Euroleague Double Week: Ερωτηματικά παντού

Φαίνεται πως έχουμε ήδη περάσει το σημείο που όλοι φανταζόμασταν, όταν η διοργάνωση αποφασίστηκε ότι θα ξεκινήσει εντός αυτού του πλαισίου. Η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη και έχει ανοίξει την πόρτα της Ευρωλίγκας για τα καλά, στην αφετηρία της πρώτης διπλής εβδομάδας της σεζόν όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στη Γαλλία την πληχθείσα ASVEL και ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Φάληρο την Ολίμπια.

Δυστυχώς το πράγμα δεν πάει καλά και αυτό είναι ξεκάθαρο από νωρίς. Τρίτη μόλις αγωνιστική της σεζόν  και ουκ ολίγες ομάδες έχουν χτυπηθεί από την πανδημία. Κάποιες από αυτές χάνουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν, αδυνατώντας να συμπληρώσουν οχτάδα. Πολλοί διοικητικοί αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα της επένδυσης σε μια διοργάνωση όπου τιμωρείται η ασθένεια; Δεν θα πάει καλά αυτό, ας μη κρυβόμαστε άλλο. Η εξαιρετική Ζενίτ των δύο μεγάλων νικών στο ξεκίνημα της χρονιάς, δεν κατέστη δυνατόν να ταξιδέψει στην Ισπανία και δεν θα αγωνιστεί στα παιχνίδια με τη Μπασκόνια και τη Βαλένθια. Όπως είπαμε στο Hoopfellas, αυτό που συμβαίνει είναι πολύ άδικο. Και στη φετινή σεζόν θα δούμε τόση αδικία συσσωρευμένη, που το περυσινό παράπονο της φορμαρισμένης Αναντολού, θα ξεχαστεί γρήγορα.  

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ VS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (13/10, 21:45)

O Παναθηναϊκός ταξιδεύει σε μια πόλη που βρίσκεται «στα κόκκινα» (αναφορικά με την πανδημία) για να αντιμετωπίσει μια ομάδα η οποία αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στο όριο. Εννιά παίχτες όλοι και όλοι είναι οι διαθέσιμοι για την ASVEL σήμερα. Το φιάσκο με τον Κόουλ (μπήκε στο παρκέ με τη Σολέ γιατί «δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει το φύλλο αγώνα» , αναρωτιέμαι αλήθεια ποιος διαιτητής μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση;), οι Στραζέλ και Χέις, ο κόουτς Πάρκερ, οι σημερινές ανακοινώσεις για νέα κρούσματα. Το ρίσκο είναι μεγάλο και για την ίδια την ομάδα του Παναθηναϊκού όπως καταλαβαίνετε μιας και οι παίχτες του θα πρέπει να μπουν στο παρκέ για να παίξουν με αθλητές οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν άμεση επαφή με τους συμπαίχτες τους που νόσησαν. Ειλικρινά, δεν ξέρω πως μπορεί να εξελιχθεί όλο αυτό…

Η  ASVEL  έπαιξε δύο εκτός έδρας ματς στο ξεκίνημα της σεζόν. Παρουσίασε καλό πρόσωπο στη Βαλένθια όπου έχασε τη νίκη στις λεπτομέρειες ενώ ήταν ανταγωνιστική για ένα διάστημα στο Μιλάνο, μέχρι  να γίνει ξεκάθαρη η ποιοτική ανωτερότητα των Λομβαρδών. Πέρυσι στην αφετηρία αποτέλεσε την έκπληξη της διοργάνωσης πατώντας σε στοιχεία αντίστοιχα με αυτά που γίνονται διακριτά και στη φετινή version. Καλό αθλητικό σύνολο θέλει να παίξει σωστά στην επίθεση ψάχνοντας με υπομονή την έξτρα πάσα, με ικανότητα στο «φυσικό» παιχνίδι και μαχητικότητα στις διεκδικούμενες μπάλες. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Οι βετεράνοι (Ντιό, Καουντί, Λάιτ) ξέρουν τη δουλειά τους και αποτελούν σημαντικό asset για τους Γάλλους. Από τη φετινή ομάδα ξεχωρίζει το δίδυμο των ψηλών, Yabusele και Fall oι οποίοι (μαζί με τον σκόρερ Allerik Freeman που κάνει τα πρώτα του βήματα στη διοργάνωση) μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε οποιαδήποτε γραμμή ψηλών της διοργάνωσης.  Ο Yabusele έχει μέσα-έξω παιχνίδι ενώ το μέγεθος του Fall και η ικανότητα του να τελειώσει φάσεις στο «ζωγραφιστό» αποτελούν βασικά στοιχεία στην έκφραση της φετινής ASVEL.

Ο Παναθηναϊκός δυνητικά θα πρέπει (εδώ έχουμε φτάσει…) να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό του  πλεονέκτημα πιέζοντας τους γηπεδούχους. Πιθανότατα θα αντιμετωπίσει άμυνα ζώνης (μη ξεχνάμε πως η ASVEL έχει αριθμητικό μειονέκτημα και θα προσπαθήσει να προστατέψει τους παίχτες της από φθορά) όπου κλειδί θα είναι και πάλι ο Παπαπέτρου με την ικανότητα του να παίξει στο ψηλό ποστ, στην καρδιά της άμυνας. Το αμυντικό ριμπάουντ, η προστασία του ζωγραφιστού και η αμυντική πειθαρχία για 24’’ (προσοχή στα corner 3s, ψάχνουν και παίρνουν τα σουτ από τις γωνίες) θα είναι τα κλειδιά. Πρωτίστως όμως, ας ευχηθούμε να τελειώσει το σημερινό χωρίς «έξτρα κρούσματα». Αυτό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ VS ΟΛΙΜΠΙΑ (14/10, 21:00)

Ο Ολυμπιακός έχει μια διαφορετικού είδους «επικίνδυνη» αποστολή (γιατί των πρασίνων είναι κυριολεκτικά επικίνδυνη). Η Ολίμπια είναι αλλαγμένη φέτος, έχοντας προσθέσει τόνους ποιότητας και veteran leadership στο ρόστερ της. Είναι σαφές πως διαθέτει ένα από τα βαθύτερα οπλοστάσια και ένα από τα πιο ταλαντούχα ρόστερ στη φετινή διοργάνωση.

Το παιχνίδι του Φαλήρου συνιστά ένα μεγάλο τεστ και για τις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός ανέκτησε την αυτοπεποίθηση του μετά την ήττα της πρεμιέρας, παίρνοντας σπουδαίο διπλό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Οι ερυθρόλευκοι δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Είναι προφανές ότι απέχουν πολύ ακόμα από αυτό που ο κόουτς έχει στο μυαλό του. Ο Σλούκας ψάχνει το καλό παιχνίδι που θα τον βοηθήσει να μπει στον δρόμο της επιστροφής  στον παλιό του εαυτού. Ο passive χαρακτήρας που δείχνει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της ερυθρόλευκης επίθεσης, όταν (ΟΤΑΝ) η ομάδα ρολάρει και οι σκόρερ-συμπαίχτες του αρχίζουν να είναι σταθερά παραγωγικοί. 

Σε αμυντικό επίπεδο, οι γηπεδούχοι οφείλουν να εστιάσουν στην περιφερειακή γραμμή της Ολίμπια και δη, στο να απομονώσουν τους Ροντρίγκεθ-Ντιλέινι κόβοντας τις γραμμές επικοινωνίας των δύο PGs του Μεσίνα με τους συμπαίχτες τους. Οι Λομβαρδοί σουτάρουν με 42.2% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου στα δύο πρώτα ματς της Ευρωλίγκας (στο Μόναχο και εντός με ASVEL, ισάριθμες νίκες). Έχουν μεγαλύτερη υπομονή και πειθαρχία στο να κυκλοφορούν τη μπάλα φέτος και πιο ικανούς snipers σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου, Ο Ντατόμε και ο Σιλντς είναι δύο από αυτούς και θα χρειαστούν προσοχή. 

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Σημαντική είναι η πρόκληση και για τους ψηλούς του Ολυμπιακού. Ο αντίπαλος έχει στη διάθεση του μια πλειάδα δυναμικών παιχτών στη frontcourt όπως οι Hines, LeDay, Tarczewski  και Βrooks. Είναι ψηλοί με φυσικά προσόντα και σημαντική ικανότητα στο επιθετικό ριμπάουντ. Αυτός ο τομέας ίσως είναι το σημείο-κλειδί του ματς. Είναι απαγορευτικό για την ελληνική άμυνα να δώσει δεύτερες επιθέσεις σε μια τόσο ταλαντούχα ομάδα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιαστεί δυνατός στο ζωγραφιστό, ξεκινώντας από το αμυντικό ριμπάουντ και την προστασία του ζωγραφιστού την προσπάθεια του να ρίξει τον αντίπαλο στο καναβάτσο. Μεγάλη προσοχή στη τάση των περιφερειακών του Μεσίνα να πηγαίνουν βαθιά με τη μπάλα στη ρακέτα και να ψάχνουν από εκεί την πάσα στην περιφέρεια για το καλό σουτ. 

Όπως για τον Ολυμπιακό, έτσι και για την Ολίμπια το ματς του ΣΕΦ αποτελεί σημαντικό τεστ. Είναι από τα παιχνίδια που η νίκη σε βοηθάει να χτίσεις το πνευματικό προφίλ του διεκδικητή μιας θέσης στα ψηλά της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του πρέπει να δείξει συνέχεια. Χρειάζεται δυναμισμός, έξτρα ενέργεια και αμυντικό φίλτρο για να βγάλει τους Λομβαρδούς «εκτός ματς» ψυχολογικά. Η Ολίμπια έχει πιο ποιοτικό ρόστερ και είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Όμως οι ερυθρόλευκοι μπορούν να το κάνουν. Θα είναι ένα πρώτο δείγμα του ότι φέτος μπορούν σταδιακά να βαδίσουν το μονοπάτι των επιτυχιών μετά από καιρό…