Στα χνάρια του Ζλάταν

Το πιθανότερο είναι η αποψινή αναμέτρηση της Βερόνα με την Φιορεντίνα στα πλαίσια της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της Σέριε Α, να μείνει στην ιστορία. Γιατί στην περίπτωση που ο 21χρονος Ντούσαν Βλάοβιτς της Φιορεντίνα, καταφέρει να βρει ξανά δίχτυα – κάτι που δεν φαντάζει διόλου απίθανο με βάση το ότι έχει σημειώσει 8 γκολ στα τελευταία 6 του ματς – θα καταρρίψει το ρεκόρ που μοιράζονται ο Κριστιάνο Ρονάλντο (από το 2020) και ο Ομάρ Σίβορι (από το 1961), φτάνοντας τα 34 γκολ μέσα στο 2021, τα περισσότερα που έχει σημειώσει ποτέ κανείς σε ένα ημερολογιακό έτος στην ιστορία του Καμπιονάτο!

Μπορεί να μην έχει κλείσει ακόμη τα 21, αλλά ο αριστεροπόδαρος Σέρβος σέντερ φορ, αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα το πιο «καυτό» όνομα στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι και το μήλον της έριδος για τους μεγαλύτερους συλλόγους της γηραιάς ηπείρου, καθώς διαθέτει το πλέον ολοκληρωμένο ποδοσφαιρικό πακέτο της επικείμενης μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και η ικανότητα του να «κολλάει» την μπάλα στο πόδι, σαν επιτελικός μέσος παρά το 1,90 μέτρα ύψος του, έχει οδηγήσει αρκετούς να τον παρομοιάσουν με τον Ζλάταν. Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο, καθώς ο ίδιος ο Βλάοβιτς δηλώνει τεράστιος φαν του Σουηδού: «Ο αγαπημένος μου επιθετικός, το είδωλό μου όταν ήμουν μικρός και ακόμη και τώρα, είναι ο Ζλάταν. Αυτό που μου άρεσε πάντα είναι η ικανότητα του να σκοράρει τα πιο απίθανα γκολ, από τις πιο δύσκολες γωνίες».

Ο δε παλαίμαχος άσσος Βαλερί Μποζίνοφ, με τον οποίο ήταν συμπαίκτης στα πρώτα του βήματα της Παρτιζάν, θυμάται ότι ο Βλάοβιτς με το που πάτησε το πόδι του στα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας, δεν είχε διστάσει να του πει ευθαρσώς ότι είναι ο νέος Ιμπραΐμοβιτς: «Ο τύπος είναι τρελός. Το είπε αυτό όταν ήταν 16 ετών. Μου έλεγε συνεχώς ότι είναι ο Ζλάταν από το Βελιγράδι και ότι θα παίξει στις πιο μεγάλες ομάδες της Ευρώπης».

Η παράδοση των Βιόλα

Η Φιορεντίνα έχει τεράστια παράδοση στην ανάδειξη και καθιέρωση εμβληματικών ποδοσφαιριστών, με προεξάρχοντες τον δαντελένιο Τζιανκάρλο Αντονιόνι (με 429 παιχνίδια από το 1972 έως το 1987), τον «μικρό Βούδα» Ρομπέρτο Μπάτζιο που το 1990 έγινε η ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας στη Γιουβέντους και φυσικά τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, με τα 168 γκολ σε 269 παιχνίδια στα δέκα χρόνια παρουσίας του στην Τοσκάνη.

Τα δε ονόματα που συμπληρώνουν τη λίστα των απίστευτων παικταράδων που τίμησαν την μωβ φανέλα, είναι ατελείωτη: Λούκα Τόνι, Έφενμπέργκ, Λάκατους, Μπρίαν Λάουντρουπ, Ρούι Κόστα, Εντμούντο, Μιγιάτοβιτς, Ντούνγκα, Πασαρέλα, Σώκρατες, Τζουλίνιο, Χάμριν…

Παίκτες με τους οποίους το κοινό των «Βιόλα» έχει φτάσει σε παραλήρημα μέσα στο γήπεδο, όσο και σε αμφιθυμία στην απόλυτη δυσκολία τους να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι μια μέρα θα τους χάσουν. Μπορεί δε να έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, αλλά οι ταραχές που είχαν ξεσπάσει στους δρόμους της Φλωρεντίας (με 50 τραυματίες) μετά το «ξεπούλημα» του Ρομπέρτο Μπάτζιο και ο θυμός εναντίον της μισητής «Γηραιάς Κυρίας» του κάλτσιο, δεν έχουν ακόμη ξεθυμάνει.

Και πως να έχουν ξεθυμάνει όταν έκτοτε η ιστορία έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά, παλιότερα με τον Κιελίνι, μετά με τον Μπερναντέσκι και μόλις πέρυσι, με την μετακίνηση στη Γιουβέντους του Φεντερίκο Κιέζα;

Έτσι όταν πριν δύο μήνες, ο ατζέντης του Σέρβου, προέβη στην κυνική δήλωση ότι με τον πελάτη του δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτούν ανανέωση του συμβολαίου του στη Φιορεντίνα, έγινε τέτοιος χαμός που κανείς χαρτογιακάς των μοντέρνων καιρών του ποδοσφαιρικού «προϊόντος» δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Οι ίδιοι οι «ούλτρας» της Φιορεντίνα, στην ήττα από τη Βενέτσια, εκσφενδόνισαν προς τον Βλάοβιτς το κοντάρι μιας σημαίας, ενώ στα social media κατέστη αυτόματα στόχος από χιλιάδες προγκήματα, με τις αποδοκιμασίες και τις κατάρες να βρίσκονται στην ημερησία διάταξη – το δε #VlahovicOut, υπήρξε για αρκετές μέρες ένα από τα πιο δημοφιλή trend στα ιταλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Ας ξεκινήσει η γιορτή!

Αυτό πάντως που δεν μπορεί κανείς να προσάψει στον 21χρονο Σέρβο, είναι η δέσμευση του για την πιο σκληρή δουλειά, εντός και μετά το πέρας του 90λεπτου. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται συστηματικά στο προπονητικό κέντρο δύο ώρες πριν την έναρξη της κάθε προπόνησης, ώστε να έχει έξτρα χρόνο να δουλέψει και να βελτιώσει και την παραμικρή αδυναμία του.

«Όταν βλέπεις έναν παίκτη του βεληνεκούς του Φρανκ Ριμπερί που έχει κερδίσει οποιονδήποτε τίτλο και διάκριση μπορεί να τολμήσει να ονειρευτεί ένας ποδοσφαιριστής, να το κάνει αυτό στα 38 του, πως θα μπορούσα να μην τον μιμηθώ εγώ, ένας νεαρός παίκτης που δεν έχει αποδείξει ακόμη τίποτα στη ζωή του;»

Κάπως έτσι λοιπόν ο Ντούσαν Βλάοβιτς, από παιχνίδι σε παιχνίδι εμφανίζεται καλύτερος, με αποκορύφωμα το τρομερό 4-3 επί της Μίλαν του περασμένου μήνα όπου με την εκπληκτική του απόδοση, επισκίασε ακόμη και το ίνδαλμα του και ανάγκασε τους οπαδούς της Φιορεντίνα να του δώσουν προσωρινό συγχωροχάρτι.

H δε διοίκηση της Φιορεντίνα, αντιλαμβανόμενη πλήρως, ότι πλέον δεν έχει καμία τύχη να τον κρατήσει και καθώς το συμβόλαιο του λήγει τον Ιούνιο του 2023, δεν θέλει προφανώς να μείνει «μπουκάλα» και τον έχει κοστολογήσει ήδη στα 80 εκατομμύρια, ενόψει του μεταγραφικού παζαριού του Ιανουαρίου.

Το αποψινό παιχνίδι λοιπόν, ίσως να αποδειχθεί ορόσημο, τόσο για τον Ντούσαν που θα γράψει το όνομα του στην ιστορία του Καμπιονάτο, όσο και για την Φιορεντίνα που περιμένει να δει την τιμή πώλησης του να υπερακοντίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο ύψος.

Και επειδή η ιστορία, όχι μόνο κάνει κύκλους, αλλά έχει και χιούμορ, θα βρει απόψε σαν αντίπαλο σέντερ φορ, τον Τζιοβάνι Σιμεόνε, τον γιο του Τσόλο, ο οποίος διάγει μια εξαιρετική χρονιά στην Βερόνα και παράλληλα τυγχάνει ο άνθρωπος, εξαιτίας του οποίου, έφαγε ατελείωτο πάγκο κατά την πρώτη του σεζόν στην Φιορεντίνα (μόλις 10 συμμετοχές), καθώς ο Σιμεόνε εκείνη την περίοδο, ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της επιθετικής γραμμής των Βιόλα. Ας ξεκινήσει λοιπόν η γιορτή!

Maestro