Βραζιλία-Ελλάδα: Για την πρωτιά

Η Εθνική μας ομάδα βρίσκει στον δρόμο της τη Βραζιλία, στο πιο δύσκολο παιχνίδι της πρώτης φάσης το οποίο θα κρίνει ουσιαστικά και το ποια ομάδα θα βρεθεί στη κορυφή του γκρούπ της Νανζίνγκ.

Είναι η πρώτη πραγματική πρόκληση για την ομάδα μας στην Κίνα. Το Μαυροβούνιο δεν είναι τόσο κακό όσο το κάναμε (με όπλο την άμυνα μας) να δείχνει, όμως είναι μια άπειρη σε αυτό το επίπεδο ομάδα, κατάσταση που απεικονίστηκε σε μεγάλο βαθμό συνολικά στην αγωνιστική του συμπεριφορά. Ήταν ένα καλό ξεκίνημα για την Εθνική μας η οποία ξεπέρασε εύκολα τον σκόπελο της πρεμιέρας που πάντα θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς  το ψυχολογικό υπόβαθρο που δημιουργεί η πρώτη επαφή με ένα τουρνουά τροφοδοτεί την έκπληξη.

H Βραζιλία βέβαια είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Πρόκειται για ένα σύνολο πιο κοντά στα δικά μας ποιοτικά δεδομένα, το οποίο διαθέτει αρκετούς έμπειρους παίχτες και σημαντική παράδοση στη διοργάνωση. Το ταλέντο είναι μοιρασμένο σε όλες τις γραμμές στο ρόστερ του Άτσο Πέτροβιτς  το οποίο χαρακτηρίζεται για το βάθος του.

Οι Λατινοαμερικάνοι, σε αντίθεση με εμάς,  είχαν μια πιο δύσκολη πρεμιέρα καθώς συνάντησαν δυσκολίες απέναντι στον μαχητικό χαρακτήρα και το γρήγορο παιχνίδι των Νεοζηλανδών, καταφέρνοντας όμως να πάρουν τη νίκη με παίχτη-κλειδί τον βετεράνο Άλεξ Γκαρσία που μέτρησε 14 πόντους με 5/10 σουτ, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε κάτι παραπάνω από 16 λεπτά συμμετοχής, ερχόμενος από τον πάγκο. Ο πρώην παίχτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ βρίσκεται ήδη στα 39 του χρόνια, όμως είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος που διατηρεί το κορμί και τη φυσική του κατάσταση σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο.

Ο Γκαρσία είναι ένας από τους ουκ ολίγους βετεράνους που έχει στη διάθεση του ο Άτσο Πέτροβιτς σε αυτή τη διοργάνωση. Οι Χουέρτας, Βαρεχάο, Μπαρμπόσα και Σόουζα φέρνουν τη σιγουριά της εμπειρίας και το απαραίτητο veteran leadership σε ένα σύνολο που στοχεύει φέτος στην είσοδο του στην οχτάδα του τουρνουά. Ουσιαστικά η Βραζιλία είναι ένα μείγμα πολύ έμπειρων και νεαρών παιχτών που δουλεύουν για να βρεθούν «μαζί», ανεβάζοντας το επίπεδο της συνοχής στην ομάδα.

Πάμε να δούμε μαζί μερικά στοιχεία που αξίζει να προσέξουμε στο σπουδαίο αυτό ματς.

-Η Βραζιλία έχει δυνατότητες και στο μισό και στο ανοιχτό γήπεδο. Έχει παιδιά που μπορούν να σουτάρουν από θέση ή μετά από ντρίμπλα, δημιουργούς ή αθλητές που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ και να επιτεθούν στο καλάθι. Η επίθεση της συνολικά έχει υψηλές παραγωγικές δυνατότητες και αυτό θα είναι μια πρόκληση για την άμυνα μας που έκανε εξαιρετική πρεμιέρα.

-Βασικό συστατικό για την αμυντική μας επιτυχία είναι να δουλέψουμε πολύ μακριά από την μπάλα, ελαχιστοποιώντας τις συνεργασίες τους και μαζί τις πιθανότητες να βρει ρυθμό η επίθεση τους. Έχουν παίχτες που μπορούν να σουτάρουν και ξέρουν να κινούνται μακριά από τη μπάλα (όπως ο Μπενίτε που συνεργάζεται εξαιρετικά με τον Χουέρτας). Εάν λοιπόν με το Μαυροβούνιο η πίεση επάνω στη μπάλα αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της αμυντικής μας τακτικής, με τη Βραζιλία οφείλουμε να εστιάσουμε στην άμυνα μακριά από αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε λοιπόν τις συνεργασίες τους και κυρίως  θα τους αναγκάσουμε να πάνε σε προσωπικές ενέργειες. Απλά να σας ενημερώσω ότι έχουμε μερικούς από τους καλύτερους αμυντικούς παίχτες στο τουρνουά σε ατομικό (και μη) επίπεδο…

-Ο Πέτροβιτς πιθανόν θα ξεκινήσει τον Λουζ δίπλα στον Χουέρτας ώστε να πιέσει με τον σκληροτράχηλο γκαρντ της Μούρθια τον Καλάθη. Θα είναι σημαντικό για τον Νικ να διατηρήσει την πνευματική του συνοχή και να μην εκνευριστεί από κάποιες δυνατές επαφές που ίσως δεχτεί. Συνολικά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Οι Βραζιλιάνοι έχουν παίχτες που πολλές φορές είναι υπέρ του δέοντος με σκοπό να εκνευρίσουν τον αντίπαλο και να αλλάξουν το μομέντουμ του ματς.

-Το δίδυμο Φελίτσιο-Βαρεζάο είναι πολύ δυνατό αναφορικά με την δραστηριότητα του στο κομμάτι του ριμπάουντ. Ειδικά ο 27χρονος σέντερ των Μπουλς αποτελεί μαζί με τον Λιθουανό Βαλαντσιούνας ένα από τα φαβορί ώστε να κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου ριμπάουντ του τουρνουά. Είναι πολύ δυνατός και θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να τον κρατήσουμε μακριά από το καλάθι μας, ελαχιστοποιώντας τις δεύτερες ευκαιρίες για τον αντίπαλο.

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι με την Βραζιλία θα είναι μια πρώτη, καθαρή ματιά στον «καθρέπτη» για την Εθνική μας ομάδα. Η μάχη με το σύνολο του Άτσο Πέτροβιτς θα πει πολλά σχετικά με το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Καλό θα είναι να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι από την αρχή γιατί ο αντίπαλος έχει το ταλέντο να μας φέρει προ εκπλήξεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου. Ψυχολογικά η ομάδα μας είναι σε καλό φεγγάρι και γενικά η αύρα που εκπέμπει είναι θετική. Εκτιμώ πως (στο συγκεκριμένο ματς  θα χρειαστούμε βοήθεια από τα πιο έμπειρα παιδιά, ποντάροντας φυσικά και στην παρουσία του Γιάννη ο οποίος λειτουργεί και ως εκφοβιστικό εργαλείο απέναντι σ τον αντίπαλο. Επαναλαμβάνω, ο βαθμός δυσκολίας της αναμέτρησης είναι μεγάλος. Με μια νίκη θα πατήσουμε σαφώς πιο γερά στα πόδια μας ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Αυτή, η σωστή καθημερινή διαχείριση των συναισθημάτων (θετικών ή αρνητικών) είναι εν τέλει ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στα «τουρνουά της μιας ανάσας»…