Euroleague Playoffs, Game 2: Ώρα απαντήσεων

Η Μπάγερν έχασε ένα δικό της παιχνίδι στο Mediolanum ενώ η Αναντολού πέρασε «επάνω» από τη Ρεάλ, χαρίζοντας της μια ντροπιαστική βραδιά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αντρέα Τρινκιέρι και ο Πάμπλο Λάσο ξέρουν πως πρέπει, με κάθε τρόπο, να απαντήσουν.

Ώρα απαντήσεων λοιπόν για τους φιλοξενούμενους σήμερα, οι οποίοι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αρπάξουν το πλεονέκτημα έδρας, επιστρέφοντας σπίτι τους με την αισιοδοξία ότι μπορούν εκεί να τελειώσουν τη σειρά. Πρόκειται για δύο ματσαρίσματα με διαφορετικά δεδομένα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στα εναρκτήρια παιχνίδια των playoffs.

Αναντολού-Ρεάλ

Τι και εάν η «Βασίλισσα» μπήκε δυναμικά στο πρώτο παιχνίδι; Τι και εάν ο Βασίλιε Μίσιτς –σε μια βραδιά που ήταν άστοχος, τελειώνοντας το ματς με 1/9 εντός πεδιάς- τραυματίστηκε και ο Σέιν Λάρκιν μετρούσε το «γήινο» 5/14 σουτ; Η Αναντολού έκανε επίδειξη δύναμης στην επανάληψη, περνώντας «επάνω» από τη Ρεάλ για το εκκωφαντικό 90-63. Είχαμε υπογραμμίσει ότι το δεύτερο ματς της κανονικής περιόδου στη Μαδρίτη (ανάλογη εικόνα) έμοιαζε πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα αναφορικά με το ματσάρισμα των δύο αντιπάλων και η πρώτη αναμέτρηση το πιστοποίησε.

Η Αναντολού κέρδισε με double score (46-23) τη Ρεάλ στο δεύτερο ημίχρονο, γράφοντας συνολικά 20 τελικές για 9 λάθη και κρατώντας τα ποσοστά της ισπανικής ομάδας στο πάτωμα (37.9% στα δίποντα, 30.3% στα τρίποντα). Ο Sertac Sanli ήταν ο παίχτης που έλαμψε για τους γηπεδούχους, τελειώνοντας την αναμέτρηση με 16 πόντους , 8 ριμπάουντ και 2 τάπες.  Ο 30χρονος Τούρκος σέντερ είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην αναμόρφωση της αγωνιστικής φυσιογνωμίας της φετινής Εφές. Η παρουσία του στην πρώτη πεντάδα έφερε τόνους ενέργειας, hustling, δυναμισμό και κυρίως «πείνα». Αποτέλεσε το «καινούργιο πρόσωπο» που φρέσκαρε την εικόνα ενός συνόλου που έδειχνε να φθείρεται ψυχολογικά και αγωνιστικά, μπαίνοντας στην καινούργια σεζόν χωρίς καμία αλλαγή. 

Ο Πάμπλο Λάσο ξεκίνησε τον Βούκσεβιτς στη θέση «4» όμως τα απανωτά λάθη του νεαρού τον έστειλαν στον πάγκο. Ο Γκαρούμπα πήγε καλά στα μετόπισθεν, καταφέρνοντας σε μερικές περιπτώσεις να μείνει μαζί με τους πυραυλοκίνητους περιφερειακούς της Αναντολού. Η Ρεάλ έχασε την ταυτότητα της στο πρώτο ματς, πιάνοντας «πάτο» σε κομμάτια του παιχνιδιού που όλη τη χρονιά εκτελεί σωστά. Έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (είναι η Νο1 rebounding team της διοργάνωσης) από ένα σύνολο αδύναμο σε αυτόν τον τομέα και μέτρησε 10 τελικές πάσες για 13 λάθη. 

Από αυτά, τα βασικά λοιπόν στοιχεία θα ξεκινήσει ο Πάμπλο Λάσο την προσπάθεια του για επανάκαμψη. Η Ρεάλ πρέπει να κερδίσει τη μάχη των ριμπάουντ εάν θέλει να ελέγξει τον ρυθμό και να έχει υπομονή στην επίθεση, φιλτράροντας τις εκτελέσεις της. Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από την «παλιά φρουρά» των Γιούλ-Ρούντι-Κοζέρ και κυρίως, σωστή χρήση των φάουλ και μεγάλα σουτ που θα σπάσουν τον ρυθμό των γηπεδούχων. Μπορεί να μείνει «μαζί» με την Αναντολού μέχρι τέλους; Θα το μάθουμε σήμερα το βράδυ.

Ολίμπια-Μπάγερν

Ματσάρα στη Λομβαρδία μετά το πέρας της οποίας το διαδίκτυο γέμισε με σχόλια τύπου «μόνο μπάσκετ» και «για αυτό το μπάσκετ είναι το Νο1 άθλημα στον πλανήτη». Το τέλος της αναδίδει μια έντονη «μυρωδιά playoffs» και μαζί τα συναισθήματα που γεννά η διαδρομή από το ζενίθ στο ναδίρ, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η στιγμή είναι δύσκολη για τους Βαυαρούς. Έκαναν ένα άψογο αμυντικά πρώτο ημίχρονο, παίρνοντας το επάνω χέρι στην αναμέτρηση. Απέκρουσαν την ισχυρή αντεπίθεση των γηπεδούχων στην επανάληψη, ανατρέποντας στο τέλος το ισχνό προβάδισμα τους με τις βολές του Τζέιμς Γκιστ. Έφτασαν μόλις ένα δευτερόλεπτο πριν το break. Δεν τα κατάφεραν γιατί το ψηλό σχήμα τους δεν κατάφερε να επικοινωνήσει σωστά στην τακτική αλλαγών, αφήνοντας την πίσω πόρτα της άμυνας ανοιχτή στο κόψιμο του LeDay. 

Η Μπάγερν ήταν καλύτερη συνολικά αλλά αυτό πλέον αποτελεί λεπτομέρεια την οποία δεν θα θυμάται κανείς μετά από λίγο καιρό. Δέχθηκε ένα ηχηρό χαστούκι και πρέπει να απαντήσει, δείχνοντας από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη. Οι Γερμανοί είχαν βασικά τους ατού σε άσχημο βράδυ. Ο Μπάλντγουιν «ήπιε θάλασσα», οι Λούσιτς-Ρέινολντς δεν είχαν επαφή με το καλάθι και ο τραυματισμός του Μπαμπ στοίχισε (στα λεπτά της τρικυμίας του «Μπάλντγουιν» όπου οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν με τρία γκαρντ).

Λένε ότι «οι ομάδες που έχουν καλό προπονητή, αντιδρούν εμφατικά όταν βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο».

Είναι μια ευκαιρία να δούμε εάν θα ισχύσει αυτό στην περίπτωση της γερμανικής ομάδας. Ή μήπως η λύπη που την πλημμύρισε μετά το πρώτο ματς θα την καταδικάσει σε αποτυχία; 

Για την Ολίμπια ήταν μια τεράστια νίκη. Από το πουθενά και σε μια συνολικά άσχημη βραδιά (6/25 τρίποντα για μια από τις καλύτερες shooting teams της διοργάνωσης, πολλά από αυτά μάλιστα ελεύθερα από εξαιρετικούς σουτέρ όπως ο Σιλντς) όπου ο αντίπαλος ρόλαρε και ο Σίλι έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι (5/5 τρίποντα, 23 πόντοι), επέστρεψε  κερδίζοντας το ματς στο νήμα και μαζί του, «τόνους αυτοπεποίθησης» για τη συνέχεια.

 Οι Λομβαρδοί αρνήθηκαν να χάσουν, μπαίνοντας δυναμικά στην επανάληψη (σκόραραν 52 πόντους) ώστε να γυρίσουν μια διαμορφωμένη υπέρ του αντιπάλου κατάσταση. Οι άμυνα τους στο ζωγραφιστό ήταν εξαιρετική και η κλάση του Ροντρίγκεθ έκανε (και πάλι) την εμφάνιση της. Παίχτης-κλειδί ο Ζach LeDay ο οποίος εκτός από το νικητήριο καλάθι, πρόσφερε σπουδαίες λύσεις «γράφοντας» 17 πόντους-7 ριμπάουντ και 2 τελικές πάσες.

Ο Μεσίνα θα προσπαθήσει να απογοητεύσει νωρίς τους Βαυαρούς, στρέφοντας το βάρος της «χαμένης ευκαιρίας» ξανά και ξανά στις πλάτες τους. Εάν δεν είναι αυτό το ματς “must watch”, τότε ποιο είναι…;