ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα-Μαυροβούνιο: Με το δεξί

Η Εθνική μας ομάδα ξεκινάει τις υποχρεώσεις στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα απέναντι στο άκρως υπολογίσιμο Μαυροβούνιο, αισιοδοξώντας ότι θα μπει στο τουρνουά με το δεξί…

Το Μαυροβούνιο λοιπόν είναι ο πρώτος αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας. Μεσημέρι Κυριακής (ώρα Ελλάδας) όλη η χώρα –ή μάλλον το μεγαλύτερο μέρος της- θα στραφεί στους τηλεοπτικούς δέκτες περιμένοντας το νικηφόρο ξεκίνημα.
Η ομάδα μας έδειξε καλό πρόσωπο στα ματς προετοιμασίας. Διαθέτει ένα σύνολο που συνδυάζει μήκος/μέγεθος με καλό αθλητικό επίπεδο, έχει παιδιά με αμυντική συνείδηση και εμπειρία σε υψηλό επίπεδο αλλά κυρίως σε αυτά τα διεθνή τουρνουά. Και φυσικά διαθέτει τον MVP του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σαφέστατα έχουμε και εγγενή μειονεκτήματα όπως η έλλειψη πραγματικών σουτέρ η οποίοι έχουν διπλή σημασία σε μια επίθεση που θέλει να εκμεταλλευτεί έναν παίχτη με τα προσόντα του Γιάννη. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά όμως. Να μάθουμε να επιβιώνουμε με τα πλεονεκτήματα και με τα μειονεκτήματα που μας χαρακτηρίζουν.
Οι πρεμιέρες ως γνωστόν κρύβουν εκπλήξεις. Είναι αυτή η περίεργη ατμόσφαιρα της πρώτης επαφής με το τουρνουά… Οφείλουμε να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στους αγωνιστικούς μας στόχους ώστε ακόμα και εάν «το τραίνο δεν μπει από νωρίς στις ράγες», να είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε τα «θέλω» μας σταδιακά κατακτώντας την πολύτιμη νίκη.


Το Μαυροβούνιο
Το Μαυροβούνιο είναι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αντίπαλος. Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς είναι ένας αρκετά ικανός προπονητής ο οποίος έχει χτίσει σπουδαίο όνομα στη Γαλλία και την επόμενη σεζόν θα ηγηθεί της προσπάθειας της Βιλερμπάν στην Ευρωλίγκα. Ο Νίκολα Βούτσεβιτς είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης. Έρχεται από μια καταπληκτική σεζόν στο ΝΒΑ με τους Ορλάντο Μάτζικ (την πιο παραγωγική της καριέρας του) όπου «έγραψε» 20.8 πόντους, 12.0 ριμπάουντ και 3.8 ασσίστ. Γύρω του
υπάρχει μια πλειάδα αθλητών με εμπειρία στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ντούμπλιεβιτς, Τοντόροβιτς, Μίλκο Μπιέλιτσα, Ιβάνοβιτς. Οι Μαυροβούνιου δεν έχουν χτίσει ακόμα τον χαρακτήρα της νικήτριας ομάδας όμως έχουν ενθουσιασμό και ταλέντο στο ρόστερ, στοιχεία που τους καθιστούν αναμφίβολα αξιόμαχους αντιπάλους.
Τα σημεία-κλειδιά για την Εθνική μας
Πάμε να δούμε μερικά σημεία που μπορούν να αποτελέσουν «κλειδιά» στο κομμάτι της τακτικής προσέγγισης ώστε η Ελληνική ομάδα να φτάσει στην επικράτηση.
-Η πίεση στα γκαρντ. Ο Μίτροβιτς έχει ποιότητα στο κέντρο της ρακέτας όμως η περιφερειακή του γραμμή δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες. Ο Νίκολα Ιβάνοβιτς είναι ο παίχτης-βαρόμετρο στη περίμετρο και μαζί με τον Derek Needham (συν τον Πέταρ Πόποβιτς, συμπαίχτη του Ιβάνοβιτς στη Μπούντουτσνοστ) θα τραβήξουν το μεγαλύτερο βάρος. Ο Needham είναι ένας γκαρντ που παίζει με τη μπάλα (κυρίως) αλλά και χωρίς αυτήν. Έχει αποτελεσματική εκτέλεση μετά από ντρίμπλα και μπορεί να παράγει στο transition παιχνίδι όπου δεν διστάζει να σταματήσει και να εκτελέσει. Ο Μίτροβιτς τον παίζει και μαζί με τον Ιβάνοβιτς. Έχουμε τα γκαρντ για να τους πιέσουμε και να τους φέρουμε σε αδιέξοδο (ειδικά ο Καλάθης μπορεί να τους δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα), δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Από αυτό το κομμάτι ξεκινάει και η επόμενη παρατήρηση μας…
-Το Μαυροβούνιο θα στηριχτεί στη γραμμή ψηλών του. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό (πιέζοντας τα γκαρντ τους εκτός των άλλων) να διακόψουμε τη γραμμή επικοινωνίας των περιφερειακών με τους ψηλούς του Μίτροβιτς. Θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό για να μεταφέρουν μπάλες κοντά στο καλάθι. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι δυσκολεύοντας τους τις εισαγωγικές πάσες στη ρακέτα και κρατώντας τους ψηλούς τους μακριά από τα καλά τους σημεία.
-Γίνεται κατανοητό ότι ειδικά απέναντι σε αυτήν την ομάδα, πρέπει να τρέξουμε ανοίγοντας το γήπεδο. Το Μαυροβούνιο δεν έχει την ταχύτητα και το αθλητικό πακέτο να μας ανταγωνιστεί σε αυτό το κομμάτι. Μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό τέτοιων καταστάσεων οδηγώντας τους σε λάθη στα οποία είναι επιρρεπείς. Και ξέρετε, εφόσον συμβεί αυτό, έχουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ. Φτιάξτε την εικόνα μόνοι σας…
Ας ελπίσουμε ότι θα μπούμε με το δεξί στο τουρνουά. Είναι σημαντικό για την ψυχολογική κατάσταση της ομάδας και για την αύρα που θα την περιβάλλει μετά την πρώτη μάχη. Κάθε νίκη (ανεξάρτητα από το μέγεθος του αντιπάλου) σε κάνει να νιώθεις πιο δυνατός, πιο σίγουρος.
Καλή μας πρεμιέρα…