Ελλάδα-Τσεχία: Το παιχνίδι τώρα αρχίζει!

Σύνολο έμπειρο και ποιοτικό, φτιαγμένο για το μπάσκετ της FIBA, στελεχωμένο από αθλητές με προσωπικότητα. Πιθανόν η Τσεχία είναι το πιο δύσκολο ματσάρισμα που θα μπορούσαμε να έχουμε στη φάση των «16». Σίγουρα όμως, η Ελλάδα είναι ο αντίπαλος που θα ήθελαν να αποφύγουν οι Τσέχοι…

Παιγμένοι, μπαρουτοκαπνισμένοι και με γνώση του παιχνιδιού σε αυτό το επίπεδο οι Τσέχοι πήραν το μεγάλο ματς με το Ισραήλ. Οι νεαροί ηγέτες των Ισραηλινών δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από νωρίς, όταν ο έμπειρος αντίπαλος τους μπήκε με αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση και έχτισε ένα σεβαστό προβάδισμα, παίρνοντας ουσιαστικά από το ξεκίνημα το τιμόνι της αναμέτρησης στα χέρια του.

Η Τσεχία είναι πιθανόν ο αντίπαλος με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την ομάδα μας στη φάση των «16». Συνολικά η προϊστορία είναι υπέρ μας, όμως τις δύο τελευταίες φορές που συναντηθήκαμε  δεν καταφέραμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Στο Παγκόσμιο της Κίνας παρότι επιβληθήκαμε με 84-77, με την εκπληκτική εμφάνιση του Καλάθη (27 πόντοι-6 ριμπάουντ-6 τελικές πάσες), δεν καλύψαμε τη διαφορά των 12 πόντων που ήταν το ζητούμενο ενώ στο Προολυμπιακό του Καναδά ηττηθήκαμε κατά κράτος. Οι Τσέχοι τότε έμοιαζαν πυραυλοκίνητοι.

Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά. H ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ έχει φτάσει στο ανώτατο στάδιο ωρίμανσης της αλλά τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό την έχουν πληγώσει σε όρους stamina (ετοιμότητα στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, ανθεκτικότητα, αντοχή). Πρόκειται για ένα σύνολο με σπουδαίους αυτοματισμούς και πολλές «χιλιόμετρα» σε αντίστοιχες καταστάσεις. Ο ίδιος πυρήνας αθλητών, η ίδια φιλοσοφία υπό τον κόουτς Γκίνζμπουργκ. Οι Τσέχοι έχουν αναμφίβολα συνοχή και ομοιογένεια.

Οι δεξιότητες του δε, είναι κομμένες και ραμμένες για το μπάσκετ των τουρνουά της FIBA. Διαθέτουν ένα σπουδαίο δίδυμο ηγετών στους Σατοράνσκι-Βέσελι (συμπαίχτες στη Μπαρτσελόνα από φέτος) οι οποίοι είναι παράλληλα και εξαιρετικοί δημιουργοί. Γύρω τους υπάρχει μια πλειάδα ποιοτικών παιχτών-ρόλων και πολλά έτοιμα χέρια για σουτάρουν από την περίμετρο. Πρωτίστως, υπάρχουν αθλητές με προσωπικότητα και καρδιά, έτοιμοι να βγουν μπροστά όταν το απαιτήσει η περίσταση.

Ελλάδα – Τσεχία σε LIVE Streaming* στη Stoiximan όπου κι αν είσαι!

Πάμε να δούμε μερικές σημειώσεις μας για τον αντίπαλο της Εθνικής στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι της διοργάνωσης.

-Η Τσεχία έχει μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις του τουρνουά. Βρίσκει σκορ από διαφορετικές γραμμές και με ποικίλους τρόπους.  Διαθέτει εξαιρετικό spacing οποίο την βοηθάει να τρέχει εντός ενός σωστού πλαισίου, Pick & Roll και Post Up-δράσεις.

Ο Vojteh Hruban (γνωστός και μη εξαιρετέος) είναι σε εξαιρετική κατάσταση όντας ο πιο παραγωγικός παίχτης του Γκίνζμπουργκ στο Ευρωμπάσκετ ενώ οι Bohacik, Auda, Peterka (επίσης σε καλή κατάσταση, δένει αρμονικά με τον Βέσελι) και Balvin είναι πάντα εκεί.

-Η επίθεση τους βασίζεται στις συνεργασίες με κύριους μοχλούς τους Σατοράνσκι και Βέσελι. Ανάμεσα σε όλες τις επιθέσεις του τουρνουά, αυτές των Σέρβων και των Τσέχων έχουν το μεγαλύτερο δείκτη παραγωγικότητας μέσα από συνεργασία. Δεν είναι σπουδαίοι στο ένας με έναν, εκτός των mismatches που βρίσκουν οι ψηλοί χαμηλά μετά από αλλαγή.

-Ο κόουτς Γκίνζμπουργκ βασίζεται σε όλους τους παίχτες του. Μέχρι τώρα σχεδόν όλοι οι Τσέχοι αθλητές μετρούν διψήφιο μέσο όρο λεπτών συμμετοχής στο τουρνουά (μόνο ο αναπληρωματικός σέντερ Martin Kriz έχει 8.7’). Η Τσεχία ήταν και παραμένει πραγματική ομάδα.

-Η άμυνα αποτελεί το βασικό τους πρόβλημα. Έχουν πολλές αδυναμίες σε αυτό το κομμάτι τις οποίες οι well coached-ομάδες (σύνολα με καλό κοουτσάρισμα) εξέθεσαν χαρακτηριστικά. Αδυνατούν να προστατέψουν τη γραμμή του τριπόντου, έχουν μεγάλους χρόνους στις περιστροφές και δεν μπορούν να αναχαιτίσουν επιθέσεις που βασίζονται στη συνεργασία όπως η ελληνική. Η πρόγνωση λέει ότι μπορούμε να σκοράρουμε αρκετά απέναντι τους.

Παρόλα αυτά η Εθνική μας ομάδα έχει το επάνω χέρι στο ματσάρισμα αυτό. Ο two-way χαρακτήρας μας είναι καταλυτικός. Η επίθεση μας λειτουργεί αρκετά καλά μέχρι στιγμής. Έχουμε υπομονή, διαβάζουμε και πασάρουμε σωστά, ο Γιάννης είναι ασταμάτητος και σαν σύνολο αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται με τη μορφή καλών περιφερειακών σουτ και εκτελέσεων από τη γραμμή των προσωπικών. Με την επιστροφή του Παπαγιάννη αλλά πλέον και του Κώστα μπορούμε να εμπλουτίσουμε την παραγωγική μας διαδικασία με περισσότερες Pick & Roll δράσεις, κεφαλαιοποιώντας την ικανότητα των Καλάθη-Σλούκα σε αυτό το κομμάτι. Σημειώστε ότι οι Τσέχοι είναι αδύναμοι στην αναχαίτιση τέτοιων καταστάσεων όπως και στις ένας εναντίον ενός άμυνες σε όλες τις γραμμές.

Στα μετόπισθεν εντοπίζεται η μεγάλη πρόκληση για εμάς στο συγκεκριμένο ματς. Οφείλουμε να δουλέψουμε πολύ στην άμυνα μακριά από τη μπάλα. Πίεση σε απόσταση μιας πάσας, επιθετική άμυνα απέναντι στις εισαγωγικές πάσες στο low post, δυναμική αντιμετώπιση των screens ώστε να μη βρουν ανοιχτά σουτ οι πλάγιοι παίχτες τους (Bohacik, Hruban). Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις συνεργασίες τους και να τους οδηγήσουμε (με εργαλεία την επιθετικότητα και την ενεργητικότητα  μας) σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Εκεί βρίσκεται το κλειδί της αναμέτρησης.

Η Επίσημη Αγαπημένη μπαίνει στα νοκ άουτ ματς πλέον. Εκεί όπου παίζεται το πραγματικό παιχνίδι. Και θα το κάνει με χαρακτήρα «κυνηγού». Αυτό υπαγορεύει η φύση του αγωνιστικού της ηγέτη αλλά και το στυλ παιχνιδιού μας που μοιάζει ισοπεδωτικό. Η ομάδα μας αρέσκεται να περνάει «επάνω» από τον αντίπαλο κερδίζοντας τον κατά κράτος σε φυσικό/αθλητικό επίπεδο. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι αλλά και υπομονετικοί γιατί τα νοκ άουτ κρύβουν παγίδες. . Εάν είμαστε αποτελεσματικοί στο κομμάτι της άμυνας μακριά από τη μπάλα, θα έχουμε το επάνω χέρι. Ο αντίπαλος είναι μια εξαιρετική ομάδα όμως η πραγματική μάχη θα είναι αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό

Οι «τελικοί» ξεκινούν. Ας το απολαύσουμε…

Bet Builder με Νικητής Ελλάδα και Πόντοι Over 161.5 σε απόδοση 2.15 στη Stoiximan

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog