Είναι ο Στεφ Κάρι ο MVP της φετινής κανονικής περιόδου;

Ο Στεφ Κάρι βρίσκεται σε «εξωγήινη» κατάσταση τον τελευταίο καιρό θυμίζοντας τον παίχτη της σεζόν 2015-16. Η απόδοση του έχει δημιουργήσει ένα νέο ερώτημα. Μήπως τελικά είναι αυτός που δικαιούται το βραβείο του MVP στο φετινό ΝΒΑ;

«Ο επόμενος καλύτερος παίχτης του κόσμου, ίσως δεν είναι κάποιος Ρόμποκοπ με υπερφυσική σωματική δύναμη και αθλητικότητα αλλά ένας σαμουράι που θα εκτελεί στο υψηλότερο επίπεδο τα βασικά του αθλήματος και θα διακρίνεται από μοναδική πνευματική συνοχή». 

Το μέλλον θα έρθει από τα βάθη του μακρινού παρελθόντος. Αυτά (και άλλα πολλά) λέγαμε στην παρέα του Hoopfellas περίπου έξι με εφτά χρόνια πριν, φωτογραφίζοντας (πιθανόν ασυναίσθητα) τον αθλητή που θα άλλαζε τις ισορροπίες στο άθλημα. Γιατί ο Στεφ Κάρι υπήρξε αυτός ο παίχτης. Ένας από τους επιδραστικότερους στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ, αυτός που ηγήθηκε του κύματος του τριπόντου και των pace & space επιθέσεων, το οποίο χτύπησε τις ακτές του αθλήματος τα τελευταία χρόνια. Οι Ουόριορς έγιναν η νέα, μεγάλη ομάδα της λίγκας και κάθε πιτσιρικάς που έρχεται από πίσω προσπαθεί να αντιγράψει το ball handling και την περιφερειακή εκτέλεση του Στεφ όπως παλαιότερα προσπαθούσε να καρφώσει όπως ο Μάικ.

Οι αυτοκρατορίες πέφτουν εκ των έσω όμως. Η αποχώρηση του Ντουράντ και  οι σοβαροί τραυματισμοί των σταρ των Ουόριορς έφεραν την ομάδα πίσω, δίνοντας της ένα τελείως γήινο προφίλ. «Γήινο» όπως μοιάζει και ο ηγέτης της εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον μέχρι να πιάσει την πορτοκαλί θεά στα χέρια του. 

«Οι Ουόριορς είναι ξεγραμμένοι» έλεγαν πολλοί στο ξεκίνημα της σεζόν. #Not, κύριοι. Το ρόστερ είναι ρηχό, χωρίς σπουδαίο star quality και εμπειρία τίτλων, όμως ο Στεφ Κάρι είναι εδώ. Μετά από ένα χαλαρό, μάλλον «αργό» σε όρους ρυθμού, ξεκίνημα ο κορυφαίος ίσως περιφερειακός εκτελεστής που είδε ποτέ το άθλημα έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση playoffs και θυμίζει τον εξωγήινο που έσπασε τα κοντέρ το 2015 και το 2016. 

Ο Κάρι έπαιζε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο ολόκληρη τη σεζόν.  Δεν ήταν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη, όμως ήταν σχετικά κοντά. Κάπου στις αρχές Φλεβάρη, συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται να παίξει ακόμα καλύτερα για να μπορέσουν οι Ουόριορς να ανοίξουν την πόρτα της οχτάδας. 

Το έκανε. Με τρόπο μάλιστα εμφατικό που γέννησε έναν μικρό σεισμό στη λίγκα. Το τελευταίο δίμηνο ο Στεφ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΒΑ. Το πιο αποτελεσματικό όπλο. 

Στα τελευταία 14 ματς των Ουόριορς ο Κάρι μετράει 37.3 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 4.4 τελικές πάσες. Σουτάρει με 47.6% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου σε 13.5 προσπάθειες τη βραδιά, σπάζοντας το ρεκόρ με τα πιο πολλά τρίποντα σε διάστημα ενός μήνα. Ο δείκτης του True Shooting% του, εκτοξεύθηκε στον ουρανό. Οι Ουόριορς  μετρούν 7 νίκες στα 10 τελευταία ματς και βρίσκονται μια νίκη πίσω από την όγδοη θέση. Ξαφνικά ο Στεφ βρίσκεται σε περίοπτη θέση αναφορικά με την κούρσα για το βραβείο του MVP. Φρόντισε ο ίδιος για αυτό, σημαδεύοντας τα bras-de-fer με τα δύο «φαβορί».

Στις 13 του Απρίλη οι «Πολεμιστές» υποδέχονται τους Νάγκετς του Νikola Jokic στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Σέρβος είναι καλός (27 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 8 τελικές πάσες, 10/21 σουτ). Ο Κάρι είναι όμως το κάτι άλλο. Σημειώνει 53 πόντους με 10/18 τρίποντα (14/24 σουτ συνολικά) και το Γκόλντεν Στέιτ παίρνει τη νίκη, την ώρα που ο ίδιος ξεπερνάει τον Ουίλτ Τσάμπερλέιν ως ο παίχτης με τους περισσότερους πόντους στην ιστορία των Ουόριορς.

Μια εβδομάδα αργότερα, η ομάδα της Καλιφόρνια ταξιδεύει στη Φιλαδέλφια. Ο Embiid είναι εξαιρετικός (28 πόντοι-13 ριμπάουντ-8 ασσίστ με 8/21 σουτ) όμως ο Στεφ δεν αφήνει καμία αμφισβήτηση αναφορικά με τον καλύτερο του παρκέ. Η στατιστική του έγραψε 49 πόντους με 10/17 τρίποντα και 14/28 σουτ. Το Γκόλντεν Στέιτ μετά από ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο παίρνει τη νίκη.

 Στις 24 του μήνα, ο Στεφ ξανακερδίζει εμφατικά μια ακόμα μονομαχία απέναντι στον Jokic, κάνοντας ένα δώρο στο κοινό των Ουόριορς που επέστρεψε στις κερκίδες του γηπέδου μετά από αρκετό καιρό. Η ιαχή «MVP, MVP» ακουγόταν παντού. Μπορεί η λίγκα να έχει ανάγκη από έναν καινούργιο «πολυτιμότερο παίχτη» μετά τις χρονιές κυριαρχίας του Γιάννη όμως ο Κάρι, αντικειμενικά, αξίζει το βραβείο ειδικά εάν καταφέρει να βάλει αυτούς τους Ουόριορς στην οχτάδα. Αλήθεια, τι θα μπορούσε να καταφέρει αυτή η ομάδα με τον Κλέι Τόμπσον πίσω υγιή; Σε μια τέτοια σεζόν, ο Κάρι άξιζε μια ευκαιρία για να διεκδικήσει έναν τίτλο, την οποία σήμερα (βάσει των τωρινών δεδομένων) φαίνεται ότι δεν θα έχει. 

Στη συνέντευξη τύπου μετά το τελευταίο ματς των Ουόριορς, ο Στιβ Κερ είναι κάθετος απαντώντας στην ερώτηση «είναι τελικά ο Στεφ ο φετινός MVP».

«Ναι».  Με ύφος «παρακαλώ πάμε στην επόμενη ερώτηση». 

Ναι κόουτς. Ο Στεφ Κάρι είναι ο MVP της φετινής κανονικής περιόδου του ΝΒΑ. Και μια πιθανή πρόκριση των Ουόριορς στα playoffs ίσως βοηθήσει στο να αποδοθεί δικαιοσύνη στην κούρσα για το κορυφαίο ατομικό βραβείο.