Τον Μάρτιο του 2022, σε ένα τοπικό ντέρμπι μεταξύ Λεβερκούζεν και Κολωνίας ο 19χρονος Φλόριαν Βιρτς σε μια ανύποπτη φάση πάτησε άσχημα και αποχώρησε τραυματίας. Βλέποντας τον παίκτη πάνω στο φορείο να υποφέρει, όλοι κατάλαβαν ότι ήταν κάτι σοβαρό. Η διάγνωση ήταν η χειρότερη δυνατή. Ρήξη χιαστού. Το παιδί θαύμα της Λεβερκούζεν που είχε σκοράρει την προηγούμενη χρονιά 7 γκολ στο πρωτάθλημα και 10 ασίστ (κορυφαία επίδοση για παίκτη κάτω των 21 στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης) πριν κλείσει καλά καλά τα 18 του έβγαινε νοκ άουτ. Η αλήθεια είναι ότι πλέον η ιατρική κάνει πολύ καλή δουλειά, οι χιαστοί δεν κόβουν καριέρες όπως γινόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια, αλλά και πάλι μιλάμε για έναν σοβαρότατο τραυματισμό σε έναν παίκτη που φαινόταν να έχει λαμπρό μέλλον.
10 μήνες αργότερα θα επέστρεφε. Ήταν Ιανουάριος του 2023 και ο Τσάμπι Αλόνσο θα του έδινε τα πρώτα λεπτά συμμετοχής του. Ο Βιρτς έπαιξε αρκετά παιχνίδια, κατάφερε να βγάλει 6 ασίστ, αλλά κανείς δεν θα περίμενε ότι η φετινή σεζόν θα ήταν τόσο καλή, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η Λεβερκούζεν είναι η ομάδα που θαυμάζουν όλοι στη Γερμανία, κάνει εκπληκτικά πράγματα μέχρι στιγμής και όλοι αναρωτιούνται μέχρι πού θα αντέξει. O 20χρονος Βιρτς είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της. Σαν να μην τραυματίστηκε ποτέ, έχει 5 γκολ και 7 ασίστ μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα σε 19 παιχνίδια και 2 γκολ και 4 ασίστ σε 4 παιχνίδια στο Γιουρόπα Λιγκ. Αν υπήρχαν αμφιβολίες για το πόσο καλά επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του, ανήκουν όλες πλέον στο παρελθόν.
Ο Βιρτς γεννήθηκε το 2003 στο Πούλχαϊμ, ανάμεσα στην Κολωνία και το Λεβερκούζεν, μια μικρή πόλη της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ο πατέρας του (που σήμερα είναι και ατζέντης του) είναι πρόεδρος στην τοπική ομάδα, στην οποία και έπαιξε μπάλα μικρός ο Φλόριαν. Η οικογένεια είναι ξεκάθαρα αθλητική, καθώς η μεγάλη του αδερφή Τζουλιάν ήταν αυτή που τα κατάφερε όλα πρώτη. Έπαιξε πρώτη στην Κ19 της Γερμανίας και έπαιξε πρώτη στη γυναικεία Μπουντεσλίγκα. Και τα δύο αδέρφια μετά τα πρώτα τους βήματα στην τοπική ομάδα, δοκιμάστηκαν στην Κολωνία και έγιναν δεκτά στις ακαδημίες. Ήταν μια βολική κατάσταση για όλους. Πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό της τοπικής ομάδας, αλλά χωρίς τα παιδιά να χρειάζεται να φεύγουν μακριά από τις οικογένειές τους. Η απόσταση ήταν μικρότερη από 20 χιλιόμετρα.
Μια χαρούμενη, ποδοσφαιρική οικογένεια
Ο Φλόριαν έκανε πράγματα και θαύματα στις ακαδημίες της Κολωνίας, οδηγώντας την ομάδα του σε επιτυχίες. Αυτό έφερε το ενδιαφέρον της γειτονικής Λεβερκούζεν. Χωρίς να έχει παίξει έστω και ένα παιχνίδι με την Κολωνία, ο Βιρτς μετακινήθηκε στη Μπάγερ και αυτό έφερε έντονες αντιδράσεις. Ο λόγος; Η συμφωνία μεταξύ των συλλόγων της περιοχής να… αφήνουν ήσυχα τα ταλέντα τους. Η συμφωνία μεταξύ της Γκλάντμπαχ, της Κολωνίας και της Λεβερκούζεν είναι περισσότερο συμφωνία κυρίων και όχι κάποιο νομικό δεσμευτικό συμφωνητικό. Σύμφωνα με αυτή, οι σύλλογοι δεν μπορούν να παίρνουν παίκτες από τις ακαδημίες των άλλων συλλόγων για να τις δικές τους ακαδημίες. Είναι μια συμφωνία ανάμεσα στις ομάδες της Δύσης, όπως λένε οι ίδιοι, καθώς υπάρχουν ένα σωρό σύλλογοι σε πολύ μικρές αποστάσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε “πόλεμο” για το ποιος θα πάρει ποιο ταλέντο. Η απόκτηση του Φλόριαν από τη Λεβερκούζεν έφερε αντιδράσεις, αν και οι άνθρωποί της υποστηρίζουν ότι δεν έσπασαν τον λόγο τους, λέγοντας ότι πήραν τον παίκτη για την πρώτη ομάδα και του προσέφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο.
Σε αυτό τουλάχιστον είχαν δίκιο, αφού είπαν την αλήθεια. Ο Βιρτς έπαιξε ελάχιστα στις ακαδημίες. Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα λίγους μήνες αργότερα, μόλις 17 ετών και 15 ημερών, σπάζοντας το ρεκόρ του Κάι Χάβερτζ και έγινε ο πιο νέος παίκτης της Λεβερκούζεν που αγωνίστηκε στην Μπουντεσλίγκα. 19 ημέρες αργότερα θα έβαζε το πρώτο του γκολ και θα γινόταν ο πιο νέος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα. Ένα ρεκόρ που βέβαια ξεπέρασε ο Γιουσούφα Μουκούκο μερικούς μήνες αργότερα. Το 2021 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα που είχε σκοράρει 5 φορές πριν κλείσει τα 18 του. Αργότερα έγινε ο πρώτος παίκτης κάτω από 19 ετών που σκόραρε 10 φορές, ενώ επίσης έγινε ο πιο νέος παίκτης που συμπλήρωσε 50 εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα. Άνθρωπος των ρεκόρ.
Τι είναι όμως ο “regen” του τίτλου για όσους δεν έπαιζαν από παλιά τα παιχνίδια μάνατζερ ή δεν έχουν παίξει ποτέ. Όταν κάποιος έπαιζε για πολλές σεζόν το παιχνίδι, οι πραγματικοί παίκτες από κάποιο σημείο και μετά σταματούσαν το ποδόσφαιρο λόγω ηλικίας. Εσύ όμως ήθελες να συνεχίσεις και το παιχνίδι ήταν υποχρεωμένο να σου έχει νέους παίκτες. Να είσαι προπονητής στην Μπόρνμουθ π.χ. μέχρι το 2040. Οπότε το παιχνίδι δημιουργούσε νέους παίκτες με τυχαία ονόματα, αρκετοί εκ των οποίων ήταν οι ίδιοι (θα είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά δηλαδή) με τους κανονικούς παίκτες. Έτσι, ας πούμε, ο Ζιντάν σταματούσε το ποδόσφαιρο και κάπου, σε μία ομάδα εμφανιζόταν ένας πιτσιρικάς με άλλο όνομα που θα προχωρούσε και θα έφτανε να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο Φλόριαν θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι ένα πιτσιρίκι που μοιάζει λίγο βγαλμένο από άλλη εποχή, ειδικά για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Όχι ότι στη Γερμανία δεν βγαίνουν καλοί ποδοσφαιριστές, το αντίθετο. Απλά ο Βιρτς έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, κάτι στο οποίο συμφωνούν και άνθρωποι που τους έχουν ζήσει.
Όταν ο πρώην προπονητής της Μπάγερ, Πίτερ Μπος, κλήθηκε να συγκρίνει τον Κάι Χάβερτζ και τον Φλόριαν Βιρτς είπε ότι ο πρώτος παίζει πιάνο και ο δεύτερος είναι κάποιος βγαλμένους από τους δρόμους. Και αυτό είναι μια περιγραφή που ίσως κάνει πιο ταιριαστό τον τίτλο του σημερινού άρθρου. «Δεν ξέρω τι εννοούσε, αλλά νομίζω ήθελε να πει ότι εγώ ντριμπλάρω περισσότερο, κάνω κόλπα, έχω θράσος και είμαι πολύ ανταγωνιστικός», θα πει γελώντας ο Φλόριαν. Πράγματι, μοιάζει να έχει κάποια λατινοαμερικάνικα στοιχεία, κάποια στοιχεία που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τείνουν να εκλείψουν, να θυμίζει ποδόσφαιρο του δρόμου.
Η γκολάρα με τη Φράιμπουργκ είναι ένα από τα ωραιότερα τέρματα που είδαμε φέτος.
Οι συγκρίσεις με το θρυλικό γκολ του Τζέι Τζέι Οκότσα απέναντι στον Καν ήταν πολλές (αν και υπάρχουν διαφορές)
Το γεγονός ότι ο Φλόριαν δεν μοιάζει να έχει βγει από την εποχή μας γίνεται πιο πιστευτό από κάτι που παραδέχεται σε συνέντευξή του. Ότι όσο μεγάλωνε δεν είχε επαφή με ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Ήμουν στο γήπεδο κάθε μέρα. Με τον μπαμπά μου, την αδερφή μου, τους φίλους μου. Είχαμε και ένα μικρό γηπεδάκι στο σχολείο και πηγαίναμε καθημερινά εκεί. Ακόμα και στις διακοπές, πηγαίναμε και παίζαμε με λιγότερα άτομα. Μερικές ημέρες δεν είχα προπόνηση και έπαιζα με τα παιδιά της γειτονιάς στον δρόμο. Ήμουν ένας από τους λίγους που δεν είχαν PlayStation στο σπίτι. Έτσι, έπρεπε πάντα να βρω να κάνω κάτι, ακόμα και όταν δεν είχαμε σχολείο και ήταν διακοπές. Και αυτό που λάτρευα να κάνω ήταν να παίζω ποδόσφαιρο». Αυτό ήταν άλλωστε το όνειρό του από τότε που πήγαινε στο δημοτικό. Όταν έκλεισε τα 18 του, η μητέρα του έβγαλε από τη ναφθαλίνη μια έκθεσή του που είχε γράψει μικρός στο δημοτικό. Το θέμα ήταν “τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε”. Ο Βιρτς είχε γράψει μόνο μία λέξη: “ποδοσφαιριστής”. Αυτό ήταν που του άρεσε. Να κλωτσάει. Μπάλες, μπαλόνια, οτιδήποτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αυτοσχέδια μπάλα. Αν υπάρχει κουβέντα για το αν γίνεσαι ή γεννιέσαι ποδοσφαιριστής, ο Φλόριαν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
Γιατί όμως ο νεαρός Φλόριαν ξεχωρίζει; Ας αφήσουμε τον ίδιο να το εξηγήσει: «Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να εξασφαλίσω ότι έχω πάρει πολύ καλή θέση. Τότε είναι πολύ δύσκολο για τον αντίπαλο να με φτάσει ή να με παρενοχλήσει με το σώμα του ή να φτάσει την μπάλα με ένα τάκλιν. Μερικές φορές όμως δεν ξέρω γιατί κάνω τα πράγματα με τον τρόπο που τα κάνω. Έχω μία ταχύτητα στις ενέργειές μου, βρίσκω καλές λύσεις σε καταστάσεις που υπάρχει πολλή πίεση από όλες τις πλευρές. Ψάχνω τότε να βρω την πάσα ή των χώρο για να ντριμπλάρω. Αυτό είναι άλλο. Πρέπει να έχω την ισορροπία για να αντέχω στα σπρωξίματα και τα χτυπήματα», θα πει ο Γερμανός και ήδη όσοι παίζουν Football Manager σκέφτονται με όρους όπως Flair, Dribbling, Off the ball, Vision. Είναι ένας παίκτης που θέλεις να έχεις στην ομάδα σου, αλλά κυρίως ένας παίκτης που σου αρέσει να βλέπεις ως ουδέτερος. Θυμίζοντας ότι εκτός από τα πολλά τρεξίματα, το ανελέητο πρέσινγκ, το build-up και άλλα τέτοια, υπάρχει χώρος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και για λίγη φινέτσα, ποιότητα, θέαμα, ντρίμπλα.
Όπως είναι φυσικό, το όνομά του ακούγεται συνεχώς για άλλους συλλόγους. Ο Πεπ λέγεται ότι έχει κυκλώσει το όνομά του εδώ και καιρό, το ίδιο οι Λίβερπουλ και Μπάγερν. Το ενδιαφέρον της Μπαρσελόνα είναι επίσης γνωστό, άλλωστε ο Βιρτζ είναι φαν του Μέσι και της ισπανικής ομάδας, αλλά τα 100 εκατομμύρια που φέρεται να ζητάει η Λεβερκούζεν ίσως είναι απαγορευτικά για πολλούς συλλόγους. Αυτή τη στιγμή πάντως, ο Βιρτζ φέρεται να είναι αφοσιωμένος στην Μπάγερ και το όνειρο της κατάκτησης του πρωταθλήματος που θα είναι ένας μοναδικός θρίαμβος για τη Λεβερκούζεν. Με τον Τσάμπι Αλόνσο (για τον οποίο μιλάει συνεχώς με τα καλύτερα λόγια), ο Φλόριαν έχει εκτοξευτεί και θέλει να τον βοηθήσει μέχρι τέλους.