esports

eSports: Από τα φλιπεράκια στο Ίντερνετ

Esports… δηλαδή ηλεκτρονικά παιχνίδια! Παλιά περνούσαμε αμέτρητες ώρες σε φλιπεράκια, Virtual striker, Sega rally, Tekken κλπ με 50 δραχμές στις τσέπες. Τώρα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το ίντερνετ εκτόξευσε την βιομηχανία των Video games και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μπορούν και ανταγωνίζονται σε ίδιο περιβάλλον (πράγμα άκρως ενδιαφέρον για τις νέες γενιές) και κυρίως αναπτυσσόμενο. Εκατοντάδες σύλλογοι ανά τον κόσμο έχουν φτιάξει Εsports ομάδες, άλλες με επιτυχία, άλλες όχι. Στην Ελλάδα το επίπεδο είναι ακόμα χαμηλό αλλά με κάποιες εξαιρέσεις.

Εγώ είμαι ο Vasilis Ortega, η Stoiximan μου έδωσε την ευκαιρία να βοηθήσω τον μέσο χρήστη να καταλάβει την αγορά, τον τρόπο σκέψης και έκβασης των γεγονότων στην Esports σκήνη. Τα τελευταία χρόνια εισήλθαν στον στοιχηματικό κόσμο και πλέον αποτελούν καθημερινή επιλογή για όποιον ασχολήθηκε να μάθει τα βασικά. Σε αυτήν την γωνιά θα αναλύουμε τις επερχόμενες μεγάλες διοργανώσεις σε όλα τα παιχνίδια, με αρκετές μακροχρόνιες επιλογές που θα βρούμε στην Stoiximan και στο Stoiximan Fantasy κυρίως!  

Πέντε είναι τα βασικά παιχνίδια, Counter Strike – DOTA2 – LOL – Overwatch και WoW. Προφανώς και υπάρχουν δεκάδες άλλα που θα έχουμε αναφορά, αλλά καθημερινά πρωταθλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σταθερά τα συγκεκριμένα. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Legue of Legends ξεκινάει ενώ αναμένουμε και το Intel Extreme Masters στο Global offensive. Δεκάδες ομάδες όλων των εθνικοτήτων θα διαγωνιστούν για πολλά εκατομμύρια, μα κυρίως για τον “τίτλο”.

Οι ομάδες αποτελούνται από 5-10 παίκτες μαζί με το υπόλοιπο team. Το όλο concept στην βάση των games είναι 5 vs 5 , 7vs 7  κ.ο.κ σε συγκεκριμένες πίστες (maps). Nα τονίσω επίσης πως αλλαγές ΔΕΝ υπάρχουν, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις. Μόλις πριν 10 μέρες βγήκε report, ότι δεκάδες παίκτες έπαιζαν στο Dreamhack και ESL νοσώντας από covid-19. Οι ηλικίες κυμαίνονται από 18-32 με καθημερινό πρόγραμμα 8-10 ωρών παιχνιδιού. Φαντάζει εύκολο, αλλά στην ουσία δεν είναι μιας και η ήττα από την νίκη απέχουν κλάσματα δευτερολέπτων με τον ανταγωνισμό να φτάνει σε άλλα επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 2010 το συνολικό prize pool ήταν μόλις $3,8m, το 2017 πήγαμε στα $121m ενώ  πλέον κανείς δεν μπορεί να καθορίσει κάποιο ταβάνι και στα έπαθλα αλλά και γενικότερα στην σκηνή. 

Fun Hour 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα League of Legends incoming, στην Σαγκάη φέτος με όλους τους μεγάλους παίκτες να δηλώνουν παρόν. Με αυτό το event θα ασχοληθούμε και εμείς την επόμενη φορά, γνωρίζοντας και τις τελευταίες ομάδες που θα πάρουν μέρος.

  • Οι GenG θα περάσουν τον όμιλο πιθανότατα χέρι χέρι με τους Fnatic και η Stoiximan προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις για την πρόκριση, μαζί με αμέτρητες ακόμα αγορές για τα  eSports!

Καλή τύχη στα πονταρίσματα σας!

Vasilis Ortega