Ο άνθρωπος με τις χίλιες ζωές

🙏🏿 Έφυγε πριν λίγες μέρες και ο Μπερνάρ Ταπί, μια από τις πιο εμβληματικές όσο και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της μεταπολεμικής Γαλλίας, για τον οποίο όμως στη Μασσαλία, πίνουν ακόμη νερό στο όνομα του, καθώς υπό την προεδρία του η Μαρσέιγ κατέκτησε τέσσερα σερί πρωταθλήματα και το πρώτο (και τελευταίο) Κύπελλο Πρωταθλητριών που έχει κερδίσει Γαλλικός σύλλογος.

📰 Η Γαλλική “Le Monde” τον αποχαιρέτησε με τον εύγλωττο τίτλο “O άνθρωπος με τις χίλιες ζωές”, καθώς μέσα σε 50 χρόνια, ο Μπερνάρ Ταπί τα έζησε και τα έκανε όλα: Τραγουδιστής, επιχειρηματίας, ποδηλατιστής, παράγοντας ποδοσφαίρου, πολιτικός, υπουργός, ηθοποιός, φυλακισμένος… Καμία όμως από τις χίλιες ζωές του, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον βίο και πολιτεία του, σαν πρόεδρος της Μαρσέιγ!

🌌 Η Μαρσέιγ εκείνης της εποχής, υπήρξε ένας πραγματικός γαλαξίας αστέρων, με ανεπανάληπτους παίκτες όπως ο οι Ζαν-Πιέρ Παπέν, Κρις Γουόντλ, Κλαόυς Άλοφς, Φραντσεσκόλι, Τιγκανά, Αμορός, Σοζέ, Αμπεντί Πελέ, Ντεσάν, Μπολί, Ντεσαγί, Ρούντι Φέλερ ή ακόμη ο Ερίκ Καντονά και προπονητές με κύρος όπως οι Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ζεράρ Ζιλί ή ο Βέλγος “σοφός”, Ρεϊμόν Γκέταλς.

📞 Αμέτρητες είναι οι “ανέκδοτες” ιστορίες εκείνου του καιρού που τον θέλουν να τηλεφωνεί στις δύο τα ξημερώματα στους προπονητές του, για να συζητήσουν την τακτική του αγώνα της επομένης (ή στο ημίχρονο για να ζητήσει συγκεκριμένη αλλαγή παίκτη), τους παίκτες της Ρεν που μπήκαν σαν υπνωτισμένοι στο β΄ ημίχρονο μετά από μια πορτοκαλάδα που τους προσφέρθηκε στα αποδυτήρια κατά την ανάπαυλα ή τις προφανώς ανεπιτήδευτες, τράμπες στα νούμερα στις φανέλες των παικτών, σε μέρες με αντιντόπιγκ κοντρόλ…

🏆 Η ιστορία έγραψε όμως και η Μαρσείγ είχε πλέον καθιερωθεί σαν μια από τις υπερδυνάμεις του Ευρωπαϊκού φουτμπόλ, καθώς πέραν της κατάκτησης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1993, είχαν προηγηθεί ο χαμένος (στα πέναλτι) τελικός του 1991 και δύο προκρίσεις σε ημιτελικούς, το 1989 και το 1988 στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Αργότερα βέβαια ήρθε η βίαιη αποκαθήλωση με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και της πώλησης της Αντίντας, που έφερε τον Ταπί στο κατώφλι της φυλακής.

📕 Ο Ντέκλαν Χιλ στο μπεστ-σέλερ βιβλίο του “Τα Στημένα”, έχει συμπεριλάβει μεταξύ των “χαλκευμένων” αγώνων που κόστισαν στην Μαρσέιγ και τον Μπερνάρ Ταπί, τον αγώνα Μαρσέιγ – ΑΕΚ για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1989-90, ένα ματς που για τους παλιότερους φίλους της ΑΕΚ έχει μείνει χαραγμένος στην μνήμη σαν η κλοπή της Μασσαλίας.

📈 Η Ένωση είχε ταξιδέψει στη Μασσαλία με τον αέρα του τρομερού 5-3 επί της Δυναμό Δρέσδης και ο Μπάγεβιτς είδε τα πλάνα του να πηγαίνουν περίφημα, καθώς στο 5ο λεπτό, μετά από υποδειγματική αντεπίθεση, ο Τζίμης Πατίκας άνοιξε το σκορ παγώνοντας το Βελοντρόμ – πλην όμως, προς γενική κατάπληξη, ο Ελβετός διαιτητής αντί να δείξει σέντρα, έδειξε… φάουλ υπέρ της ΑΕΚ την ώρα του σουτ του Αυστραλού ομογενή!

🥅 H εκτέλεση του φάουλ από τον Οκόνσκι άφησε στήλη άλατος τον γκολκίπερ, αλλά βρήκε το δοκάρι και στο δεύτερο ημίχρονο η Μαρσέιγ αντέδρασε, ανοίγοντας το σκορ στο 55΄με κεφαλιά του Φραντσέσκολι, για να διπλασιάσει τα τέρματα της στο 80΄μετά από κακή συνεννόηση Οικονομόπουλου-Μανωλά. Το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι…

📅 Σαν σήμερα λοιπόν, στις 18 Οκτωβρίου του 1989, έμπαιναν οι βάσεις για την μεγάλη ομάδα της Μαρσέιγ, που πέρα από τις σκιές και τους ψίθυρους, παραμένει για πολλούς, η ομάδα που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο όλων των εποχών στη Γαλλία, την ίδια εποχή που χτιζόταν και η περίφημη ομάδα του Μπάγεβιτς που για τους περισσότερους, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο που παίχτηκε ποτέ σε οικεία τερέν.

3️⃣2️⃣ Χρόνια αργότερα, τόσο η ανταγωνιστική φετινή Μαρσέιγ του Σαμπάολι που στοχεύει στην κατάκτηση του Europa League, όσο και η εξαιρετικά ενισχυμένη, μετά από χρόνια, με ποιοτικούς παίκτες, Ένωση που στοχεύει στην επιστροφή της στους τίτλους, βρίσκονται στο ξεκίνημα μιας πολύ ελπιδοφόρας σεζόν που πάνω από όλα υπόσχεται γκολ και θέαμα στους “αδελφοποιημένους” φιλάθλους τους. Ίδωμεν…

Maestro