλα λογικά στη Γιούβε και το πιο πιθανό είναι να πάρει και κάποιο πόστο. Ίσως να πάρει και μερικά λεπτά ακόμα σε κάποιο ματς αν υπάρχει ανάγκη, σίγουρα όχι πάντως στο ντέρμπι με την Ίντερ που έρχεται.