Euroleague playoffs, Game 4: Πιστεύετε στα θαύματα;

H Ρεάλ που επέστρεψε από την κόλαση, η Μπαρτσελόνα που ανακτά τον έλεγχο και η Μπάγερν που έρχεται με φόρα. Τα τέταρτα ματς των playoffs της Ευρωλίγκας είναι απλά must watch…

Η ΤΣΣΚΑ είναι η πρώτη ομάδα που σφράγισε το εισιτήριο της για το F4 της Eυρωλίγκας, κερδίζοντας εύκολα τη Φενέρ στην Πόλη για το 3-0, σε μια σειρά όπου τελικά δεν είχαμε …σειρά, μιας και τα προβλήματα των Τούρκων αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα. Στα άλλα τρία ζευγάρια όμως, η φλόγα συνεχίζει να καίει. 

Πάμε να τα δούμε μαζί…

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (1-2)

Και ξαφνικά, η σειρά που έμοιαζε ως η πιο σίγουρη σκούπα πάει σε τέταρτο ματς με τους Μαδριλένους να ελπίζουν πως με μια ενδεχόμενη επιστροφή του Ταβάρες μπορούν να γυρίσουν την κατάσταση. Ψυχραιμία. 

Η αγωνιστική διαφορά των δύο ομάδων μετά από τρία ματς είναι προφανής και το ότι η σειρά συνεχίζεται ακόμα συνιστά έκπληξη. Η άμυνας ζώνης με προσαρμογές του Πάμπλο Λάσο (σε αυτά τα ματς χρειάζεσαι τον προπονητή σου και την ικανότητα του να πάει πνευματικά και τακτικά βαθιά εάν χρειαστεί) και το εκπληκτικό φίνις του Σέρχιο Γιούλ άλλαξαν τα δεδομένα, αφήνοντας την κυρίαρχο μέχρι το 30’ Αναντολού, με άδεια χέρια. 

Το ερώτημα είναι το πόσο μπορεί να πειράξει το μυαλό της ομάδας του Αταμάν αυτή η εξέλιξη. Γιατί πολύ απλά, εκεί που σταματάει η λογική ξεκινούν τα playoffs… Η Αναντολού είναι καλύτερη, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Όμως έδειξε αδυναμία να τελειώσει τη δουλειά, αναπτυσσόμενη ανορθόδοξα τη στιγμή που είχε τεράστιο πλεονέκτημα και έπρεπε απλά να πάρει μερικές σωστές αποφάσεις για να κλείσει τη σειρά. Ο εξαιρετικός και πάλι Μίσιτς δεν βρήκε στήριγμα, ο Λάρκιν ήταν κακός και ο Μπομπουά χάθηκε στη γενικότερη αγωνιστική τρικυμία καθώς δεν μπόρεσε να εκτελέσει από τα καλά του σημεία την ώρα της κρίσεως. 

Η Αναντολού πρέπει να μπει για να καθαρίσει τη σειρά όμως απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ρεάλ που έσωσε την τιμή της (απρόσμενα μάλιστα) και θα παίξει με λιγότερη πίεση (οι πιθανότητες της στη σειρά ήταν εξ αρχής συγκεκριμένες, ας είμαστε ρεαλιστές) τείνει να δημιουργηθεί μια συνθήκη που κρύβει κινδύνους. Αλήθεια, γίνονται ακόμα θαύματα;

ΖΕΝΙΤ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (1-2)

Οι Καταλανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της σειράς παίρνοντας πίσω το πλεονέκτημα έδρας και θα παίξουν το πρώτο match-ball τη Μ.Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη. Τα πάντα μοιάζουν ανοιχτά ακόμα αν και η μεγάλη ευκαιρία της Ζενίτ φαίνεται να ήταν στο τέλος του δεύτερου ματς της Βαρκελώνης.

Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατάφερε για πρώτη φορά να εκτελέσει σωστά ένα ολοκληρωμένο αμυντικό πλάνο απέναντι στον Κέβιν Πάνγκος (6 τελικές για 6 λάθη, 3/9 σουτ στο τρίτο ματς). Ακούμπησε σε μεγάλο βαθμό τη μπάλα στο low post (αγαπημένη τακτική του Σάρας και στα χρόνια του στο Κάουνας), διάβασε και σημάδεψε τα mismatches (ειδικά στο ζωγραφιστό) και εκμεταλλεύτηκε το μέγεθος και το βάθος της. Η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε στο κομμάτι των ριμπάουντ και πήρε σημαντικές βοήθειες από τους Κούριτς-Χίγκινς οι οποίοι πλαισίωσαν τον εκπληκτικό και πάλι Ντέιβις.

Μετά τα τρία πρώτα ματς της σειράς μετράει: 

20.7 πόντους

55.7% στα δίποντα

100% στα τρίποντα (4/4!)

80% στις βολές (20/25)

8.3 ριμπάουντ και 28.7 αξιολόγηση.

Όπως έχουμε πολλάκις υπογραμμίσει και στο Hoopfellas, η Μπαρτσελόνα έχει τον πιο ολοκληρωμένο σέντερ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Η Ζενίτ πάλεψε αλλά ξέμεινε από λύσεις καθώς δεν είχε τον έξτρα παίχτη να τη σηκώσει όταν οι Καταλανοί έμοιαζαν να παίρνουν μια μικρή αλλά σημαντική -για τέτοιο ματς -διαφορά. Ο Πόιθρες έκανε αρκετά καλό ματς και ο Μπάρον ήταν εντυπωσιακός όμως η απουσία των Πόνιτκα-Γκουντάιτις πόνεσε τους γηπεδούχους αυτή τη φορά στην προσπάθεια τους να ματσάρουν το μέγεθος των Καταλανών. 

Ο Τσάβι Πασκουάλ ξέρει ότι μπορεί να πάει τη σειρά στα πέντε ματς, μεταφέροντας την πίεση στον αντίπαλο. Για να το καταφέρει θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ και αυτός και οι παίχτες του στα 40 λεπτά που ακολουθούν. Η Ζενίτ ήταν αποτελεσματική στην άμυνα κοντά στο καλάθι και έλεγξε τις off screen-δράσεις για τους σουτέρ των Καταλανών  όμως θα χρειαστεί περισσότερα πρόσωπα στην επίθεση της και μια ίσως πιο επιθετική προσέγγιση αμυνόμενη στον Ντέιβις στο χαμηλό ποστ (παγίδα και γρήγορα rotations κατευθύνοντας τη μπάλα στα χέρια του Καλάθη –όταν αυτός βρίσκεται στο παρκέ- πίσω από τη γραμμή του τριπόντου). Το ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο…

ΜΠΑΓΕΡΝ-ΟΛΙΜΠΙΑ (1-2)

Oι Βαυαροί επιβίωσαν του πρώτου νοκ-άουτ όντας πειστικοί τη στιγμή που πάλευαν για τη ζωή τους. Έτσι μείωσαν σε 1-2, σε μια σειρά στην οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται από πάνω, μετά από τρία ματς.

Η Μπάγερν στράφηκε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, μετά το χαστούκι της επιστροφής από τη Λομβαρδία χωρίς νίκη. Στην άμυνα της. Η ομάδα του Τρινκιέρι ακούμπησε στο αμυντικό της φίλτρο και βραχυκύκλωσε τους Ιταλούς που είχαν απλά μερικά καλά διαστήματα στο παιχνίδι τους, χωρίς να καταφέρουν σε καμία περίπτωση να βρουν ροή. Ο Λούσιτς (27 πόντοι, 4/5 τρίποντα-7 ριμπάουντ, 10 κερδισμένα φάουλ και 35 αξιολόγηση), ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης αυτού του συνόλου,  ήταν η αιχμή του δόρατος για τους γηπεδούχους.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Μπάγερν αγωνίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα χωρίς τους Μπάλντγουιν (αποβλήθηκε με πέντε φάουλ στην τρίτη περίοδο, αγωνίστηκε 18’) και Ρέινολντς (έπαιξε για 8’ στο πρώτο ημίχρονο όπου σημείωσε 6 πόντους, καθόλου στο δεύτερο). Παρ’όλα αυτά στο συγκεκριμένο διάστημα (δηλαδή στα λεπτά που οι δύο σταρ της ήταν εκτός) παρουσίασε πιο σωστό, ισορροπημένο μπάσκετ γυρνώντας με υπομονή τη μπάλα στην επίθεση και ξεδιπλώνοντας σε καλούς χρόνους τα rotations της στα μετόπισθεν. Ο Σίσκο είχε 8 τελικές πάσες για ένα λάθος και οι Τζόνσον-Ραντόσεβιτς κάλυψαν το «5» με τον Γκιστ να είναι και πάλι σημαντικός σε άμυνα και επίθεση με την εμπειρία του (είναι ο μοναδικός παίχτης του Τρινκιέρι με εμπειρία από playoffs).

Οι Λομβαρδοί δεν κατάφεραν να βρουν σταθερά λύσεις απέναντι στη βαυαρική άμυνα. Είχαν χαμηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας σε εκτέλεση και δημιουργία, έχασαν τη μάχη των ριμπάουντ και συνολικά το τελικό σκορ μάλλον τους κολακεύει. Ο έμπειρος Μεσίνα ξέρει ότι το πλεονέκτημα είναι ακόμα στα χέρια των αθλητών του και θα προσπαθήσει, ψάχνοντας με περισσότερη υπομονή την καλή εκτέλεση στην επίθεση, να βάλει πίεση στους γηπεδούχους. Ένα σημαντικό κομμάτι της δεύτερης αλλά και της τέταρτης περιόδου μπορεί να δείξει τον δρόμο για την επίθεση της Αρμάνι. Εννοείται εδώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ουδέτερων οπαδών θέλει πολύ να δει ένα πέμπτο ματς στο Mediolanum…