kevin

Κέβιν Ντουράντ: Άλυτος γρίφος

Στη μεγάλη σκηνή του Τόκυο το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Κέβιν Ντουράντ απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες που είδαν ιστορικά τα παρκέ της FIBA. Και φυσικά, ο κύριος λόγος που οι ΗΠΑ έφτασαν σε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο…

Αλήθεια, πόσοι από εσάς πιστεύουν ότι αυτή η -πολύ ταλαντούχα είναι αλήθεια- ομάδα των ΗΠΑ θα κατάφερνε να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Για ένα ακόμα τουρνουά, ο «προστάτης» του αμερικανικού συγκροτήματος πήρε την TEAM USA στις πλάτες του, κουβαλώντας την μέχρι την κορυφή όταν ο δρόμος άρχιζε να γίνεται όντως δύσβατος. 

Ο Ντουράντ είναι ο παίχτης  στου οποίου το πακέτο απεικονίζεται η υπεροχή του Αμερικανικού μπάσκετ απέναντι στον υπόλοιπο πλανήτη. Είναι ένα «φονικό» όπλο. Ένας σπουδαίος ηγέτης. Έχει όλες αυτές τις δεξιότητες που λύνουν το μυστήριο του παιχνιδιού στα διεθνή τουρνουά. Ο ανταγωνισμός δεν φοβήθηκε ποτέ κάποιον μυώδη «Σούπερμαν» του ΝΒΑ με υπερφυσική σωματική δύναμη. Το μπάσκετ της FIBA φροντίζει να υπάρχουν λύσεις πάντοτε για μια άμυνα απέναντι σε τέτοιου είδους όπλα. Αντίθετα, οι λύσεις απέναντι στον Κέβιν Ντουράντ αποτελούν αντικείμενο έρευνας εδώ και πολλά χρόνια. Από τότε που καθάριζε με απίστευτη δόση κυνισμού για ένα παιδί 22 ετών (2010) κάθε αντίπαλο στο Παγκόσμιο της Τουρκίας. Εκεί που έδειξε τι μπορεί να κάνει στο «διεθνές» γήπεδο. Μέχρι τους τρεις Ολυμπιακούς τελικούς στους οποίους μετράει συνολικά 89 πόντους.

Η ηγετική παρουσία του 32χρονου σούπερ σταρ των Νετς θα είναι ιστορικά το σημείο αναφοράς για αυτό το χρυσό των ΗΠΑ στο Τόκυο. Είχαμε υπογραμμίσει στα κείμενα μας στο Stoiximan Blog ότι για να μπορέσει κάποια ομάδα να πετάξει έξω τους Αμερικανούς, θα πρέπει να βάλει φρένο στον Ντουράντ. Η Γαλλία τα κατάφερε στην πρεμιέρα και έστειλε τους παίχτες του Πόποβιτς στα αποδυτήρια με σκυμμένο κεφάλι. Ήταν μια βραδιά η οποία φάνηκε πως εν τέλει βοήθησε την TEAM USA, υποδεικνύοντας της την ανάγκη να βελτιωθεί στα επόμενα παιχνίδια εάν θέλει να έχει υψηλές βλέψεις. 

🔥 ΝΒΑ 2021/2022: Οι αποδόσεις της Stoiximan για τον νικητή!

Ο Ντουράντ μπήκε στη διοργάνωση με δύο χαμηλές πτήσεις (10 πόντοι σε κάθε ένα από τα δύο πρώτα ματς) όμως έλαμψε εκτυφλωτικά όταν άρχισαν τα σημαντικά παιχνίδια του τουρνουά. Οι άμυνες δεν είχαν καμία απάντηση για αυτόν. Απέναντι σε ψηλούς αντιπάλους έβαζε τη μπάλα στο παρκέ και περνούσε τους πάντες σαν σταματημένους. Οι κοντύτεροι αντίπαλοι απλά δεν μπορούσαν να φτάσουν τόσο ψηλά για να αμυνθούν στις εκτελέσεις του. Ο Κέβιν Ντουράντ είναι τόσα χρόνια ένας  άλυτος γρίφος για τον ανταγωνισμό στο FIBA. Είναι ένα σκοτεινό όπλο φτιαγμένο με την τεχνογνωσία των «εργαστηρίων» των playgrounds αυτής της χώρας και προηγμένων facilities που προσφέρουν οι οργανισμοί του ΝΒΑ. Το παιχνίδι έρχεται από πολύ παλιά. Από το μακρινό παρελθόν. Και έχει έντονο ευρωπαϊκό άρωμα, χωρίς να στερείται τις διαχρονικές αρετές που συνοδεύουν τους αθλητές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Πρωτίστως όμως, παρουσιάστηκε πνευματικά αλύγιστος. Όταν οι Αυστραλοί προηγήθηκαν με 15 πόντους, ο Ντουράντ ήταν εκεί για να δώσει μια εκκωφαντική απάντηση. Όταν οι Ισπανοί ακολουθούσαν συντηρώντας την πίστη τους, ήταν αυτός που πάτησε το γκάζι στερώντας τους κάθε ελπίδα (29 πόντοι σε 31 λεπτά συμμετοχής). Ήταν επίσης αυτός που καθάρισε στον μεγάλο τελικό.

«Ερχόμενοι εδώ, όλοι όσοι δουλεύουμε μαζί σε αυτό το γκρουπ από κάθε πόστο, στοχεύσαμε στο να χτίσουμε μια οικογένεια και παράλληλα ένα σύνολο που θα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Σε κάθε ματς λοιπόν εμφανιζόμασταν και καλύτεροι. Αυτό το ταξίδι είναι τόσο σημαντικό» λέει ο ίδιος.

Όντας κάποιος που έχει ξαναζήσει την πίεση του να κουβαλάς την εθνική ομάδα της χώρας σου στις πλάτες σου και έχοντας βιώσει την ανάπτυξη των αντιπάλων σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο Ντουράντ ήξερε να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις και κυρίως, τον εαυτό του στον ρόλο του ηγέτη εντός αυτών ακριβώς των καταστάσεων. Και αποτέλεσε παράδειγμα για τη γενιά που ακολουθεί. 

Ο ίδιος, ξεπέρασε τον Καρμέλο Άντονι φτάνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ της TEAM USA στα Ολυμπιακά τουρνουά ιστορικά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να υποδείξει τον διάδοχο του σε αυτόν τον θρόνο, στο πρόσωπο του Τζέισον Τέιτουμ. Ήταν κάτι που όλοι άλλωστε νομίζω είχαμε στο μυαλό μας. Oι shooting forwards του ΝΒΑ με τα ανεπτυγμένα ένστικτα σκόρερ άλλωστε, πάντα ήταν εξαιρετικά συμβατοί με το παιχνίδι της FIBA. Ο Τέιτουμ έχει αυτά που χρειάζονται για να γίνει ο επόμενος σταρ αυτής της ομάδας. Μένει να οικοδομήσει και το πνευματικό προφίλ του ηγέτη, όπως ο Κέβιν Ντουράντ. Η συνύπαρξη τους φέτος, εκτός των άλλων, μπορεί να αποτελέσει σταθμό για το μέλλον της αμερικανικής ομάδας.