paobc

Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός: Ο φόβος της νίκης

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Κάουνας για να αντιμετωπίσει ένα σύνολο (επίσης) μπερδεμένο και ευρισκόμενο στην απελπιστική αναζήτηση της πρώτης επιτυχίας. Είναι από τις περιπτώσεις όπου η πνευματική διαχείριση της αναμέτρησης ίσως είναι πιο σημαντική από την τακτική.

Δεν είναι είδηση, ούτε αποτελεί κάποιο επτασφράγιστο μυστικό. Στο Κάουνας έχουν σημαδέψει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Πιστεύουν ότι θα σηματοδοτήσει τη στιγμή όπου η Ζάλγκιρις του 0-9, θα σπάσει το ρόδι για τη φετινή σεζόν παίρνοντας την πρώτη της νίκη στην Ευρωλίγκα. Φυσικά αυτό δεν λέει κάτι. Οι Λιθουανοί πίστευαν ακριβώς το ίδιο δύο εβδομάδες πριν, έχοντας σημαδέψει τότε το ματς με την Άλμπα. Μετρούσαν 7 σερί ήττες, οι οποίες σήμερα έχουν γίνει 9, ενώ μεσολάβησε επίσης και μια άλλη μια, εντός έδρας   για την εγχώρια λίγκα, στο ντέρμπι με τη Ρίτας. 

Είναι γεγονός ότι η Ζάλγκιρις παρουσιάζεται αγνώριστη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Το 0-9, όσο και εάν φαίνεται τραβηγμένο, είναι αντιπροσωπευτικό της εικόνας της. Οι Λιθουανοί δεν έχουν ξεκάθαρους ρόλους, υστερούν στο αθλητικό κομμάτι ενώ πλέον η «καλή νεράιδα» του spacing και των fundamentals (στοιχεία με τα οποία στο παρελθόν μάτσαραν  τις αδυναμίες τους)  δεν κατοικεί στο Κάουνας. Ο Μάρτιν Σίλερ πλήρωσε τις προσωπικές επιλογές του καλοκαιριού και ο Γιούρι Ζντοβτς προσπαθεί να φέρει το καράβι στα ίσια. Ο Μουντιέ αντικαταστάθηκε γρήγορα (νομίζω ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από το ΝΒΑ στην EL , ειδικά για ένα παιδί αυτών των χαρακτηριστικών) και ο Τάι Ουέμπστερ έκανε το ντεμπούτο του στη Μαδρίτη. Με αυτόν και τον Ζόραν Ντράγκιτς, οι πράσινοι του Κάουνας προσπαθούν  να κάνουν μια ένεση ταχύτητας στο παιχνίδι τους.

Απέναντι στη Ρεάλ, η Ζάλγκιρις έδειξε σφυγμό και ένα βελτιωμένο πρόσωπο, παίζοντας ψυχωμένα και κοντράροντας τους Μαδριλένους για ένα μεγάλο διάστημα. Η ποιότητα των ψηλών της «Βασίλισσας»  και η υπεροχή της στο ζωγραφιστό έδωσε τη νίκη στην ισπανική ομάδα. Συνολικά η Ζάλγκιρις έχει αυξήσει τα διαστήματα καλού μπάσκετ εντός του σαρανταλέπτου, σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς. Η άμυνα της όμως θέλει πολύ δουλειά και αυτή είναι μια κατάσταση  επάνω στην οποία ο Παναθηναϊκός οφείλει να χτυπήσει όντας επιθετικός. Πολλά από τα σχήματα της στερούνται δυναμικής στο περιφερειακό σουτ ενώ μεγάλο πλήγμα στο αγωνιστικό της προφίλ έχει αποτελέσει ο τραυματισμός του Λοβέρν ο οποίος αποτελούσε το σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό» και την αφετηρία για το μεγαλύτερο ποσοστό των safe plays (τουλάχιστον όσο είδαμε τους Λιθουανούς στα παιχνίδια προετοιμασίας) αναφορικά με τις καταστάσεις όπου η ομάδα χρειαζόταν απαραίτητα σκορ.

 Η απουσία του Γιανκούνας στέρησε από τη Ζάλγκιρις  τον ψυχολογικό της ηγέτη αλλά από την άλλη πλευρά δημιούργησε την ευκαιρία για να ενεργοποιηθούν σχήματα που θα παρέχουν καλύτερο spacing, με τους Κάβανο και Γκιφάι στο «4». Ο Γερμανός SF μαζί με τον Στρέλνιεκς και τον ανεβασμένο Μίλακνις (τα είχε σπάσει στο ξεκίνημα) ανοίγουν τους χώρους με την ικανότητα τους στην περιφερειακή εκτέλεση, κατάσταση που ευνοεί τη δράση του Nebo χαμηλά και φυσικά τις επελάσεις του Λεκαβίτσιους (ηγείται του συνόλου με την εμπειρία του, είχε 12 πόντους και 10 τελικές στη Μαδρίτη). 

Niels Giffey 1+ εύστοχα τρίποντα σε απόδοση 1.47 στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός βίωσε με τραυματικό τρόπο μια ήττα από την Ούνικς στο ΟΑΚΑ. Δείχνει εγκλωβισμένος στο ίδιο του το ρόστερ, με τον κόουτς Πρίφτη να προσπαθεί να βρει ρόλους και σταθερές. Η ομάδα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης στο ελληνικό πρωτάθλημα  όμως πρέπει να βρει σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της. Ο Πέρι παίζει καλύτερα και δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια τέτοια σταθερά δίπλα στον Μέικον, στο backcourt, υποστηρίζοντας παράλληλα το δίδυμο των Παπαπέτρου-Παπαγιάννη. Η κατάσταση του Νέντοβιτς (θα απουσιάσει από την αναμέτρηση λόγω ίωσης) λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια για βελτίωση των πρασίνων στο παραγωγικό -και όχι μόνο- κομμάτι ενώ πλέον πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να πάρει και ο Φέρελ τα λεπτά που πρέπει ώστε να δείξει τι μπορεί να κάνει. 

Georgios Papagiannis 1+ κοψίματα σε απόδοση 1.42 στη Stoiximan

Οι πράσινοι υπερέχουν στο αθλητικό κομμάτι και οφείλουν να χτυπήσουν στο ανοιχτό γήπεδο με όλα τους τα όπλα. Για παράδειγμα, οι Παπαγιάννης-Φλόιντ-Έβανς συνθέτουν μια τριάδα ψηλών με ικανότητα να τρέξουν και να τελειώσουν φάσεις στο επιθετικό transition. Παράλληλα η δυάδα των Πέρι-Ρος μπορεί να πιέσει τους αντίπαλους περιφερειακούς, στρώνοντας το χαλί για τη γέννηση καταστάσεων αιφνιδιασμού. Πρόκειται για μια αναγκαία συνθήκη (η παραγωγή από το επιθετικό transition) στο παιχνίδι της ελληνικής ομάδας, εξ ου και η επιστροφή μας σε αυτή, σχεδόν σε κάθε preview των πρασίνων τον τελευταίο καιρό. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου απέναντι στο «τριφύλλι» βρίσκεται ένα σύνολο μισού γηπέδου με συγκεκριμένες δυνατότητες στο αθλητικό κομμάτι.

Panathinaikos Under 82.5 συνολικοί πόντοι σε απόδοση 1.33 στη Stoiximan

Οι Λιθουανοί επίσης είναι αδύναμοι στον τομέα του ριμπάουντ όμως σε αυτό το ματς αναμένεται να έχουν έξτρα κίνητρο. Η ανάγκη της πρώτης νίκης θα τους ωθήσει στο να κυνηγήσουν κάθε κατοχή μπροστά στο κοινό τους. Οι πράσινοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτό. Πρόκειται για έναν τομέα που μπορεί να κρίνει πολλά.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να πάρει το τιμόνι της αναμέτρησης στα χέρια του εάν (πρωτίστως) καταφέρει να διαχειριστεί σωστά και εν τέλει να αξιοποιήσει το πνευματικό υπόβαθρο της αναμέτρησης στο Κάουνας. Η Ζάλγκιρις έχει την πίεση της νίκης γιατί πολύ απλά «πρέπει» να σπάσει το ρόδι. Το «τριφύλλι» δεν πρέπει σε καμία περίπτωση λοιπόν να επιτρέψει στους γηπεδούχους να νιώσουν άνετα στο παρκέ, ελπίζοντας ότι σταδιακά –και όσο η αναμέτρηση είναι κλειστή, αμφίρροπη- ότι οι Λιθουανοί θα «πνιγούν» στο δικό τους άγχος. Χρειάζεται μεθοδικότητα, συγκέντρωση και μεγάλη διάθεση για μάχη ώστε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των παιχτών της Ζάλγκιρις στο παιχνίδι τους και να γεννηθεί στη σκέψη τους το μικρόβιο της αμφιβολίας. Πολλές φορές άλλωστε, ο φόβος της νίκης είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της ήττας…

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | Hoopfellas για το Stoiximan Blog