Η επιστροφή του Μπρένταν Ρότζερς

Βράδυ Δευτέρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Η αστυνομία της Γλασκώβης λαμβάνει μια κλήση για έναν άντρα που κάνει φασαρία στη γειτονιά του. Όταν το πρώτο περιπολικό πηγαίνει στο σπίτι, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ότι είναι οπλισμένος. Αμέσως το πράγμα σοβαρεύει. Στο σημείο καταφτάνουν μέσα σε λίγη ώρα αρκετά ακόμα περιπολικά και μαζί τους ένας διαπραγματευτής, αφού ο 31χρονος αρνείται να βγει από το σπίτι και να παραδώσει το όπλο του. Κάποια στιγμή ο άντρας δίνει μια λίστα αιτημάτων: “Θέλω μια εξάδα μπύρες, μια δουλειά και να γυρίσει ο Μπρένταν Ρότζερς”! Λίγη ώρα μετά και ύστερα από αρκετές διαπραγματεύσεις, ο οπαδός της Σέλτικ δέχεται να παραδοθεί, δίνοντας τέλος στην αναστάτωση που προκλήθηκε. Κανένα από τα αιτήματα του δεν ικανοποιήθηκε.

Το παραπάνω σουρεαλιστικό αλλά αληθινό περιστατικό έλαβε χώρα τον Μάρτιο, ένα μήνα μετά την αποχώρηση του Μπρένταν Ρότζερς από την Σέλτικ. Ο Βορειοιρλανδός ανέλαβε την ομάδα το καλοκαίρι του 2016 και στα 2,5 χρόνια που έκατσε στον πάγκο της έκανε τους οπαδούς της να τον λατρέψουν. Το να κερδίσεις τίτλους στη Σκωτία με τη Σέλτικ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι και κανένα τρομερό κατόρθωμα αλλά ο τρόπος που κυριάρχησε η ομάδα του Ρότζερς εντός συνόρων αυτή την περίοδο ήταν πραγματικά εντυπωσιακός.

Εγχώριο και αήττητο (το πρώτο στην ιστορία) τρεμπλ την πρώτη σεζόν (με ρεκόρ πόντων), τρεμπλ και τη δεύτερη σεζόν και Λιγκ Καπ την τρίτη είναι ένας απολογισμός που με απλά λόγια λέει πως ο Ρότζερς κέρδισε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες έλαβε μέρος στη Σκωτία! Αν μάλιστα δεν αποχωρούσε από τη Γλασκώβη στα μέσα της τρίτης του χρονιάς, θα πρόσθετε στην τροπαιοθήκη του άλλα δυο μετάλλια, κάνοντας ένα επικό 9/9, αφού άφησε την ομάδα με αέρα 8 βαθμών στη βαθμολογία ενώ και στο κύπελλο η Σέλτικ έφτασε άνετα σε μια ακόμα κατάκτηση. Σ’αυτά τα 2,5 χρόνια ο Ρότζερς γύρισε πικραμένος σπίτι του μετά από αγώνα εντός συνόρων όλες κι όλες 8 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Κάπως έτσι γίνεται λίγο πιο κατανοητή η αλλόκοτη απαίτηση του οπλοφόρου οπαδού.

Δυστυχώς γι’αυτόν και για χιλιάδες ακόμα οπαδούς της Σέλτικ που τον στήριξαν και τον αγάπησαν από την πρώτη κιόλας μέρα που παρουσιάστηκε στο Σέλτικ Παρκ, ο Μπρένταν Ρότζερς δεν έβγαλε ποτέ από το μυαλό του την Πρέμιερ Λιγκ. Όταν η Λέστερ έμεινε πέρσι χωρίς προπονητή και επιχείρησε να τον προσεγγίσει, ο Βορειοιρλανδός κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως αυτή είναι η ευκαιρία που έψαχνε για να επιστρέψει στην Αγγλία, πιο ώριμος και πιο πετυχημένος απ’όσο ήταν όταν είχε φύγει, το φθινόπωρο του 2015.

Σύμφωνα με τον ίδιο: “Αν είχα ακούσει την καρδιά μου, δεν θα έφευγα ποτέ από τη Σέλτικ. Έχω όμως μια καριέρα και αυτή έχει συγκεκριμένες προκλήσεις. Καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν ήταν η καλύτερη στιγμή, το ιδανικό θα ήταν να αποχωρήσω το καλοκαίρι, αλλά έπρεπε να πάρω την απόφαση αυτή πολύ γρήγορα. Η ευκαιρία να έρθω σε ένα σύλλογο όπως η Λέστερ δεν θα περίμενε για πολύ.”

Μέσα σε λίγες μέρες ο λατρεμένος προπονητής έγινε επαίσχυντος προδότης. Οι ίδιοι οπαδοί που τον αποθέωναν, πιστεύοντας ότι θα τους οδηγούσε στον μεγάλο τους στόχο, που είναι τα 10 σερί πρωταθλήματα (ένα ρεκόρ που δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα στη Σκωτία), ήταν αυτοί που σήκωσαν πανό εναντίον του μετά τη φυγή του, στο οποίο έγραφαν: “Αντάλλαξες την αθανασία με την μετριότητα”.

Ο Ρότζερς όμως δεν συμφωνεί, παρά την ιδιαίτερη συμπάθεια που έτρεφε προς τη Σέλτικ από μικρό παιδί. Η ευκαιρία της Λέστερ ήταν πράγματι πολύ καλή για να αγνοηθεί. Μια υγιέστατη ομάδα, μια ικανή διοίκηση, ένα άκρως παραγωγικό σύστημα σκάουτινγκ και ένα αρκετά καλό ρόστερ που περιλαμβάνει νέα ταλέντα αλλά και έμπειρους παίκτες που έζησαν τη μαγική χρονιά του πρωταθλήματος. Ο 46χρονος προπονητής πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο πρότζεκτ που του παρουσίασαν και για την ώρα δεν φαίνεται να έκανε λάθος.

To ξεκίνημα στις αρχές Μαρτίου μπορεί να μην ήταν ιδανικό (ήττα με γκολ στις καθυστερήσεις από τη Γουότφορντ) αλλά η συνέχεια ήταν θεαματική. Στα 18 παιχνίδια που έχει δώσει από εκεί και μετά η Λέστερ μετράει όλες κι όλες 3 ήττες, εκ των οποίων οι δυο είναι στις λεπτομέρειες (με 1-0), μέσα στις έδρες των δυο ομάδων του Μάντσεστερ! Σύμφωνα με μια άτυπη βαθμολογία που κάνει το γύρο του διαδικτύου αυτές τις μέρες, από τη μέρα που ανέλαβε ο Ρότζερς μέχρι και σήμερα η Λέστερ έχει κερδίσει περισσότερους βαθμούς απ’όλες τις ομάδες, εξαιρουμένων των Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ.

Το περσινό δυνατό φινάλε έδωσε τη θέση του σε μια εξίσου καλή αρχή στη φετινή σεζόν. Εφτά αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, οι ‘αλεπούδες’ είναι μόνες στην 3η θέση, έχοντας μόλις μια ήττα και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (μαζί με τη Λίβερπουλ), παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχασαν τον Χάρι Μαγκουάιρ. Η δουλειά του Ρότζερς αποδίδει καρπούς και επιθετικά (5η καλύτερη επίθεση), εκεί που η Λέστερ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τρομερή φόρμα του Τζέιμι Βάρντι, που από τότε που ήρθε ο Ρότζερς μετράει 13 γκολ σε 17 παιχνίδια.

Μπορεί κάποιοι πολύ αισιόδοξοι στο Λέστερ να ονειρεύονται την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά για τον Ρότζερς ο βασικός στόχος παραμένει να διεκδικήσει η ομάδα μια οποιαδήποτε θέση που οδηγεί στην Ευρώπη. “Νομίζω ότι είμαι καλύτερος προπονητής τώρα απ’ότι ήμουν όταν έφυγα από την Πρέμιερ Λιγκ. Είναι μια καλή ευκαιρία να πατήσω το κουμπί της επανεκκίνησης. Βρίσκομαι σ’ένα υπέροχο κλαμπ με φιλοδοξίες και για μένα ο στόχος μας είναι να παλέψουμε για την Ευρώπη”.

Η επόμενη μέρα για τη Λέστερ περιλαμβάνει ένα τεράστιο εμπόδιο. Το απόγευμα του Σαββάτου οι ‘αλεπούδες’ δοκιμάζονται στο Άνφιλντ, κάτι που σημαίνει ότι ο Μπρένταν Ρότζερς θα επιστρέψει για πρώτη φορά στο μέρος από το οποίο είπε αντίο στην Πρέμιερ Λιγκ ακριβώς πριν 4 χρόνια (αρχές Οκτώβρη 2015). Τα σχεδόν 3,5 χρόνια που πέρασε στον πάγκο της Λίβερπουλ έχουν αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα στους οπαδούς της. Η αδυναμία του να κερδίσει οποιονδήποτε τίτλο (έγινε ο πρώτος προπονητής της Λίβερπουλ μετά τα 50s που δεν κέρδισε τίποτα σε διάστημα 3 ετών) και η απόδοση της ομάδας ειδικά τους τελευταίους μήνες της θητείας του είναι οι πιο βασικοί λόγοι που η είδηση της απόλυσης του είχε ικανοποιήσει αρκετούς οπαδούς.

Από την άλλη όμως, υπάρχει και η σεζόν 2013-14, μια πολύ δυνατή ανάμνηση για αρκετούς, τότε που o Ρότζερς παρουσίασε μια τρομερή Λίβερπουλ, που έφτασε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μια ανάσα από το πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια ένα… γλίστρημα, στο διάσημο εκείνο λάθος του Τζέραρντ στον κρίσιμο αγώνα με την Τσέλσι. Με τους Σουάρες, Στάριτζ και Τζέραρντ σε εξαιρετική κατάσταση οι ‘κόκκινοι’ έκαναν μια καταπληκτική σεζόν σκοράροντας ασταμάτητα (τα 101 γκολ εκείνης της σεζόν αποτελούν ρεκόρ του συλλόγου και 4η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ) και θα μπορούσαν να είχαν πανηγυρίσει τον τίτλο αν δεν έκαναν στο τέλος τα αδύνατα, δυνατά για να τον χαρίσουν στη Μάντσεστερ Σίτι.

Όπως αποδείχτηκε η φυγή του Ρότζερς ευνόησε τελικά και τις δυο πλευρές. Ο ίδιος δοκίμασε τις δυνάμεις του σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, κερδίζοντας εμπειρίες και τους πρώτους του τίλους ως προπονητής, και τώρα επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ έτοιμος να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από την προηγούμενη φορά, είτε με τις ‘αλεπούδες’, είτε με κάποιον μεγαλύτερο σύλλογο, αφού ήδη το όνομα του έχει ακουστεί για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Λίβερπουλ βρήκε στον αντικαταστάτη του τον άνθρωπο που χρειαζόταν για να την επαναφέρει στο προσκήνιο και εντός και εκτός συνόρων, βασιζόμενη σε μικρό βαθμό και στο έργο του Ρότζερς. Ο προπονητής της Λέστερ θα βρει απέναντι του στο Άνφιλντ κάποιους παίκτες που μετακόμισαν στο Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως για παράδειγμα τους Φιρμίνο, Μίλνερ, Οριγκί, Λόβρεν και Λαλανά.

Εκτός αυτών, θα βρει και τον άνθρωπο που μένει στο σπίτι του. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε “Δεν ένιωσα σε καμία στιγμή πικρία για την απόλυση μου από τη Λίβερπουλ. Όταν κέρδισαν το Τσάμπιονς Λιγκ έστειλα συγχαρητήριο μήνυμα σε όλους. Γι’αυτό κιόλας άφησα τον Κλοπ να μείνει στο σπίτι μου. Όταν έμαθα ότι ο Γιούργκεν δυσκολευόταν πολύ να βρει κάπου να μείνει, τους είπα ότι σκοπεύω να μετακομίσω στο Λονδίνο για αρκετό καιρό, οπότε μπορεί ο Κλοπ να μείνει στο σπίτι μου. Αυτός δέχτηκε και μένει εκεί από τότε. Θέλω να πετύχει και ο Κλοπ και ο σύλλογος”. Μια ευχή που λογικά θα ξεκινήσει να ισχύει μετά το παιχνίδι του Σαββάτου.