Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός: Απέναντι στον Καλάθη

Μοιάζει με γκροτέσκο χιούμορ αλλά απόψε το βράδυ (22:00), ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του τον παίχτη στον οποίον εναπόθετε όλες του τις ελπίδες σε ανάλογες καταστάσεις, τα τελευταία χρόνια.

Όντως μοιάζει. Το γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα ήταν κάπως έτσι. Ο Νικ Καλάθης αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της αγωνιστικής προσπάθειας του Παναθηναϊκού για χρόνια. Ήταν αυτός επάνω στον οποίον ακουμπούσαν όλοι τις ελπίδες τους σε τέτοιες δύσκολες εξόδους για την ομάδα όπως η σημερινή στην Καταλονία. Σε λίγες ώρες, ο Νικ –που τόσο ήθελε να μείνει αλλά πρακτικά και με τις νέες συνθήκες ήταν αδύνατο- θα βρεθεί απέναντι στην ομάδα της καρδιάς του σε ένα ματς με αναμφίβολα ιδιαίτερη σημασία για αυτόν. 

Μετά τον «κεραυνό» του θετικού τεστ του Μίροτιτς, η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε στη Βαλένθια δείχνοντας σπουδαίο χαρακτήρα απέναντι στο ποιοτικό σύνολο των «νυχτερίδων». Ο Ρόλαντς Σμιτς (για τον οποίον είχαμε μιλήσει αναλυτικά στο Hoopfellas σχετικά με την προοπτική του όταν τον υπέγραφε ο τότε κόουτς των Καταλανών, Σίτο Αλόνσο) έκανε εξαιρετικό παιχνίδι καλύπτοντας το κενό στη θέση «4» και ο Νικ Καλάθης άλλαξε άρδην τα δεδομένα της αναμέτρησης με το που μπήκε στο παρκέ, εκμηδενίζοντας γρήγορα την αρχική διαφορά υπέρ των γηπεδούχων. 

Οι Καταλανοί ακόμα ψάχνονται σε επίπεδο χημείας και ρόλων. Ο Σάρας δοκιμάζει συνεχώς διαφορετικά σχήματα (προχθές ξεκίνησε τον Χάνγκα στον άσσο) προσδοκώντας στην εύρεση αυτού που θα είναι όντως συμβατό σε κάθε κατάσταση για την ομάδα του. Η Μπαρτσελόνα , με ή χωρίς τον Μίροτιτς, έχει τρομερό οπλοστάσιο. Το βαθύτερο στη φετινή Ευρωλίγκα. Διανύει αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο καινούργιος προπονητής θα πρέπει σιγά σιγά να καταλήξει στην ιεραρχήσει των σκέψεων του. Η ποιότητα όμως είναι εκεί και είναι μεγάλη. Καταλαβαίνετε ότι εκ των προτέρων η αποστολή των πρασίνων είναι δύσκολη. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε μέχρι τη Λυών (αλλάζοντας αεροπλάνο, ενδιάμεσος σταθμός το Άμστερνταμ) σε μια κοπιαστική (με γνώμονα το ότι βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης) πτήση, χωρίς να αγωνιστεί απέναντι στην ASVEL. Πηγαίνει  στη Βαρκελώνη με βασικό στόχο να είναι ανταγωνιστικός. Η ιδιαιτερότητα της εποχής και της κατάστασης που επικρατεί στη λίγκα, του δίνει τη δυνατότητα να ελπίζει αρκεί να μπορέσει να εκτελέσει κατά γράμμα το πλάνο του στο παρκέ του Palau Blaugrana. 

Οι γηπεδούχοι θέλουν να κατευθυνθούν στο σετ παιχνίδι όπου ο Σάρας θέλει να δουλέψουν και να εμβαθύνουν το execution τους, πιάνοντας συγκεκριμένα standards που ο ίδιος έχει θέσει. Υπάρχουν παίχτες που έχουν ανταποκριθεί άμεσα. Ο Άλεξ Αμπρίνες είναι ο πρώτος εξ αυτών. Έχει κερδίσει τον ρόλο του κυρίως περιφερειακού εκτελεστή (ο Κούριτς μόλις επέστρεψε από τραυματισμό) δουλεύοντας υποδειγματικά γύρω από τα σκριν στην επίθεση των Καταλανών ενώ  η αθλητικότητα του σε πολλές περιπτώσεις κάνει τη διαφορά. Μαζί με τον slasher Κόρι  Χίγκινς , δημιουργούν ένα εξαιρετικό δίδυμο στα «φτερά» παντρεύοντας αρμονικά τα χαρακτηριστικά τους. Ο Παναθηναϊκός σίγουρα θα πρέπει να εστιάσει αρκετά εδώ καθώς οι δύο αυτοί αθλητές φέρνουν στην Μπαρτσελόνα εύκολο σκορ και βοηθούν την επίθεση να ρολάρει με τη φύση των εκτελέσεων τους. Η πρόκληση για τους περιφερειακούς του Παναθηναϊκού είναι σημαντική. Σημειώστε ότι ο Αμπρίνες «γράφει» 11.7 πόντους με 50.0% στο τρίποντο (9/18 τρίποντα) στην Ευρωλίγκα και 17.3 πόντους με 56.3% (9/16 τρίποντα) στην ισπανική λίγκα.

Ο κόουτς Γιασικεβίτσιους έχει  αναδείξει την αξία του ρολίστα για το ομαδικό performance, ανταμείβοντας παίχτες όπως ο Οριόλα και ο Σμιτς για το hustle που φέρνουν στο παρκέ και τη νοοτροπία τους.  Σημείο αναφοράς παρόλα αυτά στο ψηλό και χαμηλό ποστ, παραμένει ο Μπράντον Ντέιβις. Στο «τριφύλλι» οφείλουν να είναι έτοιμοι γνωρίζοντας ότι με τον Μίροτιτς εκτός, ο Αμερικανός θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στο επιθετικό κομμάτι μιας και η Μπαρτσελόνα ακουμπάει επάνω του όταν θέλει «ασφαλείς» πόντους. Μήτογλου και Μπέντιλ θα έχουν αρκετή δουλειά πίσω από τον Παπαγιάννη ο οποίος πρέπει να προσπαθήσει να τον ακολουθήσει και πέρα από το «ζωγραφιστό» αλλά κυρίως, να μη τσιμπήσει στις προσποιήσεις ενός γρήγορου ψηλού που ξέρει να τις χρησιμοποιεί αρκετά καλά.

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Σίγουρα θα χρειαστεί ετοιμότητα στο αμυντικό transition. Η Μπαρτσελόνα βρίσκει φάσεις ανοιχτού γηπέδου μέσα από την άμυνα της, με βασικό εκφραστή τον Καλάθη όπου σε αυτές τις καταστάσεις είναι ακαταμάχητος. Η Pick & Roll συνεργασίες του Νικ με τους ψηλούς των Καταλανών στο μισό γήπεδο αλλά και σε περιπτώσεις δευτερευόντος αιφνιδιασμού είναι πολύ επικίνδυνες επίσης. Ο Παναθηναϊκός όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να κάνει ένα καλό αμυντικό παιχνίδι, χαμηλώνοντας τους παραγωγικούς δείκτες και το τέμπο της αναμέτρησης ώστε να έχει την ευκαιρία του χτυπώντας τους Καταλανούς με επιθετικό ριμπάουντ. Προαπαιτούμενο για να δείξει η ομάδα ανταγωνιστικό πρόσωπο, τα λίγα λάθη. Χρειάζεται υπομονή στην επίθεση και συνέπεια στη στόχευση του ευνοϊκότερου ματσαρίσματος κάθε φορά. Ο Γιώργος Βόβορας ελπίζει ότι ο Νεμάνια Νέντοβιτς θα επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις και περιμένει ένα βελτιωμένο πρόσωπο από τους Ουάιτ και Σάικς. 

Η Μπαρτσελόνα έχει τόσα πολλά όπλα που δεν μπορείς να ελπίζεις βάσιμα ότι θα της επιφέρεις ολικό …lockdown. Όμως η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι καλή για τον Παναθηναϊκό με την έννοια ότι όλο το υπόβαθρο που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, έχει επηρεάσει αρκετά τις θεωρητικά πιο προικισμένες επιθετικά ομάδες κυρίως λόγω της ατομικής κατάστασης των παιχτών. Για να δούμε λοιπόν σήμερα, πόσο ανταγωνιστικό μπορεί να είναι το «τριφύλλι» απέναντι σε έναν εκ των διεκδικητών του φετινού στέμματος;