Εσθονία-Ελλάδα: Χαμηλό βλέμμα, υψηλό ηθικό

Η Εθνική μας ομάδα προελαύνει στο Ευρωμπάσκετ και θέλει να τελειώσει αήττητη την πρώτη φάση, πριν το ξεκίνημα των νοκ άουτ παιχνιδιών. Η πολύ αξιόμαχη Εσθονία είναι ο τελευταίος της αντίπαλος πριν το ταξίδι στο Βερολίνο.

«Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα. Προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Όταν κερδίζουμε ίσως νιώθουμε ότι παίρνουν αέρα τα μυαλά μας. Βρέθηκα σε αυτή τη θέση το 2014, όταν είχαμε 5-0 και χάσαμε το πρώτο χιαστί με 25 πόντους.

 Δημιουργούμε πολλά πράγματα. Στα νοκ άουτ ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει. Δεν θέλω καθόλου να πάρουν αέρα τα μυαλά μας. Θέλουμε να τα δίνουμε όλα. Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τη νίκη».

Τα λόγια του Γιάννη Αντετοκούνμπο μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Θέτουν ακριβώς το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει  να κινηθεί η εθνική μας σε συναισθηματικό επίπεδο τις επόμενες κρίσιμες  ημέρες. Χαμηλό βλέμμα, υψηλό ηθικό.

Είναι αλήθεια ότι το hype γύρω από αυτήν την ομάδα είναι τεράστιο και έχει σπάσει προ πολλού τα σύνορα της χώρας μας. Όλοι μιλούν για την Ελλάδα του Γιάννη, του Ιτούδη και των σπουδαίων παιχτών με το υψηλό μπασκετικό IQ που ξέρουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν «μαζί» και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Είναι τιμητικό. Παράλληλα όμως είναι και πολύ επικίνδυνο. Στον αθλητισμό η  ματαιοδοξία είναι «θανάσιμο» αμάρτημα. 

Στο πρώτο εικοσάλεπτο με την Ουκρανία, η εθνική  μας τα βρήκε σκούρα. Είχαμε απέναντι της μια well coached-ομάδα με μέγεθος, αμυντική συνοχή, κορμιά, καλά δουλεμένη και έτοιμη να παίξει αυτό το ματς. Η συναισθηματική και αγωνιστική  προσαρμογή που δείξαμε στην επανάληψη είναι ίσως το πιο χαρμόσυνο γεγονός για την Ελλάδα στο φετινό Ευρωμπάσκετ, μέχρι σήμερα. Η άμυνα μας έγινε πολύ επιθετική, ο Γιάννης έδωσε σιγουριά στο παραγωγικό κομμάτι και όταν στην εξίσωση μπήκαν οι Ντόρσεϊ-Καλάθης, η Επίσημη Αγαπημένη χάθηκε στον ορίζοντα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Το ότι εμείς το κάναμε να μοιάζει έτσι στην επανάληψη, συνιστά μια σημαντική κατάκτηση.

Η Εσθονία είναι ο τελευταίος μας αντίπαλος στην πρώτη φάση. Πρόκειται για ένα νεανικό σύνολο που άφησε θετικές εντυπώσεις στο φετινό τουρνουά παρότι δεν κατάφερε να προκριθεί στα νοκ άουτ. Θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι ή να έχει εξασφαλίσει ακόμα και την πρόκρισης, μιας και έχασε ένα «δικό της» ματς με τους Ουκρανούς και ένα πολύ κλειστό με τους Κροάτες. Όπως γράψαμε εχθές, οι νεαροί Εσθονοί πνίγηκαν στην επιθυμία τους.

Όπως και η Ουκρανία, η Εσθονία έχει παρουσιάσει πολύ καλά δείγματα στο αμυντικό κομμάτι.  Αμύνονται αρκετά καλά στο μισό γήπεδο αλλά και στο τρανζίσιον, τρέχουν καλά το γήπεδο και βάζουν τα κορμιά τους στη φωτιά. Συνολικά είναι μια αποτελεσματική τρανζίσιον ομάδα η οποία θα προσπαθήσει να μας παίξει στα ίσα. O πόιντ γκαρντ των Αριζόνα Ουάιλντκατς , Kerr Kriisa, έχει κλέψει την παράσταση με την «δεν κάνω πίσω πουθενά» νοοτροπία που τον χαρακτηρίζει. Είναι ταλαντούχος όμως έχει ακόμα πολλά να μάθει. Ο ενθουσιασμός του είναι μεγάλος, το ίδιο όμως και η ροπή του στο λάθος. 

Bet Builder  με Λάθη O/U Kerr Kriisa Over 2.5 και Kerr Kriisa Πόντοι 9+ σε απόδοση 2.62 στη Stoiximan

Οφείλουμε να τον πιέσουμε και να τον δυσκολέψουμε σε επίπεδο αποφάσεων. Ο Henri Drell και ο έμπειρος Siim Sander-Vene συνθέτουν ένα καλό δίδυμο στα forwards με ικανότητα στην περιφερειακή εκτέλεση. Και οι δύο εκτελούν με αυτοπεποίθηση και (ειδικά ο Vene) δεν φοβούνται να πάρουν μεγάλα σουτ. Ο Mike Kotsar  εξαργύρωσε την πολύ καλή του σεζόν στο Αμβούργο με ένα συμβόλαιο στη Μπασκόνια. Είναι πιθανόν ο καλύτερος παίχτης των Εσθονών αυτή τη στιγμή. Οι ψηλοί μας θα έχουν αρκετή δουλειά απέναντι του. Ο Kotsar δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός όμως έχει πρόσωπο/πλάτη παιχνίδι, καλή πάσα και υψηλό IQ.

Οι Εσθονοί είναι μεν αποτελεσματικοί στο ανοιχτό γήπεδο όμως τρέχουν ελεγχόμενα. Εκτελούν στο τρανζίσιον όταν βρίσκουν την καλή κατάσταση και αυτό τους τοποθετεί στην τριάδα των πιο efficient ομάδων στον τομέα αυτόν μαζί με τη Σερβία και την Ελλάδα, παρότι έχουν λίγες τέτοιες κατοχές. Η επίθεση τους στο μισό γήπεδο αποτελεί το βασικό τους πρόβλημα στο τουρνουά. Η φύση των γκαρντ τους και η ροπή στο λάθος χαμηλώνει σημαντικά τους παραγωγικούς τους δείκτες στο σετ παιχνίδι. 

Είναι επίσης δεδομένο ότι  η ελληνική επίθεση θα στοχεύσει την εσθονική Pick & Roll άμυνα. Η άνοδος του Παπαγιάννη και η παρουσία των Σλούκα-Καλάθη (αλλά και του Ντόρσεϊ) στο παρκέ στοιχειοθετούν μια κατάσταση που μπορεί να πλήξει αρκετά την άμυνα του αντιπάλου. Η Εσθονία είναι μια από τις αδύναμες ομάδες στον έλεγχο του Roll man (στις PnR δράσεις) στο τουρνουά. Με τους Καλάθη-Σλούκα να σηκώνουν τη μπάλα εκεί που πρέπει (εκεί που ο Kotsar δεν μπορεί να ακολουθήσει), ο Παπαγιάννης θα παράγει.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να κλείσουμε σωστά την πρώτη φάση χωρίς κανένα ψεγάδι που μπορεί να πειράξει το μυαλό μας στον δρόμο για τα νοκ άουτ. Σίγουρα υπάρχει η ανάγκη για συντήρηση και ξεκούραση από τη στιγμή που δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, όμως σε ένα τέτοιο τουρνουά κάθε ματς είναι μέρος μιας πνευματικής ακολουθίας και μπορεί να «γράψει» στον ψυχολογικό κόσμο ενός συνόλου, μπαίνοντας στην επόμενη αναμέτρηση. Είμαστε μια από τις καλύτερες ομάδες αυτής της διοργάνωσης. Και πρέπει να το αποδεικνύουμε καθημερινά. Πρωτίστως, στον ίδιο μας τον εαυτό…

Bet Builder με Πόντοι Over 158.5 και Πόντοι Εσθονία Over  65.5 σε απόδοση 2.20 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog