Βιλερμπάν-Παναθηναϊκός: Ζήτημα ενέργειας

Μετά την πολύ καλή εμφάνιση και τη νίκη απέναντι στη Μπάγερν, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Γαλλία όπου θα αντιμετωπίσει τη θριαμβεύτρια της προηγούμενης αγωνιστικής ASVEL. Μια μονομαχία όπου τα αποθέματα ενέργειας θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Λίγο έξω από την πανέμορφη Λυών ακούστηκε το μεγάλο μπαμ της περασμένης εβδομάδας στην Ευρωλίγκα. Η τοπική ASVEL με πολύ δυνατή άμυνα, απενεργοποιούσε τις συνεργασίες στην επίθεση μιας χλωμής Μπαρτσελόνα και κέρδιζε κατά κράτος τους πρωτοπόρους της διοργάνωσης. Παράλληλα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα για τη δυναμική της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να αποτελέσει τον «φτωχό συγγενή» στη φετινή Ευρωλίγκα.

Η ASVEL είναι μια σκληροτράχηλη και αθλητική ομάδα. Εάν δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα δεδομένα που θέτει, ματσάροντας τη φυσική και αθλητική της ικανότητα, είναι δεδομένο ότι θα έχεις πρόβλημα. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο κόουτς Βόβορας σε δηλώσεις του για τη σημερινή αναμέτρηση, ήταν πολύ συγκεκριμένος.

«Για εμάς νομίζω είναι καλό για να καταλάβουμε πως για να κερδίσεις εκεί πρέπει να παίξεις στο 100% επί 40 λεπτά και να μπορέσεις να ανταποκριθείς στην ενέργεια τους, γιατί θεωρώ ότι στο ενεργειακό κομμάτι και ειδικά στην έδρα τους είναι η ομάδα που βγάζει την μεγαλύτερη ένταση που μπορείς να βρεις στην Euroleague. Έχουν πολύ αθλητικά παιδιά, παίζουν πολύ σκληρά και αν δεν είμαστε πνευματικά έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε, δεν θα μπορέσουμε να κρατηθούμε στο παιχνίδι για 40 λεπτά».

Ενέργεια και ένταση λοιπόν. Οι ισορροπίες εντός του παρκέ θα καθοριστούν κυρίως από αυτά τα κομμάτια. Και εδώ τίθεται ένα ερωτηματικό και για τις δύο ομάδες, οι οποίες έρχονται από δυνατά performances στην αναμέτρηση αυτή. Μπορούν να δείξουν συνέπεια και συνέχεια, παρουσιάζοντας αυτό που απαιτείται και πιάνοντας συγκεκριμένα standards (έντασης και ενέργειας) ώστε να επιβιώσουν;

 Ο Παναθηναϊκός άφησε καλές εντυπώσεις απέναντι στη Μπάγερν, πατώντας ακριβώς στο ενεργειακό κομμάτι και την ένταση του στα μετόπισθεν. Οι απλωμένες (στα 4/4 του γηπέδου) πιεστικές άμυνες του κόουτς Βόβορα και η συχνή παρουσία πέντε δίμετρων αθλητών στο παρκέ (πεντάδες με μήκος που παρήγαγαν deflections) οδήγησε τους Βαυαρούς σε σωρεία λαθών και έδωσε το τιμόνι του ματς στο τριφύλλι από νωρίς. Mπορούν όμως οι πράσινοι να καταθέσουν πάλι τους ίδιους τόνους ενέργειας σε ένα εκτός έδρας ματς;  Tα παιδιά που έρχονται από πιο πίσω στο rotation οφείλουν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ο Γιώργος Βόβορας πήρε αρκετά χρήσιμα λεπτά από τους Μπέντιλ-Καλαϊτζάκη την Παρασκευή και ελπίζει σε ανάλογη συνέχεια. Ο Κασελάκης με το δυναμικό του προφίλ επίσης μπορεί να αποτελέσει ένα καλό fit σε αυτό το «πεδίο μάχης». 

Οι Γάλλοι έχουν σε εξαιρετική κατάσταση τον γίγαντα Moustapha Fall (πρόκληση το μαρκάρισμα του για τον Παπαγιάννη και τους υπόλοιπους ψηλούς των πρασίνων) ο οποίος αποτελεί βασικό εκφραστή της επίθεσης της ASVEL, σε εκτελεστικό και δημιουργικό επίπεδο. Στους δύο σκληροτράχηλους, βετεράνους wings –Lighty, Kahudi- απεικονίζεται δυναμικό προφίλ του συνόλου του Πάρκερ ενώ οι Cole-Yabusele τρέχουν (ειδικά ο πρώτος)αρκετές καταστάσεις προσωπικής φάσεις εντός ενός πλαισίου επίθεση που βασίζεται κυρίως στη συνεργασία.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Η ΑSVEL διαθέτει αυτή τη στιγμή την τρίτη καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας  «γράφοντας» παθητικό 106.7 πόντων σε όρους Defensive Rating (ανά 100 κατοχές). Μόνο η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια έχουν καλύτερη επίδοση σήμερα από τους Γάλλους στη διοργάνωση. Αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι συγκεντρωμένος και υπομονετικός στο μισό γήπεδο για να παράγει. Δεν θα είναι εύκολο και αυτό η ελληνική ομάδα το γνωρίζει. Με την παρουσία του Fall κι το δυναμικό positioning αρκετών παιχτών του κόουτς Πάρκερ, το σκοράρισμα στο ζωγραφιστό αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία. Και πάλι επιστρέφουμε στην ένταση και την ενέργεια όμως, εργαλεία που μπορούν να «γεννήσουν» καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου για τον Παναθηναϊκό ώστε να βρει έξτρα παραγωγικότητα.

Εν κατακλείδι, περιμένουμε μια δυνατή, φυσική μάχη στο παρκέ του «Αστρομπάλ». Ο Παναθηναϊκός οφείλει να καταθέσει τόνους ενέργειας και έντασης ώστε να ματσάρει το δυναμικό στυλ των Γάλλων και να επιβάλει τον δικό του νόμο. Το «τριφύλλι» υπερτερεί σε ατομικό ταλέντο και τακτικά είναι άρτιο. Για να κεφαλαιοποιήσει όμως αυτά του τα πλεονεκτήματα πρέπει να αναχαιτίσει την ορμή των γηπεδούχων, παρουσιάζοντας ανθεκτικότητα (πνευματικά και σωματικά) στο παιχνίδι επαφής που είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσουν για να καταβάλλουν το σύνολο του Γιώργου Βόβορα. Είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε από τι υλικό είναι φτιαγμένη η φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού…