olympiacos-stoiximan-blog

Βιλερμπάν-Ολυμπιακός: Στενό μονοπάτι

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει τη φετινή κούρσα της Ευρωλίγκας από τη Γαλλία και την περιοχή της Λυών όπου τον περιμένει το γεμάτο ενθουσιασμό σύνολο του Ζβέζνταν Μίτροβιτς. Η βραδιά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη…

Ξεκίνημα λοιπόν στη σεζόν και για τον Ολυμπιακό ο οποίος ταξίδεψε στη Γαλλία για να δώσει σήμερα την πρώτη μάχη για τη φετινή Ευρωλίγκα, αντιμετωπίζοντας την ιστορική ASVEL στο Βιλερμπάν, λίγο έξω από την πανέμορφη Λυών. Το πέπλο μυστηρίου που τυλίγει τις αναμετρήσεις της πρεμιέρας αλλά και η μέχρι τώρα εικόνα των ερυθρολεύκων στη προετοιμασία αυξάνει τη πιθανότητα να εμφανιστεί ένα αμφίρροπο ματσάρισμα, με υψηλό βαθμό δυσκολίας για την ελληνική ομάδα.

Η ASVEL έχει καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό αυτή την στιγμή από τον Ολυμπιακό. Έχει δώσει τρία ματς για το γαλλικό πρωτάθλημα (ισάριθμες νίκες), ένα εκ των (στο Στρασβούργο) κρίθηκε στον πόντο. Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον σύνολο το οποίο αποτελείται από μερικούς πολύ ταλαντούχους νέους αλλά και έμπειρους (κυρίως Γάλλους) αθλητές. Ο βετεράνος Antoine Diot θα αποτελέσει τον «δάσκαλο» για τον Theo Maledon, με τον νεαρό πόιντ γκαρντ να είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους παίχτες που έχει σήμερα στις τάξεις του το ευρωπαϊκό μπάσκετ (αξίζει να τον προσέξετε). Ο φορμαρισμένος Livio Jean- Charles ( No 28 του ντραφτ για τους Σπερς το 2013) με τον επίσης υποσχόμενο Amine Noua συνθέτουν ένα καλό δίδυμο στα φόργουορντ δίπλα στον σέντερ Τonye Jekiri, την καλύτερη ίσως φετινή κίνηση των Γάλλων στην καλοκαιρινή αγορά. Οι ενοχλήσεις που είχε ο Νιγηριανός στο ξεκίνημα της σεζόν άνοιξαν τον δρόμο για τον γνωστό μας Adreian Payne o οποίος μέχρι τώρα τα πάει αρκετά καλά στην ProA (17.0 πόντοι- 5.5 ριμπάουντ σε δύο ματς). Στα τρία πρώτα παιχνίδια της σεζόν στην εγχώρια λίγκα, η ASVEL έτρεξε το γήπεδο βρίσκοντας σκορ, δούλεψε σε συνεργασίες 2-2 ή 3-3 για να παράγει και βοηθήθηκε από την ικανότητα της στο επιθετικό ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει ένα σύνολο το οποίο θα προσπαθήσει να τον χτυπήσει με τη φρεσκάδα, τον ενθουσιασμό και την ταχύτητα του. Το ερώτημα είναι εάν μπορούν οι ερυθρόλευκοι στη παρούσα φάση να αναχαιτίσουν την ορμή του αντιπάλου, ελέγχοντας τον ρυθμό του παιχνιδιού μέσα από την άμυνα τους. Η ελληνική ομάδα έχει μεγαλύτερη ποιότητα σε ατομικό επίπεδο και σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη εμπειρία. Oι Γάλλοι όμως έχουν την αθλητικότητα και τον ενθουσιασμό ως όπλα για να του βάλουν δύσκολα. 

Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα στηριχτεί στις σταθερές του. Θα προσπαθήσει να ακουμπήσει τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» (Μιλουτίνοφ-Πρίντεζης) και να ελέγξει τον ρυθμό μέσα από τον τρόπο που θα επιτεθεί (τη φύση των εκτελέσεων του). Ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις των «πλαγίων» όπου η ASVEL είναι αδύναμη κυρίως σε παραγωγικό επίπεδο.

 Σημαντικά στοιχεία για τους ερυθρόλευκους  στο κομμάτι της τακτικής κατεύθυνσης θα είναι δύο.

– Πρώτον, το να κρατήσουν χαμηλά τα περιφερειακά ποσοστά των Γάλλων μην επιτρέποντας ελεύθερα σουτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. 

-Δεύτερον, να μη δώσουν στην ASVEL επιθετικό ριμπάουντ και ευκαιρίες δεύτερων επιθέσεων.

Ενδιαφέρον θα έχει η μάχη του διδύμου των πλαγίων του Μπλατ, Πάντερ και Πολ, με τους σκληροτράχηλους βετεράνους, Lighty και Kahudi. Ο Ολυμπιακός οφείλει να πάρει σκορ από εδώ. Έχει την ποιότητα και τις ατομικές δεξιότητες να το κάνει, ελπίζοντας ότι θα κρατήσει χαμηλά την παραγωγικότητα της γαλλικής ομάδας.

Η πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό κρύβει παγίδες, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα εκτός έδρας παιχνίδι. H ASVEL δεν έχει τους παίχτες με την εμπειρία σε αυτό το επίπεδο και την ατομική ικανότητα που διακρίνει  τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού, όμως θα παρουσιαστεί διψασμένη και θα παίξει με ενθουσιασμό μπροστά στο κοινό της. Το πέρασμα από το μονοπάτι του Αστρομπάλ σίγουρα δεν είναι ξένοιαστο για τους Πειραιώτες. Θα χρειαστεί ένα καλό αμυντικό παιχνίδι και αρκετά υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης για να αναχαιτιστεί η ορμή των γηπεδούχων και να πάρουν οι φιλοξενούμενοι το τιμόνι του αγώνα στα χέρια τους, τελειώνοντας τη δουλειά. Όπως και να’χει, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο τεστ για τον Ολυμπιακό…