Με το «καλημέρα» η Μπαρτσελόνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο την ώρα που η αίρεση του «Τσαβισμού» κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς. Άνιση μάχη στη Μόσχα, με τη Φενέρ να ψάχνει ανάσες και την επιστροφή του Βέσελι για να κάνει δικό της το πλεονέκτημα.
Ο Τσάβι Πασκουάλ και ο εντυπωσιακός (για μια ακόμα φορά) Κέβιν Πάνγκος έβαλαν φωτιά στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα μιας και η άρτια προετοιμασμένη Ζενίτ άλωσε το Παλάου Μπραουγκράνα, τοποθετώντας το μεγάλο φαβορί σε κατάσταση πίεσης πλέον. Στη Μόσχα η Φενέρ έκανε μεγάλη προσπάθεια και προηγήθηκε στο τέλος της τρίτης περιόδου, όμως στην τελική ευθεία έμεινε από ανάσες καθώς οι απουσίες και το μικρό rotation στοίχισαν σημαντικά.
Πάμε να δούμε μαζί τα δύο ζευγάρια, με το βλέμμα στις σημερινές, δεύτερες αναμετρήσεις…
Kudos στη Φενέρ για την προσπάθεια της στο πρώτο ματς. Χτυπημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία, επέδειξε αυταπάρνηση, δυναμισμό και πάθος, παραμένοντας ανταγωνιστική στη Μόσχα μέχρι την τελευταία περίοδο (28-10 το σκορ) όπου το βάθος της ΤΣΣΚΑ μέτρησε και η υπεροχή της ήταν συντριπτική.
Φιλτράροντας την τριβή των δύο αντιπάλων στο πρώτο ματς των playoffs (και έχοντας γνώση του υποβάθρου των αναμετρήσεων της κανονικής περιόδου) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε μια σούπερ-ανταγωνιστική σειρά. Το μικρό rotation και οι απουσίες της τουρκικής ομάδας μοιάζουν καθοριστικοί παράγοντες.
Η επιθετικότητα των φιλοξενουμένων από το ξεκίνημα, με βασικό εκφραστή τον Ντε Κολό ο οποίος το είχε πάρει προσωπικά (27 πόντοι, 9/17 σουτ-7/8 προσωπικές) και τους Κουίν-Γκούντουριτς σε υποστηρικτικό ρόλο, κέρδισε τον θαυμασμό του κοινού αλλά είναι μάλλον δύσκολο να κερδίσει και τη σειρά. Οι Τούρκοι, του αρκετά μεγάλου και ποιοτικού φετινού ρόστερ, δεν έχουν το απαιτούμενο βάθος αυτή τη στιγμή για να μπορέσουν να βάλουν την «αρκούδα» στα σχοινιά και μια πιθανή επιστροφή του Γιάν Βέσελι ίσως δεν είναι αρκετή για να αλλάξει τις ισορροπίες (πάντα σε βάθος χρόνου και όχι απαραίτητα στη μάχη της μιας βραδιάς).
Η ΤΣΣΚΑ είναι ευάλωτη. Νομίζω είναι προφανές. Και αυτή είναι μια κατάσταση που συντηρεί τις ελπίδες της Φενέρ. Οι Ρώσοι ακολουθούσαν στο σκορ μετά από τριάντα αγωνιστικά λεπτά στο πρώτο ματς και συνολικά (με εξαίρεση την τελευταία περίοδο) η εικόνα τους δεν ήταν καλή. Η άμυνα τους επέτρεψε στη Φενέρ να σουτάρει με πολύ υψηλά ποσοστά (στο ζωγραφιστό οι γηπεδούχοι ήταν αδύναμοι αμυντικά καθώς δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τις επελάσεις των γκαρντ της Φενέρ) ενώ τα λάθη στα οποία υπέπεσαν ήταν αρκετά. Το «αλεξίπτωτο» που άνοιξε στην πτώση είχε να κάνει με τη δυναμική και την επικράτηση των παιχτών του Ιτούδη στο ριμπάουντ, το πολύ καλό ποσοστό τους πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (14/30 ήτοι 46.7%) και φυσικά τον Ντάνιελ Χάκετ.
To veteran leadership του Ιταλού γκαρντ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων, σε μια αναμέτρηση όπου οι αντοχές (πνευματικές κυρίως) του συστήματος της ΤΣΣΚΑ, χωρίς τον go-to guy Μάικ Τζέιμς τριγύρω και τη σχετική (…) αίσθηση ασφάλειας που παρείχε η παρουσία του στους υπόλοιπους σχετικά με την ανάληψη ευθυνών στα κρίσιμα, δοκιμάστηκαν σημαντικά.
Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι ουδέτεροι φίλοι του αθλήματος θέλουν να δουν τη Φενέρ στο δεύτερο παιχνίδι να παίζει τη ζαριά της με τον Βέσελι στο παρκέ. Μοιάζει λίγο πιο δίκαιο αν και στην πραγματικότητα οι απουσίες των Κοκόσκοφ, Πιέρ, Έντι, Ντίξον αφαιρούν από τους Τούρκους μεγάλο μέρος της δυναμικής τους. Η Φενέρ θα κάνει την προσπάθεια της. Αυτό είναι δεδομένο. Η μυρωδιά του αίματος που κύλησε από τις πληγές της ΤΣΣΚΑ της δίνει ζωή. Ξέρει ότι ο αντίπαλος είναι τρωτός. Το ζήτημα για τους φιλοξενούμενους είναι να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την ΤΣΣΚΑ πρωτίστως σε επίπεδο αντοχών. Μοιάζει δύσκολο. Αλλά σίγουρα δεν είναι απίθανο.
Μπουμ! Η Ζενίτ έκανε το μεγάλο μπαμ της πρεμιέρας βάζοντας φωτιά στη σειρά με το Νο1 της κανονικής περιόδου. Πλέον έχουμε «σειρά» με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης να έχει αυξήσει τις πιθανότητες της για πρόκριση στο F4 της Κολωνίας, παρά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα παραμένει φαβορί. Ήταν μια βραδιά όπου η θρησκεία του «Τσαβισμού» προσηλύτισε αρκετούς νέους πιστούς…
Τα λόγια περιττεύουν για τους δύο «πρώην» των Καταλανών και νυν ηγέτες των Ρώσων, Τσάβι Πασκουάλ και Κέβιν Πάνγκος. Ο 49χρονος κόουτς προετοίμασε άρτια το παιχνίδι, καταφέρνοντας να πάρει το τιμόνι από την αρχή και να μείνει μαζί με τον αντίπαλο όταν αυτός επιτέθηκε στο τέλος. Η Ζενίτ είχε το προφίλ του «τρομοκράτη», αυτού που μπορεί να βάλει τα μεγάλα σουτ-βόμβες για να γκρεμίσουν το αγωνιστικό οικοδόμημα των γηπεδούχων.
To performance του Κέβιν Πάνγκος ήταν καταλυτικό. Ο Καναδός βρισκόταν «σε αποστολή» έχοντας ίσως και τη νεράιδα του ρεβανσισμού να του ψιθυρίζει στο αυτί. Οργάνωσε άψογα την επίθεση της ομάδας του κερδίζοντας τη μάχη του backcourt και παράλληλα το bras-de-fer του ρυθμού, ενώ έβαλε καθοριστικούς πόντους όταν χρειάστηκε.
O Σάρας ήταν ξεκάθαρος.
«Σκάψαμε μία τρύπα, μπήκαμε μέσα και τώρα εξαρτάται από εμάς αν θα βγούμε. Δεν το περίμενα, να είμαι ειλικρινής. Δεν περίμενα να παίξουμε έτσι. Αυτό μπορεί να συμβεί στα πλέι-οφ, παίζουμε κόντρα σε μία πολύ καλή ομάδα. Τώρα είμαστε στα σχοινιά και οφείλουμε να δείξουμε χαρακτήρα».
Η Μπαρτσελόνα κυριεύτηκε από δεύτερες σκέψεις και την αμφιβολία που γέννησε η αυτοπεποίθηση και η τακτική ετοιμότητα της Ζενίτ. Έπαιξε αρκετά καλύτερα στην επανάληψη, βελτιώνοντας την άμυνας η οποία στο πρώτο ημίχρονο ήταν ασυνήθιστα κακή. Πλέον, στη δεύτερη αναμέτρηση, καλείται να ανοικοδομήσει τη δική της αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, ανακτώντας τη σιγουριά που δημιούργησε σταδιακά μέσα από τις επιτυχίες της κανονικής περιόδου.
Το θεώρημα είναι εκεί: «Όταν όλα πηγαίνουν στραβά, επέστρεψε στα βασικά».
Οι Καταλανοί θα στραφούν αρχικά σε αυτά που εκτελούν πολύ καλά ολόκληρη τη σεζόν, αγκαλιάζοντας σε πρώτη φάση τη δυναμική της άμυνας τους. Είναι δεδομένο ότι θα μπουν πολύ επιθετικά σε αυτό το κομμάτι, γνωρίζοντας (πάντα με οδηγό την πρώτη αναμέτρηση) ότι εάν πιάσουν (ή βρεθούν κοντά) (σ)τα γνωστά τους standards, η Ζενίτ θα έχει πρόβλημα. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό. Εάν μπορέσουν να αποκρούσουν την επιθετικότητα των Καταλανών τώρα, στη μέγιστη έκφραση της και όταν αυτοί θα παίζουν για τη ζωή τους, μπορούν να βγουν ζωντανοί από αυτή τη σειρά ακόμα και εάν σήμερα ηττηθούν.
Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, εκτός του Πονίτκα, θα στερηθεί (σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση) και τις υπηρεσίες του Αρτούρας Γκουντάιτις.